Refugiati urgenta UCRAINA

Live text

LIVE TEXT. 24.02.2022. Război în Ucraina: Rusia atacă pe mai multe fronturi

LIVE TEXT. 24.02.2022. Război în Ucraina: Rusia atacă pe mai multe fronturi
colaj AGORA

Război total în Ucraina! La 24 februarie 2022, începând cu ora 04:45, trupele armatei ruse au inițiat mai multe atacuri asupra orașelor de frontieră, orașelor-port și capitalei Kiev. Președintele Zelenski a decretat legea marțială pe întreg teritoriul țării. În acest LIVE TEXT îți aducem ultimele informații despre ce se întâmplă în țara vecină. 

00:25
Zelenski: Cine e gata să ofere Ucrainei garanții de aderare la NATO? Sincer, tuturor le este frică (VIDEO)

Zelenski: Cine e gata să ofere Ucrainei garanții de aderare la NATO? Sincer, tuturor le este frică (VIDEO)

„Am întrebat azi 27 de lideri ai Europei dacă Ucraina va fi țară NATO. Am întrebat direct, tuturor le este frică. Nouă însă nu ne este frică, nu ne este frică să ne apărăm țara, nu ne este frică de Rusia, nu ne este frică să discutăm cu Rusia, nu ne este frică să vorbim despre tot, despre garanțiile de securitate ale țării noastre, despre statutul de neutralitate. Dar care vor fi garanțiile noastre? Trebuie să discutăm despre încetarea acestei agresiuni”, a declarat președintele Ucrainei. 

Într-o nouă adresare către poporul ucrainean, Volodimir Zelenski a declarat că se află la Kiev și că familia sa nu a părăsit țara. 


„Eu rămân în capitală, rămân cu poporul meu. Familia mea și copiii sunt în Ucraina, însă unde se află ei acum nu am dreptul să spun. Inamicul m-a marcat drept ținta numărul unu, iar pe familia mea - numărul doi. Ei vor să distrugă Ucraina din punct de vedere politic, distrugând șeful statului. Există informații potrivit cărora în Kiev au ajuns grupuri diversive ale inamicului”, a spus Zelenski.  

 
 • 23:32
  Macron l-a sunat pe Putin și i-a cerut încetarea imediată a ofensivei rusești

  Macron l-a sunat pe Putin și i-a cerut încetarea imediată a ofensivei rusești

  Emmanuel Macron l-a sunat joi seară pe Vladimir Putin pentru a cere oprirea imediată a ofensivei din Ucraina, anunță televiziunea franceză BFM TV. 

   „După ce a vorbit cu președintele ucrainean și după ce s-a consultat cu acesta, președintele l-a sunat pe Vladimir Putin pentru a cere oprirea imediată a operațiunilor militare rusești, reamintind că Rusia se expune unor sancțiuni masive”, a precizat Palatul Elysée.

  Kremlinul a comentat și el conversația dintre cei doi lideri, menționând că discuția a fost „serioasă și sinceră”.

  Aceasta a fost prima conversație dintre Vladimir Putin și un lider occidental după ce Rusia a început invadarea Ucrainei.

   
 • 23:20

  Timp de o zi, Rusia ar fi lansat peste 160 de rachete, afirmă un înalt oficial american din domeniul apărării

  Potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării, citat de CNN, Rusia ar fi lansat peste 160 de rachete.

  Cele mai multe sunt rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, fiind utilizate și rachete cu rază medie de acțiune, precum și rachete de croazieră. 

   
 • 23:14
  Rusia anunță că e dispusă să legalizeze criptomonedele

  Rusia anunță că e dispusă să legalizeze criptomonedele

  Reprezentanții Ministerului Finanțelor au declarat în cadrul unei reuniuni la Kremlin că propun să nu mai tergiverseze cu crearea bazei legale pentru legalizarea criptomonedelor. 


  Unele voci spun că prin această acțiune Rusia își propune să evite sancțiunile.

   
 • 22:41

  Premierul canadian condamnă atacul Rusiei asupra Ucrainei și anunță noi sancțiuni

  Premierul canadian Justin Trudeau a declarat că Canada impune sancțiuni severe care vizează 58 de persoane și entități, inclusiv reprezentanți ai elitei rusești și membrii familiilor acestora, informează CNN.

   „Vom sancționa membri ai consiliului de securitate rus, inclusiv ministrul apărării, ministrul de finanțe și ministrul justiției”, a spus Trudeau. „În plus, cu efect imediat, vom înceta toate permisele de export pentru Rusia și vom anula permisele existente. Aceste sancțiuni sunt de mare anvergură. Ele vor impune costuri severe elitelor rusești complice și vor limita capacitatea președintelui Putin de a continua să finanțeze această invazie nejustificată”.

  În discursul său, Trudeau a numit acțiunile lui Putin „cea mai mare amenințare la adresa stabilității europene de la cel de-al Doilea Război Mondial”.

   
 • 22:01

  BILANȚUL MInisterului ucrainean al Sănătății: 57 de morți și aproape 200 de răniți

  Ministerul ucrainean al Sănătății anunță la finalul primei zile de război că a înregistrat 57 de morți și alte 169 de persoane rănite în cadrul tensiunilor militare de pe teritoriul țării. 

   
 • 21:58

  Milioane de la ONU pentru ajutor imediat

  ONU a deblocat 20 de milioane de dolari pentru a ajuta Ucraina. Anunțul a fost făcut de secretarul general al organizației. Potrivit acestuia, „protecția civililor trebuie să fie prioritatea numărul unu”.

   
 • 21:46

  Primarul de Kiev le recomandă localnicilor să nu iasă din case și să nu circule cu transportul public

  Localnicii din Kiev sunt îndemnați să nu folosească transportul public, excepție făcând doar angajații întreprinderilor mari.

