Refugiati urgenta UCRAINA

Live text

LIVE TEXT. 3 decembrie 2020: Ședința Parlamentului și protestul de la Chișinău

LIVE TEXT. 3 decembrie 2020: Ședința Parlamentului și protestul de la Chișinău

Parlamentul de la Chișinău urmează să se întrunească în ședință plenară la ora 10:00. Pe agenda ședinței se regăsesc mai multe subiecte care au provocat mai multe confruntări politice. Este vorba de proiectul politcii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2021, anularea Legii anti-propagandă, proiectul cu privire la statutul libii ruse ș.a. Președinta aleasă a Republicii Moldova, Maia Sandu, a îndemnat ca cetățenii să iasă astăzi la un protest în scuarul Parlamentului. Nemulțumirea ține și de proiectul înregistrat de socialiști, prin care se dorește trecerea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea șefului statului în cea a Parlamentului. 

18:21

Au anunțat că au cvorum, dar au închis ședința după două votări

Numărătorii au anunțat că după ce opoziția parlamentară a părăsit ședința plenară, în sală au rămas 52 de deputați. Astfel, vicepreședintele Legislativului, Vlad Bătrîncea a declara ședința deliberativă și a purces la examinarea subiectelor de pe ordinea de zi. Cei 52 de deputați au votat însă doar două proiecte, printre care și cel cu privire la farmaciile mobile (propus de P. Șor).  

 
 • 18:07

  Componența Biroului permanent al Parlamentului a fost modificată: Sergiu Sîrbu asigură votul majoritar

  Majoritatea parlamentară a aprobat modificarea componenței Biroului permanent al Parlamentului. Matematic situația acum arată astfel: 
  - cinci membri din oficiu - președintele și cei patru vicepreședinți ai Parlamentului

  - patru reprezentanți ai PSRM

  - câte un reprezentatnt de la restul fracțiunilor, inclusiv platforma Pentru Moldova (Sergiu Sîrbu). PDM și Pro Moldova a refuzat să delege un candidat. 

  Astfel, majoritatea în Biroul permanent acum arată așa: speaker + vicepreședinte Parlament + 4 socialiști + reprezentanul P. Șor  + reprezentant Pentru Moldova = 8 voturi, din 15. 

   
 • 18:06

  PAS și Platforma DA au părăsit ședința Parlamentului

  Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate și deputații din Platforma DA au părăsit ședința Parlamentului. În plenul Legislativului aceștia au cerut anularea voturilor proiectelor de pe ordinea de zi.

   
 • 18:03

  Nantoi: Pentru votarea legii cu privire la statutul Găgăuziei erau necesare 61 de voturi

  Oazu Nantoi: Pentru votarea proiectului 328 (n.r. - cu privire la statutul Găgăuziei) erau necesare 61 de voturi. Solicit să anulați votul. 

  Majoritatea nu a acceptat acest lucru, dând de înțeles că decizia poate fi atacată la Curtea Constituțională. 

   
 • 17:52

  Schimbul de replici continuă: Nimeni decât președintele Parlamentului nu poate propune includerea de noi proiecte în ordinea de zi

  Reeveniți după pauză, deputații continuă să ducă un schimb de replici, dar de daca aceasta fără îmbrânceli. 

  Candu: Dle Bătrîncea, vă rog să respectați art 46 din Regulamentul Parlamentului. Numai președintele Parlamentului poate propune să fie incluse proiecte noi pe ordinea de zi.

  Slusari: Cer să fie anulat votul proiectelor care suplimentar au fost incluse în ordinea de zi. Vă propun în mod benevol să renunțați la vot și să revenim la normalitate.

  Aceeași solicitare a făcut-o și deputatul PAS Sergiu Litvinenco. 

  Bătrîncea: Dacă dvs considerați că sunt legale, știți bine cum să le atacați.

   
 • 17:45

  Deputații au revenit în plen: Discută despre proiectul de lege privind lustrația

  Cu o întârziere de circa 30 de minute, deputații au revenit în plenul Parlamentului. Discuțiile acum au loc pe proiectul de lege privind lustrația. Documentul însă nu a fost examinat în ședința comisiei, respectiv nu a fost inclus în ordinea de zi. 

