Recunoașterea de către Rusia a independenței celor două republici autoproclamate secesioniste din Donbas a bulversat întreaga lume și a agravat tensiunea în regiune. Kievul ia în calcul ruperea relațiilor diplomatice cu Moscova. În timp ce occidentul susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, Vladimir Putin spune despre Ucraina că este un stat creat de Vladimir Lenin. Președinta Maia Sandu reiterează că R. Moldova este o țară pașnică, dar evoluțiile din țara vecină și cele care vor urma pot influența mersul lucrurilor, inclusiv în țara noastră.
Rada Supremă a Ucrainei a aprobat instituirea legii marțiale în toată țara
Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței din 24 februarie, cu voturile a 300 de deputați. În cadrul întrunirii, speakerul Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk a interzis deputaților să părăsească Kievul, susținând că cine o va face „este trădător”.
Ucraina susține că un nou atac a început de la granița de nord, trupele ruse intrând din Belarus
Ucraina susține că trupele ruse intră în țară și prin Belarus. Conform unui comunicat al Serviciului de Grăniceri al țării vecine, în jurul orei 05:00, trupele ruse au pătruns în țară dinspre nord, fiind susținute de cele bieloruse.
„Totodată, au loc atacuri și dinspre Republica Autonomă Crimeea. Trupele de grăniceri au deschis focul asupra inamicului”, se arată în comunicatul instituției.
Odessa este apărată, susțin Forțele Armate ale Ucrainei, care neagă informațiile privind debarcarea rusă
Forțele Armate ale Ucrainei neagă informațiile conform cărora trupele ruse ar fi debarcat în Odessa, anunțând că trupele ucrainene ocupă poziții defensive și resping atacurile aeriene, situația fiind sub control.
„Astăzi, 24 februarie, ora 05:00, forțele armate ale Federației Ruse au inițiat un puternic bombardament asupra pozițiilor unităților noastre, fiind bombardate aeroporturile din Boryspil, Ozernoe, Kulbakin, Chuguev, Kramatorsk, Ceornobayevka și alte poziții. În același timp, agresorul a utilizat artileria pentru a bombarda și localitățile de-a lungul frontierei de stat”, transmite Armata ucraineană.

Kiev şi Harkov - atacate de rachete. Explozii la Odesa
Centrele militare ucrainene de comandă din oraşele Kiev şi Harkov au fost atacate cu rachete, a relatat site-ul de ştiri Ukrainska Pravda, care a citat joi o oficialitate din cadrul Ministerului de Interne ucrainean, potrivit Reuters, scrie agerpres.ro.
Președinta Maia Sandu anunță convocarea Consiliului Suprem de Securitate al țării
„Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat în această dimineață, începând cu ora 8.00, ședința Consiliului Suprem de Securitate, în legătură cu situația din Ucraina. Vom reveni cu detaii”, se arată în comunicatul Președinției.
Șeful Moldovagaz susține că livrările de gaze se derulează în regim normal
Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, anunță că livrările de gaze naturale spre Republica Moldova, se desfășoară în regim normal, în conformitate cu condițiile stipulate în contract.
MAEIE cere cetățenilor să-și întrerupă orice călătorie în Ucraina sau să părăsească țara
În contextul deteriorării grave a situației de securitate din Ucraina din această noapte, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europe solicită cetățenilor Republicii Moldova să nu se deplaseze în țara vecină, iar celor care se află temporar în Ucraina să părăsească teritoriul acestui stat imediat.
Totodată, MAEIE a dispus în regim de urgență evacuarea membrilor familiilor și personalului neesențial de la ambasada țării noastre la Kiev și consulatul de la Odesa. Echipa consulară este operațională şi acţionează în direcţia acordării asistenţei şi protecţiei consulare cetățenilor aflați pe teritoriul Ucrainei.
Recomandăm în context, verificarea cu regularitate a alertelor de călătorie emise de către minister, inclusiv pe canalul Telegram MAEIExplică, sau contactarea Ambasadei Republicii Moldova la Kiev, Consulatul Republicii Moldova la Odesa sau Centrul de Apel al MAEIE.
Ucraina cere sancțiuni majore
Ucraina cere sancțiuni majore, printre care excluderea Rusiei din SWIFT, izolarea completă a țării, înarmarea Ucrainei, asistență financiară și umanitară.
The world must act immediately. Future of Europe & the world is at stake. To do list:
1. Devastating sanctions on Russia NOW, including SWIFT
2. Fully isolate Russia by all means, in all formats
3. Weapons, equipment for Ukraine
4. Financial assistance
5. Humanitarian assistance
Moldova evacuează personalul ambasadei de la Kiev.
Anunțul a fost făcut de ministrul de externe, Nicu Popescu.

Rusia emite un aviz de închidere a căilor de zbor de-a lungul frontierei cu Ucraina
Rusia a emis un NOTAM (aviz pentru misiuni aeriene) care acoperă un coridor de pe teritoriul unde forțele rusești s-au concentrat în ultimele săptămâni, anunță CNN.
NOTAM-ul rămâne în vigoare până pe 18 mai.

Ucraina s-a deconectat de la sistemele energetice din Belarus și Rusia pentru trei zile
Presa ucraineană scrie că țara vecină s-a deconectat de la sistemele energetice ale Rusiei și Belarusului și va deveni în curând autonomă. În viitor, țara se va conecta la Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică.
Potrivit Ukrenergo, operațiunea va dura până pe 26 februarie, fiind un test efectuat în pregătirea pentru sincronizarea Sistemului Integrat de Energie (IPS) al Ucrainei cu sistemul de alimentare al ENTSO-E Europa Continentală. Acesta coincide însă cu o perioadă tensionată, în care mai multe voci spun că Rusia ar putea invada Ucraina.

Ucraina solicită o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU, după ce liderii separatiști au cerut intervenția militară a Rusiei
Șeful diplomației de la Kiev a anunțat că Ucraina a solicitat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU din cauza apelului adresat de liderii din Donețk și Lugansk către Rusia, cu solicitarea de a le oferi asistență militară, ceea ce, potrivit lui Dmitri Kuleba, reprezintă o nouă escaladare a situației.

„Nu cumpără hrișcă, ci muniție”. Poliția ucraineană spune că cetățenii au început să achiziționeze cartușe
În fața unei posibile invazii rusești, ucrainenii cumpără muniție, informează presa de la Kiev. Rada Supremă a instituit starea de urgență, iar anterior acestei decizii a inițiat un proiect de lege care le va permite ucrainenilor să poarte arme de foc. Poliția a declarat că deocamdată nu s-a înregistrat o creștere bruscă a vânzărilor de arme de vânătoare și sportive, dar că ucrainenii au început să cumpere muniție.

Liderii republicilor separatiste solicită ajutorul lui Putin pentru a „respinge agresiunea Kievului” (DOC)
Într-o adresare către președintele rus, Vladimir Putin, liderii separatiști ai republicilor nerecunoscute din estul Ucrainei au subliniat deteriorarea situației din Donbas, informează agenția rusă Tass. Aceștia i-au solicitat liderului de la Kremlin „să ajute la respingerea agresiunii forțelor armate ucrainene pentru a evita victimele civile și pentru a preveni un dezastru umanitar în Donbas”.

Joe Biden anunță sancțiuni împotriva companiei care construiește gazoductul rusesc Nord Stream 2
Președintele american, Joe Biden, a anunțat în mod oficial noi sancțiuni împotriva Nord Stream 2 AG, o companie elvețiană, a cărei companie mamă este gigantul rus Gazprom. Sancțiunile îi vor viza și pe directorii săi corporativi, informează CNN.

Rada Supremă de la Kiev a instituit stare de urgență pentru 30 de zile
Motivul stării de urgență este agresiunea rusă împotriva Ucrainei și o posibilă invazie militară.
Restricțiile și interdicțiile prevăzute de document nu vor fi introduse imediat, ci în funcție de situație și nevoi. Vor exista decizii separate ale autorităților în acest scop, scrie presa din Ucraina.
Starea de urgență prevede acordarea de competențe suplimentare autorităților, comandamentului militar și organelor locale, necesare pentru prevenirea amenințărilor și asigurarea securității și sănătății cetățenilor, precum și funcționarea normală a economiei naționale, autorităților publice și administrațiilor locale, protecția ordinii constituționale.