  Totodată, Vitaliy Klitschko a spus că la intrările în Kiev vor fi instalate structuri de protecție, din cauza cărora intrarea poate fi îngreunată, dar nu oprită, informează agenția de presă TASS. În același timp, primarul de Kiev a anunțat că localnicii nu trebuie să iasă din case între orele 22:00 și 7:00. 

   
 • 21:38
  Un avion al Forțelor Aerospațiale ale Federației Ruse s-a prăbușit în regiunea Voronej

  Un avion al Forțelor Aerospațiale ale Federației Ruse s-a prăbușit în regiunea Voronej

  Serviciul de presă al Districtului Militar de Vest a declarat că accidentul s-a produs „în timpul unui zbor planificat pentru transportul echipamentului militar”


  Echipajul a murit. Rușii spun că defecțiunea echipamentelor a fost cauza preliminară a accidentului.

   
 • 20:58
  SUA sancționează patru cele mai mari bănci rusești, care au active de un trilion de dolari

  SUA sancționează patru cele mai mari bănci rusești, care au active de un trilion de dolari

  Președintele SUA, Joe Biden, a ținut un discurs despre situația din Ucraina, a condamnat Rusia pentru lansarea atacului militar de joi și a anunțat noi sancțiuni și limitări privind ceea ce poate fi exportat în Rusia. 

  „Blocăm încă patru bănci importante. Asta înseamnă că toate activele pe care le au în America vor fi înghețate”.

  Printre sancțiunile anunțate se numără limitarea capacității Rusiei de a face afaceri în dolari, euro, lire sterline și yeni, oprirea capacității de a finanța și de a crește armata rusă. Totodată, SUA și aliații intenționează să limiteze importurile Rusiei de înalte cu 50%.

  „Acest lucru va impune costuri severe asupra economiei rusești, atât imediat, cât și în timp. Am conceput în mod intenționat aceste sancțiuni pentru a maximiza un impact pe termen lung asupra Rusiei și pentru a minimiza impactul asupra Statelor Unite și aliaților noștri”, a spus Joe Biden.

   
 • 19:33
  Manifestații împotriva războiului au loc în Rusia. Mai multe persoane au fost arestate
  rbc.ru

  Manifestații împotriva războiului au loc în Rusia. Mai multe persoane au fost arestate

  The Guardian anunță că au fost reținute cel puțin 705 persoane la protestele anti-război care au avut loc în 40 de orașe din Rusia.

   
 • 19:19
  Mai multe persoane au protestat pașnic la Ambasada Federației Ruse la Chișinău
  cusens.md

  Mai multe persoane au protestat pașnic la Ambasada Federației Ruse la Chișinău

  Mai multe persoane au protestat pașnic la Ambasada Federației Ruse la Chișinău. Manifestanții își doresc ca prin gestul lor să transmită dezacordul față de acțiunile Federației Ruse, care a atacat Ucraina. 

   
 • 19:19

  Ultima intervenție în direct al lui Putin

  Vladimir Putin a declarat, în direct: „Sigur că înțelegem în ce lume trăim. Rusia rămâne parte a economiei globale și nu avem de gând să aducem pierdere sistemului în care facem noi parte. Am impresia că partenerii noștri trebuie asta să înțeleagă și să nu ne scoată din sistem. Mă adresez vouă, celor prezenți, să găsim instrumentele necesare ca să menținem economia, industria, locurile de muncă.”

   
 • 19:14

  Zelenski cere introducerea unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei și deconectarea Rusiei de la SWIFT


   „Se apropie un pachet de sancțiuni suplimentare dure împotriva Rusiei din partea UE. Am discutat toate detaliile cu Emmanuel Macron. Cerem deconectarea Rusiei de la SWIFT, introducerea unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei și alte măsuri eficiente pentru a opri agresorul”, a declarat Zelenski. 

   
 • 18:26

  Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați a avertizat asupra posibilelor consecințe umanitare grave din cauza situației din Ucraina

  Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați (UNHCR) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația din Ucraina și a avertizat posibile consecințe umanitare grave.

  „Suntem serios îngrijorați de situația din Ucraina. Consecințele umanitare pentru populația civilă vor fi devastatoare”, a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi.

  El a adăugat că ICNUR lucrează cu partenerii săi din Ucraina și este gata să ofere asistență umanitară după cum este necesar.

   
 • 18:15

  Ion Ceban: Primăria Chișinău a identificat 8.682 de locuri de cazare

   „Primăria Chișinău a identificat 8 mii 682 de locuri de cazare, dintre care 4467 cu cazare imediată. Planul realizat cu locațiile stabilite și disponibile pe teritoriul municipiului ce pot adăposti persoane care necesită ajutor a fost transmis către Guvern. Chișinăul va conlucra cu autoritățile centrale. Rog ca cetățenii să păstreze calmul. Primăria Chișinău este pregătită pentru gestiona situația de criză. Astăzi în ședințele pe care le-am avut am discutat despre etapele de intervenție”, a scris Ion Ceban.

   
 • 18:11

  Gest de (NE)solidaritate

  Unii transportatori și prestatori de servicii de cazare s-au gândit să profite pe seama fluxul sporit de refugiați ucraineni care au ajuns pe parcursul zilei de 24 februarie pe teritoriul R. Moldova.

  Jurnalistul Nicu Gușan, de la Europa Liberă, informează că la trecere hotarului de la Palanca s-au găsit transportatori care propun preț de 100 de dolari pentru o călătorie până în Chișinău.

  Și unii proprietari de apartamente au afișat prețuri mai mari la cazare, urmare a solicitărilor de azi.

   
 • 18:04

  Imagini surprinse de AGORA la stația PECO de la ieșirea din Chișinău - Calea Ieșilor


   
 • 17:48

  Rusia ar fi intenționat un atac terorist asupra centralei de la Cernobîl

  Consilierul președintelui ucrainean a confirmat două știri, potrivit canalului de Telegram - Ukraine news:

  1. Au fost date lovituri cu rachete balistice din Belarus.

  2. Armata Rusă intenționa să efectueze un atac terorist asupra centralei nucleare de la Cernobîl și să provoace astfel o catastrofă de mediu.