   
 • 16:54
  Candu condamnă acțiunile din Parlament și consideră că proiectele votate nu au valoare constituțională

  Candu condamnă acțiunile din Parlament și consideră că proiectele votate nu au valoare constituțională

  Deputatul Andrian Candu a precizat că astăzi a fost o zi grea nu doar pentru Legislativ, ci pentru democrația statului de drept din Moldova. 

  „Ceea ce s-a întâmplat azi în Parlament este un dezmăț și un joc de-a puterea organizat de Dodon și gașca sa, s-au întrecut limite constituționale și chiar s-au votat legi împotriva intereselor țării și a cetățenilor”, a declarat deputatul.

  Candu a precizat că se referă la anularea mecanismelor de luptă cu propaganda dar și excluderea din legislație a măsurilor care protejau spațiul informațional al țării.

  „S-a votat o lege care aduce grave prejudicii între relația dintre Moldova și SUA. Moldova a promis vânzarea unui teren pentru ambasada SUA. Aici s-a încălcat o promisiune dată unui stat care permanent a fost lângă Moldova și ne-a ajutat cu miliarde de dolari. Am văzut că un președinte care pleacă și care își face bagajele în mod neconstituțional și abuziv a decis să-și ia cu el și un SIS în bagaj. Multe s-au întâmplat neconstituționat și sigur că proiectele de lege care au fost votate în lectură finală fără numărare de voturi, fără atitudine, luare de cuvânt, toate sunt considerate anticonstituționale și merită să fie atacate la CC”, a concluzionat deputatul.

   
 • 15:33

  Pentru Moldova s-a ales cu un fotoliu în Biroul permanent

  La propunerea Partidului Șor, grupul Pentru Moldova, format din foști democrați care au trecut și pe la Pro Moldova, s-a ales cu un fotoliu de membru al Biroului permanent, care va fi ocupat de Sergiu Sîrbu.

  Liderul Pro Moldova, Andrian Candu, a spus că, deocamdată, nu va delega pe nimeni.

   
 • 15:28

  Fără ambasadă pe teritoriul Stadionului Republican

  Deputații au votat, în lectură finală, și abrogarea deciziei prin care terenul Stadionului Republican a fost transmis cu titlu oneros pentru construcția ambasadei SUA.

  Deputatul Pentru Moldova Sergiu Sîrbu a ținut să vină cu amendament, care a și fost imediat susținut: Pe acest teritoriu să poată fi construite doar obiective sportiv-culturale. De fapt, tocmai asta propusese Partidului Șor acum câteva zile.

   
 • 15:23
  Și legile ce țin de statutul special al Găgăuziei au fost votate

  Și legile ce țin de statutul special al Găgăuziei au fost votate

  În plin haos, deputații PSRM și Pentru Moldova au votat, în prima lectură, și proiectele de lege care prevăd un statut juridic special pentru UTA Găgăuzia.

   
 • 15:19

  Proiectul cu privire la statul limbii ruse, adoptat în primă lectură

  Majoritatea parlamentară adoptă pe bandă rulantă proiectele incluse pe ordinea de zi, pe fundalul nemulțumirilor opoziției. Fără dezbateri și prezentări a fost adoptat și proiectul cu privire la funcționarea limbilor vorbite ăe teritoriul Republicii Moldova.

   
 • 15:16
  Votare fără dezbateri în Parlament

  Votare fără dezbateri în Parlament

  Socialiștii și Pentru Moldova, platformă din care fac parte deputații Partidului Șor și câțiva neafiliați, votează mai multe proiecte la rând, fără ca acestea să fie prezentate și dezbătute, așa cum prevede Regulamentul Parlamentului. Mai mult, deputații nu stau la locurile lor, iar în sală se fluieră și se scandează „Rușine”.

   
 • 15:14
  Un nou proiect a fost votat cu îmbrânceli

  Un nou proiect a fost votat cu îmbrânceli

  Un nou proiect ce ține de legile bugetului au fost votat cu îmbrânceli. Și asta pentru că inițiativa nu a fost prezentată de reprezentații Guvernului.


   
 • 15:10

  Deputații au revenit în plen. Continuă procesul de vot

  Deputații PSRM și Șor au revenit în sală. Aceștia continuă procedura de adoptare a proiectelor, fără ca acestea să fie prezentate de autori. 

