Live text

LIVE TEXT. Startup Moldova Summit 2021: Noutăți pentru comunitatea locală de antreprenori și startupuri

LIVE TEXT. Startup Moldova Summit 2021: Noutăți pentru comunitatea locală de antreprenori și startupuri

Ediția din acest an a celui mai important eveniment dedicat inovațiilor – Startup Moldova Summit 2021 – este dedicată comunității locale de antreprenori și startupuri. Evenimentul aduce pe scenă lideri ai ecosistemului, oameni care dezvoltă idei inovatoare și care povestesc despre modalități de colaborare între sectorul public și cel privat, oportunități de creștere și dezvoltare a ideilor de bussines, dar și instrumente digitale de dezvoltare prin tehnologie. Startup Moldova Summit 2021 este organizat de către „Startup Moldova”, cu suportul Agenției pentru Dezvoltare Internațională a Statelor Unite (USAID) și Suediei, în cadrul proiectului Tekwill, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC).

19:59

Ana Abcici, despre realizările Angel Investmenst în anul 2021 și scopurile din 2022

 „Am atins multe scopuri, rezultate, am avut foarte multe aplicații, din diferite domenii. Am realizat deja șapte investiții. Am deschis asociații legale. Sunt mai multe workshop-uri și am organizat Academia Investitorilor din Moldova” a menționat Ana Abcici. 

Cât despre scopurile pentru noul an, Ana a menționat că își doresc să dubleze activitatea până la sfârșitul anului 2021. V

 „Vom continua dezvoltarea abilităților noastre, în special a celor inteligente. Ne dorim să susținem Centrul de buissnes din moldova. Colaborăm cu Ministerul Finanțelor și cu Guvernul. Am dezvoltat instrumente de co-finanțare, atât de pe colectarea de fonduri naționale cât și internațioanle”.

 

 
 • 19:25

  Corporate Innovation Session, despre digitalizare și inovațiile în industrii

   „Cel mai scurt răspuns ar fi cp toate industriile ar avea nevoie de digitalizare. Azi, diferența între rentabilitate și productivitate între companiile cu un nivel înalt și cele cu un nivel jos de digitalizare este foarte mare. Și această lacună între ele va continua să se dezvolte și dacă vorbim despre regiunea noastră, Europa centrală și est, atunci când vorbim despre comunicație, networking, industria farmaceutică deja digitalizarea a fost făcută la un nivel destul de înalt. Este important ca mai departe să dezvoltăm digitalizare pentru agricultură infrastructură și alte domenii” a spus Alexandru Gozun.

   

   
 • 19:11

  Ce nu le ajunge startup-urilor din Moldova?

  Serghei Tcacenco: „Mi se pare că nu au destul de mult curaj, niște exemple le lipsesc și convingerea că ei nu joacă diferite jocuri, dar învață într-adevăr afaceri reale, de a începe prezentări și de a vinde produse. Startup-urile au nevoie de curaj și riscul de a vinde produse”. 

   „Eu aș pune două probleme, una este lipsa unei ambiții globale. Într-un startup mereu trebuie de gândit la nivel global, chiar dacă nu se va întâmpla la nivel global, se va întâmpla la nivel european, tot nu este rău. Și a doua problema e lipsa unei discipline. Acestea sunt două probleme cu care ar trebuei de lucrat” a adăugat Serghei Gherghelejiu.

   
 • 18:40

  Startup Trackers Session: Ce este trackingul aici și acum și la nivel global

  „Totul este foarte simplu, trackerul este acea persoană care se uită la dezvoltarea unei afaceri dintr-o parte. Trackerul adună în el nu doar coching-ul ci și dezvoltarea, consulatarea, mentoratul individual și își propune cunoștinețele personale antreprenorului” a spus unul dintre cei patru trackeri din această seară, Iulia Cozacenco. 

  „Tracking-ul crează o experință proprie, aici aș menționa două lucruri, în primul rând, lucrul cu oamenii, fiindcă echipele de startup nu sunt sigure, iar uneori sunt prea încrezuți în sine, de aceea tracker-ul trebuie să le arate care sunt problemele lor și că tu într-adevăr prezinți o valoare. Și al doilea punct e înțelegerea momentului la care află proiectul din punct de vedere a competenței echipei”. a menționat traclker-ul Serghei Tkacenko. 


   
 • 18:15

  Viorica Cerbușca, fondatoare Yep Moldova: Vreau ca mai mulți tineri să gândească în afara cutiei

  „Ne-am propus să dezvoltăm antreprenoriatul în rândul tinerilor. Personal vreau ca cât mai mulți tineri să fie cât mai deschiși spre idei, inovații și provocări. Extrem de important pentru noi este comunitatea și oamenii noștri. Am organizat timp de cinci ani evenimente pentru elevei, stundeți, tineri și fondatori de afaceri care vor să meargă pe calea produselor inovative. Lucrăm cu 80 de universități din Ucraina și cele mai mari universități din Moldova”. 


