Live text

LIVE TEXT. 06.08.2021: La Chișinău are loc învestirea Guvernului Gavrilița

LIVE TEXT. 06.08.2021: La Chișinău are loc învestirea Guvernului Gavrilița

Candidata desemnată pentru funcția de prim-ministru, Natalia Gavrilița, vine astăzi în plenul Parlamentului pentru a-și susține Programul de guvernare și pentru a prezenta garnitura viitorului Guvern. Aceasta va cere votul de încredere al deputaților. Situația este mult mai confortabilă decât cea din februarie curent, întrucât formațiunea care a propus-o - Partidul Acțiune și Solidaritate - are în prezent 63 de parlamentari. Pentru ca Guvernul să treacă sunt necesare 51 de voturi.

14:57

Președintele Parlamentului, Igor Grosu a declarat sesiunea extraordinară încheiată, după epuizarea subiectelor de pe ordinea de zi

Se întâmplă după ce a fost aprobat și ultimul proiect de pe ordinea de zi, cel referitor la componența nominală a delegațiilor Parlamentului la organizațiile internaționale. Deputații au onorat drapelul și imnul de stat al Republicii Moldova.

 
 • 14:35
  Parlamentul a adoptat hotărârea privind modificarea listei ministerelor, majorând numărul acestora de la 9 la 13

  Parlamentul a adoptat hotărârea privind modificarea listei ministerelor, majorând numărul acestora de la 9 la 13

  Parlamentul a adoptat o hotărâre, prin care a majorat numărul ministerelor din componența Guvernului, de la nouă la 13 ministere, cu votul a 58 de deputați. Deputatul socialist Vasile Bolea a invocat faptul că acest lucru nu ar fi legal, întrucât propunerea ar fi trebuit să vină de la Prim-ministrul cu atribuții depline.

  În replică, deputatul Sergiu Litvinenco a negat acest lucru, invocând votul de încredere acordat de Parlament, în conformitate cu art. 10 alin. 3 din Legea Guvernului, care prevede că Prim-ministrul alcătuiește lista ministerelor, care este votată împreună cu lista candidaților și programul de activitate al executivului.

   
 • 14:33

  Parlamentul aprobă lista ministerelor, iar miniștii noi-aleși se pregătesc să depună jurământul

  Zi plină în Legislativ! Chiar în aceste momente deputații discută proiectul cu privire la aprobarea listei ministerelor. În paralele, miniștrii noi-aleși să pregătesc să depună Jurământul.

   
 • 12:42
  Ultimă oră: Alertă de incendiu la Parlament! Care este cauza care a pornit alarma

  Ultimă oră: Alertă de incendiu la Parlament! Care este cauza care a pornit alarma

  Alertă de incendiu la Parlament! După ce în sala de plen s-a stins lumina, persoanele aflate în incinta Legislativului au fost evacuate, pe motiv că ar exista pericol de incendiu.

  Portrivit Index, sistemul anti-incendiu al Parlamentului a pornit ca urmare a unui incident înregistrat în cantina Legislativului, unde a ars copturile și au scos fum. Pe holurile Parlamentului se simte un puternic miros de ars.

   
 • 12:25
  La Parlament s-a deconectat lumina

  La Parlament s-a deconectat lumina

  La Parlament s-a deconectat lumina în sala plenară, chiar în timp ce candidatul la funcția de ministru afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu răspundea la întrebarea deputatului BCS, Vladimir Voronin. S-a anunțat o pauză tehnică de 10 minute.

   
 • 12:04

  Majorarea pensiei minime până la 2.000 lei pe lună, în vigoare din acest an

  Majorarea pensiilor până la minim 2.000 de lei pe lună va fi asigurată în special din sursele oferite necondiționat de Fondul Monetar Internațional. Potrivit Nataliei Gavrilița, în acest sens vor fi necesare aproape 700 de milioane de lei, doar în acest an.