   
 • 17:20
  Ora 17.00: Situația de pe front, în relatarea unui jurnalist ucrainean

  Ora 17.00: Situația de pe front, în relatarea unui jurnalist ucrainean

  Iurie Butusov, jurnalist la Цензор.НЕТ:


  „Situația de la ora 17.

   

  În ciuda gravei lovituri cu rachete în Ucraina, Forțele Armate țin o rezistență eficientă. Speranțele rușilor pentru lipsa de rezistență nu s-au justificat.

   

  Piloții noștri efectuează zboruri de luptă, iar aviația rusă este obligată să recunoască pierderile.

  Pe pământ Rusia încearcă să destabilizeze apărarea ucraineană. Grupuri tactice separate ale batalioanelor încearcă să poarte un război manevrabil, pentru a ne întrerupe comunicațiile. Rușii încearcă să evite luptele de contact. Când întâlnesc rezistența, încearcă să ocolească nodurile rezistenței.

  Centrele regionale de frontieră cheie din Harkiv, Sumy, Kiev au învins cu succes primele atacuri rusești. Rușii încearcă să creeze o amenințare din spatele orașelor mari, așa că se mișcă rapid fără să acopere flancurile. Inamicul  nu a reușit să captureze aceste orașe mari.

  Rusia încearcă să distrugă toate nodurile de rezistență și armele de foc, depozitele de muniție. Ei creează o amenințare pentru Kiev, vrând să ia ostatic capitala de milioane de locuitori și astfel forțează conducerea să se predea în condițiile rusești.”

   
 • 17:18

  Stare de asediu în capitala Ucrainei, orașul Kiev

  În capitala Ucrainei, orașul Kiev, a fost introdusă stare de asediu. Un anunț în acest sens a fost făcut de către edilul Vitali Kliciko.

   
 • 17:03

  Trupele ruse au ajuns la Cernobîl. Militarii încearcă să preia controlul asupra centralei atomice

  Trupele ruse au ajuns la Cernobîl. Militarii încearcă să preia controlul asupra zonei unde se află centrala atomică. Despre aceasta a anunțat președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, și consilierul ministrului de interne al Ucrainei, Anton Gherașcenco.


  „Dacă artileria invadatorilor lovește și distruge/deteriorează colectoarele de deșeuri nucleare, praful nuclear radioactiv poate fi răspândit pe teritoriul Ucrainei, Belarusului și țărilor UE”, a scris consilierul pe rețelele sociale. 

   
 • 16:56

  Circa o sută de jurnaliști ruși au semnat o declarație prin care condamna agresiunea Federației Ruse

  Jurnaliștii ruși semnează o declarație de condamnare a operațiunii militare rusești, transmite Ekho Moskvy.

  „Declarația a fost semnată de mai mulți jurnaliști de la Ekho, TASS, Novaya Gazeta, RBC, RTVi, SPID.Tsentr și alte instituții de presă. Declarația numără acum o sută de semnături”, se spune în mesajul Ekho Moskvy. 

   
 • 16:51

  Numărul victimelor atacului asupra unității militare din Lipetsk a ajuns la 22 de persoane

  Numărul victimelor atacului asupra unității militare din satul Lipetsk din regiunea Odesa a ajuns la 22 de persoane. Căutarea morților și răniților a fost finalizată, informează serviciului de presă al administrației regionale de stat Odesa.

  Potrivit Direcției Principale a SES a Ucrainei din regiunea Odesa, au fost salvate șase persoane, se arată în comunicat .

  Anterior, au fost raportate aproximativ 18 morți, opt bărbați și zece femei.

   
 • 16:35

  Zelenski anunță despre crearea unei coaliții anti-Putin

  Președintele Ucrainei a anunțat despre crearea unei coaliții anti-Putin. Acesta a declarat că a vorbit cu președintele Franței, Turciei, cancelarul Austriei și președinta Comisiei Europene „despre sancțiuni concrete și asistență pentru armata ucraineană. Așteptăm acțiuni decisive”, a declarat Zelenski. 

   
 • 16:18

  Polonia pregătește un tren medical pentru a transporta ucrainenii răniți în invazia rusă

  Într-o declarație de presă, ministerul polonez al Sănătății a declarat că Polonia se pregătește să primească migranți din Ucraina, inclusiv cetățeni ucraineni afectați de conflictul armat, informează The Guardian. 

  „Vom face totul pentru a ne asigura că fiecare persoană care intră pe teritoriul Poloniei are acces la asistență medicală, inclusiv la spitalizare. În spitale sunt pregătite paturi pentru internarea răniților”, a declarat Adam Niedzielski. 

  A fost pregătită o listă cu 120 de spitale unde pot fi tratate persoanele afectate de conflictul din Ucraina. „În total, estimăm în acest moment că ar fi posibilă internarea a câteva mii de pacienți răniți în urma ostilităților, inclusiv a celor grav răniți”, a declarat ministrul polonez. 

   
 • 16:13

  Mai multe mașini din Ucraina așteaptă la punctele de control pentru a păsări țara

  La punctele de control de la granița de vest  se constată o creștere a traficului. Trecerea persoanelor și vehiculelor se efectuează în modul prescris, conform legislației în vigoare, informează autoritățile din Ucraina.

  În prezent nu există restricții privind plecarea cetățenilor ucraineni în străinătate, cu excepția cazurilor prevăzute de lege. Operațiile de trecere sunt efectuate ritmic.

  Astfel, la granița cu Polonia sunt de la 80 până la 230 de mașini. În apropierea celor două puncte de control cu Slovacia sunt aproximativ 70-80 de mașini la graniță.

