Refugiati urgenta UCRAINA

Live text

LIVE TEXT. 11.02.2021. A fi sau a nu fi Guvernul Gavrilița: Parlamentul se pronunță asupra Programului de guvernare și a componenței Cabinetului de miniștri

LIVE TEXT. 11.02.2021. A fi sau a nu fi Guvernul Gavrilița: Parlamentul se pronunță asupra Programului de guvernare și a componenței Cabinetului de miniștri

Parlamentul de la Chișinău se întrunește joi, 11 februarie 2021, pentru a examina Programul de guvernare prezentat de candidata desemnată la funcția de prim-ministru, Natalia Gavrilița, și componența Cabinetului de miniștri.   

18:20

Igor Dodon: O premieră pentru Moldova, când un Guvern desemnat obține „0” voturi

Este o premieră pentru Republica Moldova, când un Guvern desemnat obține „zero” voturi în Parlament. Cu acest mesaj președintele PSRM, Igor Dodon, a venit după ce Guvernul Nataliei Gavrilița nu a fost susținut de parlamentari.

„Este o notă pe potrivă, dacă să luăm în considerație cum s-au comportat cei, care au propus acest Guvern și cum s-au manifestat candidații astăzi în Parlament”, a scris Igor Dodon pe canalul său de Telegram.

 
 • 17:59

  ORA 18:30. Maia Sandu face declarații

  Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, va susține la ora 18.30 un briefing cu privire la situația politică actuală. Briefingul va avea loc la la sediul Președinției.

   
 • 15:14

  Deputații au mers într-o nouă pauză

  La solicitarea PSRM, deputații au mers într-o nouă pauză de 30 de minute. Ședința va fi reluată la ora 15:40.

   
 • 14:38

  Deputații au luat o pauză

  Deputații au luat o pauză, la solicitarea liderului grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu. Ședința va fi reluată la ora 15:10.

   
 • 14:08

  Candu: „Adevărul doare”

  „Trebuia să veniți aici și să votăm un guvern poate pe trei luni, un guvern cu care să salvăm țara. Se pare că azi deja există semnături pentru un alt candidat. Aș vrea să văd foarte mult, pe lângă sinceritate, respectarea legii. dacă vom continua să ne mințim unii pe alții, Republica Moldova, în câțiva ani, va fi bântuită de fantome, fără oameni”, a declarat liderul grupului Pro Moldova, Andrian Candu.

   
 • 13:57

  Burduja: Cel mai fals și arogant program

  „S-a prezentat cel mai fals și arogant program. Echipa care vine cu acest program e compusă din oameni egoiști, care se iubesc pe sine. Cei care merg pe la biserică înțeleg ce înseamnă acest lucru. Avem candidați care își ascund averile, care au diplome false, care fac declarații populiste. Tot programul este plin de cheltuieli și fără argumentări de venituri. Aveți un plan – să înrobați statul Republica Moldova”, a spus socialistul Petru Burduja în timpul unei luări de cuvânt.

   
 • 13:56

  Igor Grosu: „Ei se tem și adună acum în fugă semnături”

  „Cel mai chinuitor pentru cetățenii noștri este să vadă cum s-au dat azi în spectacol cei care, în timp ce aici făceau teatrul absurdului, încropeau coaliția toxică – Dodon, Șor și Plahotniuc. A apărut și Platon în schemă, după desemnarea noului candidat. Asta e ceea ce poate face cel mai bine Igor Dodon. El niciodată nu a construit, dar a furat. Ceea ce face este de a-și salva pielea”, a declarat președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu, de la tribuna centrală a Parlamentului. 

  „Ei se tem și adună acum în fugă semnături. Încearcă să împăturească acest produs puturos în ambalaj. Asta e o gogoașă pentru a amâna alegerile anticipate. Le mulțumesc colegilor mei, cei care au rezistat unui atac masiv, mișelesc. Ăștia, propagandistul principal, cei care au lucrat pe la Dodon holding, au intrat în casa lor, în dormitoarele lor, dar voi ați rezistat”, a adăugat deputatul.

