Live text

LIVE TEXT. 27.04.2021. Businessul între responsabilități și beneficii: Cum creăm un sistem de management eficient al deșeurilor

LIVE TEXT. 27.04.2021. Businessul între responsabilități și beneficii: Cum creăm un sistem de management eficient al deșeurilor
foto: EBA

Asociația Businessului European (EBA) organizează un eveniment cu genericul „Deșeuri de ambalaje – Crearea unui sistem de management eficient. Businessul între responsabilități și beneficii”.

13:59
Alexandra Popa, manager pe politici și advocacy, Asociația Businessului European
foto: EBA

Alexandra Popa, manager pe politici și advocacy, Asociația Businessului European

„Este vorba de decizii asumate care reprezintă responsabilitate atât pe filiera autorităților publice centrale și locale dar și pe filiera businessului. Doar împreună vom putea ecologiza țara și vom putea vorbi despre o Moldovă verde”

 
 • 13:52
  Svetlana Bolocan, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
  foto: EBA

  Svetlana Bolocan, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

  Potrivit șefei direcției politici de management al deșeurilor și substanțe chimice din cadrul Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, se urmează crearea unei economii a reciclării care va permite implementarea mai activă a reciclării deșeurilor, pe termen mediu fiind dezvoltarea infrastructurii cu ajutorul finanțărilor externe, principala verigă în cadrul acestui proces fiind REP. 

  „Cel mai important factor care se pune astăzi în fața oricărei țări este să reducem impactul asupra mediului pe care îl au deșeurilor generate de cetățeni”, a precizat Bolocan.

   
 • 13:47
  Dorel Noroc, Secretar de Stat al Ministerului Finanțelor
  foto: EBA

  Dorel Noroc, Secretar de Stat al Ministerului Finanțelor

  „Cred că până la urmă se conturează o viziune în trei etape. Prima etapă ar fi subvenționarea agenților economici care asigură colectarea și reciclarea deșeurilor, iar din 2023 vom recurge la reducerea de taxe pentru cei care recurg la acest sistem și următoarea etapă ar fi scutirea integrală, atunci când se atinge un nivel de colectare, reciclare destul de înalt.”

   
 • 13:39
  Municipiul Ungheni – o poveste de succes în domeniul managementului deșeurilor
  foto: EBA

  Municipiul Ungheni – o poveste de succes în domeniul managementului deșeurilor

  Până în 2008, sectorul individual (casele la sol) nu era acoperit de serviciul de salubrizare, eliminare a deșeurilor fiind efectuată de fiecare gospodărie individual. Până în acel an de acest serviciu se ocupau asociațiile de proprietari privați. Prin intermediul întreprinderii municipale din Chișinău s-a stabilit un contact cu AVE Energy AG, fiind puse bazele unei societăți mixte în 2014.

  „Am învățat că punctele de colectare trebuie să fie cât mai în față, nu dosite sau umbrite, ci transparente. Noi din start am separat deșeurile în menajere și stradale, fiecare având un regim diferit de gestionare”, a menționat edilul orașului Ungheni, Nicolae Ambros.

  Din 2008, caselor individuale la sol le-au fost oferite pe gratis pubele pentru colectarea deșeurilor, în schimbul semnării unui contract de prestare a serviciilor de evacuare a deșeurilor. La moment sistemul dispune de cinci autospeciale care colectează în jur de 80 de metri cub de deșeuri colectați, 78 de containere de colectare și peste 10 mii de contracte încheiate. Din 2017 a fost inițiată și colectarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

  „A fost un proiect bun cu o cofinanțare de 10% din partea noastră, prin care am creat un operator regional”, a declarat Ambros.

   
 • 13:15
  ABS Recycling Moldova
  foto: EBA

  ABS Recycling Moldova

  În 2016 a fost construită prima stație de sortare a deșeurilor, fiind sortate în jur de 600 de tone, fiind vorba de primul proiect de acest gen din Europa de Est.  În același an a fost încheiat un parteneriat-public privat cu autoritatea locală.

  „Anual ajungem să reciclăm peste 400 de tone de plastic, avem 60 de angajați și 15 ani experiență ”, a precizat Vlada Balica.

  ABS Recycling a reciclat și 1000 de tone de sticlă, 300 tone de metal, 1200 tone de hârtie, 500 tone de lemn. În același timp a fost creată A.O Reciclare și stabilite parteneriate internaționale, un exemplu fiind Green Point Romania. Programul „Oraș Verde” a fost lansat și implementat în orașe precum Comrat și Criuleni, fiind oferită consultanță și suport în domeniul gestionării deșeurilor.

