Refugiati urgenta UCRAINA

Live text

LIVE TEXT. Moldova Startup Week 2020 prezintă ABC-ul afacerilor în Republica Moldova

LIVE TEXT. Moldova Startup Week 2020 prezintă ABC-ul afacerilor în Republica Moldova

În perioada 16-20 noiembrie la Chișinău se desfășoară Moldova Startup Week. Evenimentul include o serie de acțiuni de interes pentru actualii și potențialii antreprenori care au idei inovative. Inițiativa se desfășoară sub egida Techstars, evenimentul fiind organizat de Startup Moldova, cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al Suediei, în cadrul Proiectului TEKWILL.

18:19

Mai multe clinici din lume au intrat în colaps din cauza epidemiei de coronavirus

La un an de la apariția primului caz de coronavirus, mai multe clinici din întreaga lume se află pe marginea prăpastiei. Acestea au intrat în faliment, deoarece echipamentele medicale costisitoare nu au fost folosite o perioadă îndelungată. 

„În timpul pandemiei clinicile au intrat în faliment, deoarece consultarea și diagnosticarea era oferită doar în cazuri excepționale. În acest sens, a fost nevoie pentru dezvoltarea telemedicinei și live chatului. După cu știm consultarea este o necesitate primară și este un serviciu și tehnică pentru clinici aflate în criza la momentul de față”, a menționat Sergiu Nagailic, co-fondatorul „Medical Tourism”. 

 
 • 18:01

  Digitalizarea sistemului medical din Moldova, în timpul crizei COVID-19

  Criza creată de pandemia COVID-19 a accentuat nevoia de digitalizare a sistemului medical, creând un context favorabil pentru startup-urile de tehnologie care pot dezvolta soluţii care să răspundă la noile nevoi din sistem şi care să susţină eficientizarea actului medical. Nu însă și în Republica Moldova, susține Geta Rasciuc, fondatoarea CEO Babymoon.

  „În Moldova comunitățile antreprenoriale sunt destul de active și au foarte mult suport. Unicul obstacol este situația financiară. Astfel de startup-uri nu sunt finanțate la noi. Este important ca noi să putem deosebi cum folosim strategiile de marketing pentru piețele europene ca ele să funcționeze. Menționez asta pentru că Moldova are doar viziuni locale, în schimb țările europene se bazează mai mult strategii internaționale”, susține Geta Rasciuc.

   
 • 16:36

  AgTech: Pandemia a impulsionat implementarea digitalizării agriculturii în Moldova

  Chiar dacă anul 2020, fiind unul dintre cele mai complicate din cauza pandemiei, a avut impact negativ asupra dezvoltării sectorului agricol, totuși, nu în zadar se spune că criza naște performanță, astfel la capitolul digitalizarea agriculturii și soluționarea mai multor probleme 2020 s-a dovedit a fi cât se poate de potrivit.

  „Criza a contribuit la orientarea întreprinderilor spre mediul online și soluții digitale. Mai exact, digitalizarea agricultorii se face acum din mediu privat și ajuta la minimizarea cheltuielilor. Aceasta ajută mai cu seamă agricultorii mici și medii”, Sergiu Jaman, fondatorul Agrobiznes.

   
 • 16:20

  „Învățarea online a devenit un adevărat colac de salvare pentru învățământ”

  Pandemia COVID-19 a avut un impact fără precedent asupra tuturor nivelurilor de educație și învățare din întreaga lume. Dmitrii Albot, fondatorul Smartest afirmă însă că atât în Moldova, cât și în alte state pandemia a accelerat educația online, ceea ce după părerea sa este o dezvoltare benefică pentru elevi și persoanele în etate. 

  „Învățarea online a devenit un adevărat colac de salvare pentru învățământ. Țările care au recurs la alternativele de învățare online au obținut succese de diferite niveluri. Pandemia a accelerat educația online și trebuie să înțelegem că așa vom trăi de azi înainte. Mai mult, aceasta „digitalizare” se va dezvolta și mai departe cu pași grăbiți. Dacă anterior profesorii nu au știut cum să țină smartphon-ul în mână, acum deja aceștia navighează pe platforme online destul de ușor”, susține Dmitrii Albot.

