Refugiati urgenta UCRAINA

Live text

LIVE TEXT. 12.10.2021. Energie regenerabilă și soluții inovatoare cu verticala „PowerTech”

LIVE TEXT. 12.10.2021. Energie regenerabilă și soluții inovatoare cu verticala „PowerTech”

Energia regenerabilă a ajuns o necesitate, de aceea este necesar să cunoaștem cât mai multe și să acționăm în acest sens.  Drept urmare, a fost lansată Verticala PowerTech – un amplu program dedicat startup-urilor tech care dezvoltă soluții pentru domeniul energiei regenerabile. Aceasta reprezintă o platformă care conectează diferiți actori din industrie și creează punți de colaborare pentru dezvoltarea inovațiilor. Evenimentul cuprinde o serie de activități care vor contribui la convergența soluțiilor IT și a energiei regenerabile, dar și un laborator cu echipamente avansate care va oferi noi servicii și instruire în domeniul energiei durabile atât pentru studenți, cât și pentru startup-uri.

12:35
Prezentarea laboratorului PowerTechLab (VIDEO)

Prezentarea laboratorului PowerTechLab (VIDEO)

În laboratorul de surse regenerabile în energie studenții urmează să studieze preponderent trei domenii: energia solară termică, energia solară fotovoltaică și energia eoliană.


 
 • 11:48
  Cum funcționează „Moldova Power Accelerator”

  Cum funcționează „Moldova Power Accelerator”

  Studenții anului doi, precum și studenții din întreaga universitate care studiază un anumit program de curs pot utiliza Acceleratorul.


  „Pot fi efectuate lucrări doar cu standu-ul și inclusiv cu calculatorul. Studenții când fac lucrarea, ei se vor uita după schemă și vor alege lucrarea din meniu. Întâi este un program unde studenții se pregătesc, după aceea ei trec la analizarea caracteristicilor și colectarea datelor”, a explicat un expert.


   
 • 11:30

  Decanul facultății de Energetică și Inginerie Electrică: „Ne-ați permis să visăm și astăzi acest vis devine realitate”

  „Este un concept nou și mult așteptat. Nu ar fi fost posibil de realizat fără susținerea USAID pentru pregătirea unei noi generații de specialiști. Ne-ați permis să visăm și astăzi acest vis devine realitate”, a spus Victor Gropa, decanul facultății de Energetică și Inginerie Electrică.

  Potrivit lui, echipamentul este destinat pentru studiul mașinilor electrice. Urmează o demonstrare a echipamentului pe care-l avem, destinat surselor regenerabile de energie. 

   
 • 11:25
  Rectorul UTM: „Este începutul unui povești de succes”

  Rectorul UTM: „Este începutul unui povești de succes”

  „Deschiderea unui astfel de centru aduce cu sine foarte multe probleme, dar am răspunsul și la ce beneficii obține universitatea. Inovațiile vin atunci când este și o cultură a inovațiilor. Noi suntem foarte grijulii în ceea ce ține de schimbările în sistemul educațional. Acest PowerTechLab este acolo unde inovația va înflori”, a menționat rectorul UTM, Viorel Bostan.

   
 • 11:17
  Reprezentanta Ambasadei Suediei, despre importanța laboratorului PowerTechLab

  Reprezentanta Ambasadei Suediei, despre importanța laboratorului PowerTechLab

  „Sunt foarte mândră să fiu la deschidere PowerTech. Guvernul Suediei este mândru de a fi parte a acestei energiei sustenabile, care este și parte a dezvoltării Europene. Suedia își are aportul său în dezvoltarea statelor în tranziție. Durabilitatea mediului înconjurător este unul din pilonii principali de bază pentru a susține domeniile de colaborare. În domeniul dezvoltării economice este o soluție de susținere și de a asigura sustenabilitatea mediului înconjurător”, a declarat Madelene Eichorn

   
 • 11:09
  Vicedirector USAID John Riordan: Laboratorul va ajuta crearea unei curicule noi

  Vicedirector USAID John Riordan: Laboratorul va ajuta crearea unei curicule noi

  „Acest curriculum va ajuta la modernizarea și creșterea calității și îmbunătățirea conținutului necesar prin crearea unor instrumente IT digitale și moderne. Astăzi vedem prima piesă acestui puzzle. Laboratoarele moderne sunt mult mai mici decât cele vechi, dar cu o capacitate mai mare”, a declarat John Riordan.

