Refugiati urgenta UCRAINA

Live text

LIVE TEXT. 12 noiembrie 2021: „Tech Women Summit 2021” – cel mai important eveniment dedicat fetelor și femeilor din industria TIC

LIVE TEXT. 12 noiembrie 2021: „Tech Women Summit 2021” – cel mai important eveniment dedicat fetelor și femeilor din industria TIC
Women Tech Summit 2021

Proiectul Tekwill, în parteneriat cu „Tech Women Moldova”, lansează cea de-a doua ediție a „Tech Women Summit 2021”. Evenimentul este dedicat în exclusivitate fetelor și femeilor care deja au o carieră fulminantă în IT, viitoarelor profesioniste în domeniu, dar și tuturor femeilor care sunt interesate de tehnologiile informaționale. Summitul va aduce în fața publicului invitate speciale de peste hotare, care vor povesti despre calea lor către succes în industria TIC, noutăți din domeniu, sesiuni de formare și ateliere practice la subiecte de actualitate în domeniu, dar și o perspectivă profesională asupra direcției de activitate pentru toate femeile care își doresc o afirmare în carieră. 

15:20

Tech Women Summit 2021 - vocea fetelor și femeilor din IT în Republica Moldova

Evenimentul a luat sfârșit. Transmisiunea noastră s-a încheiat aici.


„Tech Women Summit 2021”, în format hibrid, a fost la cea de-a doua ediție. Evenimentul este organizat în cadrul proiectelor „Tekwill” și „Tech Women Moldova”, cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Suediei, UN Women, dar și a partenerilor privați.

 
 • 15:16
  Au fost nominalizate ambasadoarele Tech Women Moldova 2022

  Au fost nominalizate ambasadoarele Tech Women Moldova 2022

  Natalia Bodrug, ambasadoare Tech Women Moldova 2022:

  „Ne propunem o serie de workshopuri, meetupuri si branchuri dedicate vouă. Veniți în comunitatea noastră pentru a face lucruri frumoase împreună. We can do it.”


   
 • 15:13
  Irina Oriol, proiectul Tekwill: „Încurajați fetele să îmbrățișeze științele reale, domeniul IT”

  Irina Oriol, proiectul Tekwill: „Încurajați fetele să îmbrățișeze științele reale, domeniul IT”

  Irina Oriol, reprezentanta proiectului Tekwill, a ținut să menționeze:

  „Încurajați fetele să manifeste interes față de acest domeniu, de științele reale, în general. Acest an a fost foarte prolific pentru comunitatea Tech Women Moldova - lucru pentru care Tekwill vă este recunoscător. Acest eveniment și acest an dedicat fetelor și femeilor în IT a fost unul de succes, grație unei echipe foarte mici. Pe lângă Ambasadoare, eu vreau să mulțumesc încă la trei femei importante: Olga Graur, Elena Casian și Stefanie Ciutac. Așteptăm multe femei care să completeze rândurile Women in ICT, solidare și mereu să se ajute reciproc și să crească.”


  Comunitatea Tech Women Moldova a nominalizat alte nouă ambasadoare din acest domeniu pentru anul 2022.

   
 • 14:55
  Ambasadoarele Tech Women Moldova 2021: experiențe de succes (FOTO)

  Ambasadoarele Tech Women Moldova 2021: experiențe de succes (FOTO)

  Ambasadoarele Tech Women Moldova 2021 au fost decernate cu trofee simbolice din partea comunității. Fiecare dintre acestea au ținut scurte discursuri motivaționale, aducând câte puțin din experiența lor pentru toți cei care urmăresc evenimentul. Despre munca în IT, despre rezultate versus investiții, despre pasiune și curaj, de la Ambasadoarele comunității de femei în IT.


  Evenimentul continuă cu alte prezentări.

   
 • 14:45
  Tech Women Moldova: ce reprezintă programul și care sunt planurile asociației

  Tech Women Moldova: ce reprezintă programul și care sunt planurile asociației

  „Tech Women Moldova” este o platformă lansată în anul 2018 cu sprijinul proiectului Tekwill, finanțat de USAID și Suedia. Inițiativa își propune să fortifice cunoștințele femeilor în tehnologie și să aducă profesioniste împreună, pentru a-și împărtăși cunoștințele, bunele practici, dar și pentru a motiva și alte fete și femei să urmeze o carieră în IT.


