De ce avem nevoie de o societatea civilă în Republica Moldova, ce facem ca ea să fie una puternică, care sunt beneficiile pe care le aduce și cât de importată este transparența ONG-urilor? Sunt doar câteva dintre subiectele care au fost discutate în studioul AGORA cu invitații Adrian Lupușor, directorul executiv al centrului analitic independent Expert-Group și Iulian Groza, directorul executiv al institutului pentru politici și reforme europene. Nu ne-am limitat doar la societatea civilă din R. Moldova, dar am discutat și despre felul în care Parteneriatul Estic abilitează o societate civilă puternică în țara noastră și cât de importantă este asistența venită de peste hotarele țării.
Pentru a face autorității să înțeleagă că activitatea ONG-urilor aduce beneficii, Adrian Lupușor susține că „soluțiile sunt din ambele părți. Societatea civilă trebuie să fie imparțială, nepărtinitoare și bazata pe date, cu un mesaj echilibrat”, iar autoritățile care recepționează mesajul „trebuie să dețină un nivel mai înalt de deschidere pentru ideile și recomandările care vin din partea societății civile”.
Iulian Groza afirmă că pentru a implementa anumite reforme costă, iar „când există un nivel favorabil de dialog cu societatea civilă din partea autorităților, există și mai mare deschidere și mai mare credibilitate pentru politicile pe care le realizează Guvernul”.
„Cu cât mai mult cetățeanul este implicat în procesul dat, de achiziții publice, de planificare bugetară, de identificare a celei mai mari priorități în comunitatea noastră pentru a cheltui banii, iar autoritatea locală întreabă cetățenii ce cred și ce îi doare cel mai mult, impactul unei decizii este mult mai mare, decât atunci când vine cineva din afară sau vine un politician și ar spune că el crede pentru ei asta e prioritar și că anume aici trebuie de investit banii”, comentează Iulian Groza.
Invitații au mai discutat și despre funcțiile pe care le dețin Organizațiile non-guvernamentale în R. Moldova.
Iulian Groza a punctat că „organizațiile non-guvernamentale nu doar urmăresc sau analizează ce face Guvernul pentru a ridica stegulețe roșii atunci când lucrurile merg prost, ele contribuie și la politici, dar înlocuiesc servicii publicii”.
„ONG-urile înlocuiesc și activitatea deputaților. Unul din rolurile principale ale Parlamentului este de a exercita control parlamentar asupra activității Guvernului, nu prea se întâmplă acest lucru și aici intervine societatea civilă prin rolul său de a monitoriza și de a responsabiliza Guvernul”, a mai punctat și Adrian Lupușor.
Întrebați despre importanța unei transparenți în cazul societății civile, invitații au ținut să menționeze că ar fi elementul de bază al unei bune guvernări.
„Transparență înseamnă publicarea informațiilor financiare din activitatea organizațiilor și este cunoscută și sursa de finanțare, marea majoritatea o fac și observăm că cei care critică societatea civilă o fac în baza rapoartelor publice, în același timp, alte instituții foarte importante, cum ar fi partidele politice din Moldova, șchiopătează foarte mult la capitolul transparență și nu cunoaștem cine sunt finanțatorii”, a comentat Lupușor.
„Partidele politicile și chiar instituțiile publice pot învăța foarte multe în ceea ce ține de transparență și management financiar”, a mai adăugat Directorul Executiv de la Expert-Group.
Riscul ca societatea civilă din Moldova să dispară în contextul în care aceasta nu ar mai primi asistență de peste hotarele țării este exclus, însă, aceasta ara duce cu sine anumite impedimente în realizarea obiectivelor societății civile.
„În cazul în care Republica Moldova nu ar beneficia de asistență din partea Uniunii Europene, societatea civilă nu ar dispărea. Acest lucru fiind asigurat în funcție de nivelul ei de pregătire, cât de activă este, cât de mult participă în activitățile la nivel local, central și internațional. Oricum, fără surse de finanțare este greu să asiguri realizarea inițiativelor propriu-zise”, a afirmat Iulian Groza.
„Fără suport, societatea civilă ar fi arătat mult mai slabă decât este acum. ONG-urile din R. Moldova nu sunt sustenabile financiar”, a adăugat și Adrian Lupușor.