   
 • 13:05
  Efes Moldova – prima companie din țară care utilizează sistemul de returnare a sticlelor
  foto: EBA

  Efes Moldova – prima companie din țară care utilizează sistemul de returnare a sticlelor

  Efes Moldova este prima și unica companie din țară care a investit în construcția unei stații private de epurare a apelor uzate în valoare de 4 milioane de dolari. În același timp am inaugurat o colaborare cu producătorii de vite din Republica Moldova, furnizând până la 12.000 de tone de borhot. Compania Efes pune pe piață 60% din berea din țara noastră, în ambalaje de sticlă, PET sau aluminiu.

  „Volumele impunătoare de PET amplasate pe piață devin o problemă, în special când părăsesc teritoriul făbricilor sau depozitelor, în cazul EFES Moldova de 945 de tone. În același timp compania EFES Moldova este prima care a inaugurat o rețea de 100 de containere amplasate împreună cu ABS. Sunt colectate în jur de 100 tone anual”, a precizat directorul de afaceri corporative, Efes Vitanta Moldova Brewery, Ludmila Andronic.

  Efes Moldova este unica companie din țară care utilizează sistemul de returnare a sticlelor care sunt reutilizabile, fiind vorba de 30 de milioane de sticle anual, fiecare fiind utilizată de 5 – 6 ori.

  „Reutilizarea sticlei ne permite economisirea a patru milioane kilowați oră pe an. Acest volum de energie electrică este practic egală cu volumul utilizat de orașul Florești. Aruncăm că salvăm de la tăiere 75 de mii de copaci maturi sau 1.400 de ha de pădure salvate anual, iar în timp de un deceniu, copacii salvați ar acoperi o pădure egală cu suprafața capitalei”, susține Ludmila Andronic.

   
 • 12:54

  Problemele implementării sistemului REP în Moldova

  Companiile sunt puse în situația achitării taxării duble, continuând să achite taxa pentru poluarea mediului și a costurilor privind implementarea REP. În același timp, aplicarea sistemului REP cu restituirea taxei la atingerea țintelor de reciclare presupune un impact financiar în timp, dat fiind faptul că întreprinderile vor trebuie să crediteze bugetul, după care ar urma restituirea banilor în caz de îndeplinire a criteriilor.

  „Taxa de mediu trebuie să fie o penalitate pentru neatingerea obiectivelor de reciclare propuse”, a precizat președintele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Ambalaje din Moldova, Alexandru Gîncu. Acesta susține că cea mai bună soluție ar fi implementarea sistemului REP cu aplicarea scutirii de eco-tax la atingerea țintelor, sumele taxei scutite de achitare fiind îndreptate în timp util la finanțarea cheltuielilor de reciclare.

   
 • 12:46
  Angajamentul de sustenabilitate a companiei Coca-Cola
  foto: EBA

  Angajamentul de sustenabilitate a companiei Coca-Cola

  „Până în anul 2025, adică 100% din ambalajele de pe piață vor fi reciclabile, 35% vor fi produse reutilizabile, totodată avem ca și angajament de sustenabilitate de a recicla până 75% din ambalajele de pe piață”, a declarat managerul de afaceri cu publicul și comunicare, Coca-Cola HBC, Alexandru Gîncu.

  La moment ambalajele Coca-Cola sunt reciclabile iar plasticul este realizat în proporție de până la 30% din plante. În cei doi ani de activitate am reușit să colectăm 120 de tone de deșeuri care reprezintă cantitatea anuală introdusă pe piață. Coca Cola a achitat 59.1 milioane de lei în perioada 2019 și 2020 iar cu ajutorul acestei sume ar fi posibilă reciclarea a 4.500 de tone de plastic.

   
 • 12:31

  Alexandra Popa, manager pe politici și advocacy, Asociația Businessului European

  „Cu nerăbdare așteptăm să fie aprobat acel regulament care prevede mecanismul economic privind colectarea deșeurilor elaborat de Ministerul Finanțelor. La moment legislația națională prevede sistemele individuale și colective cu privire la colectarea deșeurilor”

   
 • 12:20
  Experiența REP în Ucraina
  foto: EBA

  Experiența REP în Ucraina

  Sistemul de gestionare a deșeurilor în Ucraina a fost creat în 1998 – 1999, fiind instituită o taxă care trebuia fi achitată de către toți producătorii și importatorii de ambalaje. În 2016 a fost introdusă legea privind ambalajele, care încă nu a fost adoptată de Parlamentul de la Kiev. În 2020 – 2021 a fost semnat un memorandum privind implementarea REP de către 11 companii care produc 30% din ambalajele de pe piață.