  Aproape 300 de mașini așteaptă în prezent să treacă granița în Ungaria la cinci puncte de control, iar peste 350 de mașini așteaptă la coadă la trei puncte de control pentru a pleca în România.

   
 • 16:00

  Prim-ministra Natalia Gavrilița prezidează acum, ședința Comisiei pentru Situații Excepționale

  La ora 16:00, va fi convocată ședința de Guvern, fără asigurarea transmisiunii live a acesteia. 

  Ulterior, la ora 16:30, prim-ministra Natalia Gavrilița și vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, vor ieși cu declarații pentru presă în cadrul unei conferințe și vor răspunde la întrebările jurnaliștilor.

   
 • 15:56

  Deputații ucraineni sunt evacuați din sediul Radei Supreme din Kiev

  Autoritățile ucrainene au inițiat evacuarea deputaților și angajaților Radei Supreme din Kiev, după ce au apărut mai multe informații care indică un posibil atac asupra principalelor instituții de stat ale Ucrainei. Precizăm că în dimineața acestei zile, speakerul Radei, Ruslan Ștefanciuk, avertiza deputații să nu părăsească orașul, numindu-i pe cei pleacă din Kiev „trădători”.


  Totodată, acesta a semnat o rezoluție prin care instituie modul „continuu” de muncă al deputaților Radei Supreme. Potrivit documentului, modul de convocare a sesiunilor plenare, timpul, locul și metoda de vot, vor fi determinate de conducerea Parlamentului, transmite Korrespondent.net.

   
 • 15:54
  Mai mulți militar ruși, luați prizonieri (FOTO)

  Mai mulți militar ruși, luați prizonieri (FOTO)

   Forțele Terestre ale Armatei Ucrainei au capturat alți militari ruși. 

   
 • 15:16

  Defecțiuni la serviciile 112 și 101 din Kiev. Autoritățile dau asigurări că vor fi eliminate în curând

  Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei anunță că sunt înregistrate probleme cu activitatea serviciilor de urgență 112 și 101 din Kiev. 

  „Lucrăm pentru a remedia această situație cât mai repede posibil și pentru ca toată lumea să poată suna la 101 și 112 ”, se arată în comunicat.

  Anterior, ministrul Sănătății a asigurat că instituțiile medicale vor oferi asistență tuturor celor care au nevoie.    
 • 14:36
  China refuză să critice invazia Rusiei în Ucraina și începe să importe grâu rusesc

  China refuză să critice invazia Rusiei în Ucraina și începe să importe grâu rusesc

  China a refuzat să condamne atacul Rusiei asupra Ucrainei, repetând apelurile către părți de a da dovadă de reținere și acuzând Statele Unite că „alimentează focul” în aceste tensiuni, informează CNN. 

  În cadrul unei ședințe de informare a Ministerului Afacerilor Externe care a durat mai mult de 90 de minute, ministra adjunct al afacerilor externe, Hua Chunying, a evitat mai mult de 11 întrebări referitoare la acțiunile Rusiei în Ucraina. 

  Aceasta a declarat însă că China va începe să importe grâu rusesc, o măsură care ar putea atenua impactul sancțiunilor occidentale asupra Rusiei. 

   
 • 14:13

  BNM dă asigurări: Sectorul bancar funcționează în regim de lucru obișnuit

  În contextul evenimentelor din Ucraina, Banca Națională a Moldovei (BNM) afirmă că sectorul bancar al Republici Moldova rămâne stabil, robust și rezilient. Acesta dispune de lichidități suficiente care să asigure continuitatea funcționării sale în regim de lucru obișnuit.

  De asemenea, BNM susține că țara noastră are suficiente rezerve valutare care pot fi utilizate în eventuale situații de criză pentru asigurarea stabilității financiare.

   
 • 13:26
  Cronologia atacului rusesc. Au fost raportate explozii în apropierea a cel puțin șapte orașe din Ucraina
  cnn.com

  Cronologia atacului rusesc. Au fost raportate explozii în apropierea a cel puțin șapte orașe din Ucraina

  Forțele rusești au invadat Ucraina din trei părți, în timp ce exploziile au răsunat în mai multe orașe, inclusiv în capitala Kiev, într-un atac de amploare care a început joi înainte de zorii zilei.

  Iată o scurtă cronologie:

  Invazia a început cu câteva ore înainte de răsăritul soarelui, cu o serie de atacuri cu rachete împotriva unor localități din apropierea Kievului, precum și cu utilizarea artileriei cu rază lungă de acțiune împotriva orașului Haricov din nord-estul țării, în apropiere de granița cu Rusia, informează CNN. 

  Ea s-a răspândit rapid în centrul și estul Ucrainei, în timp ce forțele rusești atacau țara din trei părți. În orele dinaintea zorilor, oamenii din orașele Odessa, Dnipro, Mariupol și Kramatorsk au raportat explozii uriașe.

  Dar, în mod clar, au existat pagube substanțiale în mai multe orașe și în jurul acestora. În Harkov, a apărut o înregistrare video cu un bloc de apartamente care a fost avariat de o rachetă sau de artileria cu rază lungă de acțiune. O altă înregistrare video a arătat o rachetă înfiptă într-un drum. Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență a raportat că într-un oraș șase persoane au fost prinse sub dărâmături.

  Potrivit CNN, rușii au folosit o gamă largă de armament în asaltul lor, inclusiv avioane și elicoptere, tancuri, artilerie cu rază lungă de acțiune și rachete.

  După ivirea zorilor, sirenele aeriene au răsunat în Kiev și, de asemenea, în orașul vestic Lviv. La scurt timp după aceea, un singur avion, neidentificabil, a zburat deasupra capitalei.

  La începutul zilei în Kiev, fluxuri de vehicule puteau fi văzute traversând Podul de Nord, îndreptându-se spre vest, departe de focarul asaltului rusesc. Alți oameni din capitală au căutat adăpost în metrou. În întreaga țară s-au format cozi lungi la benzinării și la bancomate. 