  Începând cu 2 februarie 2021, „Tech Women Moldova” este o asociație publică, destinată atragerii, sprijinirii și promovării femeilor în domeniul TIC, pentru crearea condițiilor potrivite de participare a acestora în cea mai dinamică industrie a prezentului și viitorului.

  În prezent, „Tech Women Moldova” are 16 membre active implicate în programe și evenimente dedicate fetelor și femeilor. Pentru anul 2021, asociația și-a propus să devină cea mai mare platformă pentru fete și femei din industria tech, cu accent pe evenimente, schimb de experiență și cunoștințe, programe de mentorat, conferințe motivaționale, cursuri educaționale, pentru a oferi mai multe oportunități în carieră, creștere profesională și afirmare în domeniul TIC.


  Stefanie Ciutac, Președinta Tech Women Moldova: „Avem cel mai simplu proces de integrare în comunitate - toți sunt parte la tot ce organizăm și facem. În 2022 vom avea proiecte noi și vom veni cu un upgrade al comunității. Sper să ne întâlnim la programele noastre pe viitor, iar echipa Ambasadoarelor proiectului să crească continuu.”

   
 • 14:32

  Programul de mentorat: decernarea diplomelor și feedback-ul participantelor și a mentorilor

  Panelul II de discuții finalizează cu un video în care putem vedea Rezultatele programului de mentorat marca Tech Women Moldova. 
  Evenimentul continuă cu alte povești de succes care să inspire femeile din domeniul TIC, și nu doar.

   
 • 14:04
  Programe Educaționale și Oportunități pentru femeile și fetele din IT. Panel de discuții

  Programe Educaționale și Oportunități pentru femeile și fetele din IT. Panel de discuții

  Într-un panel de discuții moderat de Elena Putina, patru femei care coordonează și dezvoltă diferite proiecte de dezvoltare IT pentru fete vorbesc despre programele pe care le conduc și ce oportunități oferă acestea pentru fetele care își doresc o carieră în domeniul tehnologiilor informaționale.

  GirlsGO IT

  Mihaela Iurașcu, președintă Tekedu, a povestit mai multe despre proiectul GirlsGo IT, desfășurat pe tot teritoriul Republicii Moldova. De când este pandemia, anumite activități au trecut pe online, iar numărul beneficiarilor este în continuă creștere și oferă aceste oportunități și mai multor fete.


  Oportunități pentru zona de sud la StartUp City Cahul

  Corina Andronic, directoare de proiect EU4Moldova: StartUp City Cahul, a menționat în cadrul evenimentului: „Oportunitățile pentru zona de sud sunt multiple și noi lucrăm sistemic. Spre exemplu, la moment se predau in 38 de școli din zona de sud 6 discipline IT în proiectul „Tekwill în Fiecare Școală”. Avem o conlucrare fructuoasă cu Universitatea din Cahul, iar proiectul ICT for Women a ajuns acum și la sudul Moldovei, cu instruiri și calificări continue.”


  Reorientarea în carieră pentru specialiști cu experiență

  Cristina Andronic, fondatoare BooGeek și Senior Software Developer and Team Lead la AROBS Software a povestit despre oportunitățile pe care le oferă startup-ul fondat de ea, dezvoltat în perioada pandemiei. „Maternitatea sau pierderea jobului nu trebuie să ne dezamăgească. Noi îi ajutăm să le regăsim o orientare nouă în carieră, dezvoltăm încrederea în capacitățile proprii și le oferim un networking foarte calitativ. Dar și o comunitate care să le spună: „You can do it” - o încurajare extraordinar de necesară pentru femei.”


  Mentorat în IT

  Ana-Maria Brinza, Coordonatoarea programului de mentorat Tech Women și IT Projects Manager la Orange Systems, a povestit despre domeniile în care participantele proiectului au putut primi mentorat. „Cunoști ceva nou, dar își îmbunătățești și abilitățile practice. Devii parte dintr-o comunitate, îți dezvolți extraordinar cercul de cunoștințe, făcând networking foarte calitativ.”


  Rămâneți până la finalul acestui panel ca să descoperiți rezultatele în cifre, dar și în capacități deprinse, ale acestor proiecte și oportunități pentru fetele și femeile din IT. 