  „Acest proiect pilot oferă posibilitatea de a încerca cu suportul EXPRA, să operăm modificări în cadrul legislativ, care la moment nu este adaptat cerințelor REP. Avem un decret al Președintelui Ucrainei în privința luptei contra schimbărilor climatice și Acordul de Asociere Ucraina – UE, o strategie privind deșeurile și pregătim elaborarea unei legi cadru privind reciclarea ambalajelor”, a menționat șeful asociației ecologice de ambalaje UKPEK, Volodymyr Slabyy.

   
 • 12:04
  Experiența Turciei în procesul de gestionare a deșeurilor și REP
  foto: EBA

  Experiența Turciei în procesul de gestionare a deșeurilor și REP

  În Turcia procesul a început în 1991 odată cu introducerea Regulamentului privind controlul deșeurilor solide, fiind însă limitat, menționând doar o taxă de vânzări pentru puține tipuri de deșeuri, hârtia și cartonul nefiind incluse. ÇEVKO este organizația specializată în acest proces a fost creată în același an.

  Ulterior în anii 2004 – 2005, procesul de reciclare a fost extins la toate ambalajele iar ÇEVKO a devenit organizația autorizată în domeniul recuperării, fiind autorizată de Ministerul Mediului. Din 2011, numărul organizațiilor de acest tip au crescut.

  „Oferim mai mult de un milion de containere și pungi de colectare având o cantitate totală de colectare de peste 7,4 milioane de tone de deșeuri din ambalaje”, a menționat secretarul general al organizației ÇEVKO, Mete İMER.

   
 • 11:43
  Implementarea REP în România
  foto: EBA

  Implementarea REP în România

  „Ideea de la baza REP, este de a finanța sistemul, fiindcă de multe ori valoarea materialului nu este de ajuns pentru furnizori or veniturile sunt mai mici decât costurile”, spune Andrei Dinescu, Vice Director Executiv, GreenPoint Management România.

  În cursul implementării REP în România au fost instituie unele obligații. Producătorii sunt obligați să estimeze ambalajele care vor fi introduse pe piață, raportarea bazându-se pe cantitatea deșeurile de ambalaje puse pe piață și să depună rapoarte lunare pe lângă finanțarea sistemului, fie prin achitarea taxei pentru Fondul de Mediu, fie prin îndeplinirea obiectivelor de mediu sau achitarea altor taxe.

  OIREP-urile sau Organizațiile care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului trebuie să raporteze autorităților de mediu cantitățile colectate și semestrial se raportează situația partenerilor activi, precum și alte documente sau informații solicitate. Transparența este o altă obligație, tarifele fiind publicate și unice pentru toți clienții sau acționarii organizației.

  Autoritățile publice locale au obligația de a asigura colectarea separată a materialelor reciclabile din zona de administrare, calcularea în mod transparent a tarifului pentru colectarea separată a reciclabilelor din deșeurile municipale, implementarea mecanismelor pentru creșterea gradului de colectare separată și îndeplinirea obiectivelor minime de deviere de la groapă a deșeurilor reciclabile.

  „Este foarte importantă definirea clară a responsabilităților tuturor actorilor din lanț coroborată cu identificarea și punerea instrumentelor necesare la dispoziția acestora pentru ca ei să își facă treaba”, a precizat Dinescu.

   
 • 11:26
  Practica europeană în domeniul reciclării deșeurilor
  foto: EBA

  Practica europeană în domeniul reciclării deșeurilor

  Modelul REP este în continuare unul eficient și presupune introducerea acestui concept în legislație iar țintele de reciclare și recuperare sunt foarte înalte. În același timp, țările care au atins cele mai bune rate de reciclare din UE, au folosit sistemul REP.

  „E nevoie de un sistem eficient, extins, este nevoie ca Guvernul să înțeleagă acest concept și să susțină organizațiile care implementează acest sistem”, a precizat expertul superior din cadrul Alianței Responsabilității Extinse a Producătorilor EXPRA, Kyriakos Parpounas.

  REP include nu doar mecanismul de colectare, sortare și eliminare a deșeurilor dar și organizarea campaniilor de informare și educare a țării. Costurile privind acest proces variază de la țară la țară.

