Refugiati urgenta UCRAINA

Live text

LIVE TEXT. Forumul Mass-media 2020

LIVE TEXT. Forumul Mass-media 2020

La 24 și 25 noiembrie 2020 se desfășoară ediția a șasea a Forumului Mass-Media din Republica Moldova. Forumul este convocat anual sub egida Consiliului de Presă pentru a dezbate problemele comunității jurnalistice moldovenești, a identifica și a promova soluții pentru consolidarea independenței editoriale și a calității mass-media.

15:31

Emisiunile TV care prezintă interes pentru populație


 
 • 12:39

  Makler, Komsomoliscaia Pravda și Ziarul de Gardă, în topul celor mai citite ziare tipărite

  Ziarul „Makler” urcă pe prima poziție printre cele mai citite pentru știri. Aceasta potrivit datelor din studiul „Percepția populației privind mass-media din Republica Moldova” care a fost prezentat în cadrul Forumul Mass Media.

  Alte două poziții de frunte revin pentru „Komsomoliscaia Pravda” și „Ziarul de Gardă”. Între 19% și 16% dintre cei chestionați în studiu spun că le citesc cel puțin o dată în două săptămâni.

  Cât despre nivelul de încredere a cititorilor pentru ziarele tipărite, prima poziție revine pentru „Komsomoliscaia Pravda”, care a câștigat încrederea a 18% dintre cei chestionați. 


   
 • 12:18

  TOP-ul posturilor TV care se bucură de cea mai mare audiență


   
 • 12:06

  Prezentarea studiului „Percepția populației privind mass-media din Republica Moldova”


   
 • 10:01

  Are loc atelierul „Transparența finanțării mass-media”

  Atelierul are loc cu participarea expertului internațional Marius Dragomir, director Center for Media, Data and Society din Budapesta (Ungaria) și specialistul local Vasile State, președinte APEL.

   

   
 • 09:56

  Atelier online: „Viitorul publicării știrilor este doar digital”

  Începe la ora 10:00. La acest atelier, expertul internațional Grzegorz Piechota prezintă ultimele tendințe ale digitalizării știrilor la nivel mondial. Grzegorz Piechota este unul din cei mai cunoscuți cercetători ai piețelor media din lume și membru al Consiliului Director al International News Media Association (INMA), fost președinte al Diviziunii europene a INMA. Grzegorz și-a început cariera în 1996 ca reporter la Gazeta Wyborcza din Varșovia și are o bogată experiență de editor și de manager media. În cadrul unui program al Universității Harvard, a cercetat tema transformării afacerilor media și viitorul industriilor creative. Este consultant în dezvoltare digitală și oferă expertiză pentru companii media din toată lumea privind formatul de abonare digitală.

  Despre experiența mass-mediei din Republicii Moldova la capitolul digitalizării știrilor va vorbi Dumitru Ciorici, manager dezvoltare media. 


   
 • 09:50

  Masterclass, oferit de jurnalistul de investigație Roman Anin din Rusia, despre Cum s-a schimbat jurnalismul de investigații și cum noile tehnologii permit realizarea investigațiilor fără a ieși din casă

  Roman Anin este un cunoscut și apreciat jurnalist de investigație care scrie despre corupția la nivel înalt din Federația Rusă. El este membru al Consorțiului Internațional de Jurnalism de Investigație (ICIJ) și al proiectului de raportare a criminalității organizate și a corupției (OCCRP).

  Roman Anin s-a născut în Republica Moldova, iar în 2004 a plecat cu familia în Rusia. În 2006, pasiunea pentru fotbal îl face să-și înceapă cariera în calitate de corespondent sportiv la ziarul „Novaya Gazeta”. La scurt timp, trece în departamentul de investigații al publicației. Investigațiile sale au vizat corupția din armată, politică și afaceri, inclusiv contracte de construcție pentru Jocurile Olimpice de la Soci. Munca acestuia a servit drept început pentru o serie de investigații publicate de Financial Times, BBC și Sveriges Television (SVT), radiodifuzorul public suedez. La masterclass-ul de la Forumul Mass-Media din Republica Moldova, Roman Anin va vorbi, din proprie experiență, despre provocările în fața jurnalismului de investigație, dar și despre oportunitățile de a se documenta la distanță pentru anchetele reportericești.