   
 • 13:15

  Doi militar ruși, luați prizonieri (FOTO)

   Forțele Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei: „Armata Brigăzii 93 Specializate Kholodny Yar a capturat militari ruși. Sunt din regimentul de puști motorizate Yampol 91701.   
 • 13:13

  Ucraina îndeamnă Turcia să închidă accesul la Bosfor pentru navele rusești

  Ucraina a cerut Turciei să închidă strâmtorile Bosfor și Dardanele pentru navele de război rusești, care ar folosi aceste pasaje pentru a intra în Marea Neagră, relatează The Guardian. Deocamdată, Turcia nu a dat un răspuns.

  Anterior, liderul de la Ankara i-a transmis omologului său rus, Vladimir Putin, că Turcia nu recunoaște demersurile împotriva integrității teritoriale a Ucrainei. 

  Turcia este singura care controlează strâmtorile în conformitate cu Convenția de la Montreux din 1936, care prevede că navele de război aparținând națiunilor riverane Mării Negre pot trece prin ele, în timp ce altele pot trece pentru o perioadă limitată de timp doar dacă îndeplinesc anumite condiții, bazate în principal pe tonaj.

   
 • 12:58
  Alertă de manipulare!

  Alertă de manipulare!

  Mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova au primit mesaje textuale false cu invitații de înrolare în armată. Guvernul dezminte oficial această manipulare, nici un program de înrolare nu este în derulare și nu se planifică. Materialele legate de acest fals au fost transmise poliției, iar cei care distribuie astfel de falsuri poartă răspundere penală.

   
 • 12:48

  Piața neagră valutară din Ucraina: Dolarul și Euro s-au scumpit

  Pe piața neagră din Odesa, un dolar american a ajuns să coste 50 de hrivne, iar euro - 65. Anterior, un dolar putea fi cumpărat cu 29 de hrivne, iar euro - 33 de hrivne. Informațiile au fost comunicate de către sursele AGORA.

   
 • 12:43

  UPDATE. Explicație de ce a fost nevoie de închiderea spațiului aerian

  Închiderea spațiului aerian al Republica Moldova este impusă de faptul că ne aflăm în imediata apropiere de acțiuni militare. Prin această măsură autoritățile vor să asigure securitatea zborurilor civile.

  Riscurile care le evaluează autoritățile Republicii Moldova acum sunt legate de afluxul migrațional dinspre Ucraina. Potrivit conducerii RM, nu există acum niciun pericol pentru siguranța cetățenilor Republicii Moldova.

   
 • 12:33

  Peste 40 de militari ucraineni au murit în războiul cu Rusia. Sunt pierderi și printre civili

  Consilierul președintelui ucrainean Alexei Arestovici a declarat că informațiile privind numărul exact de morți și răniți sunt în curs de clarificare. Potrivit celor mai recente date, 40 de militari au fost uciși, iar zeci de persoane au fost rănite. Totodată, au decedat 10 civili.

  În plus, Arestovici, la fel ca și președintele, le-a cerut ucrainenilor să doneze sânge.

   
 • 12:30

  Ministerul Apărării din Rusia: Militarii din Donețk și Lugansk au lansat o contraofensivă

  Presa din Rusia notează că militarii din regiunea autoproclamatelor republici secesioniste din estul Ucrainei au trecut în rândurile armatei ruse. Mai mult, aceștia au participat într-un exercițiu de contraofensivă.

   
 • 12:25
  Premierul Marii Britanii cere o reuniune de urgență a NATO: Aceasta este o catastrofă pentru continentul nostru

  Premierul Marii Britanii cere o reuniune de urgență a NATO: Aceasta este o catastrofă pentru continentul nostru

  „Aceasta este o catastrofă pentru continentul nostru. În această dimineață voi ține un discurs în fața națiunii cu privire la invazia rusă în Ucraina. Voi vorbi, de asemenea, colegilor din G7 și solicit o reuniune urgentă a tuturor liderilor NATO cât mai curând posibil”, a declarat Boris Johnson. 


   
 • 12:10
  Zelenski i-a îndemnat pe cetățeni să participe la apărarea țării

  Zelenski i-a îndemnat pe cetățeni să participe la apărarea țării

  „Fiecare cetățean care are experiență în utilizarea armelor și poate să se alăture către apărarea Ucrainei trebuie imediat să vină la centrele de complectare a Ministerului de Interne. Avem militari răniți în spitalele militare, acolo unde este nevoie, deveniți donatori de sânge pentru apărătorii noștri. De fiecare ucrainean depinde viitorul nostru”, a declarat Zelenski.

   
 • 12:05

  CFM: Trenul Chișinău-Odesa circulă în regim normal

  Calea Ferată din Moldova informează că schimbări în graficul cursei Chișinău –Odesa –Chișinău nu se prevăd la moment. Trenul va continua circulația conform graficului stabilit.

   
 • 11:58

  Primele declarații ale ministrei de Interne, în contextul războiului din Ucraina

  Ministra de Interne a spus că nu au fost confirmate informațiile precum că ar avea loc un atac în direcția Ucrainei din partea regiunii transnistrene. 

  „Am activat Centrul de Coordonare a Situației în Ordinea Publică care va activa 24 din 24. 

  Acesta va monitoriza situația din regiune și din țară. A fost activat planul privind gestionarea fluxului de refugiați de la frontieră.

  Circa 1 900 de cetățeni ai Ucrainei au traversat hotarul R. Moldova. Cinci persoane au solicitat protecția țării noastre. 

  A fost dispusă dislocarea centrelor de triere a refugiaților la punctele de trecere ale frontierei. 

  A fost sporită prezența echipajelor de patrulare, nu doar la frontieră, dar și pe traseele naționale.

  A fost mobilizat centrul de plasament, în necesitatea de plasare a persoanelor care solicită ajutor. 