   
 • 17:56

  Vadim Jeleascov, despre ideile din fabrica de startup-uri

  „Studioul Startup este un fenomen care generează idei. Pentru ca să implementăm 14 idei pe an, noi trebuie să analizăm 100 de idei. Facem brainstorminguri, ședințe, discutăm și verificăm ideea. Dar sunt și cazuri când oamenii vin cu idei, el vine la noi și îl ajutăm să își creeze echipa, prototipurile etc. Multe lucrurie pot fi făcute, dar aceste idei trebuie verificate”.

   

   
 • 17:35

  Traian Chivriga: Antreprenoriatul n-are nici vârstă, nici sex, nici culoare. Antreprenoriatul este pentru toți

  „Suntem aici pentru a începe o mișcare, care este stucturată pe trei pași. Fiecare antrprenor care lucrează cu noi are acces la mentorat și trainnng. Din motiv că baza actuală educațională ce ține de lucrul cu antreprenorii în R. Moldova este foarte slabă și aici toți oamenii fie sunt directori de companie, fie investitori, sunt la dispoziția antreprenorilor sau startup-urilor pentru ca să-i ghideze în dezvoltarea afacerilor. Numărul doi, afacerile mereu sunt oameni pentru oameni și între oameni. Noi mereu încercăm să conectăm antreprenorii noștri cu viitorii lor clienți, parteneri și investitori. Al treilea punct ține de finanțe și investiții. Să faci un startup este foarte greu, mai ales în primul an și noi credem că un element fundamental în dezvoltarea unui startup sunt investițiile”.


   
 • 17:15

  Kardi Sharifi, despre realizările Dreamups și planurile pentru 2022

  „Inovație, accelerare, antreprenoriat, investiții, tehnologie, educație, media, networking sunt câteva dintre cuvintele cheie care ne descriu ca organizație. La Dreamups încercăm să explicăm antreprenoriatul pe înțelesul tututor.  Accentul nostru este pe startup-uri tehnologice, programele noastre sunt împărțite în câteva etape. Dacă vorbim despre educație, noi credem că este un catalizator pentru a aduce rezultate faine și avem așa proiecte precum este StartupSchool”.

  „A fost un an foarte interesant plin de provocări și oportunități. Anul acesta am avut un număr impunător de aplicări. Am ajuns la tineri din Cahul și Găgăuzia și ei doar în două luni au realizat proiecte proprii de startup. Am avut 56 de absolvenți în această ediției”. 


   
 • 16:37

  Mary Nemciuc, fondatoare Technovator: „Startup-ul este o invenție care poate fi comercializată”

  „Prin intermediul Innovation Lab se cercetează și urmărește tendinețele, ținând pulsul inovației, căutând idei inovatoare, ca răspuns noilor provocări prin unirea forțelor profesioniștilor din mediul tehnologiilor informaționale buissnes și industrii”. 


   
 • 16:31

  Igor Ganea, fondatorul TractorHub: „Menirea startup-ului nu e de a aduce bani, e de a aduce rezolvări”

  Igor Ganea, fondatorul Ganea Group: „Totul trebuie să meargă din suflet. Eu întotdeauna îmi pun sarcina care la acest moment este imposibil de îndeplinit, dar până la urmă prin anumite moduri ideea începe a fi rezolvată. Startup-ul este atunci când îți pui o sarcină înaltă și până la urmă ajungi să o îndeplinești”. 


   
 • 15:53

  Startup Moldova 2021: Bălți

  Mircea Petic, șef Catedră matematică și informatică Univeristatea din Bălți: „Startup Academy este un proiect foarte important și util pentru noi așa cum comunitatea studenților este conectată la această ințiativă frumoasă. Începând cu mai mult de 20 de stundeți care au fost interesați de acest proiect, începând cu septembrie aceștia au lucrat la proiectele lor, astfel încât în final au reușit să elaboreze anumite proiecte care ar putea deveni o afacere”.


   
 • 15:41

  Startup Moldova 2021: Comrat

  Vitalie Chiurcci primul absolvent al Universității din Comrat: „În utlimii 10-12 ani au avut loc foarte mari schimbări în pregătirea și implementarea startup-urilor, cu 15 ani în urmă la asta se putea doar visa. Este foarte important că există fondul de susținere a antreprenoriatului care într-adevăr oferă suport tuturor tinerilor în direcția startup-urilor”. 

  Sfat pentru tineri startup-eri din partea lui Vadim Hortolomei: „Trebuie de început, pur și simplu începeți și lucrați. Unul din mentori a spus că dacă foarte mult bați în același punct până la urmă obții rezultat acolo. Deci analizând experiența care este, am devenit foarte convins că chiar și în regiunea noastră mică unde consIderam că nu există un viitor pentru IT, lucrul a arătat că există fiindcă avem deja rezualte, de aceea pur și simplu începeți a lucra. Acum această sferă nu este limitată de nimic”. 