Ion Sturza: Nu trebuie să avem nicio iluzie că vom putea să ne asigurăm securitatea noastră de unii singuri
Fostul premier moldovean, Ion Sturza, sugerează că Republica Moldova nu-și poate asigura securitatea de una singură. Totodată, referindu-se la contextul regional în cadrul emisiunii Secretele Puterii, acesta a declarat că Vladimir Putin și-a găsit o scuză ideologică pentru a pune la îndoială hotarele din regiune și că există puține șanse ca Rusia să se oprească acolo unde își are acum trupele.

UE este gata să lanseze un al doilea set de sancțiuni împotriva Rusiei, dacă trupele sale se vor deplasa dincolo de regiunile separatiste din Ucraina
Vicepreședintele Comisiei Europene a anunțat că UE este pregătită să lanseze un al doilea set de sancțiuni împotriva Rusiei dacă trupele sale se vor deplasa dincolo de regiunile separatiste din Ucraina, informează The Guardian. Se întâmplă la o zi după ce țările Uniunii Europene au votat unanim pentru un pachet de sancțiuni ce îi vizează pe 351 de deputați ai Dumei ruse, dar și alte 27 de persoane ce ar fi participat la destabilizarea situației în Ucraina.

Ucraina a primit un nou avertisment din partea SUA cu privire la un atac iminent al Rusiei
Statele Unite au emis un nou avertisment către guvernul ucrainean, potrivit căruia cele mai recente informații indică iminența unei invazii rusești la scară largă, informează CNN. Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că Ucraina nu a verificat informațiile și a precizat că Statele Unite au emis anterior avertismente similare pentru atacuri care în cele din urmă nu s-au materializat.

Parlamentul ucrainean anunță că se confruntă cu un atac cibernetic
O serie de site-uri guvernamentale din Ucraina se confruntă cu probleme de acces. Printre acestea se numără portalul oficial al Radei Supreme și cel al guvernului, informează presa din Ucraina.
Site-urile web ale Ministerului Afacerilor Externe și ale Serviciului de Securitate al Ucrainei funcționează, dar cu întreruperi.
Amintim că pe 16 februarie, un atac cibernetic de mare amploare a blocat temporar accesul la site-urile web ale agențiilor de apărare și ale băncilor ucrainene, fiind cel mai mare atac cibernetic din istoria Ucrainei, potrivit unor oficiali.

Trump îl laudă pe Putin pentru mutarea trupelor în estul Ucrainei
Fostul președinte american Donald Trump a declarat că președintele rus, Vladimir Putin, a luat o decizie „genială” atunci când a recunoscut republicile separatiste din estul Ucrainei și a ordonat trupelor rusești să treacă granița într-o misiune de „menținere a păcii”, criticând în același timp răspunsul președintelui american, Joe Biden, informează Forbes.

Erdogan i-a spus lui Putin că Ankara nu va recunoaște demersurile împotriva suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a transmis omologului său rus, Vladimir Putin, că Turcia nu recunoaște demersurile împotriva integrității teritoriale a Ucraine. Cei doi lideri au avut o discuție telefonică, informează ria.ru.

Economia ucraineană a pierdut între 1,7 și 2,6 miliarde de euro timp de o lună
Ucraina se confruntă de ceva vreme cu dificultăți economice din cauza escaladării tensiunilor la granițele sale estice, informează euronews.com. Potrivit administrației prezidențiale, chiar înainte ca Rusia să recunoască independența autoproclamatelor republici Donețk și Luhansk, economia ucraineană pierdea între 1,7 și 2,6 miliarde de euro pe lună. Suma a fost calculată în baza investițiilor înghețate, a inflației și a pierderilor cauzate de întreruperea traficului aerian, în condițiile în care mai multe companii aeriene au anulat complet zborurile către Kiev sau Ucraina.
O coloană de tancuri rusești, surprinsă în drum spre Mariupol. Imaginile nu au fost confirmate oficial
O coloană de tancuri rusești a fost surprinsă în drum spre orașul-port Mariupol, oraș aflat sub controlul guvernului de la Kiev, care în 2014 - 2015, a fost ținta unor lupte între armata ucraineană și secesioniștii pro-ruși, transmite Digi24.
Imaginile cu coloana de tancuri au fost publicate pe rețele sociale, dar o confirmare oficială a autenticității acestora nu a fost emisă.
Orașul Mariupol are 500.000 de locuitori și se află la doar 20 de km de linia frontului, fiind unul din principalele puncte strategice expuse riscului unei invazii.
„Nu vom rupe rândurile”: Ungaria nu se va opune prin veto sancțiunilor UE îndreptate împotriva Rusiei
Ungaria nu se va opune prin veto sancțiunilor emise de Uniunea Europeană și îndreptate împoriva Rusiei. Afirmația a fost făcută de ministrul de externe al Budapestei, Peter Szijjarto, care a precizat că guvernul maghiar se va alătura și va susține poziția comună a UE, a transmis Digi24.

Serviciul de Securitate al Ucrainei: Rusia concentrează tot mai multe trupe la granița de est a țării
Serviciul de Securitate al Ucrainei anunță că deține informații conform cărora Rusia a cumpărat 45.000 de saci pentru cadavre. Totodată, oficialii vorbesc și de o nouă concentrare de forță la granița de est a țării, transmite SusplineMedia.
Alertă! Ministerul de Externe al Ucrainei solicită cetățenilor să părăsească Rusia și să anuleze călătoriile în această țară
Ministerul de Externe al Ucrainei solicită cetățenilor să părăsească Rusia și să anuleze călătoriile programate în această țară. Diplomații spun că neglijarea acestor recomandări ar complica asigurarea protecției adecvate a ucrainenilor, scrie unian.net.
În Ucraina a început recrutarea rezerviștilor pentru serviciul militar
La 23 februarie, în Ucraina, a început recrutarea rezerviștilor pentru executarea serviciului militar. Despre aceasta a anunțat serviciul de presă al Armatei Ucrainei.
Sunt recrutați rezerviștii cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani. Este vorba despre ofițeri, soldați și subofițeri. În prima etapă, rezerviștii vor fi dislocați în unitățile militare în care au fost înregistrați.
Nord Stream 2: De ce a fost blocată intrarea în funcțiune a conductei și ce efecte are această decizie
Decizia cancelarului german, Olaf Scholz, de a bloca procedura de autorizare a conductei Nord Stream 2, este catalogată ca fiind „cel mai puternic răspuns” din partea Vestului la criza din Ucraina. Cu toate acestea, Europa are în continuare nevoie de gaze naturale, iar o asemenea hotărâre pune în dificultate pe termen scurt, securitatea energetică a continentului, arată o analiză a CNN, citată de Digi24.

Țările UE au votat unanim în favoarea sancțiunilor pentru cei 351 de parlamentari din Duma rusă
Țările UE au căzut de acord să-i sancționeze pe cei 351 de parlamentari ai Dumei ruse, care au votat în favoarea recunoașterii autoproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk. De asemenea, blocul comunitar a decis să sancționeze 27 de persoane și entități acuzate de destabilizarea situației în Ucraina, de desfășurarea campaniilor de dezinformare și de acordarea de sprijin financiar celor două regiuni separatiste, informează, euronews.com. Oficialii au declarat că Vladimir Putin nu a fost inclus în listă.

Federația Rusă evacuează personalul ambasadei sale din Ucraina
Rusia a decis să evacueze personalul ambasadei din Ucraina cât mai curând posibil, a anunțat Ministerul rus de Externe.
„În circumstanțele actuale, prima noastră prioritate este să avem grijă de diplomații ruși și de personalul ambasadei și al consulatelor generale. Pentru a le proteja viața și siguranța, conducerea rusă a decis evacuarea personalului instituțiilor străine rusești din Ucraina, care va fi pusă în aplicare cât mai curând posibil”, se spune într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe a Federației ruse.

Vladimir Putin are acordul Consiliului Federației Ruse pentru a folosi armata în afara țării
Consiliul Federației Ruse a primit un apel din partea președintelui, Vladimir Putin, cu privire la utilizarea forțelor armate în străinătate. Asta a declarat Valentina Matvienko, președintele camerei superioare a parlamentului, potrivit ria.ru. Solicitarea a fost acceptată.