   
 • 11:05

  Vericala „Power Tech” aduce și un accelerator dedicat – „Moldova Power Accelerator”

  În cadrul verticalei „Power Tech” este organizat și un accelerator dedicat – „Moldova Power Accelerator” –  la care 6 startup-uri autohtone din domeniul tehnologiilor ecologice își vor dezvolta serviciile și produsele.

  Timp de 10 săptămâni, afacerile nou lansate vor avea parte de expertiză, mentorat și ghidare din partea experților internaționali ai Centrului de Inovație DEX din Republica Cehă, dar și din Republica Moldova, pentru a-și scala afacerea. 

  Startup-urile participă la accelerator, dezvoltând produse și servicii inovative, și anume:

  ·      cum se elaborează un design durabil pentru clădirile verzi, care să ofere mai multă eficiență energetică și reducerea emisiilor de carbon;

  ·      cum se consolidează energia regenerabilă;

  ·      ce reprezintă casele prefabricate, eficiente din punct de vedere energetic, cu panouri solare și care se asamblează în cel mult o săptămână, cu zero deșeuri;

  ·      cum se construiesc casele ecologice, de la proiect – la cheie;

  ·      cum se generează energia solară;

  ·      care sunt soluțiile de construcție pentru turbine verticale, pentru a maximiza eficiența vântului natural, generând astfel mai multă energie.

   
 • 11:02

  Lansarea laboratorului PowerTechLab poate fi urmărită online


   
 • 11:01

  Soluțiile participanților la accelerator „PowerTech” sunt prezentate de șase Startup-uri

  La eveniment participă: 

  Academia de design: Elaborarea unui design durabil pentru clădirile verzi, care să ofere mai multă eficiență energetică și reducerea emisiilor de carbon.

  Phoenix Technologies: Consolidarea energiei regenerabile, asigurând energie la cerere, indiferent de ora,  ziua sau  vremea de afară.

  Uniqa Wall Systems: Case prefabricate, eficiente din punct de vedere energetic, cu panouri care durează până la o săptămână. Pot fi asamblate la fața locului cu zero deșeuri, folosind materiale durabile.

  Scandinavian Smart House: Construirea de case ecologice de la proiect – la cheie.

  Olegnegru: Generarea energiei solare cu export către rețea și către fermierii locali, oferindu-le inclusiv posibilitatea de a se conecta la linia de curent electric prin intermediul transformatorului, atunci când nu este posibilă generarea de energie.

  Vertical Wind Turbines: Soluții de construcție pentru turbine verticale pentru a maximiza eficiența vântului natural, generând astfel mai multă energie.

   
 • Advertoriale
  EU Tech Days în Cahul, în contextul celebrării Zilei Europei (VIDEO)

  EU Tech Days în Cahul, în contextul celebrării Zilei Europei (VIDEO)

  10% cashback la achitările în farmacii sau servicii comunale, cu cardul social Victoriabank

  10% cashback la achitările în farmacii sau servicii comunale, cu cardul social Victoriabank

  EXIMBANK lansează proiectul EU4Business - 5 milioane euro pentru dezvoltarea afacerilor locale

  EXIMBANK lansează proiectul EU4Business - 5 milioane euro pentru dezvoltarea afacerilor locale

  E un efort pe care nu-l putem face
  singuri, așa că te așteptăm alături de noi
  EMISIUNI
  • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
   Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
  • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
  Cele mai populare
  • 1
   Sfârșitul politic al lui Putin: experții ucraineni, despre un eventual atac al Rusiei asupra Moldovei
  • 2
   Președintele rus și-a găzduit aliații la Moscova. Doar Putin și Lukașenko s-au referit la Ucraina
  • 3
   Presa internațională anunță când se va pronunța Comisia Europeană cu privire la aderarea Moldovei, Ucrainei și Georgiei la UE
  • 4
   Un angajament de ajutor militar în caz de atac militar: Ce este NATO, de ce nu ajută Ucraina și cum pot adera Finlanda și Suedia
  Autentificare
  Ai uitat parola?
  Salvează articolul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

  Urmărește subiectul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.