Live text

LIVE TEXT. Ședința Parlamentului din 27 noiembrie 2020

LIVE TEXT. Ședința Parlamentului din 27 noiembrie 2020

Parlamentul de la Chișinău se întrunește în ședință plenară. Principalele subiecte de pe ordinea de zi țin de audierea ministrului Agriculturii, Ion Perju, pe marginea situației generate de seceta din acest an. Le fel, deputații urmează să audieze și raportul Comisiei Naționale a Pieței Financiare cu privire la stabilitatea din domeniul asigurărilor în contextul situației companiei de asigurări „Moldasig”. 

17:31

Ședința plenară s-a încheiat brusc. În sală au rămas 49 de deputați

Din lipsă de cvorum ședința Parlamentului s-a încheiat. Numărătoarea a arătat că în sală au rămas 49 de parlamentari. Ori pentru a aproba proiecte este nevoie de votul a minimum 51 de deputați.

 
 • 17:19

  Cu majoritatea voturilor „pentru”, comisia pe numele lui Platon totuși nu s-a format

  După aproape o oră de discuții în contradicție între parlamentari, replici acide și contradicții, inițiativa de formare a Comisiei ce ar investiga pretinsa preluare a conducerii MOLDASIG de către omul de afaceri Veaceslav Platon a fost aprobată. Aceasta cu majoritatea voturilor. 

  Totuși, aceasta nu s-a format așa cum două formațiuni au refuzat să-și delege câte un reprezentant în noua comisie. Mai exact, PAS și Platforma DA. „Vă las în doi pentru acest dezmăț”, a spus vicepreședintele Parlamentului Alexandr Slusari.

   
 • 16:44

  Moțpan: Un penal încearcă să se răfuiască cu alt penal prin mâinile deputaților

  „Un penal încearcă să se răfuiască cu alt penal prin mâinile deputaților. Și unii din voi ați participat la procesul catastrofal de degradare a justiției. Cineva încearcă să transforme Parlamentul într-o găinărie. Eu încep să mă dezamăgesc de locul de deputat. Noi nu vrem să participăm la reglări de conturi. Regret că admitem să ne facem de rușine în întreaga țară, bălăceala asta e difuzată și în altă parte a lumii. Să nu mai acceptăm ca în plen să fie aduse proiecte care denigrează imaginea unui deputat. Asta e clară reglare de conturi”, a opinat deputatul Platformei DA Chiril Moțpan, cu privire la comisia de anchetă cu privire la Platon.

   
 • 16:42

  Grosu, despre comisia pe numele lui Platon: Azi ni s-a aruncat în plen o pisică moartă

  Deputatul PAS Igor Grosu consideră că prin această comisie deputaților li s-a oferit „o pisică moartă”. „Dle Sîrbu, nu vă supărați, dar noi la asemenea lucruri nu participăm”.

   
 • 16:08

  Sergiu Sîrbu prezintă inițiativa de creare a unei comisii de anchetă care va investiga acțiunile lui Platon, în special în legătură cu MOLDASIG

  Deputații Platformei Pentru Moldova cer constituirea unei comisii parlamentare speciale. Aceasta s-ar ocupa de investigarea unor pretinse cazuri de preluare forțată a unor companii de către om de afaceri Veaceslav Platon. Autorii proiectului de hotărâre se referă în special la situația de la compania de asigurări MOLDASIG. 

  Detalii aici.

   
 • 15:57

  Deputații au votat așa-zisa lege a „deoffshorizării” în lectură finală

  Prin această lege au fost stabilite restricții de participare la proceduri de privatizare, parteneriat public-privat, achiziții publice și concesiuni de lucrări și servicii pentru persoanele juridice fondate de subiecți din jurisdicții care nu respectă standarde internaționale de transparență, persoanele juridice în componența cărora figurează, direct sau indirect, persoane înregistrate sau cu reședință în astfel de jurisdicții.

  Detalii citiți aici. 

   
 • 15:53

  Parlamentul a constituit Comisia de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile

  Parlamentul a constituit Comisia de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile.

  „Prin activități presupus ilegale, de către anumiți agenți economici se exploatează resurse minerale utile, se folosesc irațional resurse naturale, precum și se efectuează extragerea calcarului pe terenuri agricole fără schimbarea destinației acestora și fără compensarea pierderilor pentru scoaterea acestora din circuitul agricol, cu încălcarea limitelor perimetrului minier, în lipsa proiectelor tehnice, schemelor tehnologice, planurilor de dezvoltare a lucrărilor miniere și proiectelor de recultivare a terenurilor”, se menționează în nota informativă a proiectului.

  În calitate de membri au fost aleși deputații Nicolae Ciubuc (președintele Comisiei), Radu Mudreac (vicepreședintele Comisiei), Veronica Roșca (secretara Comisiei), Mihail Paciu, Violeta Ivanov, Grigore Repeșciuc, Lilian Carp, Alexandru Slusari, Vladimir Cebotari.

   
 • 15:51

  A fost fondată comisia specială pentru elaborarea proiectului Strategiei naționale de securitate farmaceutică pe un termen de zece ani

  Din Comisie fac parte deputați ai tuturor fracțiunilor, cu excepția fracțiunii PDM care nu și-a delegat niciun reprezentant: Ruxanda Glavan (președinta Comisiei), Reghina Apostolova (vicepreședinta Comisiei), Dan Perciun, Alla Darovannaia, Liviu Vovc, Efrosinia Grețu.

  Potrivit Hotărârii adoptate de Legislativ, în cadrul ședinței de astăzi, Comisia va elabora și prezenta Parlamentului proiectul Strategiei în termen de 90 de zile.