Recunosc că organizează provocări și se plâng că nu au gloanțe și mâncare. Serviciul de Securitate al Ucrainei susține că a interceptat discuții care ar fi avut loc între separatiști (VIDEO)
Serviciul de Securitate al Ucrainei a publicat discuții care ar fi avut loc între cei care au tras recent asupra civililor din Donbas.
În timpul convorbirilor, aceștia recunosc că organizează provocări. Totodată, ei par nemulțumiți de faptul că nu au gloanțe și mâncare. Unii dintre ei cred că ar putea fi utilizați drept „carne de tun”.
În discuții se vorbește despre acumularea de trupe rusești, inclusiv despre implicarea cecenilor „regimentul lui Kadyrov”. Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei, aceste discuții ar fi fost obținute în timpul activității SBU pentru a respinge și a descuraja agresiunea armată rusă în regiunile Donețk și Lugansk.
Potrivit SBU, materialele au fost desecretizate și publicate cu permisiunea anchetatorilor „pentru a arăta cine este cu adevărat responsabil pentru escaladarea situației din estul Ucrainei”.
Ucraina, la un pas de a rupe relațiile diplomatice cu Rusia
În Rada Supremă de la Kiev a fost înregistrat un proiect de rezoluție care prevede ruperea relațiilor diplomatice cu Rusia. Despre aceasta scrie kommersant.ru.
Proiectul de rezoluție a fost înaintat de către un deputat din partea fracțiunii Solidaritate Europeană. Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat că ruperea relațiilor diplomatice cu Ucraina este un scenariu extrem de nedorit.
Gazoductul Nord Stream 2, blocat. UE și Marea Britanie anunță că vor emite prima tranșă de sancțiuni astăzi
Uniunea Europeană se pregătește să lanseze primele sancțiuni împotriva Federației Ruse, o decizie în acest sens urmând a fi luată în cadrul reuniunii miniștrilor de externe care va avea loc în seara zilei de marți, 22 februarie. Totodată, la Londra, premierul britanic, Boris Johnson a anunțat Parlamentul că guvernul englez deja a emis sancțiuni care vizează cinci bănci rusești și trei oligarhi ruși, scrie The Guardian.
Potrivit UE, pachetul de sancțiuni va fi îndreptat împotriva celor implicați în decizia de recunoaștere a celor două republici separatiste și aducerea trupelor ruse în Donbas, a băncilor care finanțează armata rusă și alte operațiuni în acest teritoriu. În același timp, vor fi emise sancțiuni care ar urma să afecteze capacitate guvernului de la Moscova să aibă acces la piețele financiare și de capital, de rând cu interzicerea comerțului țărilor UE cu cele două republici secesioniste.
Totuși, unii analiști politici susțin că Ungaria ar putea bloca adoptarea unora dintre sancțiuni, din moment ce este necesară o unanimitate de voturi pentru ca deciziile privind sancțiunile să intre în vigoare.
Președintele Zelenski analizează posibilitatea ruperii relațiilor diplomatice cu Rusia. Reacția Moscovei
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski analizează posibilitatea ruperii relațiilor diplomatice cu Rusia, în contextul în care independența celor două republici separatiste din estul țării a fost recunoscută de Moscova. De cealaltă parte, Kremlinul susține că nu dorește așa ceva dar că o asemenea decizie o poate lua doar Ucraina, relatează Ukrainskaya Pravda.

Sancțiunile europene i-ar putea viza pe cei 350 de deputați din Duma rusă. Toate activele lor din UE riscă să fie înghețate
Rusia este amenințată cu sancțiuni după decizia sa de a recunoaște republicile separatiste din estul Ucrainei. Comisia Europeană propune măsuri de mare anvergură, informează Spiegel. Un proiect prezentat statelor membre prevede interzicerea tranzacțiilor cu obligațiuni guvernamentale rusești pentru a îngreuna refinanțarea statului rus. În plus, mai multe sute de persoane și companii vor fi adăugate pe lista de sancțiuni a UE.

Volodimir Zelenski crede că nu va exista un război cu Rusia, dar avertizează că Ucraina e pregătită
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu crede că va exista un război cu Rusia, dar a avertizat că Ucraina va fi pregătită în cazul în care „agresiunea militară rusă împotriva țării sale va continua să se intensifice”, informează CNN. În pofida apelurilor pentru continuarea eforturilor diplomatice, Zelenski a precizat că a primit o solicitare din partea Ministerului ucrainean de Externe de a lua în considerare ruperea relațiilor diplomatice cu Rusia.
Gazoductul Nord Stream 2, blocat! Anunțul, făcut de cancelarul german
Autorizarea gazoductului Nord Stream 2 a fost blocată și nu va primi autorizația necesară, a anunțat cancelarul german, Olaf Scholz în urmă cu câteva momente. Decizia a fost luată în contextul escaladării tensiunilor din estul Ucrainei.
Scholz says Nord Stream 2 won't be certified and he has instructed a new assessment of how Germany's energy supplies can be secured. "The situation has fundamentally changed"
— Philip Oltermann (@philipoltermann) February 22, 2022
Lavrov afirmă că Ucraina nu are dreptul la suveranitate, pentru că autoritățile sale „nu reprezintă întregul popor”
Ministrul de Externe al Federației Ruse a dat de înțeles că nu recunoaște suveranitatea Ucrainei. Serghei Lavrov, a declarat că dreptul la suveranitate trebuie să fie respectat pentru statele care reprezintă toți locuitorii de pe teritoriul lor, dar că Ucraina nu ar fi unul dintre acestea din 2014, informează interfax.ru. Ministrul rus de Externe a comentat astfel declarația secretarului general al ONU, António Gutteres, care a afirmat că recunoașterea republicilor separatiste a încălcat suveranitatea Ucrainei.
Duma de Stat a ratificat documentele de recunoaștere a independenței celor două republici separatiste
Decizia a fost luată cu voturile a 398 de deputați ruși. Totodată, au fost ratificate și acordurile de prietenie și cooperare dintre Federația Rusă și cele două republici separatiste din Donbass, DNR și lNR, recunoscute ca fiind independente de președintele Putin, la 21 februarie curent.
„Nouă nu ne pasă de reacțiile UE și SUA. Astăzi, 22 februarie, este o zi în care se instaurează pacea. Sunt convins că ziua de azi va deveni o zi la fel de importantă ca 9 mai când a capitulat Germania”, a declarat Andrei Lugovoy, membru al Dumei de Stat.
Amintim că, în urma discursului din 21 februarie curent, Vladimir Putin a semnat decretele de recunoaștere a republicilor separatiste Donețk și Lugansk. Acesta a ordonat intrarea forțelor armate rusești cu „scopul de menținere a păcii”.

Au fost raportate mai multe decese în estul Ucrainei. Ministrul Apărării de la Kiev: Vor fi pierderi. Va trebui să trecem prin durere, să depășim frica și disperarea
Mai multe decese au fost raportate pe fondul luptelor între forţele armate ucrainene şi separatiştii din estul ţării. Armata ucraineană a anunţat că doi dintre soldaţii săi au fost ucişi, iar 18 au răni grave, infomează Agerpres. Totodată, există informaţii despre moartea unui civil la Novoluganske, în regiunea Doneţk, şi rănirea a cel puţin cinci. Între timp, ministrul ucrainean al Apărării, Alexei Reznicov, a subliniat că armata ucraineană este singurul lucru care „separă Ucraina de intențiile nebunești ale agresorului de a reînvia Uniunea Sovietică”.

Unii locuitorii din republicile separatiste Donețk și Lugansk au sărbătorit recunoașterea acestora cu focuri de artificii (VIDEO)
După anunțul lui Vladimir Putin privind recunoașterea republicilor separatiste Donețk și Lugansk, unii locuitori au celebrat vestea cu focuri de artificii. Totodată, presa rusă scrie că în Lugansk a avut loc un raliu auto nocturn. În acest timp, în Donbas intrau forțele armate rusești, care, potrivit decretului semnat de Vladimir Putin, au drept misiune „să mențină pacea”.
Duma de Stat a Federației Ruse examinează proiectele de recunoaștere a independenței (LIVE)
Duma de Stat a Federației Ruse examinează în aceste clipe documentele înaintate de președintele Putin, care privesc recunoașterea independenței republicilor separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk.