  Fondatorul Smartest, mai spune că platforma online este folosită deja de peste 900 de elevi, care primesc feedback continuu.

  „Platforma Smartest oferă instruire adaptivă pentru fiecare elev. Se accentuează aptitudinile personale și în acest mod se poate creea o bază de date majore despre evoluția cunoștințelor și a succeselor educaționale a elevilor”, a mai adăugat Dmitrii Albot.

   
 • 16:05
  Profesorul de matematică, Alex Leahu: „Cred că în viitorul apropiat digitalizarea procesului educațional o să dea roade”
  Foto: Buzz.md

  Profesorul de matematică, Alex Leahu: „Cred că în viitorul apropiat digitalizarea procesului educațional o să dea roade”

  Alex Leahu, tânărul profesor de matematică care predă la un liceu din capitală s-a expus cu privire la noua metodă de învățare. Acesta sugerează că tehnologia nu ne va prelua forța de muncă ci mai degrabă tehnologia ne va ajuta să fim mai creativi și să începem să dezvoltăm mai mult, decât să fim ocupați cu procese mecanice.

  „Dacă e să vorbim despre învățământul mixt, lucrurile ar sta în felul următor: Noi am avem nevoie de soft. Aici mă refer la o conexiune mai bună dintre elev și profesor. După pandemie ar fi bine să se facă digitalizarea în educație. Dacă e să vorbim de oamenii care fac studii superioare mulți sunt pro, dar sunt și contra. Acum aceștia pot să-și optimizeze timpul, pot combina jobul cu învățământul. Eu cred că în viitorul apropiat digitalizarea procesului educațional o să dea roade”, susține dascălul. 

   
 • 15:52

  Educație prin tehnologie sau tehnologia prin educație

  În ultima perioadă, tehnologia a intrat într-o adevărat ascensiune iar acest lucru atrage după sine procese și sisteme automatizate care sunt din ce în ce mai dezvoltate.

  În acest sens, proiectul „Tekwill în fiecare școală” transformă și digitalizează educația învățământul de altădată. Dezvoltă aptitudinile studenților și oferă suport profesorilor înrolați în proiect. DIn acest proiect parte 77 școli, pentru 200 de profesori și peste 5.000 de studenți. 

  Majoritatea studenților aleg să practice designul grafic, iar alții preferă proiectarea și dezvoltarea web. 

  Platforma oferă educație interactivă cu foarte multe elemente vizuale, precum și video-uri, susține Tatiana Alexeev, maganer Tekwiil.

   
 • 15:02

  Fintech-urile – o economie fără numerar care permite o transparență financiară totală

  Conceptul de „FinTech” reprezintă o prescurtare a termenilor „tehnologie financiară”, care se referă la aplicarea tehnologiilor în finanţe sau mai exact la soluţiile financiare oferite de tehnologii. În prezent se consideră că industria FinTech încorporează start-upurile care prestează servicii tradiţional considerate financiare. „FinTech” este o economie fără numerar care permite o transparență financiară totală, în special pentru FISC, susțin experții.

  Aceștia precizează că analiza funcţiilor tradiţionale ale băncilor moderne denotă că în epoca FinTech băncile deja şi-au pierdut exclusivitatea în exercitarea tuturor funcţiilor sale. 

  Serviciile financiare care sunt oferite ar trebuie să fie apropiate de SEPA (Single Euro Payments Area) pentru procesare mai rapidă și ușoară a plăților în cadrul UE precum și reglementarea serviciilor de plată și furnizorilor de servicii prin directiva PSD2. Scopul directivei PSD2 fiind pentru a spori concurența paneuropeană și participarea la industria plăților și din partea băncilor și de a asigura condiții de concurență echitabilă prin armonizarea protecției consumatorilor. 