   
 • 13:20

  Bolea: Nu știm dacă toți candidații corespund rigorilor legii

  Președintele Comisiei juridică, numiri și imunități, Vasile Bolea, a insistat că mai mulți candidați din Cabinetul Gavrilița nu au prezentat toate actele necesare. „Comisia nu poate să stabilească dacă toți candidații corespund rigorilor legii”, a spus socialistul.

  „Cum s-ar spune, oleacă doctor, oleacă agricultor, iată că socialiștii s-au transformat în oleacă circari. Constituția și legea nu prevede prezentarea acestor documente. Ceea ce face el acum e un circ”, a spus deputatul PAS și candidatul la funcția de ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco.

   
 • 13:03

  Gavrilița a scăpat de întrebări

  Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a propus încetarea sesiunii de întrebări – răspunsuri.

  Socialistul Vasile Bolea a ieșit la tribuna centrală pentru a prezenta raportul Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități.

   
 • 12:40

  Solicitarea PAS la o pauză, respinsă

  Președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu, a cerut ca deputații să ia o pauză: „Stăm de două ore jumătate aici. Norma sanitară spune că trebuie să aerisim sala”.

  „Cred că nu sunt atât de mult întrebări. Putem să le oferim, să finalizăm și pe urmă să facem pauză”, a spus însă Zinaida Greceanîi.

   
 • 12:07

  Alaiba o critică pe Greceanîi

  Deputatul PAS Dumitru Alaiba a criticat comportamentul președintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi:

  „Rolul speakerului este să modereze ședințele, nu să intervină cu comentarii, să întrerupă raportorul”.

  Socialista nu a venit cu o replică.

   
 • 12:02

  Ce va face Guvernul Gavrilița cu școlile mici?

  „Care este viziunea dvs față de școlile mici, mai exact, cele care au mai puțin de 90 de copii?”, a întrebat deputatul Pro Moldova Ghenadie Verdeș. 

  „Școlile mici vor exista atunci când vor exista copii în sate. Dacă dezmățul din această țară va continua și oamenii vor simți că nu-și pot continua afacerea, nu-și pot găsi locul de muncă, nu pot accesa servicii de calitate, atunci nu vom avea niciun copil în școli. Trebuie să oprim autobuzele care pleacă chiar și acum, în criză, în Germania și în alte țări. În al doilea rând, trebuie să ne gândim la calitatea studiilor, să investim în profesori, în materiale”, a spus Natalia Gavrilița.

  „Ne vom asigura că toate instituțiile care funcționează vor primi banii necesari, nu discutăm despre școlile mici sau mari, ci de calitatea care poate fi asigurată în aceste instituții”, a adăugat candidatul la funcția de ministru al Educației, Anatolie Topală.

   
 • 11:43

  Țîcu, nemulțumit de discursul în rusă

  „Limba oficială în RM este limba română. Vă rog să respectați această decizie a Curții Constituționale, fiindcă este inadmisibil să vă faceți capital politica partidului PAS. Dacă vreți să vă demonstrați capacitățile, vorbiți în limba ucraineană, găgăuză, bulgară”, a declarat deputatul neafiliat Octavian Țîcu, după ce candidata a vorbit și în limba rusă în timpul discursului său. 

  „Vreau să ajung la inimile oamenilor, oricare limbă ar vorbi ei”, a comentat Natalia Gavrilița. 

  „E foarte bine. Este o limbă de comunicare interetnică în țara noastră pe care o înțelege majoritatea cetățenilor”, a intervenit Zinaida Greceanîi.

   
 • 11:35

  Schema anabolizantelor, sub „control foarte strict”

  Deputatul PAS Lilian Carp a avut o întrebare către candidata la funcția de ministră a Sănătății, Ala Nemerenco: „Dacă ați fi votată în vremuri mai bune, care ar fi acțiunile dvs în vederea prevenirii contrabandei anabolizantelor? Unii deputați încearcă să protejeze acest business”.

  „Ca cetățean, îmi este rușine că pe parcursul multor ani, producerea anabolizantelor în RM nu a fost sub controlul statului. După statisticile mondiale, suntem prima țară în lume care exportăm. Suntem primii în toate rapoartele cu privire la droguri și anabolizante. Este nevoie de analiza sectorului farmaceutic, un control foarte strict asupra necesității producerii acestor anabolizante aici”, a declarat Ala Nemerenco.