Rusia, criticată de SUA și aliații săi în cadrul ședinței Consiliului de Securitate al ONU
Rusia a fost criticată de Statele Unite și aliații săi în legătură cu Ucraina, în cursul ședinței Consiliului de Securitate care a avut loc marți, 22 februarie curent. În declarațiile expuse, SUA au denunțat recunoașterea de către Vladimir Putin a zonelor controlate de separatiștii din Ucraina și au calificat decizia acestuia de a introduce trupe militare în Donbas ca fiind o încălcare gravă a normelor internaționale și un „pretext pentru război”, transmite RFI.
Procurorul general al Ucrainei deschide dosar penal pentru modificarea granițelor țării după anunțul lui Putin
Procurorul general al Ucrainei a anunțat că a deschis un dosar penal după anunțul lui Vladimir Putin privind recunoașterea independenței autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk, pentru modificarea granițelor țării, scrie Digi24.

Președintele Franței cere sancțiuni europene orientate împotriva Moscovei
Palatul Elysée a denunțat „o încălcare unilaterală a angajamentelor internaționale ale Rusiei și un atac la adresa suveranității Ucrainei”.
Emmanuel Macron a condamnat decizia lui Vladimir Putin de a recunoaște independența regiunilor separatiste pro-ruse din estul Ucrainei și a cerut „sancțiuni europene precise” împotriva Moscovei, potrivit unui comunicat al Palatului Elysée.
Totodată, președintele francez a cerut „o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite”.

Premierul britanic spune că decizia Rusiei de a recunoaște regiunile separatiste din Ucraina este „un semn foarte întunecat”
Premierul britanic Boris Johnson a declarat că recunoașterea de către președintele rus Vladimir Putin a regiunilor separatiste din estul Ucrainei reprezintă o încălcare a dreptului internațional, calificând demersul Moscovei drept „un semn foarte întunecat”.
„Acest lucru încalcă în mod clar dreptul internațional. Este o încălcare, o încălcare flagrantă a suveranității și integrității Ucrainei ”, a declarat Johnson, menționând că acesta este „încă un indiciu că lucrurile se îndreaptă în direcția greșită în Ucraina”.

Secretarul General al NATO condamnă recunoașterea de către Rusia a regiunilor separatiste din Ucraina
„Condamn decizia Rusiei de a extinde recunoașterea autoproclamatei Republici Populare Donețk și a Republicii Populare Luhansk. Acest lucru subminează și mai mult suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, erodează eforturile de soluționare a conflictului și încalcă acordurile de la Minsk, la care Rusia este parte”, a declarat Jens Stoltenberg într-un comunicat.
Secretarul General al NATO a acuzat Rusia că ar continua să alimenteze conflictul din estul Ucrainei prin acordarea de sprijin financiar și militar separatiștilor, adăugând că Moscova „încearcă, de asemenea, să pună în scenă un pretext pentru a invada din nou Ucraina”.
Stoltenberg a declarat că NATO susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul „frontierelor sale recunoscute la nivel internațional” și a precizat că alianța îndeamnă Rusia „în cei mai puternici termeni posibili, să aleagă calea diplomației și să inverseze imediat consolidarea militară masivă în Ucraina și în jurul acesteia și să își retragă forțele din Ucraina, în conformitate cu obligațiile și angajamentele sale internaționale”.
Prima țară care a recunoscut independența celor două republici separatiste din estul Ucrainei, după Rusia
Siria este prima țară care recunoaște în mod oficial independența celor două republici separatiste din estul Ucrainei, după ce Rusia a făcut un gest similar, transmite RIA Novosti.

ULTIMĂ ORĂ! Putin a semnat decretul privind recunoașterea independenței celor două republici separatiste din estul Ucrainei
„Vom recunoaște imediat independența republicilor Donețk și Lugansk”, a anunțat Putin la finalul discursului său de aproape o oră.
Acesta a solicitat Consiliului Federației Ruse să valideze respectiva hotărâre.
Decretul privind recunoașterea independenței republicilor separatiste Donețk și Lugansk, urmează a fi semnat de Putin
Decretul privind recunoașterea independenței republicilor separatiste Donețk și Lugansk, urmează a fi semnat de președintele rus, Vladimir Putin. Cel puțin asta transmite Novaya Gazeta, care susține că liderul de la Kremlin i-ar fi informat despre acest lucru pe președintele Franței, Emmanuel Macron și cancelarul german, Olaf Scholz.
„Președintele Rusiei a declarat că intenționează să semneze un decret corespunzător în viitorul apropiat. Președintele Franței și cancelarul german și-au exprimat dezamăgirea în raport cu acest anunț. În același timp, aceștia s-au arătat dispuși să continue negocierile”, transmite publicația rusă.
„În viitorul apropiat, președintele urmează să semneze decretul”, a transmis Kremlinul.
Președintele rus, Vladimir Putin urmează să ia decizia finală în privința recunoașterii independenței celor două republici separatiste din estul Ucrainei
Președintele rus, Vladimir Putin urmează să anunțe o decizie în privința recunoașterii independenței celor autoproclamate două republici din estul Ucrainei, după ce a prezidat în direct o ședință a Consiliului Suprem de Securitate al Federației Ruse, despre care postul TV Rain a scris că ar fi vorba de fapt de o ședință înregistrată. Liderul de la Kremlin a obținut aprobări din partea tuturor oficialilor prezenți la ședință, în privința unei eventuale recunoașteri a celor două autoproclamate republici din estul Ucrainei.
The Guardian scrie că dacă va fi decisă recunoașterea independenței celor două autoproclamate republici separatiste în granițele din 2014, care includ și unele teritorii controlate în prezent de Kiev, ar putea însemna o nouă fază de escaladare a conflictului din zonă.
Poziția R. Moldova în legătură cu situația de securitate din regiune
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova, Nicu Popescu a emis o nouă declarație în legătură cu situația de securitate din regiune și în special tensiunile din Ucraina. Șeful diplomației moldovenești a menționat că R. Moldova împărtășește „îngrijorarea profundă a statelor partenere în legătură cu deteriorarea semnificativă a situației de securitate din Ucraina”.
În cursul declarației, acesta susține că orice amenințare sau folosire a forței care afectează suveranitatea și integritatea teritorială a statelor contravine principiilor fundamentale ale dreptului internațional, ordinii de securitate europeană consacrată în Actul final de la Helsinki, Carta de la Paris și declarațiile ulterioare ale OSCE. Totodată, diplomatul susține că observă organizarea acțiunilor de provocare a violențelor însoțite de o creștere semnificativă a dezinformării și informațiilor false „care sunt menite să inducă și o stare de confuzie”.
„Republica Moldova pledează ferm pentru necesitatea dezescaladării tensiunilor actuale, printr-un efort coordonat și prin identificarea unor soluții diplomatice. Salutăm determinarea autorităților ucrainene de a identifica o ieșire pașnică din actuala criză și facem un apel la calm și soluționarea tuturor divergențelor prin dialog. Totodată, reiterăm și pe această cale susținerea plenară pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, în granițele recunoscute la nivel internațional”, se arată în declarația oficialului.
Putin a convocat Consiliul Suprem de Securitate al Federației Ruse. RIA Novosti: „Este o mare ședință”
Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Putin a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate al Federației Ruse după ce tensiunile din estul Ucrainei continuă să fie prezente, în ultimele zile intensificându-se schimburile de focuri dintre separatiștii pro-ruși și armata ucraineană.
În același timp, Peskov a declarat că liderul de la Kremlin va avea mai multe convorbiri cu lideriii altor state în cursul zilei de astăzi, transmite Ria Novosti.

Rusia susține că discuțiile despre un eventual summit Biden-Putin sunt „premature”
Rusia susține că discuțiile despre un eventual summit Biden-Putin sunt „premature”, deși anterior, Franța a anunțat că liderii de la Moscova și Washington au căzut de acord asupra unei întrevederi. Totuși, Kremlinul a confirmat că există o înțelegere privind necesitatea de continuare a dialogului la nivel de miniștri de externe, scrie Digi24.
Armata ucraineană susține că separatiștii distrug obiectivele civile din estul țării
Armata ucraineană susține că separatiștii din Luhansk, distrug în mod intenționat mai multe obiective civile din estul țării, fiind realizate în acest scop bombardamente cu arme grele în direcția orașului Luhansk. Kievul a calificat aceste acțiune drept noi provocări, menționând că scopul acestora este de a învinui în mod fals forțele ucrainene de atacuri împotriva civililor, precizând că militarii ucraineni se abțin de la orice ripostă.
„Astăzi (duminică - n.r.) în jurul orei 21:00, forțele de ocupație au derulat o nouă provocare cu scopul de a acuza în mod fals membri ai armatei ucrainene. Astfel, agresorii au deschis focul cu arme grele dintr-o așezare numită Lobacheve și au ținntit în Luhansk. având în vedere că apărătorii ucraineni se abțin de la orice acțiuni sau riposte agresive ar ar putea declanșa un răspuns violent, forțele de ocupație continuă să distrugă infrastructura civilă de pe teritoriile temporar ocupate și să bombardeze sporadic așezările civile”, se arată în comunicatul Forțelor Armate ale Ucrainei.
Joe Biden și Vladimir Putin au căzut de acord asupra unei întrevederi bilaterale, anunță Palatul Elysee
Joe Biden și Vladimir Putin au căzut de acord asupra unei întrevederi bilaterale directe, anunță Palatul Elysee, sediul Administrației Prezidențiale franceze. Într-un comunicat dat publicității la scurt timp după convorbire, Casa Albă a confirmat că președintele SUA a fost de acord „în principiu” cu această variantă, transmite Digi24.

