Refugiati urgenta UCRAINA

Live text

LIVE TEXT. 25.02.2022. A doua zi de război în Ucraina: Kievul a fost atacat la ora 4 dimineața

LIVE TEXT. 25.02.2022. A doua zi de război în Ucraina: Kievul a fost atacat la ora 4 dimineața

Confruntările militare în Ucraina continuă a doua zi. Kievul a fost atacat la ora 4, în dimineața zilei de vineri, 25 februarie 2022. „Armata, grănicerii, Garda Națională, poliția, serviciile de informații, forțele de apărare teritorială - toate își îndeplinesc sarcinile la maximum. Ne apărăm! Nu ne oprim! Glorie Ucrainei”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. (Cronica primei zile de război în Ucraina o puteți găsi în modulul de LIVE TEXT pe AGORA)

01:10

Rusia blochează rezoluția Consiliului de Securitate al ONU de condamnare a invaziei din Ucraina

Rusia și-a folosit dreptul de veto pentru a bloca o rezoluție a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite care condamnă invazia sa în Ucraina. 

Astfel, au fost  11 voturi pentru, unul împotrivă și trei abțineri.  Țările care s-au abținut sunt China, India și Emiratele Arabe Unite. 

 
 • 00:15
  Zelenski îi avertizează pe ucraineni că urmează o noapte extrem de grea (VIDEO)

  Zelenski îi avertizează pe ucraineni că urmează o noapte extrem de grea (VIDEO)

  Într-o nouă adresare, Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe ucraineni să facă tot ce le stă în putință pentru a rezista atacurilor din noaptea aceasta. „Vreau să spun sincer, această noapte va fi mult mai grea decât ziua. Nu putem pierde capitala. (...) Vă avertizez că inamicul va utiliza toate forțele pentru ca să treacă peste apărarea noastră. În această noaptea ei vor încerca să ne ia cu asalt. Noi toți trebuie să înțelegem ce ne așteaptă, trebuie să rezistăm în noaptea aceasta. Soarta Ucrainei se decide acum!”, a spus Zelenski.    
 • 23:32

  Ministerul rus al Apărării susține că hackerii nu au spart site-ul instituției

  Ministerul rus al Apărării a negat informațiile potrivit cărora hackerii de la Anonymous ar fi pătruns pe site-ul său și ar fi furat datele personale ale militarilor, informează RIA Novosti.


   
 • 23:11

  Casa Albă confirmă că SUA îi va sancționa pe Putin și Lavrov

  SUA se vor alătura Uniunii Europene în sancționarea directă a președintelui rus Vladimir Putin și a ministrului rus de externe Serghei Lavrov, a confirmat vineri Casa Albă, informează CNN. 

  Secretara de presă a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că decizia a fost luată în urma unei convorbiri telefonice între președintele american, Joe Biden, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.


   
 • 22:30
  În Georgia, protestatarii au cerut demisia premierului din cauza poziției față de Ucraina

  În Georgia, protestatarii au cerut demisia premierului din cauza poziției față de Ucraina

  Câteva mii de persoane din Tbilisi au cerut demisia premierului georgian Irakli Garibashvili din cauza poziției sale în problema Ucrainei, scrie presa locală. 

  În cursul zilei de astăzi, Garibashvili a anunțat că Georgia nu se va alătura sancțiunilor financiare și economice occidentale impuse Rusiei după începerea operațiunii militare din Ucraina. 

  În timpul protesteor, apelurile la demisie au alternat cu sloganele de susținere a Ucrainei.

   
 • 22:21

  Anonymous susține că a sustras baza de date a site-ului ministerului rus al Apărării

  Anonymous susține că a sustras baza de date a site-ului ministerului rus al Apărării. Anterior grupul a spus că declară război cibernetic guvernului rus. 

   
 • 22:14
  150 de elicoptere s-ar afla în sudul Belarusului

  150 de elicoptere s-ar afla în sudul Belarusului

  Imagini din satelit realizate astăzi au arătat mai multe desfășurări mari de trupe și aproximativ 150 de elicoptere de transport în sudul Belarusului, a declarat o companie privată americană, relatează Reuters. 

  Imaginile au arătat, de asemenea, o mare desfășurare de forțe terestre cu câteva sute de vehicule în poziție de convoi în mai multe câmpuri.


   
 • 21:59
  China pledează pentru respectarea suveranității tuturor țărilor, inclusiv a Ucrainei

  China pledează pentru respectarea suveranității tuturor țărilor, inclusiv a Ucrainei

  „Suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor ar trebui să fie respectate și susținute. Obiectivele și principiile Cartei ONU ar trebui, de asemenea, să fie susținute în comun. Acesta este un principiu pe care China îl respectă întotdeauna și o normă de bază care guvernează relațiile internaționale și la care toate țările ar trebui să adere. În același timp, recunoaștem că problema Ucrainei are un context istoric complex și special și înțelegem preocupările legitime ale Rusiei cu privire la problemele de securitate. China susține că toți ar trebui să renunțe la mentalitatea Războiului Rece și, în cele din urmă, să pună în aplicare un mecanism de securitate european echilibrat, eficient și durabil prin dialog și negociere”, a declarat Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei. 