  În cadrul ședinței Guvernului va fi discutată necesitatea instituirii stării de urgență.

  Structurile MAI activează cu un efectiv de sută la sută.

  Următorul briefing va avea loc la ora 16:00”

   
 • 11:54

  Mai multe țări NATO, printre care România și Polonia cer activarea articolului 4. Ce presupune asta

  „În urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, am instruit Misiunea României la NATO să ceară, împreună cu alți aliați, activarea art. 4 din Tratatul de la Washington”, a transmis Aurescu pe Twitter.


  Activarea acestui articol ar permite derularea consultărilor într aliați, adică între toți cei 30 de membri ai alianței. Potrivit NATO, articolul a fost invocat de șase ori anterior, inclusiv în 2014, de către Polonia, transmite CNN.

  Cereri similare au fost făcute și de Polonia, Estonia, Letonia și Lituania.

   
 • 11:54

  Rânduri și la benzinării

  „Mașinile stau în cozi la stațiile de alimentare PECO. Gazul și motorina Diesel, pe sfârșite în unele locații”, spune un cititor AGORA care se află în Ucraina.


   
 • 11:54

  Rânduri și la benzinării

  „Mașinile stau în cozi la stațiile de alimentare PECO. Gazul și motorina Diesel, pe sfârșite în unele locații”, spune un cititor AGORA care se află în Ucraina.


   
 • 11:35
  Rubla se prăbușește până la cel mai scăzut nivel din toate timpurile

  Rubla se prăbușește până la cel mai scăzut nivel din toate timpurile

  Rubla a alunecat până la un minim istoric de 89,60 față de dolar și s-a apropiat de pragul crucial de 100 față de euro. 

  Banca Centrală a Rusiei anunță că va interveni pe piață pentru a susține rubla, în timp ce moneda s-a prăbușit la un minim istoric, relatează Reuters.

  Potrivit unor informații, punctele de schimb valutar din capitala rusă au încetat să schimbe rublele pentru dolari și euro. 

  Totodată, piețele bursiere și financiare din Rusia au reacționat cu o cădere bruscă la începerea unui război la scară largă împotriva Ucrainei, informează presa de la Moscova. 

  La ora 10:00, ora Kievului, indicele Bursei de la Moscova scăzuse cu aproape 29%, la aproximativ 2.200 de puncte; la ora 11:30, scăderea ajunsese la 45%, sub 1.700 de puncte. Conform regulilor bursei, tranzacționarea a trebuit să fie suspendată temporar din cauza prăbușirii bruște, dar acest lucru nu a ajutat la calmarea vânzării panicate a titlurilor de valoare. După reluarea tranzacțiilor, scăderea a continuat.

   
 • 11:20
  Navalinîi: Acest război dintre Rusia și Ucraina este purtat pentru a ascunde jaful cetățenilor ruși

  Navalinîi: Acest război dintre Rusia și Ucraina este purtat pentru a ascunde jaful cetățenilor ruși

  În timpul procesului său de judecată care a avut loc astăzi, Alexei Navalnîi a condamnat agresiunea rusă din Ucraina, lansată de armată în dimineața zilei de 24 februarie.

   „Sunt împotriva acestui război. Cred că acest război dintre Rusia și Ucraina este purtat pentru a ascunde jaful cetățenilor ruși și pentru a le distrage atenția de la problemele care există în interiorul țării, de la degradarea economiei. Acest război va duce la un număr uriaș de victime, la vieți distruse și la o continuare a acestei linii de sărăcire a cetățenilor ruși. Acest grup care a preluat acum puterea, faptul că declanșează literalmente războaie de dragul palatului lor din Ghelendjic arată încă o dată cât de multă dreptate am avut”, a spus Navalinîi. 

   
 • 10:58
  Lukașenko: Trupele belaruse nu sunt implicate în operațiunea specială rusă din Ucraina

  Lukașenko: Trupele belaruse nu sunt implicate în operațiunea specială rusă din Ucraina

   „Trupele noastre nu iau parte la această operațiune”, a declarat Lukașenko la o întâlnire operațională cu militarii. 

  Lukașenko a adăugat că președintele rus Vladimir Putin l-a informat în cursul dimineții foarte detaliat despre desfășurarea operațiunii militare din Donbas. „După cum a spus, scopul operațiunii este lipsit de ambiguitate: este de a opri genocidul oamenilor din regiunile Donețk și Lugansk”, a subliniat Lukașenko.

  El a menționat că unele trupe rusești au rămas pe teritoriul Belarusului după exercițiile comune cu Rusia. „Nu mi-e rușine să spun acest lucru: nu eram pregătiți să acoperim direcția sud în această situație, deoarece unitățile ucrainene militare, nu de frontieră, s-au deplasat la graniță și au început să efectueze manevre acolo. Am văzut asta, dar nu am avut niciodată trupe acolo. Prin urmare, am sugerat ca o mică parte (n.r. din militarii ruși) să fie lăsată acolo, la granițele de sud, până când îi vom putea înlocui cu propriile noastre forțe armate”, a explicat Lukașenko. 

   
 • 10:58

  Atacul militar asupra Ucrainei, dublat de unul cibernetic

  Informația a fost confirmată de Ministrul Transformării Digitale, Mykhailo Fedorov, care a precizat că atacuri cibernetice asupra paginilor web ale instituțiilor de stat și a băncilor. Oficialul susține că atacurile sunt de pe teritoriul Rusiei.

  ⚡️Russian hackers are conducting a massive cyber attack on Ukraine.

  Digital Transformation Minister Mykhailo Fedorov said that the attacks were ongoing all night. Hackers are openly using botnets of Russian special forces. The attacks hit government sites and banks.