  „Vom beneficia de o intrare unică de 236 milioane dolari din partea Fondului Monetar Internațional, care va permite reechilibrarea bugetului și oficializarea comerțului cauzat de pandemie, care ne-a permis să avem venituri suplimentare la buget. Atât baza joasă cât și comerțul oficializat, a crescut veniturile în primele șase luni ale anului, astfel încât pe acest an avem aceste surse identificate”, a declarat Gavrilița.

   
 • 12:00
  Totul până la Acordul de Asociere: Gavrilița explică în ce condiții producătorii locali vor avea acces la rafturile din supermarket-uri

  Totul până la Acordul de Asociere: Gavrilița explică în ce condiții producătorii locali vor avea acces la rafturile din supermarket-uri

  Producătorii moldoveni vor avea acces la rafturile supermarket-urilor din țară, dar cu unele condiții. Prim-ministra desemnată, Natalia Gavriliță, a declarat în cadrul ședinței extraordinare a Parlamentului că primul lucru la care vor fi atente autoritățile este respectarea punctelor incluse în Acordul de Asociere. Totuși, prim-ministra desemnată dă asigurări că noul Executiv va depune toate eforturile pentru ca producătorii autohtoni să-și poată realiza marfa în condiții de concurență loială și obiectivă.

  „Câteva principii pe care le vom aborda atunci când vom elabora poziția Guvernului pe acest subiect. Executivul trebuie să fie un partener credibil pe plan internațional. Orice soluție pentru problemele cu care se confruntă agricultorii, nu trebuie să încalce Acordul de Asociere pentru că riscăm să pierdem accesul spre piețele incluse din acest Acord. Parlamentul ar trebui să facă să lucreze mai bine Consiliul Concurenței. Dacă ar fi careva reguli concurențiale care trebuie schimbate, ar fi asigurat accesul producătorilor locali. Vom examina cum putem soluționa această problemă prin aprobarea unor prevedere, inclusiv directive europene specializate pentru supermarket-uri, pentru a oferi acces producătorilor, dar pentru a nu încălca Acordul de Asociere”, a spus Gavrilița.

   
 • 11:50
  Prim-ministra desemnată spune dacă noul Guvern va interveni în activitatea APL-urilor

  Prim-ministra desemnată spune dacă noul Guvern va interveni în activitatea APL-urilor

  Noul Guvern va face tot posibilul pentru ca autoritățile publice locale să aibă capacități de a derula proiecte de investiții și resurse suficiente și transparente pentru a le putea gestiona în funcție de nevoile proprii. Declarația a fost făcută de prim-ministra desemnată, Natalia Gavriliță.  Deputatul PAS, Petru Frunze, a întrebat care sunt obiectivele noului Guvern pentru descentralizarea finanțelor publice și dacă vor fi concentrate localitățile care nu au beneficiat de resurse din partea statului pentru dezvoltare.

  „Noi avem o legislație bună pentru investițiile capitale, doar că această legislație nu se pune în aplicare și ne trezim în situația când banii se alocă arbitrar, pe criterii politice. Asta înseamnă că cetățenii pierd posibilitatea condițiilor mai bune de trai la ei în localitate. Noi ne vom asigura că proiectele mari de investiții sunt implementate la timp, că avem proiecte publice care vor merge direct în localități, fără intervenți politică și că vom crește constant veniturile proprii ale localităților pentru ca ele să decidă cum își gestionează banii”, a declarat Gavrilița.

   
 • 10:39

  Gavrilița explică de ce a fost majorat numărul de ministere: „Cert este că noi dorim să creștem salariile funcționarilor publici”

  Natalia Gavrilița susține că majorarea numărului de ministere a fost dictată de necesitatea unei guvernări democratice și eficiente.

  „Structura Guvernului și instituțiilor subordonate acestuia, a fost croită în timpul lui Plahotniuc ca să fie comodă unui stat dictatorial, fiind o formulă de guvernare în care deciziile se luau pe timp de noapte, de echipe plătite din „kuliok”, unde nu conta nici numărul de ministere și nici echipa guvernamentală, proiectele de legi și de hotărâre de guvern importante venind gata făcute. În așa fel, se putea comasa totul într-un singur minister, menit doar să semneze deciziile”, a declara prim-ministra desemnată.