   
 • 14:06

  Programele implementate în cadrul Startup Moldova

  Programele implementate în cadrul Startup Moldova au misiunea de a conecta comunitățile și de a stimula crearea de startup-uri noi, dar și de a dezvolta produse inovative. În acest sens, până acum 470 de echipe s-au bucurat de asistență - servicii de consultanță în afaceri și instrumente financiare, conexiuni internaționale etc. Și în următorul an, va fi continuată seria de proiecte pentru sporirea capacităților de atragere și absorbție a investițiilor prin crearea evenimentelor dedicate de atragere a investitorilor, acceleratoare, programe de mentorat și incubatoare, sesiuni de instruire; facilitarea participării la evenimente internaționale precum TechCrunch Disrupt, SeedStars etc., dar și alte posibilități.


  Startup Moldova se va axa pe susținerea verticalelor cu potențial pentru crearea produselor inovative, precum: FinTech, WineTech, AgTech, EdTech și, eventual, MedTech. În toate domeniile de referință vor fi organizate programe de accelerare și educaționale pentru creșterea abilităților și consolidarea competențelor reprezentanților afacerilor (modelul Startup Academy). Pentru fiecare verticală va fi format un grup de mentori dedicat, iar anual va vor fi organizate conferințe în domeniu.

   
 • 13:13
  La începutul acestui an, Chișinăul a fost desemnat orașul anului din Europa de Sud-Est pentru susținerea și dezvoltarea sectorului IT
  Foto simbol

  La începutul acestui an, Chișinăul a fost desemnat orașul anului din Europa de Sud-Est pentru susținerea și dezvoltarea sectorului IT

  „Suntem martori ai dezvoltării constante a Moldovei ca fiind o piața emergentă extrem de atractivă în regiune. La începutul acestui an, Chișinău a luat premiul „Emerging city of the year in SEE” și a fost desemnat orașul anului din Europa de Sud-Est pentru susținerea și dezvoltarea sectorului IT. Cu ajutorul muncii pro active, inovative și a implicării, reușiți să plasați Chișinău și Moldova pe harta globală a sectorului IT. Suntem mândri că împreună cu USAID susținem dezvoltarea antreprenoriatului prin intermediul Tekwill – un loc unde sectorul privat se poate întâlni cu studenții și tinerii interesați de programare, dar și un motor puternic care depășește cu succes decalajul de gen ce ține de studierea științelor STEM. Numărul fetelor și femeilor care participă la activitățile desfășurate de TEKWILL s-a dublat începând cu 2017. Este important ca dezvoltarea sectorului IT să continue în toate regiunile geografice ale țării. Suedia, alături de UE, creează un hub de inovații și antreprenoriat în sectorul IT, în afara capitalei – în orașul Cahul”, Adam Amberg, Șeful Secției Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Suediei la Chișinău.

   
 • 12:43

  Startup Moldova – platformă importantă pentru definirea și proiectarea ecosistemului antreprenorial

  Începând cu anul următor, noi inițiative de încurajare a antreprenoriatului vor fi dezvoltate ca parte a Programului Startup Moldova. Programul va fi centrat pe trei direcții: dezvoltarea ecosistemului de startup-uri, susținerea inițiativelor comunitare, accelerarea de noi produse și startup-uri tech.

  „În 2021, Startup Moldova va fi construit după modelul de succes al unor programe care au avut loc în alte țări. Cel mai bun exemplu este Startup Chile, un program ce a fost lansat în 2010 și a accelerat mai mult de 1600 de start-up-uri, cu o evaluare combinată în 2018 la 1,4 miliarde de dolari. Startup Moldova va simula acest model pentru incubarea cu succes, accelerarea și creșterea semnificativă a numărului de startup-uri. Bineînțeles, startup-urile au impact direct asupra orașelor în care se dezvoltă. Astfel, vor apărea noi modele de angajare și mai multe oportunități de integrare în câmpul muncii a tinerilor talente, în diferite localități din Moldova”, menționează Ana Chirița, directoarea proiectului Tekwill.