   
 • 13:30
  Femei în IT: Istoria de succes a două profesioniste din echipa Endava (FOTO)

  Femei în IT: Istoria de succes a două profesioniste din echipa Endava (FOTO)

  Elena Rusu, Head of Project Delivery Management și Larisa Tudos, Principal Business Analyst la Endava ne prezintă istoriile lor de succes în domeniul tehnologiilor.

  Larisa Tudos, Principal Business Analyst la Endava:
  „Companiile IT au avut o evoluție extraordinară, adoptând egalitatea de șanse și eliminând discriminarea în activitatea lor. Nu mai avem diferențe salariale, ci doar remunerare pe bază de performanță. Niciodată să nu lăsați mâinile jos în lupta pentru drepturile voastre salariale, profesionale, dacă simțiți că nu ați fost îndreptățită. 

  Femeile au loc în IT și sunt buni profesioniști în diverse departamente. Endava este una dintre primele companii care a încurajat prezența femeilor în diverse departamente și a femeilor în sectorul IT, per general. Pe fiica mea, spre exemplu, am indemnat-o să-și urmeze visul, iar dacă IT va face parte din el, eu doar mă voi bucura și o voi încuraja. Cred că trebuie să facem la fel cu toți cei care ne înconjoară.”

  Elena Rusu, Head of Project Delivery Management la Endava:

  „Când am încercat prima dată lumea IT, se întâmpla prin liceu, ideea nu aveam că aceasta va deveni calea mea în viață sau ce amploare va lua pentru cariera mea viitoare. Am făcut o școală simplă și asta nu trebuie să fie o prejudecată că nu este o oportunitate de a ajunge departe în carieră. Dacă ai un vis, îl urmezi după și oricum vei ajunge unde ți-ai propus. Important să fii deschis pentru a învăța lucruri noi, să fii deschis la provocări - îți vor fi mereu de folos.

  Suntem competente, fără dubii, iar ceea ce ne recomandă este capacitatea de a învăța. Competiția vieții, pe care o avem în față, este probabil cel mai inspirațional lucru pe care îl putem avea. Nu vei fi perfectă, dar trebuie să începi! Vei avea dezamăgiri, însă ele sunt parte din experiență. Comunitatea IT este diferită, însă e gata mereu să te ajute. Nu vă temeți să cereți ajutor și să căutați să vă dezvoltați mereu” at Endava


   
 • 13:01

  Workshop-uri dedicate lucrului în domeniul tehnologiilor au loc în paralel cu prezentările din scenă

  În curând începe partea a doua a evenimentului transmis online. Acesta poate fi vizionat într-un LIVE pe pagina Tech Women Moldova:


  Cea de-a doua ediție „Tech Women Summit 2021” se desfășoară în format hibrid. Evenimentul include prezentări, panele de discuții și de informare, câteva sesiuni de networking și interacțiune într-o atmosferă prietenoasă și este moderat de profesioniste care activează în companii IT din țară. Pe lângă discuțiile online, disponibile în LIVE, au loc mai multe worshop-uri, la care participanții pot lua parte fizic.


  În paralel, au loc nouă workshop-uri tematice, la care participanții pot luat parte în format fizic. Temele acestora din de diverse aspecte din lucrul companiilor din domeniul tehnologiilor: managementul proiectelor, dezvoltări, analiza datelor, UX/UI design sau leadership.

   
 • 11:43

  Femei în IT. Istoria de succes a Cristinei Donoș, vice președintă și manager regional Visa pentru Asia Centrală și Azerbaijan


  Cristina Doroș, vice președintă și manager regional Visa pentru Asia Centrală și Azerbaijan a ajuns virtual la Tech Women Summit 2021, cu un discurs despre parcursul ei în carieră și recomandarea pe care o poate oferi tinerelor aflate la început de cale. 