Volodimir Zelenski a mers pe prima linie a frontului. Însoțit de o echipă de jurnaliști, liderul de la Kiev a interacționat cu soldații
Însoțit de o echipa de jurnaliști, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mers în mijlocul soldaților aflați în linia frontului, scrie BBC. Jurnaliștii scriu că ideea ca Rusia să bombardeze Kievul pare încă exagerată, dar nu trec cu vederea violențele din estul Ucrainei. Ajuns în rândul soldaților, președintele a primit o armă și o cască.
Regiunea Donețk: Un milion de oameni au rămas fără apă după ce două pompe au fost afectate de atacuri
Ostilitățile din estul Ucrainei au perturbat serviciile de apă pentru peste un milion de oameni din regiune. Anunțul a fost făcut de Comitetul Internațional al Crucii Roșii (ICRC), citat de The Guardian. Potrivit sursei, recenta intensificare a luptelor din estul Ucrainei a pus în pericol serviciile esențiale și a determinat pagube însemnate.

Ultima oră! În Duma de Stat a Federației Ruse s-a cerut introducerea trupelor în Donbass
În Duma de Stat a Federației Ruse, pe fundalul falsurilor din presa rusă, s-a cerut introducerea trupelor ruse în Donbass și recunoașterea așa-numitului „LDNR”. Membrul Comisiei de apărare, Viktor Sobolev, a făcut un recurs corespunzător, scrie unian.net.
Discursul susținut de președintele Ucrainei Volodymyr Zelensky la Conferința de securitate de la München
Președintele Ucrainei Volodymyr Zelensky susține un discurs la Conferința de securitate de la München pe fundalul unor informații despre o posibilă invazie a Rusiei în țara vecină.
„Ucraina vrea pace, Europa vrea pace, lumea pare că nu vrea să lupte, iar Rusia nu vrea să fie atacată. De ce suntem o briză", a spus președintele la începutul discursului său.
Potrivit lui Zelensky, arhitectura globală de securitate nu funcționează astăzi și este timpul „să construim una nouă”.
Președintele a reamintit încă o dată că Ucraina este înconjurată de trupe rusești.
Zelensky a cerut membrilor NATO să fie sinceri dacă vor să vadă Ucraina în Alianță.
Potrivit acestuia, acest lucru se poate face la următorul summit NATO.
Crimeea și Donbasul se vor întoarce în Ucraina pașnic, Ucraina caută o înțelegere diplomatică bazată pe dreptul internațional, a spus președintele.
Zelensky a inițiat consultări cu țările participante la Memorandumul de la Budapesta.
Președintele a precizat că aceasta va fi a patra și ultima încercare de adunare a semnatarilor memorandumului.
Zelensky a mulțumit tuturor țărilor care susțin Ucraina astăzi. Nu le-a spus nume, pentru ca „altora să nu le fie rușine”.

Mercenari Wagner ar fi sosit în Doneţk pentru a efectua o serie de atacuri teroriste
Mai mulți mercenari ai trupelor Wagner ar fi sosit în Doneţk pentru a efectua o serie de atacuri teroriste împreună cu serviciile speciale ruse.
Despre aceasta scrie presa ucraineană, făcând referire la datele prezentate de Grupul operațional-tactic „Vostok”.
Mai exact, ar putea fi distruse mai multe clădiri rezidențiale din oraș. Scopul acestor provocări este de a da vine pe Ucraina pentru escaladarea situației.

Din cauza afluxului de refugiaţi, regiunea Rostov de la frontiera Rusiei cu Ucraina a declarat stare de urgenţă
Regiunea Rostov de la frontiera Rusiei cu Ucraina a declarat sâmbătă starea de urgenţă, din cauza afluxului de refugiaţi din estul Ucrainei, unde regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk au ordonat evacuarea civililor, informează AFP.
„Ţinând cont de creşterea numărului de persoane care sosesc, considerăm că este cazul să introducem starea de urgenţă", a declarat guvernatorul regiunii Rostov, Vasili Golubev, citat de agenţiile de presă ruse preluate de AFP, scrie agerpres.ro

Liderii separatişti din Doneţk şi Lugansk ordonă mobilizarea generală
Liderul republicii autoproclamate Doneţk din estul Ucrainei, Denis Puşilin, a anunţat sâmbătă mobilizarea generală, informează AFP.
„Fac apel la concetăţenii rezervişti să se prezinte la birourile de încorporare. Astăzi am semnat decretul de mobilizare generală", a declarat Denis Puşilin într-o înregistrare video.
Şeful separatiştilor din regiunea Lugansk a emis la scurt timp după aceea un comunicat similar, transmite AFP.
„Decretez mobilizarea generală pe teritoriul Republicii Populare din Lugansk", arată decretul semnat de Leonid Pasecinik, liderul celeilalte republici autoproclamate pe teritoriul ucrainean, la frontiera cu Rusia, scrie agerpres.ro.
Anunţurile au fost făcute în contextul „creşterii spectaculoase" a încălcărilor armistiţiului din estul Ucrainei, raportată cu câteva ore mai devreme de observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Ucraina și SUA susțin că explozia din Donețk a fost o înscenare
Oficiali ucraineni și americani au declarat că explozia unui vehicul în Donețk a fost o înscenare menită să alimenteze tensiunile în estul Ucrainei, informează CNN. Autoritățile din autoproclamata regiune au declarat anterior că mașina i-ar aparține șefului miliției populare. Nimeni nu a fost rănit. Imaginile și înregistrările video au arătat serviciile de urgență la fața locului și un vehicul grav avariat. Nu există nicio modalitate de a verifica ce a cauzat avariile vehiculului sau incendiul, scrie presa străină.

Vladimir Putin a semnat un decret privind chemarea cetățenilor ruși din rezervă la instruiri militare (DOC)
Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat un decret privind înrolarea cetățenilor ruși din rezervă într-o tabără de pregătire militară în 2022, anunță Interfax. Potrivit textului decretului publicat în seara de 18 februarie, pe portalul oficial de informații juridice, cetățenii sunt convocați pentru a fi instruiți în cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse, a trupelor Gărzii Naționale, precum și a organelor de securitate de stat.

Explozie în centrul Donețkului. Presa rusă anunță că mașina șefului miliției populare din oraș a fost distrusă (VIDEO)
O explozie puternică a avut loc în centrul orașului Donețk, anunță RIA Novosti. Potrivit presei ruse, incidentul s-a produs la câteva zeci de metri de clădirea așa-zisului guvern al autoproclamatei republici. Nimeni nu ar fi fost rănit.

Vladimir Putin va conduce pe 19 februarie un exercițiu cu rachete balistice
Pe 19 februarie, Rusia va organiza un exercițiu cu rachete balistice și de croazieră. Acesta va fi condus personal de Vladimir Putin, declară ministerul rus al Apărării. Potrivit presei ruse, exercițiul ar fi fost planificat în prealabil pentru a testa gradul de pregătire a comandamentului și controlului militar.

Pe străzile din Donețk sună sirena. Locuitorii sunt evacuați în Rusia, potrivit autorităților din autoproclamata republică (VIDEO)
Sirena protecției civile sună în Donețk, relatează Interfax. Totodată, șeful autoproclamatei republici populare, Denis Pușilin, a anunțat o evacuare pe scară largă a locuitorilor în Rusia. Acesta a menționat că, în baza unui acord cu autoritățile ruse, în regiunea Rostov a fost alocat un loc pentru oamenii din regiune, iar la punctele de control de la frontieră au fost create condiții pentru o trecere rapidă.