   
 • 11:26

  După creșterea TVA-ului pentru HoReCa, la micșorare. Candu: V-ați schimbat opinia?

  Președintele grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu, a întrebat-o pe Natalia Gavrilița dacă aceasta și-a schimbat opinia, propunând acum micșorarea TVA-ului pentru HoReCa. Asta în contextul în care, atunci când era ministră a Finanțelor, a promovat majorarea cotei. 

  „Creșterea TVA-ului în sectorul HoReCa a fost o corectare a unei politici a ministrului de Finanțe Chicu, care a oferit o scutire care nu a fost bazată pe calcule și nu a arătat efectele acestei scutiri. În negocierile cu FMI, Ministerul Finanțelor nu a avut date pentru a justifica această scutire acordată în domeniul HoReCa. Acum suntem într-un alt context macroeconomic, știm cât de grav au fost afectate anumite sectoare. Pe o perioadă determinată de timp se cer anumite măsuri hotărâte din partea guvernului pentru a susține ramura. Chiar și FMI a spus că e gata să permită creșterea deficitelor în multe țări, ca să fie ajutați oamenii”, a răspuns candidata pentru funcția de prim-ministru.

   
 • 11:16

  PDM nu va adresa întrebări echipei Gavrilița

  „Reiterez cele spuse la începutul ședinței și chem colegii, dacă există un pic de respect pentru cetățenii acestei țări, să punem capăt acestui spectacol. PDM nu va propune întrebări echipei”, a spus Pavel Filip.

   
 • 11:07

  Platforma DA se abține de la întrebări pentru Gavrilița

  „Platforma DA participă la această absurditate doar din stimă pentru instituții -Parlament și Guvern. Pentru respect față de cetățeni. Sub acest aspect fracțiunea nu va înainta nicio întrebare către candidat”, a spus Alexandru Slusari.

  Începe runda de întrebări asupra programului și componenței echipei guvernului propus.

   
 • 11:06

  Gavrilița și-a încheiat discursul în Parlament

  „Azi facem primul pas pentru alegeri anticipate, azi ducem mai aproape de realizare dorința oamenilor. Avem încredere că vom lupta și vom reuși crearea unui stat la slujba poporului. Moldova este pe drumul cel bun. Noi, membrii acestui cabinet, suntem aici ca să vă reprezentăm dorința de schimbare, de anticipate, dorința de a întoarce oamenilor instituțiile statului. Anul 2021 sper să însemne alegeri anticipate, un parlament curat, un guvern pentru oameni”, a spus candidata la funcția de premier.

   
 • 11:04

  Greceanîi, către Gavrilița: Vorbiți prea mult. Aveți cinci minute pentru implementarea programului

  Președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi a ținut să o întrerupă repetat pe candidata desemnată la funcția de prim-ministru, Natalia Gavrilița. Aceasta i-a atras atenția că vorbește prea mult și că se referă prea puțin la acțiunile prevăzute în Programul de guvernare. „Doamna candidat, eu de exemplu multe din acțiunile din program le-aș susține cu ambele mâini. Un singur lucru nu înțeleg - de cât timp aveți nevoie pentru a le îndeplini? Vă rog să vă referiți mai mult la program. Aveți cinci minute pentru implementare”, a declarat Zinaida Greceanîi. 

   
 • 10:52
  Cele cinci priorități ale Guvernului Gavrilița

  Cele cinci priorități ale Guvernului Gavrilița

  Candidata la funcția de premier a spus că programul de activitate are la bază cinci priorități:

  1.    Gestionarea eficientă a crizei COVID-19

  2.    Creșterea veniturilor populației și protecția socială a grupurilor vulnerabile

  3.    Menținerea locurilor de muncă și susținerea întreprinderilor, în special a celor mici și mijlocii, din ramurile cele mai afectate