   
 • 14:23

  Litvinenco: De dragul schemelor, sunt gata să dea foc la țară

  Sergiu Litvinenco: Se vede că le fuge pământul de sub picioare. Sunt gata să dea foc la țară, doar ca să-și bage schemele. Fiecare articol este o schema. Este inadmisibil să nergi să votezi ca principiu acest proiect. Până aici a mers soldatul. Igor Dodon este istorie. Lucrurile sunt ireversibile. Ceea ce fac ei este ilegal. Nu există nicio aprobare în Parlament.   


   
 • 14:20

  Grosu: Dodon e gata să jertfească cu propriul partid, de teama dosarelor

  Igor Grosu: A trebuit să intervenim pentru a opri aceste ilegalități. Nici în al doisprezecilea ceas nu se liniștesc. În loc să revenim în ședința Biroului permanent să decidem care proiecte să fie întoarse la Parlament, vorbește despre faptul că sunt porniți pe destabilizarea situației. Au anunțat o pauză de o oră. Probabil vor mai reveni. Noi nu o să plecăm. Opriți-vă. Dodon de teama dosarelor pe care posibil să le aibă, e gata să jertfească și cu propriul partid.

   
 • 13:47

  Deputații Șor și PSRM pleacă

  Deputații din fracțiunile Șor și PSRM au părăsit ședința plenară. După ce opoziția a blocat microfoanele din preziudiu. 

   
 • 13:43
  Noi îmbrânceli în Parlament

  Noi îmbrânceli în Parlament

  Deputații s-au luat, din nou, la îmbrânceli. Totul după ce socialiștii și cei de la Pentru Moldova au început a vota legile bugetului, în prima lectură, fără ca acestea să fie prezentate de șeful de la Finanțe.

   
 • 13:38

  Deputații au revenit în plenul Parlamentului

  Deputații au reluat ședința plenară. Socialiștii insistă pe aceeași propunere. Ministrul Finanțelor nu a putut prezenta proiectul. Bătrîncea a supus votului proiectul în prima lectură.

   
 • 13:15
  Manifestația s-a încheiat

  Manifestația s-a încheiat

  Chiar dacă organizatorii au anunțat că protestul s-a încheiat, manifestanții nu se lasă duși din fața Parlamentului.

  „Luând în considerație că totuși este COVID și posibilitatea ca să ne îmbolnăvim este eminentă, noi declarăm acest miting închis.În zilele următoare vă vom anunța când ne vom mai aduna ca să protestăm. Lupta abia a început”, a spus unul din organizatorii protestului. 

  Powered by embedfacebookvideo & paid targeted trafficTraficul rutier din centrul capitalei a fost reluat. 

   
 • 13:05
  Sergiu Litvinenco, în fața protestatarilor: „Dacă ei nu închid ședința, noi nu plecăm din Parlament”

  Sergiu Litvinenco, în fața protestatarilor: „Dacă ei nu închid ședința, noi nu plecăm din Parlament”

  „Dacă ei nu închid ședința, noi nu plecăm din Parlament. Dodon e un hoț, dar SIS-ul știe că Dodon a furat și de asta el se teme că Maia Sandu să facă publice toate schemele lui. Chiar dacă oamenii i-au spus „adio” el s-a aliat cu Șor”, a spus deputatul PAS.

   
 • 12:40

  Socialiștii fac declarații după altercațiile din Parlament (LIVE)


   
 • 12:40

  Andrei Năstase, prezent la protest

  Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a venit în fața protestatarilor. „Nu trebuie să facem din niște șoricei, niște lei. Ei sunt niște șoricei. Așa cum a plecat Plahotniuc, va pleca și Dodon”, a declarat Năstase.


   
 • 12:38
  Declarațiile bărbatului care s-a simțit rău după ce a participat la protest: „Mă duc acasă, nu mai vreau să mă expun riscului”

  Declarațiile bărbatului care s-a simțit rău după ce a participat la protest: „Mă duc acasă, nu mai vreau să mă expun riscului”

  Bărbatul care s-a simţit rău după ce a participat la protestul din fața Legislativului a anunțat că starea de sănătatea s-a îmbunătățit și intenționează să plece acasă pentru a nu se expune riscului.