Presa din Ucraina: Ocupanții ruși au încălcat „tăcerea” de 47 de ori, au tras din arme interzise. Patru persoane au fost rănite
În zona Operațiunii Forțelor Comune din 17 februarie, de la ora 19:00, trupele de ocupație rusă au încălcat regimul de încetare a focului de 47 de ori, dintre care în 38 de cazuri foloseau arme interzise de acordurile de la Minsk, scrie Ukrinform.
După cum s-a raportat, în urma bombardamentelor, patru persoane au fost rănite - doi militari și doi civili.

Rusia îl expulzează pe ambasadorul adjunct al SUA, Bartle Gorman
Rusia i-a cerut celui de-al doilea cel mai înalt diplomat american la Moscova, Bart Gorman, să părăsească țara, anunță presa rusă. Ambasada SUA a declarat că expulzarea lui Gorman este nefondată, întrucât acesta ar avea o viză valabilă, iar șederea sa în Rusia nu ar fi depășit trei ani.

Rusia le răspunde Statelor Unite printr-o scrisoare oficială: Activitatea militară tot mai intensă a SUA și NATO, direct la granițele Rusiei, este alarmantă
Rusia le-a transmis Statelor Unite ale Americii un răspuns oficial privind garanțiile de securitate. În scrisoare se spune că în absența unei disponibilități de negociere din partea SUA, Rusia va fi obligată să răspundă, inclusiv prin „punerea în aplicare a unor măsuri de natură militară și tehnică”. Cu toate acestea, Moscova se declară deschisă spre dialog și spune că nu planifică să invadeze Ucraina.

Un oficial de la Casa Albă afirmă că Rusia ar fi suplimentat cu 7.000 de soldați efectivul de la granița cu Ucraina
Un oficial de la Casa Albă, citat de CNN, declară că forțele rusești și-ar întări prezența în apropierea granițelor Ucrainei. Potrivit acestuia, numărul soldaților ar fi crescut cu aproximativ 7.000 în ultimele zile, în pofida afirmațiilor Moscovei privind retragerea trupelor.

Lavrov anunță că Rusia va răspunde azi la propunerile americane privind securitatea în Europa
Moscova va răspunde joi la propunerile americane privind securitatea în Europa, în vederea unor negocieri care ar putea duce la detensionarea crizei între Rusia şi Occident legate de Ucraina, a anunțat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Kremlinul acuză Kievul că ar sta în spatele unor provocări în Donbas. Peskov: Există un potențial uriaș de atac
Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că situația din Donbas se agravează și că „există un potențial uriaș de atac” al forțelor ucrainene, transmite tvrain.ru. Declarația vine în contextul în care, în dimineața zilei de 17 februarie, o grădiniță din regiunea Lugansk a fost parțial distrusă în urma unor bombardamente. Partea ucraineană a acuzat Rusia că în acest mod ar fi încălcat acordurile de la Minsk.

Rusia vrea ca NATO să promită public și oficial că Ucraina nu va fi primită în Organizație
Rusia va insista ca NATO să-și anunțe public refuzul de a accepta Ucraina în rândurile sale, a declarat Konstantin Gavrilov, șeful delegației ruse la discuțiile de la Viena privind securitatea militară și controlul armelor, scrie Ria.ru.
SUA susține că o eventuală recunoaștere a regiunilor separatiste din Ucraina ar atrage un răspuns rapid
O eventuală recunoaștere a independenței regiunilor separatiste din Ucraina ar atrage un răspuns rapid din partea SUA și aliaților săi, susține secretarul de stat, Anthony Blinken. Acesta a calificat decizia de ieri a Dumei de Stat, de a solicita președintelui rus, Vladimir Putin, recunoașterea independenței autoproclamatelor republici separatiste din estul Ucrainei, drept unul „ilegal”.
„Promulgarea acestei rezoluții ar submina și mai mult suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ar constitui o încălcare gravă a dreptului internațional, ar pune și mai mult sub semnul întrebării angajamentul declarat al Rusiei de a continua să se angajeze în negocieri pentru a ajunge la o rezolvare pașnică a acestei crize”, a menționat oficialul SUA.
Germania și Ucraina afirmă că nu există dovezi clare care să confirme retragerea trupelor ruse
Reprezentantul Guvernului de la Berlin, susține că deși Moscova a anunțat că inițiază retragerea unora din trupele staționate în apropierea Ucrainei, nu a primit informații care ar confirma aceste anunțuri.
„Ar fi un semnal pozitiv, dar noi nu avem suficientă informație care ar putea confirma aceste declarații. Ne așteptăm ca vorbele părții ruse să fie urmate de fapte”, a spus Steffen Hebeshtrait, transmite TASS.
De cealaltă parte, la Kiev, președintele Zelenski susține că anunțul Rusiei rămâne doar o declarație.
„Ca să fiu sincer, reacționăm la realitatea pe care o avem și nu vedem încă nici o retragere”, a declarat Zelenski, care a adăugat că „toată lumea va vedea” atunci când trupele rusești se vor retrage, scrie UNIAN.

Prețul gazului, în scădere după ce Rusia a anunțat că a retras unele dintre trupele sale
Prețul gazului se află în scădere după ce Rusia a anunțat că a retras unele dintre trupele sale aflate în apropierea Ucrainei. Pe 16 februarie curent, prețul pentru o mie de metri cubi de gaze scăzuseră deja la 800 de dolari americani, menținându-se ulterior în jurul valorii de 920 - 940 dolari americani, scrie Unian. La Kiev, prețul scăzuse până la 791,36 dolari americani.
Totuși, occidentalii susțin că încă nu sunt vizibile semnele unei dezescaladări reale în regiune, unele portaluri de știri rusești afirmând că trupele retrase din Crimeea, de fapt ar fi fost trimise în apropierea graniței de est a Ucrainei.
Reuniune de ultimă oră a miniștrilor apărării din NATO. Se discută consolidarea prezenței militare în Europa de Sud-Est
Miniștrii apărării din țările Alianței Nord-Atlantice se întrunesc miercuri și joi la Bruxelles pentru a discuta planul ce prevede crearea de noi grupuri multinaționale de luptă în Europa de Sud-Est. Măsura este luată ca răspuns la mișcările de trupe rusești de la granița cu Ucraina.
Portalul euractiv.com, scrie că planul prevede crearea a patru grupuri tactice multinaționale în Europa de Sud-Est, fiecare urmând să aibă 1.000 de militari, acestea urmând a fi staționate în Bulgaria, România și posibil în Slovacia și Ungaria. O problemă s-ar ivi în Ungaria însă, unde relațiile de prietenie dintre premierul maghiar, Viktor Orban și președintele rus, Vladimir Putin, ar afecta o decizie a Budapestei privind înființarea noului grup tactic.
Maraton TV în Ucraina, cu ocazia Zilei Unității. Peste 60 de posturi TV au transmis în același timp un program comun (VIDEO)
Un maraton TV a avut loc în Ucraina de Ziua Unității, decretată de președintele Zelenski la 14 februarie. Astfel, începând cu ora 08:00 dimineața, televiziunile din Ucraina au transmis un program comun, transmite agenția de presă UNIAN. În total este vorba de 31 de posturi TV naționale și 36 posturi regionale.
Programul a debutat cu imnul de stat al Ucrainei, însoțit de imagini din Odesa, Lvov, Kiev sau Crimeea anexată de Rusia. A urmat un mesaj al președintelui Zelenski și transmisiuni live cu vox-uri, interviuri cu diverse personalități și momente cu victorii sportive ale echipelor ucrainene.
„Popor mare al unei mari țări, bună dimineața ție! Azi e o zi importantă – ziua Unității a noastră, a tuturor. Suntem diferiți, vârste diferite, genuri diferite, din orașe diferite, regiuni, profesiuni diferite, talente diferite, cunoștințe diferite, limbi, regiuni. Dar suntem uniți de o singură dorință. Să trăim în pace, fericiți, într-o familie cu copii, cu părinți. Și avem tot dreptul să facem asta. Pentru că suntem acasă, în Ucraina, și nimeni nu ne iubește casa noastră așa cum o facem noi. Și nimeni, doar noi împreună vom fi în stare să ne protejăm casa noastră”, a spus Zelenski.
Banii revin în Ucraina? Oligarhul Rinat Ahmetov s-a întors în țară
În seara zilei de 15 februarie, publicația ucraineană Dialog.ua, scrie că avionul miliardarului Rinat Ahmetov a revenit în țară, aterizând pe aeroportul din Zaporojoe. Potrivit presei ucrainene, Ahmetov își va petrece ziua de 16 februarie în Mariupol, pe linia frontului, acolo unde se va afla astăzi și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
Anterior, Zelenski a cerut oligarhilor ucraineni să se întoarcă în țară și să fie alături de „angajații lor”.
Rusia publică imagini care arată retragerea unor trupe și echipamente militare din Crimeea
Ministerul rus al Apărării a publicat imagini video în care sunt prezentate unități militare și echipamente de luptă din cadrul Districtului Militar Sud, care se retrag în bazele lor permanente după ce au efectuat mai multe manevre în Crimeea.
„Eșalonul cu tehnică militară a unităților din Districtul Militar de Sud a traversat podul Crimeea în drum spre punctele de control (de dislocare permanentă a unităților - n.r.), după finalizarea exercițiilor planificate”, se arată în comunicat Ministerului, transmite RIA Novosti.