  — The Kyiv Independent (@KyivIndependent) February 24, 2022

   
 • 10:48
  Joe Biden: Putin a ales un război premeditat care va aduce pierderi catastrofale de vieți omenești și suferință umană

  Joe Biden: Putin a ales un război premeditat care va aduce pierderi catastrofale de vieți omenești și suferință umană

  „Rusia este singura responsabilă pentru moartea și distrugerea pe care le va aduce acest atac, iar Statele Unite și aliații și partenerii săi vor răspunde într-un mod unit și decisiv. Lumea va trage Rusia la răspundere”, a declarat Joe Biden.  

  „Rugăciunile lumii sunt alături de poporul ucrainean, în timp ce suferă un atac neprovocat și nejustificat din partea forțelor militare ruse. Președintele Putin a ales un război premeditat care va aduce pierderi catastrofale de vieți omenești și suferință umană”, a mai spus președintele american.  

   
 • 10:36
  Liderul de la Kremlin spune că Rusia va răspunde dur dacă forțele externe vor interveni în Ucraina (VIDEO)

  Liderul de la Kremlin spune că Rusia va răspunde dur dacă forțele externe vor interveni în Ucraina (VIDEO)

  „Acum câteva cuvinte importante, foarte importante pentru cei care ar putea fi tentați din exterior să intervină în evenimentele care au loc. Oricine încearcă să intervină împotriva noastră, ca să nu mai vorbim de punerea în pericol a țării și a poporului nostru, trebuie să știe că răspunsul Rusiei va fi imediat și vă va conduce la consecințe cu care nu v-ați mai confruntat niciodată în istoria voastră. Suntem pregătiți pentru orice evoluție a evenimentelor. Au fost luate toate deciziile necesare în acest sens. Sper că voi fi ascultat”, a declarat Putin. 


   
 • 10:32

  Armata ucraineană anunță că a doborât al șaselea avion rus


   
 • 10:28

  Explozie în localitatea Kalinovca (VIDEO)

  Un cititor AGORA a expediat pe adresa redacției imagini cu explozie din Kalinovca.


   
 • 10:26

  Putin, către militarii ucraineni: Vă îndemn să depuneți armele și să mergeți acasă (VIDEO)

  În discursul pe care l-a ținut înainte ca Rusia să înceapă atacul asupra Ucrainei, Vladimir Putin i-a îndemnat pe militarii ucraineni să se predea. 

  „Ați depus un jurământ de credință față de poporul ucrainean, și nu față de junta antipopulară, care jefuiește Ucraina și intimidează acest popor. Nu executați ordinele sale criminale. Vă îndemn să depuneți imediat armele și să mergeți acasă. Permiteți-mi să clarific: toți membrii armatei ucrainene care se conformează acestei cereri vor putea părăsi zona de război fără obstacole și se vor putea întoarce la familiile lor. Insist încă o dată: toată responsabilitatea pentru posibilele vărsări de sânge va fi în întregime pe conștiința regimului care conduce teritoriul Ucrainei”, a spus Putin. 

   
 • 10:15

  Șeful Comisiei pentru afaceri externe din Bundestag susține trimiterea armelor în Ucraina

  „Am fost împotriva livrărilor de arme pentru a menține deschise canalele de comunicare cu Moscova. Deocamdată, acest lucru s-a terminat. Ceea ce contează acum este apărarea. Orice arme pe care le putem furniza, trebuie să le livrăm Ucrainei”, Norbert Röttgen, șeful Comisiei pentru afaceri externe din Bundestagul german. 

  Până acum, Germania a refuzat să trimită arme în Ucraina, blocând chiar eliberarea armelor de origine germană transferate din Estonia. 

   
 • 10:07
  Stațiile de metrou devin buncăre improvizate la Kiev

  Stațiile de metrou devin buncăre improvizate la Kiev

  În capitala ucraineană Kiev, stațiile de metrou au devenit buncăre improvizate. Martorii din oraș au declarat pentru CNN că stațiile sunt pline de oameni care transportă provizii, organizați în grupuri, informează CNN. 

  Stațiile sunt pline, dar nu și trenurile în sine, care încă circulă fără probleme.

  „În timp ce auzim acele sirene (de raid aerian), vă puteți imagina cât de panicați sunt oamenii din acest oraș care sunt scuturați din paturile lor de aceste explozii tunătoare care au avut loc în jurul nostru", a declarat reporterul Matthew Chance de la CNN.

   
 • 09:58

  Reacția Chinei la atacul Rusiei asupra Ucrainei: „Situația are loc pe fundalul unor probleme istorice complexe”

  Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe a refuzat să răspundă la mai multe întrebări despre atacul Rusiei asupra Ucrainei. Potrivit The Guardian, instituția nu acceptă nici măcar faptul că în Ucraina are loc o invazie. 

  „China îndeamnă la reținere”, a spus purtătorul de cuvânt al MAE chinez.

   
 • 09:45

  Un avion militar ucrainean a fost interceptat și a aterizat la Bacău, România

  O aeronava Suhoi 27, care aparține Forțelor Aeriene Ucrainene, a fost escortată pentru aterizare imediată pe Baza 95 Aeriană Bacău, România. Operațiunea a avut lor în dimineața zilei de joi, 24 februarie. 

  Potrivit Ministerului Apărării Naționale din România, două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române aflate în serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO au decolat în jurul orei 6:15,  pentru clarificarea unei situații aeriene referitoare la un zbor neautorizat în partea de nord a României, care se apropia de spațiul aerian național. Cele două aeronave militare române au aplicat procedurile și regulile internaționale în astfel de situații, procedând la interceptarea și identificarea vizuală a aeronavei care intrase în spațiul aerian românesc. 

  „După aterizare, pilotul militar ucrainean s-a pus la dispoziția autorităților române, urmând a fi luate măsurile legale care se impun în aceste situații”, anunță Ministerului Apărării Naționale din România.