   
 • 09:47

  Forumul media, Ziua a II-a. Iată care e agenda


   
 • 16:54

  ORA 17:00. Premierea câștigătorilor concursului „Investigațiile anului 2020”. Lansare „Cartea neagră a risipei banilor publici, ediția 2020”


   
 • 16:20

  Patru măsuri de impact care ar fortifica independența mass-media, în opinia expertului Dionis Cenușă

  Expertul Dionis Cenușă propune câteva măsuri de impact ce ar putea contribui la independența reală a mass-media. Astfel, la nivel de stat se recomandă: 1. Eliminarea barierelor economice pentru a permite generarea de profit de către mass-media în mod autonom;2. Un CA reformat urgent pentru a pune în aplicare legislația în mod eficient și a exclude ingerința politică;La nivel de finanțatori externi:3. O evaluare riguroasă, de către donatorii externi, a conținutului mediatic a surselor media finanțate, ce ar trebui să excludă partizanatul politic sub orice formă;La nivel de instituții media:4. Combaterea îndoctrinării politice a jurnaliștilor de către conducerile instituțiilor media, prin intermediul organelor de auto-administrare individuale sau la nivel de sector.

   
 • 15:18

  Obstacolele cu care s-au confruntat în pandemie jurnaliștii din Ucraina

  Pandemia de COVID-19 afectează și presa din lumea întreagă. Desigur, jurnaliștii sunt mai puțin expuși decât pot fi infirmierii și medicii, dar și ei sunt afectați de o netă deteriorare a condițiilor de muncă. De această părere este Katerina Sergatskova, jurnalistă la portalul Zaborona din Ucraina.  

  „De la început nu am știut cum să ne comportăm. Majoritatea materialelor noastre le pregăteam online, iar acest lucru a afectat raportarea noastră, mai cu seama, de la început, când toată lumea era panicată și nu doreau să iasă în stradă. Majoritatea jurnaliștilor din Ucraina nu avea acces la măști de calitate bună sau alte lucruri speciale pentru a putea ieși afară. De acest echipament nu aveau parte nici medicii. Foarte mulți jurnaliști s-au îmbolnăvit atunci de COVID-19, în prima lună de pandemie”. De asemenea, Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției a Ucrainei au închis accesul la toate declarațiile electronice ale funcționarilor și a fost ca o lovitură din senin pentru jurnaliști, activiști civili. , a precizat ziarista. 

   
 • 14:31

  Raport New York Times: În primele luni de pandemie, circa 36.000 de jurnaliști au rămas fără job

  Potrivit unei estimări făcute de publicația New York Times, în primele luni de pandemie pe piața media din SUA au fost înregistrate în jur de 36.000 de pierderi de job-uri în domeniul mass-media. Printre primele categorii de persoane care s-au trezit cu anularea contractelor s-au numărat freelanserii, urmate de persoanele care presetează servicii de machiaj și coafură în televiziuni. Reducerile de cheltuieli s-au materializat și prin reduceri de conținut. 

   
 • 14:05

  Managera Interact Media, Irina Ghelbur, vorbitoare la atelierul „Modele eficiente de monetizare și alte tipuri de suplinire a bugetului redacției”

  Managera Interact Media, compania care care deține portalurile Agora.md și Ea.md, Irina Ghelbur, participă la atelierul „Modele eficiente de monetizare și alte tipuri de suplinire a bugetului redacției”. 

  Alături de ea vorbește experta internațională Tea Tabagari, traineră Media E-school South Caucasus (Georgia), Deutsche Welle Akademie.