Ambasadorul Rusiei de pe lângă UE susține că Rusia nu va ataca Ucraina astăzi: „Războaiele din Europa rareori încep într-o zi de miercuri”
Ambasadorul Rusiei pe lângă Uniunea Europeană, Vladimir Cijov, a susținut că Rusia nu va ataca Ucraina astăzi, 16 februarie și a acuzat SUA de calomnie.
„În ceea ce privește Federația Rusă, vă pot asigura că miercurea aceasta nu va avea loc nici un atac. Nu va exista nici o escaladare nici săptămâna viitoare, nici în cea următoare, nici luna viitoare”, a declarat acesta pentru presa germană, precizând că războaiele din Europa „rareori încep într-o zi de miercuri”.
Mai multe site-uri oficiale ale Guvernului ucrainean, nefuncționale. Poliția susține că e vorba de un nou atac cibernetic
Paginile web ale Ministerului Educației și Științei, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Securitate al Ucrainei și Cabinetului de Miniștri sunt inaccesibile în dimineața zilei de miercuri, 16 februarie. Potrivit unor utilizatori, probleme sunt și la accesarea site-urile Oficiului Președintelui Ucrainei dar și la cel al Serviciului de Grăniceri, scrie KP.ua
Menționăm că este cel de-al doilea atac cibernetic în ultimele 24 de ore, care a avut ca țintă paginile web oficiale ale instituțiilor de stat al Ucrainei. Poliția de la Kiev a deschis dosar penal.
Ministrul Transformării Digitale al Ucrainei, Mihail Fedorov, susține că serviciile IT au reușit să respingă mai multe atacuri cibernetice venite din Rusia, China, Cehia și Uzbekistan.

16 februarie - Ziua Unității sau invaziei rusești în Ucraina? Zelenski merge în Donbas
Decretată drept Ziua Unității, data de 16 februarie a fost indicată de Kiev și cancelariile occidentale drept ziua în care ar putea începe invazia rusă în Ucraina. În ciuda acestor informații, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va călători în după-amiaza zilei de miercuri, 16 februarie, în orașul Mariupol din regiunea Donețk, transmite CNN.
Orașul este unul din porturile strategice ale Ucrainei din Marea Neagră, în 2014, aici având loc unele dintre cele mai importante lupte. În Mariupol se află și una din cele mai mari oțelării din Europa.
Marți, 15 februarie, Serviciul de Urgență de Stat al Ucrainei a expediat o solicitare de ajutor internațional în adresa Centrului de Coordonare Euro-Atlantic pentru Răspuns la Dezastre (EARDCC).

Joe Biden: Dacă Rusia atacă Ucraina, suntem pregătiți sa răspundem decisiv
Președintele Joe Biden a făcut, marți, o declarație despre negocierile cu Rusia și situația în desfășurare din Ucraina, în condițiile în care Kremlinul a anunțat o retragere parțială a trupelor pe care le-a adus lângă granițele ucrainene. Biden spune că Statele Unite sunt pregătite de o acțiune decisivă dacă Rusia va decide să invadeze Ucraina, și a îndemnat din nou Rusia să ia calea diplomației pentru soluționarea conflictului, transmite Digi24.
Site-ul Ministerului Apărării al Ucrainei și-a sistat activitatea. Motivele sunt încă necunoscute
În după-amiaza zilei de 15 februarie, site-ul Ministerului Apărării și-a suspendat activitatea. Motivele sunt încă necunoscute.
Când încearcă să acceseze site-ul, utilizatorii văd codul „502”. Când repornesc, totul rămâne la fel, scrie 24tv.ua.
Pe lângă site-ul web al Ministerului Apărării, pe 15 februarie au apărut probleme cu activitatea a două bănci din Ucraina. În jurul orei 17:00, utilizatorii aplicației bancare când încercau să se autentifice, au văzut mesajul „Failed to complete request”.
Clienții băncilor se plâng și de defecțiuni ale bancomatelor. Nici aplicația și serviciile online nu funcționează și nu se pot retrage sau credita bani de pe carduri.
Rada Supremă de la Kiev cere comunității internaționale să nu urmeze exemplul Federației Ruse
Rada Supremă de la Kiev cere comunității internaționale să nu recunoască independența celor două autoproclamate republici separatiste din estul Ucrainei, o rezoluție fiind adoptată în acest sens, cu voturile a 331 de deputați. Potrivit textului rezoluției, Rada Supremă condamnă dur orice încercări ale Rusiei de a recunoaștere independența autoproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk și cere comunității internaționale să reafirme angajamentul pentru păstrarea integrității teritoriale a Ucrainei, scrie Ukrinform.
În același timp, legislativul de la Kiev cere convocarea în regim de urgență a unei ședințe a Consiliului de Securitate al ONU pentru a evalua situația de la granița de est și cere aplicarea unor sancțiuni noi împotriva Rusiei.
Retragerea parțială a trupelor ruse de la frontiera ruso-ucraineană, pusă la îndoială de șeful NATO
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenbeg, a declarat marți, 14 ianuarie, că nu sunt vizibile semne ale unei „dezescaladări reale” din partea Federației Ruse. Acesta a menționat totuși că anunțul Moscovei cu privire la retragerea parțială a unor trupe din districtele militare Vest și Sud ale țării, oferă un „optimism precaut”, precizând însă că „nu am văzut semnele unei dezescaladări în teren”.
„Noi nu am văzut semne care să indice o reducere a prezenței militare a Rusiei, dar vom continua să monitorizăm situația îndeaproape”, a declarat acesta, transmite BBC.com.
Putin discută cu Scholz. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului despre retragerea trupelor: „Nu este nimic nou aici”
Discuțiile între președintele rus, Vladimir Putin și cancelarul german, Olaf Scholz, sunt în desfășurare, a precizat serviciul de presă al Kremlinului. De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Admininstrației Prezidențiale de la Moscova, Dmitri Peskov, susține că retragerea trupelor ruse din apropierea Ucrainei „nu este ceva nou”.
„Noi mereu am spus că după ce aceste exerciții se încheie, trupele se vor întoarce în bazele lor permanente. Nu este nimic nou aici. Este un proces obișnuit”, a declarat Peskov.
Acesta nu a ezitat să acuze SUA că ar contribui la escaladarea situației prin faptul că anunță în mod repetat o posibilă invazie, menționând că deja președintele rus, Vladimir Putin glumește pe marginea acestui subiect, transmite BBC.com.

Duma de Stat a votat pentru recunoașterea autoproclamatelor republici separatiste din estul Ucrainei
În contextul în care Ministerul rus al Apărării a anunțat că o parte din trupele districtelor militare de Sud și Vest ale țării se retrag înapoi la bazele lor, iar cancelarul german, Olaf Scholz, se află în capitala Rusiei, Duma de Stat de la Moscova a votat pentru recunoașterea independenței celor două autoproclamate republici separatiste din estul Ucrainei. Totuși, decizia finală pe acest caz aparține, după cum a precizat speakerul Dumei, Veaceslav Volodin, președintelui rus, Vladimir Putin.
„Deputații consideră că recunoașterea republicilor populare Donețk și Lugansk va crea condițiile necesare pentru a asigura securitatea cetățenilor și locuitorilor acestor republici, protecția față de pericolele externe precum și că va contribui la consolidarea păcii internaționale și a stabilității în regiune”, a menționat acesta.