  „După absolvirea studiilor la Academia de Studii economice, mi-am început activitatea bancară la Moldova Agroindbank. A fost pentru mine un alma-mater de profesie, fiind responsabilă, la un început de cale, al departamentului de trezorărie, iar mai apoi - carduri. Prima lecție de succes în carieră, influențată de faptul că eram femeie, a fost efectiv lipsa mea de cunoștințe tehnice. Aveam dreptate, însă nu puteam convinge. Atunci am înțeles că tot ce contează sunt cunoștințele și expertiza. Știind foarte bine ce faci, fiind expert și având toate argumentele la tine, nu contează ce gen ai - e pe planul II. Trebuie pur și simplu să fii foarte bun în ceea ce faci.”

  Tech Women Summit 2021 a anunțat o pauză de o oră, după care evenimentul va reveni, conform agendei.

   
 • 11:04
  Istorii de succes în Leadership (panel I): În IT este loc de manipulare/sexism sau doar de profesionalism?

  Istorii de succes în Leadership (panel I): În IT este loc de manipulare/sexism sau doar de profesionalism?

  Depinde sau nu stilul de leadership de genul liderului: bărbat sau femeie, sunt femeile mai emotive și cum se răsfrânge asta asupra stilului de a conduce în compania sa și cum facem față stresului. Cum se manifestă un leader eficient și ce face acesta atunci când pleacă un om din companie.
  Krista Andronic, moderatoarea panelului, a povestit și ea experiențele sale, venit cu exemple concrete și concluziile personale: „Uneori oamenii pleacă din companie din cauza managerului, iar în acest caz, comunicarea leaderului contează foarte mult.”


  Elena Mutruc, Customer Success Manager at Pentalog: „Cred că în cazul managementului emoțiilor trebuie să aplicăm regula celor 24 de ore, valabilă în cadrul unui succes. Un succes este celebrat 24 de ore, după care: la muncă. Cred că în cazul situațiilor dificile sau mai emotive, trebuie să aplicăm același principiu - 24 de ore, apoi la muncă mai departe. Eșecul este de fapt o trambulină, care ar trebuie să te proiecteze în viitor, și mult mai sus”


  Elena Ivanova, Managing Director at Crunchyroll: „La început mergem pe cărți, dar suntem mai autoritari, după experiența își spune cuvântul și devenim sfătuitori, mai empatici cumva. În IT leaderii cresc de pe interior, din echipe, iar majoritatea companiilor au înțeles că leaderii trebuie crescuți, educați - ei nu pot fi buni și specialiști și leaderi.”


  Elena Zamsa, Business Unit Manager at Cegeka: „Un prim eșec este atunci când un leader nu are respect și dragoste față de oameni. Un leadership fără aceste calități este manipulare curată. Un leader trebuie să fie aliniat cu succesele, dar și cu eșecurile companiei. Și ultima: dacă un leader nu își crește urmași, nu are deschiderea aceasta de a transmite cunoștințele, cu părere de rău, în timp, duce la eșec și la epuizare. Un leader trebuie să-și asume, și succesul și eșecul.”


  Urmăriți panelul I ca să vedeți avantajele femeilor leader în tehnologiile informaționale și ce atuuri au cestea. Există diferențe între sexe în IT sau totul e bazat pe profesionalism?

   
 • 10:40
  Mariana Dahan - inspirație pentru succes, la nivel internațional
  Mariana Dahan

  Mariana Dahan - inspirație pentru succes, la nivel internațional

  Moldoveanca Mariana Dahan este la moment PhD CEO al Fundației WIN, deținând anterior funcții de conducere la World Bank, membră UNDESA Expert Group. Conaționala noastră a povestit despre începuturile sale și despre parcursul său spre succes, la nivel internațional. 
  Mariana Dahan - o activistă pentru drepturile omului și un exemplu elocvent despre utilizarea tehnologiei pentru progresul uman. Ea este fondatoarea World Identity Network, o organizație non-profit care promovează identitatea universală. Mariana Dahan este, de asemenea, un regizor independent, având drept merit filmul documentar Shadows in the Dark, atât ca scriitoare, cât și ca personaj principal al filmului.

  „Am văzut potențialul tehnologiile în viața directă. Sper să vă urmați visurile, să urmați visul Moldovei de a reuși să intre în comunitatea internațională IT și să reușiți, crezând în potențialul vostru ți în forțele proprii”, a spus în finalul discursului său Mariana Madan.