   
 • 21:44
  Ministerul ucrainean al Apărării susține că unii militari ruși nu ar avea destule rezerve de combustibil

  Ministerul ucrainean al Apărării susține că unii militari ruși nu ar avea destule rezerve de combustibil


  Ministerul ucrainean al Apărării susține că unii militari ruși nu ar avea destule rezerve de combustibil. Într-o postare pe rețelele de socializare, ministerul anunță că militarii „Umblă cu canistre și încearcă să cumpere combustibil. Soldații forțelor de ocupație cer hrană de la populația locală. Au fost înregistrate cazuri de jefuire a unităților comerciale de către ocupanții ruși”.

   
 • 21:29

  Lukașenko spune că Minsk și Moscova nu se tem sancțiuni

  Alexandr Lukașenko spune că nici Minskul și nici Moscova nu se tem de sancțiunile occidentale, relatează RIA Novosti. „Nu există frică, sunt resurse. Nu vom muri!”, a spus acesta. 

   
 • 21:18

  Primarul de Kiev spune că au avut loc cinci explozii în apropierea Termocentralei 6 din capitală


  „Au avut loc cinci explozii cu un interval de 3-5 minute în apropierea Termocentralei 6. Acolo merg serviciile de urgență”, a spus Vitali Klitchko.  

   
 • 21:16

  Autoritățile au permis efectuarea a 17 zboruri pentru repoziționarea aeronavelor

  Astăzi au fost efectuate o serie de zboruri de repoziționare/relocare a aeronavelor, conform solicitărilor operatorilor aerieni. O mare parte din acestea deja au avut loc, altele urmează să fie executate în zilele următoare.


  Până la ora actuală în scop de repoziționare, de pe Aeroportul Internațional Chișinău au decolat 7 aeronave, alte două aeronave urmează să aterizeze în curând. În total a fost acordată permisiunea pentru efectuarea a 17 zboruri.


  Toate zborurile sunt efectuate fără pasageri la bordul aeronavelor.

   
 • 21:09

  Primăria din Kiev a îndemnat pe toată lumea să meargă la adăpost, de teama unui atac aerian

  „Începând cu ora 21:00 pe 25 februarie, în capitală a fost înregistrată amenințarea unui atac aerian! Rugăm urgent pe toată lumea să se mute la adăpost!”, avertizează primăria.  

   
 • 21:02

  Avertizarea privind spațiul aerian ucrainean a fost extinsă, fiind invocată o amenințare cu rachete

  Autoritățile europene de reglementare în domeniul aviației dublează dimensiunea zonei de avertizare din jurul Ucrainei, temându-se de „rachete cu rază medie de acțiune care pătrund în spațiul aerian controlat”, informează CNN. 

  Agenția pentru Siguranța Aviației din Uniunea Europeană și-a extins avertismentul pentru companiile aeriene și alți operatori civili de la 100 de mile marine la 200 de mile marine de la granița ucraineană cu Rusia. 

  Agenția a declarat că zona extinsă ia în considerare acum „riscul reprezentat de amenințarea lansărilor de rachete către și dinspre Ucraina”.

   
 • 20:57
  Zelenski, către liderii UE: S-ar putea să fie ultima dată când mă vedeți în viață

  Zelenski, către liderii UE: S-ar putea să fie ultima dată când mă vedeți în viață

  Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a spus liderilor UE în timpul unei conferințe video că s-ar putea să fie ultima dată când îl mai văd în viață. 

  Potrivit presei europene, convorbirea video a avut loc în seara de 24 februarie, înainte ca liderii țărilor UE să decidă asupra unei noi serii de sancțiuni împotriva Rusiei.


  Cu puțin timp înainte de convorbire, Zelenski a ținut un discurs televizat în care a spus că este ținta numărul unu a Rusiei pentru capturare, iar membrii familiei sale sunt ținta numărul doi. 

  Astăzi, președintele rus Vladimir Putin a cerut armatei ucrainene să preia puterea în stat, în timp ce Zelenski a declarat că rămâne la Kiev și va continua să lupte pentru independența țării. 

   
 • 20:10

  Maia Sandu: Nu s-au confirmat informațiile despre atacurile din zona Tiraspolului spre Odesa

  „Nu există permise pentru riscuri militare pe teritoriul R. Moldova la ziua de astăzi. Aici zona principală de atenție sunt raioanele din stânga Nistrului și instituțiile noastre sunt cu ochii pe lucrurile de acolo. În aceste zile se văd anumite schimbări, dar nu sunt în măsura  în care să indice pregătiri pentru anumite operațiuni. 


  Pentru moment nu există informații care ar duce la concluzia că acolo se pregătește ceva, dar evident nu putem să excludem acest lucru pe teritoriul din stânga Nistrului. Știm bine cu toții că există armata Federației Ruse și asta presupune un risc despre care noi am vorbit în toți acești ani și e motivul din care am cerut ca armata rusă să fie scoasă de pe teritoriul țării noastre.


  Nu s-au confirmat informațiile (de dimineață - n. red.) despre atacurile din zona Tiraspolului spre Odesa.”

   
 • 20:10
  Noi proteste în Sankt Petersburg. Presa rusă scrie că au loc rețineri
  fontanka.ru

  Noi proteste în Sankt Petersburg. Presa rusă scrie că au loc rețineri

  Locuitorii orașului Sankt Petersburg s-au adunat din nou la un protest împotriva agresiunii militare din Ucraina, relatează presa locală.  Mulțimea de 150-200 de persoane s-a deplasat în coloană în centrul orașului. Jurnaliștii relatează că zeci de oameni ar fi fost reținuți. 