  „Este exclus un atac de cord. Se vede totuși că este o durere toracică. I-au făcut asistență medicală, electrocardiograma, a spus femeie care l-a însoțit pe portestatar.

  „Totul este normal. Mă simt foarte bine. Mă duc acasă, nu mai vreau să mă expun riscului”, a spus bărbatul.  

   
 • 12:31

  Din nou pauză la Parlament: Șefii de fracțiuni, convocați în ședință

  Plenul Parlamentului a luat din nou pauză, pentru o oră. Asta după ce ministrul Finanțelor nu a putut prezenta proiectul politicii bugetar-fiscale și vamale. Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea a chemat șefii grupurilor parlamentare să se întrunească în ședință în cadrul căreia se va decide mersul lucrurilor de mai departe.  

   
 • 12:23
  Unui protestatar i s-a făcut rău și a chemat ambulanța (VIDEO)

  Unui protestatar i s-a făcut rău și a chemat ambulanța (VIDEO)

  În timpul protestului din fața Parlamentului, unui bărbat cu vârsta de peste 60 de ani, i s-a făcut rău. Oamenii au chemat de urgență ambulanța. 

  „Este un protestatar. Nu i s-a făcut atât de rău. Am solicitat ambulanța, pentru a determina dacă este un atac de cord sau altceva. Totul este în ordine”, a spus pentru jurnaliștii AGORA o protestatară.

  https://youtu.be/EkERTp_VJEY


   
 • 12:13
  Altercații în plenul Parlamentului

  Altercații în plenul Parlamentului

  Nemulțumiți că șeful de la Finanțe, Sergiu Pușcuța, a început prezentarea proiectelor ce se referă la bugetul de stat, deputații din partea Platformei DA și PAS s-au îmbrâncit cu cei de la PSRM.

   
 • 12:08
  Deputații au revenit în sală, însă tribuna centrală rămâne blocată

  Deputații au revenit în sală, însă tribuna centrală rămâne blocată

   
 • 11:45

  Deputații Platforma DA fac declarații de presă (LIVE)


   
 • 11:38

  Igor Grosu îndeamnă protestatarii să nu plece

  În timpul pauzei de la Parlament, în fața manifestanților au ieșit mai mulți deputați. Președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu a îndemnat protestatarii să nu plece. „Noi merge în sala de ședințe, voi rămâneți aici”, a declarat acesta. 

   
 • 11:29

  PDM, briefing despre situația din Parlament

  „Poriectele de anvergură trebuie discutate în consens larg”, a delcarat liderul PDM, Pavel Filip.


   
 • 11:24

  Momentul în care tribuna Parlamentului este blocată (VIDEO)


   
 • 11:06
  Tribuna centrală a Parlamentului, blocată

  Tribuna centrală a Parlamentului, blocată

  Deputații fracțiunilor PAS și Platforma DA au blocat tribuna centrală a Parlamentului. „Rușine”, au scandat aceștia. Președinta Legislativului, Zinaida Greceanîi, a anunțat imediat o pauză de 30 de minute.

  „În contextul încălcărilor grave ale Regulamentului Parlamentului, noi suntem nevoiți să recurgem la alte metode de a bloca acest „bizpridel” (n.r. dezmăț)”, a declarat președintele fracțiuni Platforma DA, Alexandru Slusari, nemulțumit că toate propunerile venite din partea celor două fracțiuni nu au fost susținute.

   
 • 10:48

  Locuitor din UTAG, prezent la protest: Celor de aici nu li s-au propus câte 50 de lei, așa cum făcea Dodon

  La manifestația de la Parlament a luat cuvânr și un locuitor din Găgăuzia. Acesta și-a declarat susținerea față de președința aleasă și i-a criticat pe Igor Dodon și Irina Vlah. „Vouă celor de aici nu vi s-a propus câte 50 de lei, așa cum făcea Dodon”, a declarat acesta.

   
 • 10:32

  Cum se vede de sus protestul de la Parlament și soluția organizatorilor pentru respectarea distanței (FOTO)

  Două imagini care arată cum se respectă distanța la protestul de la Parlament. 


