Live text

LIVE TEXT. Maia Sandu, în dialog cu presa

LIVE TEXT. Maia Sandu, în dialog cu presa

Luni, 30 noiembrie, la ora 11:00, președinta aleasă a Republicii Moldova, Maia Sandu, susține prima conferință de presă cu participarea jurnaliștilor. Evenimentul urmează să aibă loc la Palatul Republicii și va dura aproximativ două ore și 30 de minute.

13:14

Conferința de presă a luat sfârșit

„Toate costurile pentru organizarea acestui eveniment sunt acoperite integral de Partidul Acțiune și Solidaritate”, a precizat serviciul de presă al formațiunii la final de conferință.

 
 • 13:12

  Data înaugurării în funcția de președinte a fost stabilită

  Pe 24 decembrie, în sala Palatului Republicii urmează să fie dat startul mandatului de președinte al Maiei Sandu în funcție de președinte. Sandu a menționat că pe fundalul pandemiei, evenimentul va fi mai modest așa cum numărul invitaților va fi redus. Potrivit ei, echipele președintelui în exercițiu și a președintelui ales discută detaliile transferului puterii.

   
 • 12:48

  Va primi Năstase un loc în următorul Guvern?

  „În Parlament se va decide cine poate face parte din echipa guvernamentală. Nu cred că în acest Parlament este o majoritate de deputați care să poată să susțină un Guvern de treabă, de aceea noi insistăm pe alegeri parlamentare anticipate”, a răspuns Maia Sandu, fiind întrebată dacă Andrei Năstase va ocupa un fotoliu în viitorul Guvern.

   
 • 12:41

  Relația Sandu – Usatîi, pe pauză imediat după turul doi al prezidențialelor

  Președinta aleasă, Maia Sandu, și liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, nu au mai discutat după cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, din 15 noiembrie.

  „Dincolo de sprijinul pe care mi l-a acordat în turul doi, sprijin pentru care îi mulțumesc, decizia privind organizarea alegerilor anticipate se ia în cadrul constituțional, soluția trebuie să o găsim în Parlament. Ultima dată am discutat în noaptea alegerilor, când m-a felicitat cu ocazia victoriei”, a declarat politiciana.

   
 • 12:37
  Băsescu rămâne fără cetățenia moldovenească

  Băsescu rămâne fără cetățenia moldovenească

  Maia Sandu susține că nu poate anula decretul președintelui în exercițiu, Igor Dodon, prin care i-a fost retrasă cetățenia moldovenească ex-președintelui României, Traian Băsescu.

  „Din câte cunosc, este o decizie finală la CSJ pe dosarul pe care l-a înaintat dl Băsescu împotriva lui Igor Dodon. Dl Băsescu ar trebui să reia procedura, să depună actele de la început”, a menționat președinta aleasă.

   
 • 12:34

  Sandu, despre plafonarea taxelor locale: „Este nedrept”

  „Cred că este nedrept și rușinos din partea autorităților publice centrale să limiteze autonomia administrației publice locale. Guvernul nu a prezentat o analiză care să susțină această decizie. Lucrurile trebuie făcute transparent. Această decizie nu a fost luată în mod transparent”, a spus Maia Sandu.

   
 • 12:19

  „Paza nu stă în același apartament cu mine”

  „Eu nu am solicitat paza. Mi-au spus colegii că asta spune legea. Paza nu stă în același apartament cu mine. Din experiența pe care am avut-o la Guvern, a fost amenajat un mic spațiu la parterul blocului în care locuiesc. Acolo, peste noapte, stau oamenii de la pază. Trebuie să mă acomodez la această situație, că e mereu cineva prezent alături. Eu în genere sunt o persoană foarte transparentă, nu am nimic de ascuns. Asta e legea, își place sau nu, e parte din lucru”, a declarat Maia Sandu, în condițiile în care a anunțat că va continua să locuiască în apartamentul său și că nu va folosi vila prezidențială.

   
 • 12:09

  Care va fi viitoarea conjunctură parlamentară

  Maia Sandu: În calitate de președinte de țară nu voi face comentarii despre coaliții. Coalițiile se fac în Parlament. Oamenii trebuie să aleagă liber, fără presiuni, pe cei pe care îi vor în Parlament. Eu sunt responsabilă de numirea în funcție a unui prim-ministru onest și integru.

   
 • 11:58

  Planurile Maiei Sandu pentru diasporă

  Maia Sandu: Așteptările lor cele mai mari sunt pe intern. Mulți dintre ei își leagă viitorul de RM și vor să vadă oportunități economice acasă. Ei vor să vadă că aici se deschid întreprinderi, noi locuri de muncă. Atunci când vorbesc de lucruri specifice, concrete, despre aflarea lor peste hotare, sunt mai puține. Acestea țin de recunoașterea permiselor de conducere. Urmează să continuu acest dialog, pe care l-am început atunci când eram prim-ministru. Alt subiect ține de calitatea serviciilor consulare. Aici am prerogative directe pe partea de politică externă. Și al treilea lucru important, ține de modul în care cetățenii de peste hotare pot vota.

