Live text

LIVE TEXT. 16.03.2021. EBA Business Outlook 2021 – eveniment online pentru lumea de afaceri și nu doar

LIVE TEXT. 16.03.2021. EBA Business Outlook 2021 – eveniment online pentru lumea de afaceri și nu doar

Care sunt soluțiile la cele mai actuale probleme din business? Asta vor divulga speakerii evenimentului online organizat de Asociația Businessului European (EBA) - Business Outlook 2021, care este dedicat lumii de afaceri și nu doar. Manageri din industrii cheie sunt invitați să împărtășească experiența lor și să prezinte oportunități în vederea dezvoltării economice a Republicii Moldova, ținând cont de provocările actuale, perspectivele regionale și situația economică la nivel global într-un mediu pandemic.

14:25
Soluții pentru Republica Moldova

Soluții pentru Republica Moldova

Potrivit Marianei Rufa, directoare executivă a Asociației Businessului European, Republica Moldova trebuie să asigure finanțarea externă și să pună accentul pe agenda de reforme. Totodată, este necesară rezolvarea crizei politice, precum și asigurarea credibilității țării pentru a atrage investitorii străini. 

 
 • 14:17
  Profilul clienților magazinelor s-a schimbat pe timp de pandemie

  Profilul clienților magazinelor s-a schimbat pe timp de pandemie

  Potrivit studiilor, în ultimul an, au crescut vânzările de brutărie ambalată, de cafea, ceai, precum și de citrice. În primele săptămâni ale pandemiei, s-au mărit cu 200 la sută vânzările de produse dezinfectante. 

  Printre nevoile predominante ale clienților sunt acum: asigurarea varietății produselor, asigurarea stocurilor, siguranța, precum și proximitatea.

  Experții din retail spun că pandemia a adus multe provocări și că fost nevoie de adaptare și găsirea unor soluții rapide. „2020 a fost un an de test pentru fiecare dintre noi. Clienții nu mai erau cei pe care îi știam. Întrebarea noastră principală pe zona de achiziții era cât de rapid putem să ne repliem și cât de repede putem să reacționăm la comportamentul lor”, a declarat Oana-Consuela Lungu, Purchasing Executive Director, Kaufland România. 

  Printre trend-urile prezente acum în retail sunt produsele naturale, cele locale precum și sustenabilitatea. 

   
 • 13:43
  Sistemele de analiză avansată, tot mai atractive

  Sistemele de analiză avansată, tot mai atractive

  „Acele companii care investesc în zona digital, de analiză avansată a datelor au șanse mai mari să crească mai rapid și să țină clienții mult mai apropiați”, a declarat Ștefan Baciu, Country Manager, SAS România & Moldova. 

  Potrivit experților, sistemele de analiză avansată cresc capacitatea de răspuns și de reacție și reprezintă un avantaj când vine vorba despre competitivitate. 

  „Mulți văd inteligența artificială ca o amenințare, dar nu are cum să amenințe locurile de muncă pentru că aceste sisteme ne ajută să vedem lucrurile de pe piață mult mai bine”, a declarat Ștefan Baciu, Country Manager, SAS România & Moldova. 

   
 • 13:26
  Automatizarea proceselor va aduce mai multă eficiență

  Automatizarea proceselor va aduce mai multă eficiență

  „Tot ce înseamnă tehnologii informaționale au preluat un loc foarte important și au un sponsorship direct de la C-level, acum vedem o susținere a persoanelor din top management”, a declarat Anatolie Telchiji, Sales Executive, UiPath România. 

  Experții spun că au observat un trend global privind automatizarea proceselor, companiile ajung să obțină astfel o mult mai mare eficiență operațională. Într-o perspectivă de 3-5 ani ar urma să fie aduse tehnologii noi în domeniile în care este nevoie. Astfel, rapiditatea proceselor ar putea crește de 15-17 ori, cu o rată de eroare de 0 la sută. 