  Principalii actori în cadrul acestui proiect sunt producătorii de ambalaj, statul care monitorizează organizațiile și asigură funcționarea legislației, reciclatorii care sunt cei care primesc materialele pentru a produce materiale noi, operatorii de deșeuri, cetățenii care trebuie să sorteze deșeurile și municipalitățile care oferă autorizația și licența pentru asemenea activități. Cea mai mare problemă în acest proces rămâne legislația, care trebuie să fie echitabilă pentru toți actorii.

   
 • 10:58
  Sistemul de depozitare și reciclare: Avantaje și Dezavantaje
  foto: EBA

  Sistemul de depozitare și reciclare: Avantaje și Dezavantaje

  Managerul general al unui sistem de depozit din Estonia, Kaupo Karba susține că există numeroase avantaje ale acestui sistem, printre care se numără și rata de reciclare înaltă, care poate ajunge și la 98% iar calitatea materialului reciclat este una foarte înaltă. În procesul de reciclare, ambalajele care ajung cel mai repede în natură, sunt primele care sunt colectate. Transparența reprezintă un alt avantaj al acestor sisteme.

  Cu toate acestea, costurile înalte ale întreținerii unui acest sistem și necesitatea unui control asupra fluxului monetar, ar putea ridica riscul unor fraude. Organizațiile de acest tip, sunt formate de obicei din companiile de ambalaje și reciclare, care nu sunt mereu ușor de convins, din cauza faptului că majoritatea costurilor sunt suportate anume de producători.

  Lansat în 2004, astăzi sistemul are o răspândire relativ largă în Estonia.

  „Noi avem în jur de 300 de companii de ambalaje care plasează ambalaje pe piață zilnic și peste 1260 de puncte de colectare care sunt divizate la magazine și în jur de 448 în cadrul Horeca”, a declarat Karba.

   
 • 10:42
  Experiența Estoniei în domeniul reciclării
  foto: EBA

  Experiența Estoniei în domeniul reciclării

  Practica estoniană în domeniul reciclării prevede unele măsuri economice care facilitează implicarea companiilor și a organizațiilor de reciclare în acest domeniu. Potrivit șefei Departamentului de Management al Mediului al Ministerului Mediului din Estonia, Sigrid Soomlais există trei măsuri principale:

  • Acceptarea returnării ambalajelor (companiile sunt obligate să accepte ambalajul pe gratis)
  • Depozitarea lor (ambalajul reutilizabil, pentru băuturile alcoolice, din sticlă, plastic sau metal)
  • Accizarea ambalajului  (aplicabil atunci când nu sunt satisfăcute țintele de reciclare, care sunt stabilite prin legea privind ambalajul la nivel național)

   
 • 10:24
  Cadrul legal trebuie să fie ajustat
  foto: EBA

  Cadrul legal trebuie să fie ajustat

  Deși din 2016 au fost introduse mai multe concepte importante pentru a facilita și încuraja reciclarea deșeurilor de către companii, în special producători, există unele deficiențe care încă nu au fost rezolvate. Astfel expertul și partenerul Saiph Consulting House, Pavel Sîrghi a menționat că producătorii înregistrează cheltuieli duble în cadrul reciclării, aici fiind vorba de cheltuielile privind procesul de reciclare dar și de achitare a taxei de mediu. Deși în 2021 a fost introdusă o prevedere care permite subvenționarea agenților economici, încă nu există un mecanism clar de aplicare a acesteia. O altă problemă este introducerea penalităților pentru producătorii care nu ating obiectivele de reciclare, acest lucru aplicându-se doar celor individuali, nu și celor din sisteme colective.

  O soluție în acest sens este reprezentată de dezvoltare cadrului normativ și instituțional menit să responsabilizeze producătorii de deșeuri să implementeze responsabilitatea extinsă a producătorului (REP) în activitatea de afaceri. Introducerea unui mecanism economic pentru implementarea REP care să corespundă legislației UE (scutire/restituire), modificarea legii 1540/1998 pentru a corela baza impozabilă cu masa (kg) ambalajului primar și nu în raport cu volumul ambalajului (abordarea curentă), se numără printre soluțiile propuse.