   
 • 19:47
  Secretarul General al NATO: Decizia lui Putin de a continua agresiunea e o greșeala strategică pentru care Rusia va plăti

  Secretarul General al NATO: Decizia lui Putin de a continua agresiunea e o greșeala strategică pentru care Rusia va plăti

  „Cerem Rusiei sa oprească atacul militar. Decizia lui Putin de a continua agresiunea e o greșeala strategică pentru care Rusia va plăti. Noi trebuie sa fim pregătiți să facem mai mult, chiar dacă trebuie sa plătim mai mult. Poporul rus trebuie să știe că țara nu va mai fi sigură. Noi vom face tot ce putem ca să protejam fiecare aliat și fiecare centimetru din teritoriul NATO. Țări precum Georgia, Bosnia și Herțegovina și Moldova trebuie sa fie ajutați sa meargă pe calea pe care au ales-o și sa o facă liber.

  Este o situație fluidă. Am observat ca forțele ucrainene luptă cu curaj. Mesajul din partea liderilor NATO este ca suntem aici să sprijinim Ucraina nu doar acum, dar și mai mulți ani”, a declarat Jens Stoltenberg. 

  „I-am spus Rusiei: noi furnizăm sprijin partenerilor noștri, cum e Ucraina, dar când vorbim de aliații noștri, noi furnizăm securitate”, a mai spus Secretarul General al NATO. 

   
 • 19:45

  Zaharova: Aderarea Finlandei la NATO ar putea avea repercusiuni militare și politice grave

  „Considerăm că angajamentul guvernului finlandez față de o politică de nealiniere militară este un factor important în asigurarea securității și stabilității în Europa de Nord.  Aderarea Finlandei la NATO ar putea avea repercusiuni militare și politice grave”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova.

   
 • 19:41
  Ministerul Sănătății a instalat corturi de testare COVID-19 la punctele de trecere pentru persoanele cu simptome

  Ministerul Sănătății a instalat corturi de testare COVID-19 la punctele de trecere pentru persoanele cu simptome

  Toate punctele de trecere ale frontierei cu Ucraina au fost asigurate cu personal medical care realizează trierea și testarea cetățenilor străini cu semne clinice specifice COVID-19. Toate centrele pentru migranți au fost dotate cu mii de teste și echipamente de protecție, inclusiv dezinfectant.

  În cazul confirmării infecției, persoanele cu forme ușoare de COVID-19 vor fi plasate în izolatoarele centrelor pentru refugiați, iar cele cu forme grave care necesită spitalizare vor fi preluate de către echipele de asistență medicală urgentă și transportate în instituțiile medicale.

  Ministerul menționează că, în toate situațiile de urgențe medico-chirurgicale, inclusiv în cazurile de spitalizare, asistența medicală va fi oferită gratuit, conform protocoalelor și standardelor. 


   
 • 19:36
  Accesul la Facebook va fi restricționat în Rusia

  Accesul la Facebook va fi restricționat în Rusia

  Roskomnadzor (RCN) a restricționat parțial accesul la rețeaua de socializare Facebook în Rusia,  începând cu 25 februarie, în conformitate cu o decizie a Procuraturii Generale, a anunțat agenția rusă Interfax.

  „La 25 februarie, Procuratura Generală, în coordonare cu Ministerul Afacerilor Externe, a decis să recunoască rețeaua de socializare Facebook ca fiind implicată într-o încălcare a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, precum și a drepturilor și libertăților cetățenilor ruși. În conformitate cu decizia Procuraturii Generale în ceea ce privește rețeaua de socializare Facebook, începând cu 25 februarie 2022, Roskomnadzor, în conformitate cu legea, ia măsuri de restricționare parțială a accesului”, scrie presa rusă. 

   
 • 19:34

  Serviciul de informații și Securitate din Moldova a blocat primul site de știri care incită la război

  În procesul de colectare de date despre surse cu conținut online care instigă la ură, război sau la violență a fost identificat portalul web www.vkurse.md, ce distribuie pe teritoriul Republicii Moldova informații de proveniență externă, la bază fiind materialele difuzate de agențiile de presă din exteriorul țării care justifică agresiunea militară contra puterii legal alese din Ucraina.

   

   „Ca urmare, prin Ordinul Directorului Serviciului de Informații și Securitate Nr. 12 din 25 februarie 2022, în temeiul punctelor 26-28 ale Dispoziției Nr.1 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, a fost solicitată blocarea site-ului web menționat ca sursă care promovează informații ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență”

   
 • 19:22

  Ministerul rus al Apărării: 211 instalații de infrastructură militară ucraineană au fost scoase din funcțiune

  Ministerul rus al Apărării, citat de agenția de presă TASS, anunță că timp de două zile că a scos din funcțiune 211 instalații militare ucrainene. 

  Totodată, ministerul susține că a confiscat un număr mare de arme și că a distrus șase avioane de luptă, un elicopter și cinci drone aeriene ale Ucrainei.

  Forțele armate rusești mai afirmă că au doborât 17 posturi de comandă și noduri de comunicații, 19 sisteme de rachete de apărare aeriană și 39 de radare.