   
 • 13:03
  „Lucrul de acasă va deveni mai degrabă regulă, decât excepție”

  „Lucrul de acasă va deveni mai degrabă regulă, decât excepție”

  Experții cred cu certitudine că viitorul este unul digital. „Cadrul legal sau politicile publice trebuie adaptate la o economie digitală, iar normele legale trebuie gândite în acord cu realitățile sociale”, a declarat Oleg Roibu, General Counsel eMAG, VP ARMO România. 

  În ceea ce ține de E-commerce, potrivit studiilor, peste 60% din comenzile plasate sunt făcute pe dispozitivele mobile. Totodată, plățile cu cardul au crescut și se plasează acum între 40 și 60 la sută. 

   
 • 12:47
  Pandemia a adus tendințe noi în E-commerce

  Pandemia a adus tendințe noi în E-commerce

  Potrivit Tatianei Mereuță, Country Manager al Oriflame Moldova, de la începerea pandemiei, a crescut numărului de consumatori digitali din diferite generații, inclusiv a celor cu vârste mai înaintate. O altă tendință din E-commerce este faptul că retenția clienților a devenit prioritară, acest lucru duce la sporirea loialității și, respectiv, stimulează cumpărăturile repetate. 

  „Consumatorul dorește tot mai multă personalizare și atenție față de sine”, afirmă Tatiana Mereuță, Country Manager, Oriflame Moldova. 

  O altă tendință actuală ține de realitatea virtuală care îmbunătățește experiența de cumpărături on-line. Populară devine, de asemenea, și tehnologia live selling, prin intermediul streaming-urilor live. 

   
 • 12:30
  Customer experience - o prioritate pentru bănci

  Customer experience - o prioritate pentru bănci

  Potrivit lui Giorgi Shagidze, este extrem de importantă digitalizarea proceselor în sistemul bancar. „Noi am fost unii din primii care au construit un nou nivel de customer experience, astfel încât clienții să devină centrul atenției noastre”, a declarat președintele desemnat al Moldova Agroindbank. 

  Totodată, Giorgi Shagidze a vorbit despre importanța dezvoltării sistemului bancar din Republica Moldova și despre securizarea investițiilor. „MAIB poate deveni, de fapt, emblematică în integrarea afacerilor moldovenești pe piețele financiare internaționale”, a declarat președintele desemnat al MAIB. 

   
 • 12:15
  Experții cred că serviciile bancare necesită un cadru digital mai bun

  Experții cred că serviciile bancare necesită un cadru digital mai bun

  Experții cred că Moldova este bine dezvoltată în ceea ce privește serviciile on-line, dar că serviciile bancare nu sunt, deocamdată, total digitalizate. 

  Totodată, specialiștii consideră că un sistem bancar sănătos este absolut critic pentru o economie bine pusă la punct. 

  „Atunci când moldoveanul nu are bani schimbă euro sau dolari. Conform statisticii, ei au bani din remitențe, dar din cauza scandalurilor bancare ei oricum preferă să îi păstreze acasă. E greu să îi convingi să investească în bănci, dar oricum vedem o tendință pozitivă”, a declarat Lászlό Diόsi, preşedinte al Comitetului de Direcție, CEO al Mobiasbanca. 

   
 • 12:08
  Energia regenerabilă, în curs de dezvoltare în Republica Moldova

  Energia regenerabilă, în curs de dezvoltare în Republica Moldova

  Potrivit experților, cea mai mare problemă a parcurilor solare și a energiei eoliene este intermitența de producere a surselor de energie. Specialiștii cred că, în timp, această problemă va putea fi rezolvată datorită mega-bateriilor care ar putea stoca energia.

  „Eu cred că noi am devenit dependenți de consum fără să apreciem raționalitatea. Pandemia și criza economica generată au ridicat într-o formă mai acută problema schimbărilor climatice și a încălzirii globale”, a declarat Chiril Gaburici, Developer, Fly Ren Development. 

  Totodată, expertul a propus ca în Republica Moldova, toți operatorii din domeniul energetic să treacă la transportul verde și să folosească doar mașini electrice.