   
 • 10:00
  Valentina Țapiș, Secretar de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
  foto: EBA

  Valentina Țapiș, Secretar de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

  „În sensul elaborării politicilor în acest domeniu, Republica Moldova a atins anumite performanțe a fost menționată legea nr. 209 din 2016 care vine cu o nouă abordare a deșeurilor, despre acel cadru secundar al regulamentelor, care prevăd o un șir de angajamente și reglementări în domeniul deșeurilor, cum ar fi responsabilitatea extinsă a producătorului, regulamentul cu privire la ambalaje, nu este suficient ca cadrul legal să fie elaborat, este necesar ca acesta să fie și dezvoltat.”

   
 • 09:55
  Dorel Noroc, Secretar de Stat al Ministerului Finanțelor
  foto: EBA

  Dorel Noroc, Secretar de Stat al Ministerului Finanțelor

  „Acest domeniu de gestionare a deșeurilor poate și cu siguranță va crea locuri de muncă noi pentru cetățenii din Republica Moldova. Un alt moment important al acestui eveniment, vizează situația de pandemie COVID-19 iar la toate evenimentele, cei mai înalți oficiali internaționali, ai UE, FMI, Banca Mondială, spun că relansarea economică, presupune investiții în economia verde, care se referă și la managementul eficient al deșeurilor (...) Trebuie să investim, să subvenționăm în crearea infrastructurii de colectare, reciclare și valorificare a  acestor deșeuri. Iată de ce anul trecut a fost instituit un nou articol în politica bugetar-fiscală, care ne permite să subvenționăm acele companii care colectează, reciclează și valorifică aceste deșeuri.”

   
 • 09:46
  Gintautas BARANAUSKAS, Șef adjunct Secția Operațiuni, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova
  foto: EBA

  Gintautas BARANAUSKAS, Șef adjunct Secția Operațiuni, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova

  „Dacă reușim să transformăm această provocare a COVID-ului într-o oportunitate vom reuși să creăm niște societăți mai reziliente pentru cetățenii noștri.”

   
 • 09:41
  Mariana Rufa, director al Asociației Businessului European
  foto: EBA

  Mariana Rufa, director al Asociației Businessului European

  „Scopul acestui eveniment este de a prezenta cele mai bune practici europene și generale care țin de implementarea și funcționarea practică a mecanismului de responsabilitate extinsă a producătorului.”

   
 • 09:36

  Evenimentul a început (LIVE)   
 • 09:31
  Speakerii evenimentului
  foto: EBA

  Speakerii evenimentului

  Printre cei care vor participa la evenimentul de astăzi se numără Sigrid Soomlais, șefă a managementului de mediu din cadrul Ministerului Estonian al Mediului, Andrei Dinescu, director-adjunct GreenPoint Management România, Dorel Noroc, secretar de stat al Ministerului Finanțelor, Vlada Balica, ABS Recycling Moldova


   
 • Advertoriale
   Cel mai bun angajator: Compania JTI Moldova a primit titlu de „Cel mai Bun Angajator” timp 9 ani consecutiv (VIDEO)

  Cel mai bun angajator: Compania JTI Moldova a primit titlu de „Cel mai Bun Angajator” timp 9 ani consecutiv (VIDEO)

   3,5 tone de produse alimentare au ajuns de sărbători la peste 400 de persoane cu ajutorul campaniei „Să fii Moș Crăciun e Simplu” (VIDEO)

  3,5 tone de produse alimentare au ajuns de sărbători la peste 400 de persoane cu ajutorul campaniei „Să fii Moș Crăciun e Simplu” (VIDEO)

  Dobândă preferențială la credite, dacă primiți salariul pe cardul FinComBank

  Dobândă preferențială la credite, dacă primiți salariul pe cardul FinComBank

  E un efort pe care nu-l putem face
  singuri, așa că te așteptăm alături de noi
  EMISIUNI
  • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
   Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
  Cele mai populare
  • 1
   Stare de urgență pentru amânarea achitării TVA și plata anticipată a compensațiilor. Soluțiile Guvernului pentru criza energetică
  • 2
   Vor reveni școlile la regimul online? Gavrilița: Gradul de alertă nu este suficient în lumina acestei contagiozități
  • 3
   Construcția autostrăzii Ungheni-Chișinău-Odessa - în ceață. Guvernul Filip a ratat finanțarea, iar Cabinetul Gavrilița împrumută bani
  • 4
   Certificatul COVID-19 și scanarea acestuia vor deveni obligatorii „în toate spațiile închise”. Ce restricții noi ar putea fi introduse
  Autentificare
  Ai uitat parola?
  Salvează articolul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

  Urmărește subiectul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.