  Proiect realizat de absolvenții școlii de startup din Comrat:


   
 • 15:10

  Startup Moldova 2021: Cahul

  La Universitatea „Bogdan Petriceicu Hașdeu” a fost indrodus la disciplina de alegere cursul Start-up în IT, la care anul acesta au aplicat 31 de studenți. Cursurile se țineau de două ori pe săptămână, timp de 12 săptămâni. La prima întâlnire pe săptămână studenții se întâleanu cu buissnes mentorii, iar la a doua oră în săptămână se conectau la o sesiune de Q&A cu profesorii din Universitate. Și o dată la două sătpămâni studenții se conectau cu trackerul pentru o sesiune de lucru. 

  Proiecte realizate de tineri în cadrul cursului Start-up IT:


  Tind: „Ajutăm tinerii din R. Moldova să devină influencerii perfecți de care are nevoie instagramul”


   
 • 14:51

  Există eforturi ca startup-urile să se dezvolte și să crească în R. Moldova

  Directoare de proiect Tekwill, Ana Chiriță: „Există anumite eforturi ca startup-urile să existe în R. Moldova și ele să crească și sunt anumite ingrediente care chiar sunt necesare de a fi îndeplinite. Atunci când vorbim despre startup-uri, vorbim despre organizații care suportă această mișcare, vorbim despre companii mari care au necesitatea să inoveze, vorbim despre universități, care dezvoltă acele abilități, fie antreprenoriale, un pic diferte decât doar a înțelege partea economică a unor lucruri, dar inclusiv cum facem primele mișcări pe piață, cum dezvoltăm un produs, evident că trebuie să fie acele organizații care finanțează”.    
 • 14:23

  Care sunt programele de dezvoltare a startupurilor

  Evenimentul pune în valoare programe precum: Technovator, Startup Moldova, Dreamups, Yep Moldova și XY Accelerator. Inițiativele oferă un șir de oportunități pentru startupuri, care vor impulsiona colaborarea în cadrul comunității de afaceri din industrie, vor încuraja investițiile, educația și mentoratul și vor crea posibilități de a obține finanțare din partea investitorilor.

   
 • 14:17

  Jucători digitali internaționali din Serbia și Cehia povestesc experiența lor de dezvoltare a startupurilor

  În această ediție avem invitați speciali de peste hotare. De la mii de kilometri depărtare, jucători digitali internaționali din Serbia și Cehia povestesc experiența lor de dezvoltare a startupurilor care au contribuit la creșterea unui ecosistem digital în domenii precum: tehnologic, bancar, financiar, telecomunicații, consultanță, juridic, educație și cercetare, organizații de sprijin media, farmaceutic etc. La fel, invitații speciali vorbesc despre un mediu de afaceri dezvoltat prin investiții în programe strategice în domeniile educației formale și informale, a ecosistemului de startupuri și a cadrului legal.

   
 • 14:15

  Evenimentul poate fi urmărit live

   Startup Moldova Summit 2021, poate fi urmărit live aici.

   
 • 13:59

  Transmisiune în direct din trei regiuni ale țării

  Ediția de azi conectează online întreprinzătorii și startupurile din Cahul, Comrat și Bălți – regiuni ale țării care beneficiază de oportunități de dezvoltare a afacerilor bazate pe instrumente inovatoare în tehnologiile informației. Antreprenori locali vor împărtășesc experiența lor, provocările și cum poate accelera o afacere regională, pentru a obține susținere financiară din partea investitorilor.

   
 • Advertoriale
  Promoție de la Victoriabank. Aveți zero lei comision la efectuarea transferurilor online în MDL dintr-un cont curent în altul

  Promoție de la Victoriabank. Aveți zero lei comision la efectuarea transferurilor online în MDL dintr-un cont curent în altul

  Fagura.com anunță atragerea unei investiții de 100k euro de la V7 Capital

  Fagura.com anunță atragerea unei investiții de 100k euro de la V7 Capital

  Fabrica de mobilă TANDEM începe anul cu OFERTЕ SPECIALЕ. Doar luna ianuarie aveți reduceri de -25% la produsele preferate

  Fabrica de mobilă TANDEM începe anul cu OFERTЕ SPECIALЕ. Doar luna ianuarie aveți reduceri de -25% la produsele preferate

  E un efort pe care nu-l putem face
  singuri, așa că te așteptăm alături de noi
  EMISIUNI
  • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
   Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
  Cele mai populare
  • 1
   Cartea Neagră: Cum o parte din banii europeni donați Găgăuzei pentru echipament medical au ajuns la o firmă creată urgent de un activist pro-rus
  • 2
   Ceban și-a invitat prietenii de pe Facebook la el acasă: „Nu am garaj și nici beci de lux” (VIDEO)
  • 3
   Satele Palanca și Tudora, acoperite de un fum dens. Care este motivul
  • 4
   Constantin Botnari, zis și „Borsetka” spune că nu se ascunde de Interpol: „Sunt la Londra” (VIDEO)
  Autentificare
  Ai uitat parola?
  Salvează articolul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

  Urmărește subiectul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.