   
 • 12:04

  Inovațiile IT sunt o necesitate absolută, atât pentru a depăși provocările actuale, cât și pentru combaterea crizei economice

  „În noua realitate, cauzată de pandemia COVID-19, acum, mai mult ca niciodată, inovațiile IT sunt o necesitate absolută, atât pentru a depăși provocările actuale, cât și pentru combaterea crizei economice. USAID crede în potențialul Moldovei și sprijină antreprenoriatul TIC – una dintre cheile succesului în multe țări. Există startup-uri moldovenești care au reușit să obțină finanțări importante prin asistența TEKWILL și acces la inițiative sau programe dedicate, pentru continuarea efortului de a dezvolta ecosistemul local. Suntem siguri că odată cu extinderea regională a TEKWILL, USAID va reuși să sprijini dezvoltarea mai multor antreprenori, ir drept rezultat să contribuie la creșterea economică a Moldovei”, afirmă Scott Hocklander, Șeful Misiunii USAID Moldova.

   
 • 11:30

  Concluzii după primele zile

  Ecosistemul antreprenorial din Moldova este unul emergent, iar țara noastră are încă mult potențial neexplorat. Concluzia le aparține participanților la cel mai important eveniment de nișă al anului – Moldova Startup Week 2020 – platforma de dialog constructiv pentru dezvoltarea economiei bazată pe tehnologie și inovație, aplicarea tendințelor internaționale și crearea oportunităților pentru startup-urile locale.

  Moldova Startup Week este un eveniment marca Techstars, care are loc în peste 50 de țări din lume.

   
 • 11:24

  A patra zi de Startup Week: Agenda

  19 noiembrie - „Vertical Day”. Cea de-a patra zi a Moldova Startup Week 2020 cuprinde mai multe acțiuni dedicate inovațiilor din diverse ramuri. Winetech, AgTech, MedTech, EdTch, Fintech – sunt domeniile care vor fi discutate în cadrul grupurilor de interes online și la care participanții vor afla mai multe practici inovative relevante și soluții digitale de la experți locali și internaționali.


   
 • 11:20

  Ce înseamnă Startup Week

  Moldova Startup Week le aduce participanților, timp de cinci zile, conferințe și ateliere de lucru, informații despre potențiale surse de finanțare și programe de accelerare, lansări de inițiative antreprenoriale, schimb de experiență cu alte startup-uri din diferite domenii, întruniri cu potențialii investitori ș.a. Invitați internaționali, cu o vastă experiență în dezvoltarea startup-urilor,  vin să-și împărtășească poveștile lor de succes – de la eșec la reușite.

  Totodată, Moldova Startup Week 2020 este evenimentul unde sunt prezentate politicile de țară și acțiunile ce urmează a fi întreprinse pentru dezvoltarea eco-sistemului antreprenorial din Moldova și altele. Evenimentul facilitează întreținerea unui dialog constructiv pentru dezvoltarea economiei bazată pe tehnologie și inovație, aplicarea tendințelor internaționale și crearea oportunităților pentru startup-urile locale.

   
 • Advertoriale
  Cum să cumperi o mașină în Europa și să o aduci în Moldova?

  Cum să cumperi o mașină în Europa și să o aduci în Moldova?

  Maib lansează alto – next level premium banking

  Maib lansează alto – next level premium banking

  Școala Profesională din Nisporeni este în așteptarea unui nou grup de elevi care vor studia meseria de cultivator-procesatori de bacifere

  Școala Profesională din Nisporeni este în așteptarea unui nou grup de elevi care vor studia meseria de cultivator-procesatori de bacifere

  E un efort pe care nu-l putem face
  singuri, așa că te așteptăm alături de noi
  EMISIUNI
  • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
   Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
  • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
  • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
  Cele mai populare
  • 1
   Un deputat din PAS pleacă din Parlament. Iată motivul
  • 2
   Un moldovean originar din UTA Găgăuzia a decedat în războiul din Ucraina. Avea funcție de conducere în armata rusă
  • 3
   Moneda euro a coborât la cel mai scăzut nivel din 2002
  • 4
   Soluție pe ultima sută de metri? Ministerul Economiei plafonează rata dobânzii pentru programul „Prima Casă”
  Autentificare
  Ai uitat parola?
  Salvează articolul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

  Urmărește subiectul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.