   
 • 14:18

  Ruxanda Glavan prezintă proiectul său privind o Strategie națională de securitate farmaceutică 2020-2030

  Proiectul de hotărâre propune crearea unei comisii, care în termen de 90 de zile va elabora și prezenta Parlamentului, proiectul Strategiei naționale de securitate farmaceutică 2020-2030.

  „Este necesară dezvoltarea rețelei de farmacii a statului în fiecare raion, rețea care să fie susținută de stat, pentru a putea garanta accesibilitate la medicamente, dar și prețuri mici. Digitalizarea sistemului de prescripții a medicamentului, inclusiv celor compensate, cu stimularea vânzărilor online de medicamente și livrare prin curierat până la domiciliul pacientului sau alte forme de asigurare a accesului fizic, trebuie luate în considerație, definitivate și puse în aplicare. Complexitatea acțiunilor necesare și responsabilitatea intersectorială pentru gestionarea eficientă a securității farmaceutice impune necesitatea elaborării unei Strategii naționale de securitate farmaceutică pentru anii 2020-2030”, se arată în proiect.

   
 • 14:16

  Votat în prima lectură: proveniența produselor piscicole va fi verificată de Inspectoratul pentru Protecția Mediului

  Inspectoratul pentru Protecția Mediului va avea dreptul de a verifica documentația persoanelor fizice și juridice privind proveniența peștelui și altor organisme acvatice în caz de transportare sau comercializare. La fel, instituția va aplica amenzi în caz de nerespectare a legislației.

  Proiectul are ca scop excluderea fenomenului pescuitului ilegal și al braconajului piscicol.

  Până acum, proveniența peștelui nu era verificată de nicio instituție.

  Modificările propuse vor permite conjugarea eforturilor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și a Inspectoratului Pentru Protecția Mediului de a desfășura acțiuni comune în domeniul securității mediului ambiant  și vor contribui la restabilirea resurselor piscicole în cele două artere vitale – râurile Nistru și Prut.

   
 • 13:55

  Proiectul de hotărâre a fost aprobat

  Proiectul de hotărâre cu privire la constituirea Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la „spălătoria” banilor murdari în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova, a fost aprobat de deputați.

   
 • 13:30

  Parlamentul a revenit din pauză. Se prezintă proiectul înființării unei comisii de anchetă

  Deputata Inga Grigoriu prezintă proiectul de constituire a Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la ,,spălătoria” banilor murdari în proporții deosebit de mare prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova. 

  Citiți mai detaliat despre comisie aici.


   
 • 12:12

  Deputații Șor și PSRM nu au susținut un proiect ce venea să combată braconajul

  Proiectul inițiat de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Lilian Carp, care venea să combată braconajul nu a adunat numărul necesar de voturi. Mai exact, inițiativa nu a fost susținută de parlamentarii din fracțiunile PSRM și Șor. 

   
 • 11:13

  Străinii ar putea fi angajați la muncă în Republica Moldova mai ușor. Deputații au votat în prima lectură un proiect în acest sens

  Procesul de angajare a străinilor la muncă în Republica Moldova va fi optimizat. Parlamentul a aprobat, în ședința plenară de astăzi, documentul în prima lectură. Potrivit proiectului, urmează a fi exclusă obligativitatea autentificării notariale a spațiului locativ în procesul de documentare a lucrătorilor străini.

  De asemenea, angajatorul nu va mai fi obligat să achite străinilor un salariu mediu prognozat pe economie, așa cum prevede, în prezent legislația.

  Proiectul nu a fost pe placul tuturor deputații. Unii dintre ei au opinat că acesta va pune bețe în roate la angajarea cetățenilor moldoveni.

  Cu mai multe detalii, revenim într-o știre.

   
 • 10:11

  Pe ordinea de zi sunt 17 subiecte

  Deputații au început cu un proiect din partea Guvernului. Acesta reglementează condițiile de angajare a muncitorilor calificați din alte țări. Mai exact, acestea ar urma să fie simplificate. Cabinetul de miniștri a aprobat documentul pe 23 septembrie, iar acum acesta a ajuns pe masa deputaților.

  Citiți mai multe despre el aici.


   
 • 09:54

  Ședința plenară începe la ora 10:00

  Aceasta poate fi urmărită aici:


  ...sau aici:

   

   
 • Advertoriale
  Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

  Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

  Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe

  Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe

  Grupul ProCredit se alătură Alianței Bancare Net-Zero şi se angajează să stabilească obiective de reducere a emisiilor, cu ajutorul Standardului Net-Zero al inițiativei „Obiective bazate pe știință”

  Grupul ProCredit se alătură Alianței Bancare Net-Zero şi se angajează să stabilească obiective de reducere a emisiilor, cu ajutorul Standardului Net-Zero al inițiativei „Obiective bazate pe știință”

  E un efort pe care nu-l putem face
  singuri, așa că te așteptăm alături de noi
  EMISIUNI
  • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
   Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
  • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
  • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
  Cele mai populare
  • 1
   Frig extrem în Afganistan: Temperaturile au coborât până la minus 33 de grade, iar 166 de oameni au murit
  • 2
   Guvernul va acorda asistență internațională pentru Ucraina. În ce constă ajutorul
  • 3
   Intervenții în 24 de ore: Zeci de automobile, ambulanțe și transport de pasageri au solicitat salvatorii pentru deblocare din nămeți (FOTO/VIDEO)
  • 4
   Poliția anunță că în mai multe regiuni din țară se circulă în condiții de iarnă. Recomandări pentru șoferi
  Autentificare
  Ai uitat parola?
  Salvează articolul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

  Urmărește subiectul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.