  Vezi și: Cum se fac banii în media? Experiența AGORA povestită de Irina Ghelbur la #AntiConferință. The Newsroom (VIDEO)

   

   
 • 13:59

  Dezbaterea „Libertatea presei în impas: gestionarea restricțiilor legislative și de politici pe timp de pandemie”


   
 • 13:56

  Atelierul „Managementul redacțional în situații de criză. Experiențe internaționale și practici autohtone”


   
 • 12:17
  Newsmaker, câștigătorul Premiului Național de Etică şi Deontologie jurnalistică

  Newsmaker, câștigătorul Premiului Național de Etică şi Deontologie jurnalistică

  Consiliul de Presă a anunțat cui îi revine în acest an Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică. Este vorba de portalul Newsmaker.md.   
 • 10:44

  Dezbaterea „Concepția națională de dezvoltare a mass-mediei și Codul serviciilor media audiovizuale la 2 ani de implementare”


   
 • 10:42

  Programul primei zile a Forumului Mass-Media


   
 • 10:31

  Președintele Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media: Pregătim modificarea Codului Audiovizualului

  Adrian Lebedinschi: „Politicienii nu tot timpul sunt corecți, dar voi, jurnaliștii, sunteți cei care puteți să ne dați putere. Să dezvoltați un subiect sau pur și simplu să-l opriți, prin simplul fapt că nu o să-l promovați. Mass-media este o armă pentru apărarea țării. Dar, dvs puteți și să distrugeți. Politicianului îi expiră mandatul și a plecat, dar dvs rămâneți în continuare să activați. Aici v-aș ruga să acționați conform propriei dvs convingeri. Noi pregătim proiect de lege pentru modificarea Codului serviciilor media audiovizuale, unde să fie expres prevăzute care să fie sursele de informare și acces la ele.”

   
 • 10:22

  Ministrul Justiției: Nu trebuie să intervenim prin măsuri agresive

  Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi: „Îmi amintesc anul 2006, când intra în vigoare Codul Audiovizualului, acea luptă pentru transparență și liberatea mass-mediei în RM. Înțelegem esența acestei a patra putere în stat într-un stat de drept. Cu siguranță nu trebuie să intervenim prin măsuri agresive. Combaterea fake-news-urilor prin denunțarea publică a lor, astfel educăm societatea. Trebuie să fim foarte insistenți în această direcție. 

   
 • 10:04

  Ambasadorul SUA la Chișinău: Presa liberă este piatra de temelie a oricărei democrații

  Ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan: „Presa liberă este piatra de temelie a oricărei democrații. Fără ea nu există niciun instrument de a responsabiliza alegătorii. Dezinformarea este omniprezentă. Este ușor să scrii o știre fără sens și să o publici pe o rețea de socializare. De cele mai multe ori, cel mai bun lucru e să ignorăm minciunile. Suntem în mijlocul unei pandemii globale. Din păcate, există elemente maligne care folosesc acest moment pentru a răspândi dezinformarea. Moldova are nevoie de presă liberă, cetățenii au nevoie de acces la o varietate de surse mass-media. Statele Unite susțin mass-media care servesc publicului și nu intereselor înguste.” 

   
 • 09:54

  Ambasadorul UE la Chișinău: Solicit Parlamentului și Guvernului să reînoiască cadrul legal cu privire la mass-media

  Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko: „Mass-media joacă un rol vital pentru viața țării. Este un moment oportun pentru a discuta situația mass-media, după o campanie electorală care a scos la iveală că prea multe instituții media promovează interesele politice. Aș dori să solicit Parlamentului și Guvernului să reînoiască cadrul legal.” 

   
 • 09:46

  Viorica Zaharia: Jurnaliștii nu așteaptă sprijin de la guvernare

  Președinta Consiliului de Presă, Viorica Zaharia, în deschiderea Forumului Mass-Media 2020: „Jurnaliștii nu așteaptă sprijin de la guvernare. E greu să ceri sprijin de la cei pe care îi monitorizezi și le ceri socoteală. Noi vrem o piață liberă.”