   
 • 09:41
  Maia Sandu va ieși într-un briefing de presă începând cu ora zece

  Maia Sandu va ieși într-un briefing de presă începând cu ora zece

  Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se va expune asupra situației din Ucraina în cadrul unui briefing de presă care va începe la ora zece. 


   
 • 09:36
  Aeroportul din Mariupol este în flăcări. Iată ce spun locuitorii orașului, aflat la granița cu Rusia

  Aeroportul din Mariupol este în flăcări. Iată ce spun locuitorii orașului, aflat la granița cu Rusia

  Jurnalistul Andrei Captarenco se află în orașul ucrainean Mariupol, amplasat la câțiva zeci de kilometri de granița cu Federația Rusă. Acesta spune că pe străzi este liniște și oamenii nu se evacuează. Dânsul a reușit să discute că unii locuitori ai orașului.

  O femeie a spus că Aeroportul Mariupol este în flăcări. O vârstnică a declarat că nu și-a imaginat niciodată derularea unui astfel de scenariu. „Am sperat până în ultimul moment”. 

  „Plecăm la serviciu dar ne facem griji. Este strașnic. Suntem o monedă de schimb dintre Rusia și SUA. Trebuie să plecăm din oraș”, a zis o altă femeie. 

   
 • 09:32

  Ministerul ucrainean al apărării confirmă prezența trupelor ruse dar susține că acestea suferă pierderi

  „Forțele naționale de apărare, utilizând dreptul de auto-apărare conform art. 51 al Cartei Națiunilor Unite, resping cu demnitate încercările inamicului de a trece granița de stat”, se arată comunicatul Ministerul Apărării de la Kiev.

  Instituția a precizat că nu sunt „pierderi în rândul apărătorilor Ucrainei”. Într-un comunicat anterior, reprezentanții armatei susțin că au neutralizat atacurile forțelor ruse, anunță CNN.

  Totuși, CNN susține că nu a putut să verifice independent veridicitatea acestor declarații.

  Jurnalistul ucrainean, Iuri Butusov susține că armata rusă conduce un atac terestru în regiune Harkov, Herson, Cernihiv, Sumy, Lugansk și Donețk.

   
 • 09:29
  Armata Română a activat punctele militare de comandă

  Armata Română a activat punctele militare de comandă

  Armata României a activat joi, 24 februarie, punctele militare de comandă cu atribuții în monitorizarea situației și coordonarea forțelor și mijloacelor destinate situațiilor concrete care pot apărea, având în vedere războiul din Ucraina.

  „Conducerea Ministerului Apărării Naționale a luat toate măsurile necesare de reacție, atât cele care revin în mod direct instituției, precum și cele de sprijin pentru celelalte componente ale sistemului național de securitate, conform planurilor de cooperare interinstituțională, elaborate din timp”, transmite agerpres.ro. 

   
 • 09:20

  Președintele Ucrainei spune că negociază cu occidentul crearea unei coaliții împotriva lui Putin

  Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a venit cu un nou mesaj către națiune. Șeful statului vecin a spus că negociază cu occidentul crearea unei coaliții împotriva lui Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, care a atacat în această dimineață Ucraina. , Volodymyr Zelensky a declarat că va oferi la fiecare oră informații noi. 


   
 • 08:51
  Coadă imensă de mașini la postul vamal Palanca - Maiki-Udobnoe

  Coadă imensă de mașini la postul vamal Palanca - Maiki-Udobnoe

  Coadă imensă de mașini așteaptă acum pe sensul de intrare în Republica Moldova, la postul vamal Palanca - Maiki-Udobnoe. Din imaginile furnizate de Poliția de Frontieră, majoritatea autovehiculelor sunt cu numere de înmatriculare ucrainești. 


   
 • 08:48

  Ministerul Apărării și cel de Interne așteaptă deciziile care vor fi luate la ședința CSS

  Ministerul Apărării și cel de Interne așteaptă deciziile care vor fi luate la ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), care a fost convocat de urgență în această dimineață. Informația a fost confirmată de purtătoarele de cuvânt ale celor două instituții. 

  Menționăm că ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi și ministra Afacerilor Interne sunt membri din oficiu ai CSS. 

   
 • 08:37

  Locuitorii Kievului părăsesc în masă orașul


  Sursa: The Guardian

   
 • 08:19

  Rada Supremă a Ucrainei a aprobat instituirea legii marțiale în toată țara

  Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței din 24 februarie, cu voturile a 300 de deputați. În cadrul întrunirii, speakerul Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk a interzis deputaților să părăsească Kievul, susținând că cine o va face „este trădător”, transmite Ukrainskaya Pravda.

   
 • Advertoriale
  Fă-ți ghiozdanul pentru școală cu METRO! Rechizitele care îți vor face învățatul mai plăcut (FOTO)

  Fă-ți ghiozdanul pentru școală cu METRO! Rechizitele care îți vor face învățatul mai plăcut (FOTO)

  Maib a inaugurat „maib Academy”, un centru inovativ de instruiri pentru angajați

  Maib a inaugurat „maib Academy”, un centru inovativ de instruiri pentru angajați

  Î.S. MOLDATSA recrutează. Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar

  Î.S. MOLDATSA recrutează. Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar

  E un efort pe care nu-l putem face
  singuri, așa că te așteptăm alături de noi
  EMISIUNI
  • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
   DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
  • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
  • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
  Cele mai populare
  • 1
   Zelenski îi avertizează pe oficialii ucraineni să nu vorbească despre tacticile militare ale Kievului
  • 2
   Primul satelit moldovenesc a fost plasat cu succes pe orbită
  • 3
   Așa-zisul ministru de externe din stânga Nistrului s-a întâlnit cu reprezentantul special al Ucrainei pentru reglementarea moldo-transnistreană
  • 4
   Primul sector din drumul de ocolire a municipiului Chișinău este gata în proporții de 70%, anunță Spînu
  Autentificare
  Ai uitat parola?
  Salvează articolul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

  Urmărește subiectul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.