  Această imagine a fost distribuită de socialistul Bogdan Țîrdea și e făcută de pe camerele de supraveghere de la Președinție.

   
 • 10:08

  A început ședința Parlamentului (LIVE)

  Ședința plenară a fost declarată deschisă. S-au prezentat 96 de deputați


   
 • 09:58

  Zeci de oameni s-au adunat în fața Parlamentului (LIVE)

  Zeci de oameni au venit în fața Parlamentului, fiind chemați în stradă de președinta aleasă, Maia Sandu. Mulțimea se opune proiectului PSRM, ce prevede scoaterea de sub controlul președintelui a Serviciului de Informații și Securitate.


   
 • 09:54

  Poliția, cu ochii în patru pe protestul din capitală

  Poliţia anunță că va asigura ordinea publică la protestul din fața Parlamentului. Participanții sunt îndemnați să respecte măsurile de ordine şi siguranţă publică, dar și indicaţiile forţelor de ordine.

  „De asemenea, pentru a evita răspândirea virusului COVID-19, precum și pentru a nu pune în pericol sănătatea și siguranța persoanelor din comunitate, poliția îndeamnă participanții la protest să respecte distanţa socială și echiparea corespunzătoare cu măşti”, mai spun oamenii legii.

   
 • 09:40

  Andrian Candu: Vom cere retragerea din plen a mai multor proiecte. Dacă nu, atunci vom acționa și altfel

  Și președintele grupului Parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu, a ieșit, joi dimineața, într-un briefing de presă, unde a anunțat că va solicita retragerea mai multor proiecte de pe ordinea de zi. „Când această guvernare nu poate să rezolve problemele oamenilor, creează altele noi. Această nouă majoritate parlamentară joacă pe altă agendă a țării. Atât timp cât sunt atât de multe probleme în țară, vedem că se intenționează să se discute subiecte care divizează societatea”, a spus Candu.

   
 • 09:34

  Andrei Năstase: Acest Guvern trebuie să plece. Vom fi activi și în stradă la nevoie

  Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a ieșit într-un briefing de presă în care a anunțat că fomrațiunea sa va fi activă pentru ca actualul Guvern să demisioneze. „Platforma DA propune să acționăm pentru dezvoltare cu asumare. RM are nevoie de un Guvern bun. Guvernul Chicu nu știe și nu poate să scoată țara din criză. E nevoie de alegeri anticipate. Proiectele propuse sunt elaborate preponderent în interesele unor afaceriști din jurul lui Dodon. Platforma DA condamnă vehement politica lui Dodon și reiterează necesitatea demisiei imediate a Guvernului. Vom fi activi și în stradă la nevoie. Este foarte important ce bătălie ne alegem ca și țară, pet imp de pandemie. Acum nu e loc de orgolii individuale. Un nou cabinet trebuie să oprească criza medicală. Avem nevoie de un guvern competent. Urmăriți acțiunile Platformei DA pe parcursul zilei de astăzi”, a declarat Andrei Năstase.


   
 • Advertoriale
  Cum să cumperi o mașină în Europa și să o aduci în Moldova?

  Cum să cumperi o mașină în Europa și să o aduci în Moldova?

  Maib lansează alto – next level premium banking

  Maib lansează alto – next level premium banking

  Școala Profesională din Nisporeni este în așteptarea unui nou grup de elevi care vor studia meseria de cultivator-procesatori de bacifere

  Școala Profesională din Nisporeni este în așteptarea unui nou grup de elevi care vor studia meseria de cultivator-procesatori de bacifere

  E un efort pe care nu-l putem face
  singuri, așa că te așteptăm alături de noi
  EMISIUNI
  • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
   Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
  • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
  • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
  Cele mai populare
  • 1
   Un deputat din PAS pleacă din Parlament. Iată motivul
  • 2
   Un moldovean originar din UTA Găgăuzia a decedat în războiul din Ucraina. Avea funcție de conducere în armata rusă
  • 3
   Moneda euro a coborât la cel mai scăzut nivel din 2002
  • 4
   Soluție pe ultima sută de metri? Ministerul Economiei plafonează rata dobânzii pentru programul „Prima Casă”
  Autentificare
  Ai uitat parola?
  Salvează articolul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

  Urmărește subiectul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.