   
 • 11:45
  Contorizarea digitală a energiei electrice ar putea fi implementată în Republica Moldova

  Contorizarea digitală a energiei electrice ar putea fi implementată în Republica Moldova

  „ Din punct de vedere al operatorilor, Premier Energy este cu un pas înainte. Proiectul cel mai mare pentru noi este să avem contorizare digitală, smart, care să aibă loc în mod inteligent. Acest lucru va necesita investiții de mai mult de 500 de milioane de euro. Anul acesta vom lansa un proiect pilot”, a declarat Jose Luis Gomez Pascual, Country Manager, Premier Energy Moldova. 

   
 • 11:30
  Investitorii străini au nevoie de stabilitate

  Investitorii străini au nevoie de stabilitate

  Experții spun că parcurgem o perioadă potrivită pentru a îmbunătăți condițiile pieții imobiliare, însă că este nevoie de satisfacerea anumitor condiții. „Foarte multe depinde de dezvoltarea sectorului bancar, siguranța acestuia ar putea asigura o dezvoltare a împrumuturilor” a declarat Dennis Selinas, CEO al Argo Capital Management Property. 

   
 • 11:10

  Fiecare a treia persoană din orașele mari și-ar dori să cumpere o casă

  Potrivit specialiștilor, sectorul imobiliar a fost puternic influențat de pandemie, atât pozitiv, cât și negativ. Tot mai mulți oameni au început să investească în case și apartamente. Astfel, fiecare a treia persoană din orașele mari analizează posibilitatea de a cumpăra o casă. Pe de altă parte, segmentul chiriilor a fost destul de afectat din cauza restricțiilor în turism. 

  Potrivit Liliei Sinciuc Engelen, co-fondatoare a Realist Estate Agency, este importantă  promovarea investițiilor în regiuni, mai ales în zona de Centru a Republicii Moldova. Totodată, este nevoie de creșterea transparenței a cadrului legal privind autorizațiile în construcții. 

   
 • 10:40
  Experții se așteaptă la o recuperare puternică a economiei Republicii Moldova

  Experții se așteaptă la o recuperare puternică a economiei Republicii Moldova

  „Ne așteptăm la o restabilire destul de mare, dar evident că sunt anumite riscuri. Întrebarea este cât va dura incertitudinea politică, dar noi oricum suntem optimiști în ceea ce privește Republica Moldova”, a declarat Ricardo Giucci, Team Leader al German Economic Team. 

  „Răspunsul financiar al Republicii Moldova a fost evident mai slab. Uniunea Europeană a oferit multă finanțare, la fel și FMI, ar fi fost posibil să avem un deficit de 8% din PIB, anul trecut. Fondurile care au fost disponibile nu au fost utilizate în totalitate. UE e gata să ofere mai multă asistență, la fel și FMI, este important ca Moldova să realizeze condițiile privind sectorul bancar”, a declarat expertul. 

   
 • 10:30
  Prioritățile pentru Europa și Asia Centrală

  Prioritățile pentru Europa și Asia Centrală

  Potrivit experților, prioritățile din Europa și Asia Centrală sunt acum: salvarea vieților, protejarea celor săraci și vulnerabili, menținerea economiei și fortificarea politicilor și instituțiilor. 

  „Suntem preocupați de intensificarea pandemiei. Vorbim acum despre amânarea livrărilor de vaccin, reticență și problemele de siguranță”, a declarat Collette Mari Wheeler, economistă al World Bank"s Prospects Group. 

  În ceea ce privește dezvoltarea turismului, perspectivele nu sunt acum foarte optimiste. „Jumătate din respondenți încă nu se așteaptă ca turismul internațional să revină din 2022. Pandemia a declanșat recesiunea anul trecut în această regiune”, a declarat experta. 

   
 • 10:14
  Directorii executivi sunt optimiști în ceea ce privește perspectivele economice mondiale

  Directorii executivi sunt optimiști în ceea ce privește perspectivele economice mondiale

  „Este foarte important ca Moldova să rămână pe harta Europei și să demonstreze forța sa”, a declarat în debutul discursului său Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România & Moldova.