  Astfel, în noul cabinet de miniștri vor fi cu 4 ministere mai mult și cu un vicepremier în plus, față de guvernele anterioare. „E greu de spus dacă reorganizările vor duce la reducerea sau creșterea cheltuielilor, cert este că noi dorim să creștem salariile funcționarilor publici”, a concluzionat Gavrilița.

   
 • 10:22
  Natalia Gavrilița prezintă programul de guvernare: „Poporul este supărat pentru furtul a 27.400 ani de muncă”

  Natalia Gavrilița prezintă programul de guvernare: „Poporul este supărat pentru furtul a 27.400 ani de muncă”

  În aceste momente, prim-ministra desemnată, Natalia Gavrilița, prezintă programul de guvernare „Moldova vremurilor bune”.  Aceasta a ținut să facă o comparație matematică în tema miliardului furat, pentru a readuce în discuție această temă.

  „Vreau să explic ce este un miliard de euro. Dacă o persoană extrem de muncitoare și economă, ar reuși să pună în fiecare zi, câte 100 de euro, inclusiv duminica și sâmbăta, va aduna un miliard de euro în 27.400 ani de muncă. Dacă veți angaja un om, timp de o zi și nu l-ați plăti, acel om ar fi supărat. Trebuie să înțelegem că poporul este supărat pentru furtul a 27.400 ani de muncă. Această temă rămâne actuală, cetățenii vor să afle cine le-a furat banii, de ce nimeni nu e pedepsit pentru un furt atât de mare iar  votul din 2020 pentru Maia Sandu, este exprimarea unui dorințe pentru justiție, este un vot care arată că oamenii cinstiții, nu pot fi amăgiți”.

   
 • 10:16

  Hotărârea cu privire la instituirea unor noi ministere, introdusă suplimentar pe ordinea de zi

  Parlamentul a introdus suplimentar pe ordinea de zi a ședinței extraordinare hotărârea cu privire la instituirea unor noi ministere. Deputații opoziției au refuzat să voteze pentru, motivând că ar încălca Regulamentul Parlamentului, care prevede că nu pot fi introduse puncte suplimentare pe ordinea de zi.

   
 • 10:06

  Ședință Parlamentului, declarată deschisă. La întrunirea de azi a Parlamentului sunt prezenți 94 de deputați

  La ședința extraordinară a Parlamentului din 6 august s-au prezentat 94 de deputați din cei 101. Întrunirea a fost declarată deliberativă. 

   
 • Advertoriale
  Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

  Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

  Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe

  Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe

  Grupul ProCredit se alătură Alianței Bancare Net-Zero şi se angajează să stabilească obiective de reducere a emisiilor, cu ajutorul Standardului Net-Zero al inițiativei „Obiective bazate pe știință”

  Grupul ProCredit se alătură Alianței Bancare Net-Zero şi se angajează să stabilească obiective de reducere a emisiilor, cu ajutorul Standardului Net-Zero al inițiativei „Obiective bazate pe știință”

  E un efort pe care nu-l putem face
  singuri, așa că te așteptăm alături de noi
  EMISIUNI
  • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
   Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
  • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
  • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
  Cele mai populare
  • 1
   „N-a mâncat lupul iarna”: Cum va fi vremea în ultimele zile ale lunii Gerar
  • 2
   O mașină a fost curpinsă de flăcări în parcarea de serviciu a Aeroportului (FOTO)
  • 3
   Un general american vorbește despre riscul unui război între SUA China. Când ar putea începe conflictul
  • 4
   Dosarul Bis Mobil Kitchen: 19 percheziții și alte cinci persoane reținute
  Autentificare
  Ai uitat parola?
  Salvează articolul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

  Urmărește subiectul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.