  4.    Susținerea autorităților locale

  5.    Mobilizarea resurselor pentru pachetul de suport și deblocarea asistenței externe.

   
 • 10:45

  „Guvernul se angajează să renunțe la mandat imediat după rezolvarea problemelor urgente”

  „În caz că vom fi votați, ne asumăm gestionarea responsabilă a crizei economice și pandemice, curățarea instituțiilor statului de oameni corupți, organizarea alegerilor parlamentare anticipate libere și corecte. Guvernul se angajează să renunțe la mandat imediat după rezolvarea problemelor urgente și să creeze din nou condiții pentru declanșarea anticipatelor. Din primele zile de mandat, guvernul va asigura funcționalitatea instituțiilor publice. Autoritățile vor relua urgent dialogul cu cetățenii, cu partenerii sociali, organizațiile neguvernamentale și internaționale. Guvernul își va asuma un pachet de susținere a populației și a economiei pe timp de criză”, a declarat Natalia Gavrilița în timpul discursului său.

   
 • 10:40
  Gavrilița, către deputați: „Vă invit să plecați din Parlament”

  Gavrilița, către deputați: „Vă invit să plecați din Parlament”

  „Vă invit să plecați din Parlament, să o faceți pentru copiii voștri. Oamenii își vor țara înapoi, iar schimbarea începe cu un parlament curat și cu un guvern dedicat interesului public”, le-a spus Natalia Gavrilița deputaților.

  „PAS și echipa pe care o reprezint solicită dizolvarea parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate. Avem nevoie de un parlament responsabil.

  Dragi cetățeni, am venit azi în fața dvs cu o echipă de profesioniști integri. Sunt oameni care au un nume și o experiență importantă în domeniul lor. Nu ne-am născut în funcții publice, ca unii dintre voi”, a adăugat candidata la funcția de premier.

   
 • 10:28

  Fracțiunea Șor va părăsi plenul

  Deputata fracțiunii Șor Violeta Ivanov a anunțat că grupul Pentru Moldova va părăsi plenul Parlamentului în momentul în care va începe examinarea Programului de guvernare.

   
 • 16:24
  Cine sunt miniștrii din garnitura propusă de Natalia Gavrilița. Date din CV-urile potențialilor membri ai Cabinetului (FOTO)

  Cine sunt miniștrii din garnitura propusă de Natalia Gavrilița. Date din CV-urile potențialilor membri ai Cabinetului (FOTO)

  Odată cu anunțarea listei de miniștri pe care o va propune candidata la funcția de premier, Natalia Gavrilița, Partidul Acțiune și Solidaritate a publicat și date din CV-urile acestora. Mai multe despre experiența lor profesională, vedeți mai jos.

   
 • Advertoriale
  La Chișinău a avut loc primul HEALTH TECH FORUM Moldova (VIDEO)

  La Chișinău a avut loc primul HEALTH TECH FORUM Moldova (VIDEO)

  Urmează să mergi într-o vacanță, dar nu știi câte medicamente trebuie să ai în valiză? Ți-am pregătit o listă care îți poate fi de ajutor

  Urmează să mergi într-o vacanță, dar nu știi câte medicamente trebuie să ai în valiză? Ți-am pregătit o listă care îți poate fi de ajutor

  Impactul războiului din Ucraina asupra persoanelor cu dublă cetățenie

  Impactul războiului din Ucraina asupra persoanelor cu dublă cetățenie

  E un efort pe care nu-l putem face
  singuri, așa că te așteptăm alături de noi
  EMISIUNI
  • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
   Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
  • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
  • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: Grijile mari ale copiilor mici (VIDEO)
  Cele mai populare
  • 1
   Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  • 2
   ANI a finalizat controlul averii și intereselor personale inițiat în privința Maiei Sandu. Ce a constatat inspectorul (DOC)
  • 3
   Din 1 iulie, toți analogii de insulină, teste la glicemie și pungi colectoare pentru stome, vor fi compensate de CNAM
  • 4
   Momentul în care centrul comercial din Kremenciuk este bombardat de armata rusă, surprins de camerele de supraveghere (VIDEO)
  Autentificare
  Ai uitat parola?
  Salvează articolul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

  Urmărește subiectul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.