   
 • 19:10

  Zelenski s-a filmat la Kiev alături de premierul țării și mai mulți colegi

  Volodimir Zelenski susține că rămâne la Kiev. Acesta a înregistrat un video alături de mai mulți colegi, printre care și premierul țării. „Suntem aici, apărăm independența noastră”, a declarat acesta.
   
 • 18:55
  Consiliul Europei suspendă drepturile de reprezentare ale Rusiei

  Consiliul Europei suspendă drepturile de reprezentare ale Rusiei

   „În conformitate cu Statutul Consiliului Europei, Comitetul de Miniștri a decis astăzi să suspende cu efect imediat drepturile de reprezentare a Federației Ruse în cadrul Comitetului de Miniștri și al Adunării Parlamentare, ca urmare a atacului armat al Federației Ruse asupra Ucrainei”, se spune într-un comunicat de presă al Consiliului Europei. 

   
 • 18:29

  Arestovici: Astfel de pierderi nu au fost suferite de Federația Rusă în niciun conflict armat

  Potrivit unuia din consilierii președintelui ucrainean, Alexei Arestovici,  armata rusă ar fi suferit numeroase pierderi, iar numărul militarilor decedați ar fi peste o mie.

   „Inamicul are peste o mie de morți în mai puțin de două zile. Astfel de pierderi nu au fost suferite de Federația Rusă în niciun conflict armat. (...) După cum am presupus, a doua zi a fost cea mai dificilă: atât din punct de vedere moral, cât și financiar. Principalul detaliu care trebuie înțeles este că, astăzi, conducerea militară rusă a folosit toate forțele pe care le acumulase în direcția Ucrainei. Ei nu mai au rezerve. Cu toate acestea, ei se bazează în continuare pe mijloace psihologice pentru a obține victoria, ceea ce aduce la viață mișcarea accelerată a coloanelor și atacurile de elicoptere, al căror scop este de a crea efectul unei abordări iminente și de neoprit”, a declarat Arestovici într-o postare pe rețelele de socializare.  

   „Negocierile înseamnă întotdeauna că inamicul a început, dacă nu să se epuizeze, atunci să se gândească”, a mai menționat Arestovici.  

   
 • 18:02
  Papa Francisc s-a întâlnit cu ambasadorul rus la Vatican

  Papa Francisc s-a întâlnit cu ambasadorul rus la Vatican

  Papa Francisc s-a întâlnit cu ambasadorul rus la Vatican, Alexander Avdeev. Diplomatul a declarat pentru TASS că suveranul pontif a vrut să se intereseze personal de situația din Donbas și Ucraina.

  „Papa Francisc a vrut să întrebe personal despre situația din Donbas și Ucraina”, a declarat ambasadorul.

  El a precizat că informațiile citate de unele mass-media potrivit cărora suveranul pontif „s-a oferit să medieze o soluție la criză” ar fi false false.

   
 • 17:15

  Putin a îndemnat armata ucraineană să preia puterea (VIDEO)

  Președintele rus Vladimir Putin i-a îndemnat pe militarii din Forțele Armate ale Ucrainei să preia puterea la Kiev. El a declarat acest lucru în cadrul unei reuniuni de urgență cu Consiliul de Securitate al Rusiei, transmite RBC.

   „Încă o dată fac apel la militarii din Forțele Armate ale Ucrainei: nu permiteți ca neonaziștii să vă folosească copiii, soțiile și bătrânii ca scuturi umane, luați puterea în propriile mâini. Se pare că ne va fi mai ușor să ajungem la un acord cu voi decât cu această bandă de drogați și neonaziști care s-au stabilit la Kiev și au luat ostatică întreaga națiune ucraineană”, a spus el.


   
 • 17:03

  Franța va furniza echipamente defensive Ucrainei

  Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Franța va furniza echipamente defensive Ucrainei, informează CNN. Totodată, Franța va oferi o asistență bugetară suplimentară de 300 de milioane de euro.

  Hexagonul nu a furnizat anterior arme Ucrainei, dar a oferit ajutor umanitar și sprijin bugetar.

   
 • 16:52

  „Dați-o afară de peste tot”. Kuleba le cere țărilor europene deconectarea Rusiei de la SWIFT


  „Pentru unii lideri europeni care încă ezită: în fiecare an, la evenimentele comemorative, spuneți „Mai mult niciodată”. A sosit momentul să o dovediți. Rusia duce un război de agresiune îngrozitor în Europa. Iată testul „Mai mult niciodată”: deconectați Rusia de la SWIFT și dați-o afară de peste tot”, a declarat ministrul de Externe al Ucrainei. 

   
 • 16:51

  VIDEO. Informații utile în limba ucraineană pentru migranții ucraineni veniți în Republica Moldova


   
 • 16:45

  Lituania va furniza Ucrainei muniții suplimentare

  Lituania va furniza Ucrainei veste antiglonț, căști, mitraliere și muniții suplimentare, a anunțat Ministerul Apărării lituanian.

  „Suntem alături de Ucraina”, a spus ministerul într-un mesaj pe Twitter.