Olaf Scholz a ajuns la Moscova
Cancelarul german, Olaf Scholz a ajuns la Moscova, unde înainte de întâlnirea sa cu președintele rus, Vladimir Putin, acesta a depus flori în cadrul unei ceremonii de la monumentul Soldatului necunoscut de lângă zidul Kremlinului. În același timp, înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a reiterat că în cazul unei invazii a Rusiei în Ucraina, gazoductul Nord Stream 2 va fi în pericol.
La Kiev, Scholz a fost criticat pentru ezitarea sa în declarații privind soarta acestui proiect.
Kievul și Occidentul reacționează la anunțul retragerii parțiale a trupelor ruse de la granița cu Ucraina: „Invazia rămâne un risc”
Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba a declarat că Ucraina va admite că Rusia nu plănuiește o invazie, în momentul în care toate trupele de la graniță vor fi retrase.
„Noi avem o regulă: nu crede ceea ce auzi, crede ceea ce vezi”, a spus acesta jurnaliștilor, după ce Moscova a anunțat că își retrage o parte din trupe.
„Când vom vedea o retragere, vom crede în de-escaladarea situației”, a adăugat acesta.
Secretarul de Afaceri Externe a Regatului Unit, Lizz Truss, a declarat că Rusia trebuie să își retragă toate trupele de la granița cu Ucraina, dacă dorește ca afirmațiile conform cărora nu are nici un plan de invadare a Ucrainei, să fie luate în serios de occidentali.
„Rușii ne-au spus că nu au nici un plan de declanșare a unei invazii, dar noi dorim să vedem o retragere completă a trupelor pentru a fi siguri că acest lucru este adevărat”, a precizat Truss.
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell a declarat că UE este gata să discute propunerile de securitate a Rusiei. Despre aderarea Ucrainei la NATO, acesta a afirmat că ar fi o posibilitate, dar acest subiect nu se află pe agenda alianței nord-atlantice.

1,2 miliarde de euro pleacă spre Ucraina. Parlamentul European a validat cu o largă majoritate ajutorul propus de Comisia Europeană
Parlamentul European a validat propunerea Comisiei Europene de a acorda un sprijin financiar imediat de 1,2 miliarde euro în adresa Ucrainei, pentru a ajuta țara aflată sub asediul Rusiei. Subiectul a fost votat de 598 de eurodeputați, fiind înregistrate și 53 de voturi contra și 43 de abțineri.
Împrumutul va fi acordat pe 12 luni și va fi alocat în două tranșe. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat că din 2014, UE a acordat Ucrainei în jur de 17 miliarde de euro în subvenții și împrumuturi.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus: „Propaganda de război a Vestului a eșuat”. Rubla se întărește
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe a Rusiei, Maria Zaharova, a scris pe canalul său de Telegram, că „propaganda de război a Vestului a eșuat”, în contextul în care Ministerul rus al Apărării a anunțat că o parte din trupele staționate în apropierea Ucrainei, se retrag.
„15 februarie 2022, va intra în istorie ca ziua în care propaganda de război a Vestului a eșuat. Ei au fost distruși fără ca să fie tras un singur foc de armă”, a scris acesta pe rețelele sociale.
Între timp, pe piețele internaționale, anunțul inițierii retragerii unei părți din trupele ruse, a produs optimism. Potrivit analiștilor, rubla rusească și-a crescut valoarea față de euro și dolarul american, transmite BBC.com.

Igor Grosu, despre tensiunile din Ucraina: Nu există pericolul unei invazii militare în Moldova
Șeful Parlamentului, Igor Grosu, susține că la această etapă, potrivit datelor și analizelor existente, nu există probabilitatea unei invazii militare în R. Moldova, în contextul conflictului dintre Ucraina și Rusia. Totuși, forțele de apărare trebuie să rămână vigilente, a declarat Igor grosu la emisiunea Cutia Neagră la TV8.

Schimbare de strategie la Moscova? O parte din trupele aflate în apropierea Ucrainei se retrag în cazărmi
Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat că exercițiile militare din districtele militare de sud și vest ale Rusiei, au fost încheiate iar trupele antrenate în cadrul acestora, se vor retrage în cazărmi.
„Unitățile districtelor militare de sud și vest, au îndeplinit sarcinile stabilite și deja au început mutarea soldaților înapoi în garnizoanele militare, prin intermediul transportului feroviar și rutier. Unitățile individuale vor defila pe cont propriu, ca parte a coloanelor militare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, transmite RBC.ru .
Cele două districte militare se află la hotarul cu Ucraina.
„O serie de evenimente de antrenament de luptă, inclusiv exerciții, au fost efectuate conform planului. Pe măsură ce antrenamentele se vor finaliza, trupele, ca întotdeauna, vor pleca spre bazele lor”, a adăugat Konașenkov.
Dar exercițiile la scară largă în toată țara continuă, potrivit BBC.com.

După o vizită la Kiev, cancelarul german Olaf Scholz pleacă la Moscova
Cancelarul german, Olaf Scholz, pleacă astăzi la Moscova, după ce luni, 14 februarie, a vizitat Ucraina și a discutat cu președintele Zelenski, mai multe soluții în vederea de-escaladării situației tensionate de la granițele Ucrainei. În cursul vizitei sale la Kiev, șeful executivului german, a promis Ucrainei ajutor financiar, dar nu și militar, lucru care de altfel diferențiază Germania de poziția aliaților occidentali, care au trimis armament și tehnică militară în sprijinul Ucrainei.
Un aspect important al vizitei lui Scholz la Kiev este și declarația acestuia privind aderarea Ucrainei la NATO. Potrivit agenției ruse de presă TASS, cancelarul a declarat în cadrul unei conferințe comune de presă cu președintele Zelenski, că aderarea Kievului la alianța militară nord-atlantică nu se află pe agenda NATO, menționând că este nedumerit de felul în care Moscova abordează această chestiune.
Rusia se declară gata să continue dialogul cu SUA. Unele exerciții militare „s-au încheiat”
Rusia este pregătită să continue dialogul cu Statele Unite și NATO și încetează unele dintre exercițiile militare care au stârnit temeri cu privire la o invazie rusă în Ucraina, au declarat luni șefii diplomației și apărării țării președintelui Vladimir Putin, transmite The Moscow Times.
Contextul situației... cum a început
În luna decembrie 2021, Rusia a fost acuzată că a mobilizat aproximativ 100.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei. Administraţia de la Kiev se teme de o invazie sau de o lovitură de stat. Ceva mai devreme, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin le-a transmis americanilor că dorește ca NATO să nu se extindă în estul Europei.
Tot în acea perioadă, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat în parlamentul de la Kiev că nu exclude posibilitatea unui atac din partea Federaţiei Ruse la sfârşitul lunii ianuarie, indicând că numărul efectivelor comasate de Rusia în apropierea frontierelor cu Ucraina este de 94.000 de persoane. (decembrie 2021)
Ulterior, vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov, negociatorul șef al Moscovei la discuțiile cu SUA pe probleme de securitate, a declarat că el nu crede că există riscul ca un război pe scară largă să înceapă în Europa sau în altă parte, dând asigurări că Moscova nu are planuri să atace, să lovească sau să invadeze Ucraina, în pofida concentrării importante de trupe în apropiere de frontiera ucraineană.
Washingtonul a calificat drept „îngrijorătoare” exercițiile militare comune între Rusia și Belarus, anunțate să se desfășoare între 10 și 20 februarie, pe fondul temerilor privind o ipotetică invazie rusă în Ucraina, notează EFE.
Moscova, la rândul său, așteaptă de la SUA și NATO garanții obligatorii din punct de vedere juridic că extinderea Alianței Nord-Atlantice nu va continua. Mai multe detalii aici.
O analiză CNN arată forțele militare ruse concentrate la granița cu Ucraina

Zelenski: Aspirațiile Ucrainei de a adera la NATO și UE sunt prevăzute în Constituție și rămân o prioritate absolută
Aspirațiile Ucrainei de a adera la NATO și Uniunea Europeană sunt prevăzute în Constituție și rămân o prioritate absolută. Este reacția președinției de la Kiev, după o declarație controversată a ambasadorului Ucrainei în Marea Britanie, scrie Digi24.
Advertoriale

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)
