LIVE. 14.11.2019. Învestirea Guvernului Chicu

Zi plină de evenimente în politica moldovenească. La ședința Parlamentului, care a început la ora 10:00, a fost brusc introdus subiectul învestirii unui nou Guvern. La scurt timp, Comisia juridică, numiri și imunități a examinat lista propusă pentru un nou Guvern, care ar putea fi condus de premierul desemnat Ion Chicu. Pe lista așa-zisului Guvern tehnocrat apare un șir lung de consilieri ai lui Igor Dodon și oameni apropiați PSRM-ului. Între timp, instituția guvernamentală anunță o ședință a Guvernului Sandu, deja demis prin decret prezidențial. AGORA vă transmite la minut evoluția lucrurilor. 

Discursuri în oglindă. Cum a uitat Dodon de „ziua istorică” a învestirii Guvernului Sandu și, peste cinci luni, l-a acuzat de ineficiență (VIDEO)

Două Guverne moldovenești au fost învestite, de Igor Dodon, la doar cinci luni distanță. Cel al Maiei Sandu - la Parlament, pe întuneric, cu microfoanele unite la o boxă adusă din afară. Cel al lui Ion Chicu, în clădirea Președinției, după voturile primite de la PSRM și PDM. AGORA a încercat să compare discursurile președintelui în ambele cazuri. Astfel, dacă Dodon spunea, în iunie, că e sigur că Guvernul Sandu va fi unul bun, în noiembrie acesta a ajuns să fie numit ineficient.

„Învățați din greșelile comise în aceste cinci luni”. Mesajele-cheie ale lui Igor Dodon către Cabinetul Chicu și săgețile lansate către Sandu

Președintele Igor Dodon a avut un discurs de cel puțin un sfert de oră, după ce Guvernul Chicu a depus jurământul. Șeful statului, ai cărui cinci consilieri se află în garnitura noului Guvern, a transmis indicații noului cabinet și a lansat mesaje dure la adresa Executivului Sandu. El a numit precedentul Guvern unul ineficient, i-a acuzat de „reforme la televizor”, iar pe fostul șef de la MAI, Andrei Năstase, l-a numit show-man. Vedeți mai jos cele mai importante idei din speech-ul lui Igor Dodon.

În mai puțin de 24 de ore. Guvernul Chicu a depus jurământul în fața lui Igor Dodon

La 18:00, pe 13 noiembrie, Ion Chicu a fost desemnat de Igor Dodon în funcția de prim-ministru. La 14:30, pe 14 noiembrie, Chicu și cabinetul său au depus jurământul la Președinție, programul și componența Executivului fiind deja votate de PSRM și PD.

Dodon susține că Guvernul Sandu a lucrat ineficient, iar Năstase a fost „show-man”

Guvernul Chicu depune jurământul

Graba învestirii Guvernului Chicu, explicată de premierul ales: În câteva ore trebuie să ajustăm proiectul reformei justiției

Premierul ales, Ion Chicu, spune că Guvernul în frunte cu el a fost votat atât de repde, pentru că îi „fugărește” din urmă reforma justiției. În fața presei, acesta a declarat că, „literalmente în câteva ore”, proiectul reformei justiției „trebuie ajustat”. 

Chicu, despre prioritățile Executivului său: „Nu e Guvernul președintelui Dodon”

Premierul ales spune că Executivul pe care-l va conduce nu este al președintelui Igor Dodon. După învestirea cu încredere al Parlamentului, Ion Chicu a anunțat pentru presă care sunt prioritățile sale imediate la șefia Guvernului.

Doar o femeie ministru? „Vor fi ca secretari, unde și duc tot greul în această verigă”

„Nu înseamnă că nu vom atrage doamne în echipă. Urmează să restabilim institutul secretarilor de stat. El există, dar acum nu corespunde așteptărilor. La acest nivel, majoritatea vor fi doamne, care și duc tot greul în această verigă”, a spus Chicu.

Chicu insistă că noul Guvern este tehnocrat

„Nu e un guvern al președintelui țării, deși acolo sunt și consilieri ai președintelui. Suntem un guvern tehnocrat, apolitic. Dacă vom simți presiuni, vom reacționa corespunzător”, a spus prim-ministrul Chicu.

Programele „Prima Casă” și „Un doctor pentru tine” vor fi restabilite

„Eu cunosc costurile acestor proiecte, ele sunt abordabile. Nu doar le vom restabili, ci vom accepta și alte propuneri”, spune prim-ministru ales Ion Chicu.