   
 • 16:39
  BNM încearcă să găsească soluții pentru deținătorii de hrivne și inițiază consultări cu instituțiile din Ucraina

  BNM încearcă să găsească soluții pentru deținătorii de hrivne și inițiază consultări cu instituțiile din Ucraina

  Banca Națională a Moldovei (BNM) lansează inițierea consultărilor cu instituțiile din Ucraina pentru a găsi o soluție pentru refugiații ucraineni deținători de hrivne.

  „În acest proces vor fi implicate și băncile licențiate din Republica Moldova pentru a identifica rezolvarea în cel mai scurt timp posibil, astfel încât eventualele stocuri de hrivne să poată fi transportate în Ucraina pentru a fi convertite în valută liber convertibilă”, se spune într-un comunicat de presă al BNM. 

   Totodată, Banca Națională declară că întreprinde măsuri sporite de supraveghere a activității unităților de schimb valutar care, conform legii, stabilesc în mod independent cursul de cumpărare și vânzare a valutelor, având obligativitatea de a respecta prevederile legale.

   
 • 16:38

  Europarlamentarul Siegfried Mureșan: Republica Moldova este acum tratată ca și cum ar fi un stat membru al UE

  Preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE - Moldova, Siegfried Mureşan, susține că Republica Moldova este acum tratată ca și cum ar fi un stat membru al UE.
  „Va primi sprijin din partea UE ca orice alt stat membru al Uniunii. Tot ceea ce putem oferi ca sprijin statelor membre UE vom oferi și Moldovei. Mulțumim Republicii Moldova pentru tot ce face pentru oamenii din Ucraina”, a scris europarlamentarul pe rețelele de socializare.

   
 • 16:30

  Sergiu Chetraru, numit astăzi administrator la SRL Avia Invest în perioada stării de urgență

  Sergiu Chetraru a fost numit astăzi administrator la SRL Avia Invest, pe perioada stării de urgență, după ce Boris Salov a fost suspendat din această funcție. Decizia a fost adoptată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale. 


  Hotărârea este dictată de importanța asigurării securității și ordinii publice și ținând cont de rolul pe care îl are Aeroportul Internațional Chișinău în infrastructura aviatică a Republicii Moldova.

   
 • 16:15

  Ministerul rus de Externe vrea tragerea la răspundere a Kievului pentru „crimele comise”

  „Sarcina operațiunii este de a trage la răspundere figurile actuale, a regimul marionetă, pentru crimele comise în acești ani împotriva civililor, inclusiv a cetățenilor ruși”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova în cadrul unui briefing. 

   
 • 15:49
  Crește numărul persoanelor refugiate care au fost cazate în Chișinău

  Crește numărul persoanelor refugiate care au fost cazate în Chișinău

  Peste 100 de persoane refugiate, inclusiv copii, sunt cazate actualmente la Centrul Moldexpo din capitală. Totodată peste 20 de refugiați sunt plasați într-un cămin al Direcției educație tineret și sport, iar alte circa 40 de persoane sunt cazate la Spitalul de Ftiziopneumologie. Despre aceasta a anunțat primarul orașului Chișinău, Ion Ceban.

  Mai mult, este pregătit și al doilea pavilion de la Moldexpo pentru persoanele refugiate. În total, acolo este posibilitatea să cazăm 500 de persoane.

  Numărul celor care primesc asistenţă se schimbă din oră în oră, întrucât unii refugiați rămân, alții tranzitează Chișinăul, merg spre alte țări.

   
 • 15:47

  UE se pregătește să înghețe activele lui Putin și Lavrov

  Uniunea Europeană intenționează să înghețe activele președintelui rus Vladimir Putin și ale ministrului de externe Serghei Lavrov în cadrul unui nou pachet de sancțiuni, relatează Financial Times și New York Times. Sursele au declarat că pachetul de sancțiuni nu va include interdicții de călătorie.

   
 • 15:34

  Sursele ucrainene publică harta acțiunilor militare la acest moment


   
 • 15:27

  ANRE a amânat decizia privind scumpirea energiei electrice

  În ședința de azi a Agenției Naționale pentru Reglementare Energetică a fost amânată decizia privind majorarea tarifului la energie electrică. Amânarea vine la indicația Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale, până după perioada stării de urgență.  

   
 • 15:25

  Putin a declarat că e gata de negocieri, după o discuție cu președintele chinez

  Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping au avut o convorbire telefonică, în urma căreia Ministerul chinez de Externe a declarat că liderul rus este pregătit să poarte discuții cu Kievul.

   „Rusia este pregătită să poarte discuții la nivel înalt cu Ucraina” , a declarat președintele rus, citează RIA Novosti. 


   
 • 15:17

  Principalele declarații ale prim-ministrei Natalia Gavrilița

  - Toate instituțiile statului lucrează în regim de alertă ca să ajute cetățenii


  - Pentru a stopa creșterea nejustificată a prețurilor la produsele de primă necesitate, membrii comisiei au decis extinderea listei produselor de primă necesitate pentru care este imitat adaosul comercial.


  - Se interzice exportul grâului și zahărului din R. Moldova, începând cu 1 martie


  - Am decis prelungirea contractului existent cu furnizorul de energie electrică și menținerea condițiilor contractuale până la 21 martie 2023


  - Am suspendat procedura de revizuire a tarifelor la energia electrică


  - Serviciul Vamal va simplifica procedura de import pentru ajutoarele umanitare

   
 • 15:13

  Apar imagini în care ar fi 10 mii de ceceni pregătiți să intre în război

  Unele surse media și canale de telegram au postat imagini din orașul Groznîi în care apar circa 10 mii de ceceni înarmați. Aceștia sunt pe cale să pornească spre Ucraina și să se alăture armatei ruse. Liderul din Cecenia, Ramzan Kadîrov a confirmat mobilizarea militarilor.