   
 • 11:42

  Sandu, despre situația din Belarus: După inaugurare, voi veni cu o poziție oficială

  În cadrul conferinței de astăzi, preșdinta aleasă a Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit întrebări și de la jurnaliști străini. Printre aceștea a fost și un jurnalist din Belarus, care s-a interesat dacă Sandu o va invita pe Svetlana Tihanovscaia la ceremonia de inaugurare.

  „Voi duce o politică externă activă. Vreau să avem o relație bună și cu Rusia. Majoritatea oamenilor noștri vor să ne apropiem de UE. Este o agenda serioasă în ce privește relația cu Federația Rusă. Sunt deschisă. În ce privește situația din Belarus, voi veni cu o poziție oficială a statului meu, după inaugurare”, a declrata Maia Sandu. 

   
 • 11:40

  Sandu, despre retragerea trupelor militare străine din RM: „Sunt dispusă să discut cu Federația Rusă”

  Președinta aleasă, Maia Sandu, susține că declarațiile privind retragerea trupelor militare și a munițiilor rusești din stânga Nistrului „nu sunt declarații de presă”, ci că „aceasta este poziția statului Republica Moldova”.

  „Nu este o poziție nouă. Am văzut că Federația Rusă are altă poziție. O să continuăm să discutăm, ca să găsim soluții. Pentru noi, obiectivul este ca aceste trupe rusești să se retragă de pe teritoriul RM, pentru că suntem o țară independentă care dorește ca toată lumea să respecte integritatea și suveranitatea țării. Eu sunt dispusă să discut cu Federația Rusă, astfel încât să ajungem la rezolvarea acestei situații”, a spus Maia Sandu.

   
 • 11:32

  Sandu spune că nu va renunța în totalitate la pază

  Maia Sandu: Nu pot să renunț cu totul la pază, inclusiv pentru că atunci când te apuci de luptă cu hoții mari, există și riscuri.

   
 • 11:28

  Ce facem cu trupele ruse din regiunea transnistreană?

  Maia Sandu: Acolo există un grup operativ. Nu a existat niciodată și nu există un accord bilateral. Poziția statului moldovenesc e că acest grup trebuie să se retragă și munițiile de acolo trebuie scoase. A doua parte este misiunea de pacificare. Pentru că nu există pericolul unor acțiuni militare, partea RM spune că această misiune trebuie transformată într-o misiunie civilă sub egida OSCE și eu susțin acest lucru.

   
 • 11:19

  Sandu, despre vila de la Condrița: Nu pot vorbi despre ceea ce nu știu

  Maia Sandu: Nu am fost niciodată la Condrița, de aceea îmi este greu să vă spun acum ce utilizare eficientă poate fi. O să mergem și o să vedem cum poate fi folosită aceasta în beneficiul țării. Și cu referire la clădirea Președinției este greu să vorbesc acum despre lucruri pe care nu le cunosc. Cred că în toate instituțile publice se poat face economii. De aceea vrem să vedem bugetul pentru anul 2021. Voi ajunge la insituția Președinției să vedem care sunt spațiile, cum pot fi folosite și cum putem reduce cheltuielile. Echipa mea a început discuțiile cu echipa de la Președinție pentru a face pregătirile pentru inaugurare, pentru că atunci se face transferul.

   
 • 11:08

  Maia Sandu: Guvernul Chicu trebuie să plece

  „În aceste alegeri, prin votul pe care l-au dat, oamenii au votat nu doar împotriva lui Igor Dodon, dar și împotriva Guvernului lui Igor Dodon. Este clar pentru noi că acest Guvern trebuie să plece. Până să plece, acest Guvernul trebuie să-și îndeplinească funcțiile. Săptămâna trecută am venit cu solicitări, așa încât bugetul pentru 2021 să prevadă suficient sprijin pentru categoriile cele mai afectate din cauza crizei pandemice și economice”, a declarat Maia Sandu.

   
 • 11:04
  Presa, limitată la două întrebări

  Presa, limitată la două întrebări

  Au fost anunțate regulile de joc: Fiecare reprezentant al unei instituții mass-media va avea posibilitatea să adreseze două întrebări.

   
 • 10:42

  ORA 11:00. Începe conferința susținută de Maia Sandu


   
 • Advertoriale
  Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

  Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

  Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe

  Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe

  Grupul ProCredit se alătură Alianței Bancare Net-Zero şi se angajează să stabilească obiective de reducere a emisiilor, cu ajutorul Standardului Net-Zero al inițiativei „Obiective bazate pe știință”

  Grupul ProCredit se alătură Alianței Bancare Net-Zero şi se angajează să stabilească obiective de reducere a emisiilor, cu ajutorul Standardului Net-Zero al inițiativei „Obiective bazate pe știință”

  E un efort pe care nu-l putem face
  singuri, așa că te așteptăm alături de noi
  EMISIUNI
  • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
   Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
  • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
  • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
  Cele mai populare
  • 1
   „N-a mâncat lupul iarna”: Cum va fi vremea în ultimele zile ale lunii Gerar
  • 2
   O mașină a fost curpinsă de flăcări în parcarea de serviciu a Aeroportului (FOTO)
  • 3
   Un general american vorbește despre riscul unui război între SUA China. Când ar putea începe conflictul
  • 4
   Dosarul Bis Mobil Kitchen: 19 percheziții și alte cinci persoane reținute
  Autentificare
  Ai uitat parola?
  Salvează articolul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

  Urmărește subiectul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.