   
 • 10:15
  Partenerii strategici ai țării au lansat evenimentul cu mesaje pline de încurajare

  Partenerii strategici ai țării au lansat evenimentul cu mesaje pline de încurajare

  E.S. Katarina Fried, ambasadoarea Suediei În Republica Moldova, a comunicat:

  „Acum extindem la nivel regional o comunitate formată din peste 800 de femei ambițioase din domeniul inovării și IT. Un factor important care ne influențează alegerile legate de carieră sunt conexiunile și modelele de urmat. Dacă vezi pe cineva cu care te poți identifica într-un rol interesant; care a făcut cercetări inovatoare sau poate este fondatoarea unui startup tehnologic, devinemai simplu să te vezi în acea industrie în viitor. Va fi un summit extraordinar. Sper că aceste trei urări vă vor ajuta să vă conectați cu oamenii. Gândiți îndrăzneț și urmați-vă visele, învățați și fiți curioase. Și fiți sigure: faceți parte din spațiul tech! Împreună cu echipa talentată și dedicată care organizează „Tech Women Summit 2021”, așteptăm cu nerăbdare să promovăm femeile de succes și să evidențiem toate oportunitățile de carieră disponibile în sectorul IT. Iar pe măsură ce descoperim adevăratul potențial al femeilor din comunitatea tehnologică, sperăm că veți pleca de aici cu pasiunea reaprinsă pentru un viitor tehnologic. Mult curaj și succes! Mulțumesc!”


  Scott Hocklander, directorul Misiunii USAID în Republica Moldova, a spus în debutul evenimentului:

  „Este important ca femeile să ocupe poziții de conducere în companii, deoarece prezența lor face ca echipele să anticipeze opinii și perspective diferite. Având mai multe femei implicate în luarea deciziilor, beneficiem de o mai bună rezolvare a problemelor, care, la rândul său, poate crește performanța. Celebrând implicarea femeilor în sectorul tehnologic, încurajăm mai multe fete să-și urmeze interesele și carierele în tehnologie, sporind astfel diversitatea candidaților la angajare. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că fetele tinere au modele puternice ale altor femei de succes în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Femeile trebuie să aibă un loc la masă și să simtă că sectorul IT este un sector incluziv pentru toate femeile.”


  Ana Chirița, directoarea proiectelor IT, a spus:

  „Într-o lume dominată de bărbați, femeilor tot vor și tot pot să facă IT. Cel mai important este când femeile se suțin, iar asta demonstrează un model de alegere și existență. Am pus cap la cap o agendă integră, diversă și sperăm ca femeile care vor veni astăzi în fața dvs să vă inspire și mai mult în alegerea făcută - calea voastră într-o carieră IT.”

  Vizualizați mai jos agenda TECT WOMEN SUMMIT 2021, detaliată pe timp și speakeri:


   
 • 10:07
  A început „Tech Women Summit 2021” și poate fi urmărit online (VIDEO)
  Tech Women Summit 2021

  A început „Tech Women Summit 2021” și poate fi urmărit online (VIDEO)

  Femei cu nume de referință în industria IT, managere care au demonstrat performanță în  direcțiile lor de activitate, profesioniste și specialiste dedicate din țară și de peste hotare vor insipira alte fete și femei să manifeste curaj, consecvență și încredere în alegerea unei profesii în domeniul tehnologiilor informaționale.

  Evenimentul poate fi urmărit LIVE pe Facebook, dar și pe platforma Privesc.eu:


  Agenda evenimentului poate fi vizualizată AICI.

   
 • Advertoriale
  Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

  Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

  Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

  Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

  Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

  Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

  E un efort pe care nu-l putem face
  singuri, așa că te așteptăm alături de noi
  EMISIUNI
  • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
   Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
  • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
  • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
  Cele mai populare
  • 1
   Avertizare îngrijorătoare de la un fost vicepreședinte al Parlamentului. „La toamnă Gazprom va sista livrările de gaze”
  • 2
   Un deputat PAS vine cu clarificări, în contextul reformei învățământului superior. „Universitatea Agrară nu va fi lichidată”
  • 3
   România oferă ajutor Republicii Moldova după atacul cu rachete din Odesa
  • 4
   Rusia încetează să mai respecte acordurile Consiliului Europei. Ce prevede rezoluția semnată de Mihail Mișustin
  Autentificare
  Ai uitat parola?
  Salvează articolul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

  Urmărește subiectul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.