  Captură video. Sursa: t.me. Московский Телеграф.
   
 • 15:07
  Putin este gata să trimită o delegație la Minsk pentru discuții cu Ucraina

  Putin este gata să trimită o delegație la Minsk pentru discuții cu Ucraina

  Rusia este pregătită să își trimită delegația la Minsk pentru discuții cu Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, transmite RIA Novosti. 

   „După cum știți, astăzi, președintele ucrainean Zelenski a declarat că este gata să discute despre statutul de neutralitate al Ucrainei. Inițial, președintele rus Vladimir Putin a declarat că scopul operațiunii era de a ajuta LNR și DNR, inclusiv prin demilitarizarea și deznaționalizarea Ucrainei. Și aceasta, de fapt, este o componentă integrală a statutului de neutralitate”, a spus Peskov.

   „În acest context, ca răspuns la propunerea lui Zelenski, Vladimir Putin este gata să trimită la Minsk o delegație rusă la nivel de reprezentanți ai Ministerului Apărării, Ministerului de Externe și administrației prezidențiale pentru negocieri cu delegația ucraineană”, a declarat Peskov. 

   
 • 14:00

  Președintele Ucrainei îl cheamă pe liderul de la Kremlin la masa de negocieri

   „Pe tot teritoriul Ucrainei au loc lupte. Haideți să ne așezăm la masa de negocieri, pentru ca să nu mai moară oameni”, a declarat Volodimir Zelenski. 

   
 • 13:55

  Zelenski, către cetățenii europeni: Veniți în țara noastră și împreună cu noi apărați Europa!

  „Dacă aveți experiență militară și nu doriți să priviți incertitudinea politicienilor, veniți în țara noastră și împreună cu noi apărați Europa! Pe voi deja v-au șantajat cu gazul, deja vor să vă divizeze așa cum vor să facă acum cu Ucraina. Apărați-vă așa cum o facem noi!”, a declarat Vladimir Zelenski într-un apel video difuzat pe rețelele de socializare. 

   
 • 13:33

  Niveluri crescute de radiații la Cernobîil, anunță Agenția nucleară a Ucrainei

  Experţii societăţii Ekoţentr din Ucraina atribuie creşterea de radiaţii gamma în zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl de răscolirea solului vegetal în urma presiunii exercitate de un mare număr de echipamente militare grele, a indicat pe Facebook Inspectoratul de stat pentru reglementare nucleară din Ucraina (SNRIU), citat de Ukrinform, transmite Digi24.

  Sistemul automatizat de monitorizare a radiaţiilor din zona de excludere de la Cernobîl a înregistrat anterior o depăşire a nivelurilor acceptabile a radiaţiilor gamma, potrivit Ukrinform.

   
 • 13:30
  Zelenski: În fiecare țară a lumii, în fiecare țară a Europei, ieșiți în stradă! Cereți pace pentru Europa!

  Zelenski: În fiecare țară a lumii, în fiecare țară a Europei, ieșiți în stradă! Cereți pace pentru Europa!

   „Invazia Ucrainei de către Rusia nu este doar o invazie, este începutul unui război împotriva Europei. Împotriva unității Europei. Împotriva drepturilor fundamentale ale omului în Europa. Împotriva tuturor regulilor de conviețuire pe continent. Împotriva faptului că statele europene refuză să împartă granițele cu forța” , a declarat președintele Ucrainei într-un mesaj video. 

  Volodimir Zelenski a declarat că în pofida sancțiunilor Rusia continuă să atace, inclusiv pe civili, cetățenii Ucrainei. 

   „Europa are destule forțe ca să oprească agresiunea. Interzicerea vizelor pentru ruși, deconectarea de la SWIFT, izolarea totală a Rusiei, rechemarea ambasadorilor, embargo petrolier, toate aceste opțiuni trebuie să fie pe masă. Încă mai putem opri agresiunea. Trebuie să acționăm! Pot ajuta și oamenii de rând, în fiecare țara a lumii, în fiecare țară a Europei, ieșiți în stradă. Cereți pace pentru Europa! este dreptul nostru și ai vostru! (...) Când bombele cad în Ucraina, ele cad în Europa. Când mor oameni, sunt pierderi pentru toți europenii. Mai multă securitate pentru Ucraina, înseamnă mai multă securitate pentru Europa”, a mai declarat președintele ucrainean. 


   
 • 12:50

  Moldovagaz a transferat peste 125 de milioane de lei la bugetul de stat

  SA „Moldovagaz” a transferat peste 125 de milioane de lei la bugetul de stat cu titlu de TVA pentru luna decembrie. Despre aceasta a anunțat directorul companiei, Vadim Ceban.

   
 • 12:21

  Ucraina a reluat activitatea punctului Cuciurgan, anunță Tiraspolul

  Începând cu ora 11:30, Ucraina a reluat activitatea punctului de control Cuciurgan, anunță așa-zisele structuri de la Tiraspol.