   
 • 09:38

  Maia Sandu, prezentă la Forumul Mass-Media

  „Ziariștii adevărați își fac misiunea bine, trecând prin mari greutăți. Acest lucru se întâmplă deja de mai mulți ani. Știm că ziariștii onești ajung să fie bruscați, știm că trebuie să treacă prin concurență neloială de ani de zile. Pe de altă parte, vedem cum televiziunile angajate politic înfloresc, pentru că își ajută stăpânii ca să controleze cetățenii prin dezinformare. Aprecieri pentru ziariștii care au rezistat, cei care au reușit și reușesc să informeze obiectiv cetățenii. Vreau să fac un angajament - Președinția va fi o instituție transparentă”, a declarat președinta aleasă a Republicii Moldova.  

   
 • 09:34

  Sesiunea de deschidere a Forumului Mass-Media: Pandemia, Infodemia și Media


   
 • 09:32

  Cine organizează și finanțează Forumul Mass-Media

  Forumul Mass-Media este convocat anual de Consiliul de Presă în parteneriat cu Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația Presei Electronice APEL pentru a dezbate problemele comunității jurnalistice moldovenești, a identifica și a promova soluții pentru consolidarea independenței editoriale și a calității mass-media.

  Desfăşurarea Forumului Mass-Media din Republica Moldova este finanţată de Fundaţia Soros-Moldova/Programul Mass-Media. Ediția 2020 a Forumului este co-finanţată de Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) și DW Akademie (Germania). Evenimentul este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, UK aid și implementat de Internews în Moldova, Centrul pentru Jurnalism Independent și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass-media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice. Acest eveniment este posibil inclusiv cu sprijinul Black Sea Trust for Regional Cooperation și al Fundației Friedrich Naumann pentru Europa de Sud-Est.

   
 • 09:25

  Ce aduce Forumul Mass-Media în acest an

  În cadrul Forumului din acest an vor avea loc două dezbateri, una la tema implementării Concepției naționale de dezvoltare a mass-media și a noului Cod al serviciilor media audiovizuale, și alta despre impactul restricțiilor pe timp de pandemie asupra libertății presei. La dezbateri vor participa jurnaliști și experți din țară și de peste hotare, precum și reprezentanți ai autorităților din Republica Moldova.

  În cele două zile ale Forumului se vor desfășura patru ateliere despre managementul redacțional pe timp de criză, modelele eficiente de monetizare a produselor jurnalistice și de suplinire a bugetelor redacțiilor, digitalizarea știrilor, transparența finanțării media, și un masterclass despre utilizarea noilor tehnologii în realizarea investigațiilor jurnalistice. La dezbateri și ateliere au confirmat participarea experți din Letonia, Ucraina, România, Georgia, Polonia, Rusia și Ungaria.

  În rezultatul discuțiilor de panel și a atelierelor tematice, va fi elaborată și propusă pentru adoptare Rezoluția Forumului Mass-Media 2020 care va fi transmisă autorităților naționale, reprezentanțelor şi ambasadelor străine, organizațiilor şi experților europeni şi internaționali care monitorizează dezvoltarea democratică a Republicii Moldova.

   
 • Advertoriale
  Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar două luni, vezi cum am reușit!”

  Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar două luni, vezi cum am reușit!”

  Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

  Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

  Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

  Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

  E un efort pe care nu-l putem face
  singuri, așa că te așteptăm alături de noi
  EMISIUNI
  • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
   Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
  • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
  Cele mai populare
  • 1
   Forțele ucrainene se pregătesc pentru un eventual atac la granița cu Belarus
  • 2
   Andrzej Duda, în Rada Supremă: „Nu voi avea odihnă până când Ucraina nu va deveni membră a UE”
  • 3
   Ex-președintele român Traian Băsescu a accidentat o mașină parcată și a mers la poliție pentru a fi testat
  • 4
   Pretinsul primar din Energodar a fost rănit în urma explozii, anunță presa rusă
  Autentificare
  Ai uitat parola?
  Salvează articolul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

  Urmărește subiectul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.