  Mediul de afaceri este optimist în ceea ce privește perspectivele economice mondiale. „Mai mult de 86 la sută din CEO cred că economia la nivel global va arăta mai bine în următorii ani”, spune Ionuț Simion. 

  Potrivit unui studiu, cele mai mari preocupări ale directorilor executivi sunt: situația pandemică, atacurile cibernetice și suprareglementarea. 

  „Securitatea informatică  reprezintă o problemă foarte importantă, este exprimată în calitate de grijă extremă. Informațiile false au crescut în preocupările CEO-urilor”, a declarat Ionuț Simion. 

   
 • 09:49

  Gintautas Baranauskas, șef adjunct al Departamentului Operațiuni din cadrul Delegației UE în Republica Moldova

  „Fortificarea relațiilor comerciale între UE și Moldova este foarte importantă. UE va susține exportul produselor de origine animală”.

   
 • 09:43

  Gintautas Baranauskas, șef adjunct al Departamentului Operațiuni din cadrul Delegației UE în Republica Moldova

  „Mai mult din 70 la sută din investițiile din Republica Moldova au venit din Uniunea Europeană. UE rămâne angajată să fortifice cooperarea cu Republica Moldova”.

   
 • 09:39

  Lászlό Diόsi, preşedinte al Comitetului de Direcție, CEO al Mobiasbanca

  „O economie de succes și sănătoasă - acesta este ingredientul important pentru a convinge oamenii să rămână acasă și să nu emigreze în masă, așa cum a fost tendința în ultimii 30 de ani”.

   
 • 09:32

  Evenimentul poate fi urmărit și cu traducere în română


   
 • 09:31

  Evenimentul a început (LIVE)


   
 • 09:29

  Speakerii evenimentului

  Printre cei care vor participa la evenimentul de astăzi se numără Lászlό Diόsi, preşedinte al Comitetului de Direcție, CEO al Mobiasbanca; Giorgi Shagidze, președinte desemnat al Moldova Agroindbank; Mariana Rufa, directorul executiv EBA și șef adjunct al Departamentului Operațiuni din cadrul Delegației UE în Republica Moldova. 

  Scopul evenimentului este de a discuta cu managerii companiilor naționale și internaționale,  care reprezintă diverse industrii, cum ar fi sectorul bancar, utilități și energetică, comerțul cu amănuntul și IT, despre așteptările lor privind evoluția economiei în 2021, precum și despre tendințele dezvoltării  afacerilor, provocări și oportunități la nivel regional și național.


   
 • Advertoriale
  Primul Forum pentru Responsabilizare Socială în Sănătate: Cum să fii tratat mai bine în instituțiile medicale?

  Primul Forum pentru Responsabilizare Socială în Sănătate: Cum să fii tratat mai bine în instituțiile medicale?

  „Bucură-te de moment. Noi ne ocupăm de restul”. De Ziua Internațională a Cafelei, Julius Meinl plantează arbori în numele partenerilor

  „Bucură-te de moment. Noi ne ocupăm de restul”. De Ziua Internațională a Cafelei, Julius Meinl plantează arbori în numele partenerilor

  Servicii de recrutare cu garanție de la DAD Human Capital

  Servicii de recrutare cu garanție de la DAD Human Capital

  E un efort pe care nu-l putem face
  singuri, așa că te așteptăm alături de noi
  EMISIUNI
  • DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
   DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
  • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
  • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
  • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
  • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
  Cele mai populare
  • 1
   Partidul Șor reia protestele în centrul Chișinăului. Cu muzică, scenă și pancarte, oamenii vin organizat din mai multe raioane (LIVE)
  • 2
   Poliția a sesizat Procuratura Generală. Șeful IGP: Primăria Chișinău și-ar fi neglijat obligațiile la protestele organizate de Partidul Șor (VIDEO)
  • 3
   Grav accident pe traseul Chișinău-Leușeni: Două persoane au decedat
  • 4
   Volodimir Zelenski: Orașul Liman a fost total eliberat (VIDEO)
  Autentificare
  Ai uitat parola?
  Salvează articolul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

  Urmărește subiectul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.