   
 • 12:12

  Președintele României a discutat cu președinta R. Moldova

  „I-am reconfirmat și în această dimineață Președintei Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, în discuția telefonică avută, sprijinul deplin al României pentru Republica Moldova și cetățenii săi în acest context dramatic în care se află regiunea noastră. Ne coordonăm îndeaproape pentru a gestiona această situație”, se arată în comunicatul Ambasadei României la Chișinău.

   
 • 12:01

  UEFA transferat finala Ligii Campionilor de la St. Petersburg la Paris

  Decizia a fost luată în dimineața zilei de vineri, 25 februarie, în cadrul unei sesiuni extraordinare a Comitetului executiv al UEFA ca răspuns la „grava escaladare a situației de securitate din Europa”, transmite CNN.

  Finala Ligii Campionilor va avea loc pe 28 mai 2022, pe Stade de France.

  „UEFA își exprimă mulțumirile și aprecierea către Președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, pentru suportul său personal și angajamentul de a permite ca cel mai prestigios campionat al cluburilor europene de fotbal să se desfășoare în Franța în timpul unei crize fără precedent”, se arată în comunicat.

  Anterior, UEFA a fost supusă presiunilor din partea mai multor actori internaționali, fiind făcut apel la excluderea Rusiei din competițiile care urmează să aibă loc.

   
 • 10:39

  Ministerul Apărării explică prezența tehnicii militare pe străzile Chișinăului

  „În legătură cu informațiile privind deplasarea în această dimineață a unor unități de tehnică militară de transport pe străzile municipiului Chișinău, Ministerul Apărării face următoarele precizări: 

  Confirmăm că unitățile respective sunt din dotarea Armatei Naționale și se deplasau de la centrul de instruire la locul de dislocare permanent.

  Menționăm că în perioada respectivă sunt planificate deplasări de unități de tehnică și în alte garnizoane”, se spune într-un mesaj al Ministerului Apărării. 

   
 • 10:30

  Militarii ruși au confiscat două mașini ale forțelor armate ucrainene

  Viceministrul ucrainean al apărării a declarat că militarii ruși au confiscat două mașini ale forțelor armate ucrainene, înainte de a se schimba în uniforma armatei ucrainene și de a se îndrepta apoi spre centrul Kievului, fiind urmate de o coloană de camioane militare rusești, informează The Guardian. 

   
 • 10:12
  Ucraina a blocat punctele de trecere Kuciurgan și Platonova, anunță Tiraspolul

  Ucraina a blocat punctele de trecere Kuciurgan și Platonova, anunță Tiraspolul

  Ucraina a închis accesul mașinilor și a oamenilor la punctele de trecere a frontierei. Este vorba PTF Platonovo - Goianul Nou și Pervomaisc-Cuciurgan, anunță așa-zisele structuri de la Tiraspol.

   
 • 09:45
  Zelenski: Rachetele rusești sunt neputincioase în fața libertății noastre

  Zelenski: Rachetele rusești sunt neputincioase în fața libertății noastre

  Într-un mesaj video postat în dimineața zilei, Volodimir Zelenski a declarat că „mai devreme sau mai târziu, Rusia va trebui să vorbească despre încheierea acestei operațiuni militare, despre încheierea acestei invazii, și cu cât mai repede va începe această conversație, cu atât mai mici vor fi pierderile Rusiei”.

  „Ne aflăm pe teritoriul nostru, avem adevărul, nu ne pot distruge caracterul. Rachetele rusești sunt neputincioase în fața libertății noastre”, a spus președintele Ucrainei. 


  Acesta a salutat, de asemenea, protestele din Rusia împotriva invaziei.

  „Tuturor cetățenilor din Federația Rusă care ies să protesteze, vreau să le spun că vă vedem. Înseamnă că ne-ați auzit”, a spus el.

   
 • 09:43
  Angelina Jolie și-a exprimat susținerea față de Ucraina

  Angelina Jolie și-a exprimat susținerea față de Ucraina

  Actrița americană Angelina Jolie a publicat pe pagina sa de Instagram un mesaj prin intermediul căruia și-a declarat susținerea pentru Ucraina.

  „Ca și mulți dintre voi, mă rog pentru oamenii din Ucraina. Eu și colegii mei vom face tot posibilul pentru a asigura protecția și respectarea principalelor drepturi ale omului ale refugiaților din regiune. Am văzut deja mesaje despre victime și oameni care și-au părăsit casele pentru a se adăposti în locuri mai sigure.

   
 • 09:31

  Republica Moldova simplifică procedurile de intrare în țară pentru cetățenii ucraineni

  Cetățenii ucraineni pot intra pe teritoriul Republicii Moldova inclusiv cu acte de identitate interne și fără obligativitatea prezentării certificatului Covid-19. Minorii vor fi admiși cu certificat de naștere, buletin de identitate intern sau pașaport. Decizia a fost aprobată de Comisia Situații Excepționale. Mai multe detalii aici.

   
 • 09:26

  Grupul de hackeri Anonymous a declarat „război cibernetic” Rusiei

  Hackerii din grupul Anonymous au declarat un „război cibernetic” Rusiei în legătură cu evenimentele din Ucraina. Aceștia au anunțat despre asta pe canalul lor de Twitter.

  Totodată, Grupul Anonymous au anunțat că au efectuat un atac cibernetic asupra site-ului RT News.

   
 • 08:05

  Un pod ce ducea spre Kiev a fost aruncat în aer pentru a împiedica avansul trupelor ruse

  Un pod ce ducea spre Kiev a fost aruncat în aer de ucraineni pentru a împiedica avansul trupelor ruse. Consilierul ministrului ucrainean de interne, Anton Gerașenko anunță că astăzi ar putea fi „cea mai grea zi”.

  „Planul inamicului este să străpungă coloanele de tancuri de la Invankov și Cernihiv la Kiev”, a scris acesta. Gerașenko susține că armamentul donat de aliați Ucrainei este unul util, avansul tancurilor rusești fiind împiedicat de rachetele NWLAW și Javelin.

  „Apărătorii Kievului sunt pregătiți”, a adăugat acesta.

  Foto: UNIAN    
 • 07:53

  Banca Națională a Ucrainei a interzis tranzacțiile valutare cu ruble rusești și belaruse

  Banca Națională a Ucrainei a interzis instituțiilor autorizate să efectueze orice tranzacții valutare folosind ruble rusești și belaruse, precum și tranzacții care implică o persoană juridică sau o persoană fizică situată în Federația Rusă sau Belarus.

  Totodată, a fost introdusă și o interdicție privind îndeplinirea obligațiilor față de persoane juridice sau persoane fizice situate în Rusia sau Belarus.

   
 • 07:53

  Armata ucraineană anunță că elicoptere ale Rusiei au survolat deasupra Tiraspolului

  Forțele Armate ale Ucrainei comunică despre faptul că elicopterele militarilor ruși au survolat deasupra orașului Tiraspol, regiunea transnistreană. Anunțul a fost făcut în dimineața zilei de 25 februarie. Informația nu a fost deocamdată confirmată de Ministerul Apărării al R. Moldova. 

   
 • 07:24
  Un nou mesaj al președintelui Zelenski: „Ne apărăm! Nu ne oprim!”

  Un nou mesaj al președintelui Zelenski: „Ne apărăm! Nu ne oprim!”

  „Numai solidaritatea și determinarea ucrainenilor ne pot păstra libertatea și proteja statul. Armata, grănicerii, Garda Națională, poliția, serviciile de informații, forțele de apărare teritorială - toate își îndeplinesc sarcinile la maximum.

  Ne apărăm! Nu ne oprim! Glorie Ucrainei”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

  Președintele ucrainean a confirmat că un nou tir de rachete din partea Rusiei a fost lansat în jurul orei 4 dimineața, menționând că totodată, trupele ucrainene au reușit să oprească avansul inamicului în mai multe direcții. Zelenski susține că atacurile rusești au vizat obiective militare și civile, transmite The Guardian.

   
 • 07:12

  Mesajul ministrului ucrainean de Externe: Izolați Rusia. Tăiați toate legăturile

  „Un atac îngrozitor cu rachete rusești are loc asupra Kievului. Ultima dată când capitala noastră a trecut prin ceva asemănător a fost  în 1941 când a fost atacată de Germania Nazistă. Ucraina a învins acel rău și îl va învinge și pe acesta. Opriți-l pe Putin. Izolați Rusia. Tăiați toate legăturile. Excludeți Rusia de peste tot”, a scris ministrul ucrainean de Externe.

  În același timp, secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin, a anunțat că deține informații care confirmă faptul că tehnica militară și trupele ruse se îndreaptă spre Kiev, dinspre Belarus, distanța fiind de doar 32 de km. Informațiile au fost comunicate în jurul orei 06:30.


  Anterior, publicația americană Newsweek, cita oficiali americani care susțineau că Kievul ar putea să reziste cel mult 96 de ore. În același timp, președintele Zelenski, a anunțat că nu va părăsi nici țara și nici capitala Kiev, menționând că a fost marcat drept ținta nr. 1 și că vor să distrugă Ucraina din punct de vedere politic. 

   
 • Advertoriale
  Fă-ți ghiozdanul pentru școală cu METRO! Rechizitele care îți vor face învățatul mai plăcut (FOTO)

  Fă-ți ghiozdanul pentru școală cu METRO! Rechizitele care îți vor face învățatul mai plăcut (FOTO)

  Maib a inaugurat „maib Academy”, un centru inovativ de instruiri pentru angajați

  Maib a inaugurat „maib Academy”, un centru inovativ de instruiri pentru angajați

  Î.S. MOLDATSA recrutează. Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar

  Î.S. MOLDATSA recrutează. Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar

  E un efort pe care nu-l putem face
  singuri, așa că te așteptăm alături de noi
  EMISIUNI
  • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
   DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
  • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
  • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
  Cele mai populare
  • 1
   Zelenski îi avertizează pe oficialii ucraineni să nu vorbească despre tacticile militare ale Kievului
  • 2
   Primul satelit moldovenesc a fost plasat cu succes pe orbită
  • 3
   Așa-zisul ministru de externe din stânga Nistrului s-a întâlnit cu reprezentantul special al Ucrainei pentru reglementarea moldo-transnistreană
  • 4
   Primul sector din drumul de ocolire a municipiului Chișinău este gata în proporții de 70%, anunță Spînu
  Autentificare
  Ai uitat parola?
  Salvează articolul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

  Urmărește subiectul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.