Refugiati urgenta UCRAINA

Live text

LIVE TEXT. 26.02.2022. A treia zi de război în Ucraina: Lupte dure între ruși și ucraineni

LIVE TEXT. 26.02.2022. A treia zi de război în Ucraina: Lupte dure între ruși și ucraineni

Confruntările militare în Ucraina au loc pentru a treia zi consecutiv. Au loc explozii și focuri de armă în Kiev. Statele Unite i-au propus lui Volodimir Zelenski să îl evacueze, însă președintele Ucrainei a refuzat oferta și a decis să rămână în capitala țării. În timp ce rușii înaintează spre oraș, oamenii s-au refugiat la metrou. În acest LIVE TEXT îți aducem ultimele informații despre ce se întâmplă în țara vecină. (Cronica primei zile de război în Ucraina o puteți găsi AICI, iar despre confruntările din a doua zi - AICI, în LIVE TEXT pe AGORA)

00:50

Macron, către Lukașenko: Fraternitatea dintre poporul bielorus și ucrainean ar trebui să facă Belarusul să refuze să fie vasalul Rusiei

Într-o convorbire telefonică cu Alexandr Lukașenko, Emmanuel Macron a ținut să denunțe „gravitatea unei decizii ce ar permite Rusiei să desfășoare arme nucleare pe teritoriul bielorus”, anunță palatul Élysée într-un comunicat de presă. 

Emmanuel Macron i-a cerut lui Lukașenko să ceară cât mai curând posibil retragerea trupelor rusești de pe teritoriul său și a subliniat necesitatea de a coopera cu comunitatea internațională în desfășurarea operațiunilor umanitare pentru a ajuta poporul ucrainean.

Macron a subliniat că fraternitatea dintre popoarele bielorus și ucrainean ar trebui „să determine Belarusul să refuze să fie vasalul Rusiei și complice de facto în războiul împotriva Ucrainei”.


 
 • 00:30

  UE, pe punctul de a deconecta mai multe bănci rusești de la sistemul SWIFT

  Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le propune liderilor UE deconectarea mai multor bănci rusești de la SWIFT și înghețarea activelor Băncii Centrale a Federației Ruse.

   
 • 23:41
  Guvernul Ucrainei a primit peste 4 milioane de dolari în donații de criptomonede

  Guvernul Ucrainei a primit peste 4 milioane de dolari în donații de criptomonede

   În câteva ore de la plasarea portofelelor, le-au fost trimise peste 761.949 USD în bitcoin și peste 3,4 milioane USD în ethereum.

   
 • 23:37
  Ucraina va acuza Rusia de crime de război și va trimite aceste acuzații către Haga, unde se află Curtea Penală Internațională

  Ucraina va acuza Rusia de crime de război și va trimite aceste acuzații către Haga, unde se află Curtea Penală Internațională

  Ucraina va acuza Rusia de crime de război și va trimite aceste acuzații către Haga, unde se află Curtea Penală Internațională. 

  Declarația a fost făuctă de Oksana Markarova, ambasadorul Ucrainei în Statele Unite. 


  În ultimele două zile, forțele ruse au atacat „grădinițe” și „orfelinate”, a spus ea la o conferință de presă, menționând că copii au fost răniți și uciși în toată țara:


  „Responsabilitatea pentru aceste acțiuni este inevitabilă”, a spus ambasadoarea.

   
 • 23:19
  Lukașenko a discutat cu Macron despre situația din Ucraina

  Lukașenko a discutat cu Macron despre situația din Ucraina

  Președintele belarus Alexandr Lukașenko și președintele francez Emmanuel Macron au discutat despre situația din Ucraina, scrie ria.ru. Potrivit sursei citate, o parte semnificativă a conversației a fost dedicată discuției despre viitorul Europei și despre locul Belarusului în această ordine mondială, dar și relației dintre Belarus și Rusia.

   
 • 23:09
  Finlanda anunță închiderea spațiului aerian pentru aeronavele rusești

  Finlanda anunță închiderea spațiului aerian pentru aeronavele rusești

  Astfel, zborul de la Moscova la Berlin va fi aproape egal ca lungime cu zborul Moscova-Beijing (se poate zbura și în linie dreaptă, dar distanța va rămâne la fel de mare).

   
 • 23:03
  Boris Johnson: „ Rusia trebuie să fie izolată diplomatic și financiar”

  Boris Johnson: „ Rusia trebuie să fie izolată diplomatic și financiar”

   Rusia trebuie să fie izolată diplomatic și financiar. Declarația a fost făcută de premierul britanic, Boris Johnson, pe Twiter. Oficialul a precizat că în această seară a avut o discuție cu  președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski.


  „Eroismul președintelui și al poporului său în apărarea țării  este impresionant”, a spus Johnson.


  Premierul britanic a adăugată că Rusia trebuie să fie izolată diplomatic și financiar și a salutat ideea  de a exclude Rusia din SWIFT.

   
 • 21:32
  A fost inițiată o petiției pentru demiterea lui Putin

  A fost inițiată o petiției pentru demiterea lui Putin

  Mai mulți oameni au inițiat o petiție împotriva președintelui rus Vladimir Putin. Se cere ca Duma de Stat a Federației Ruse să inițieze demiterea lui Putin din funcția de președinte al Federației Ruse, în conformitate cu articolul 93 din Constituție, ca vinovat de înaltă trădare și crime de război.

   
 • 21:14
  Posibila deconectare a Rusiei de la SWIFT - „opțiunea nucleară a sancțiunilor”. Cum funcționează sistemul și care-s consecințele? (VIDEO)
  Sursa foto: reuters.com

  Posibila deconectare a Rusiei de la SWIFT - „opțiunea nucleară a sancțiunilor”. Cum funcționează sistemul și care-s consecințele? (VIDEO)

  ​La 26 februarie, în cea de-a treia zi de război în Ucraina, președintele Volodimir Zelenski anunță că a reușit să convină cu liderii din statele europene ca Rusia, statul care a atacat Ucraina, să fie deconectat de la SWIFT. Decizia finală de excludere abia urmează. Drept impact ar urma să sufere economia Rusiei. Dar ce este acest SWIFT și de ce a fost dificilă deconectarea Rusiei? Explicăm.

   
 • 20:15

  Zelenski: Vor fi miliarde și miliarde de pierderi pentru Rusia, un preț concret pentru această agresiune lașă (VIDEO)

  „Noi vom lupta atâta timp cât va fi nevoie pentru a elibera țara. Faptul că Ucraina a fost gata să se apere și solidaritatea tuturor, curajul a stricat planul ocupării țării noastre.Diplomații noștri s-au luptat non-stop pentru ca toate statele Europei să fie de acord să accepte o decizie importantă și serioasă: să deconecteze Rusia de la SWIFT. Am obținut și această victorie! Vor fi miliarde și miliarde de pierderi pentru Rusia, un preț concret pentru această agresiune lașă”, a declarat Volodimir Zelenski.

   
 • 19:42
  Agenția de presă TASS ar fi publicat date despre pierderile militare ruse, după care le-a șters de pe site

  Agenția de presă TASS ar fi publicat date despre pierderile militare ruse, după care le-a șters de pe site

  Radio Svoboda din Ucraina scrie că agenția rusă de presă TASS ar fi publicat pe site-ul său informații despre pierderile înregistrate de partea rusă în confruntările militare din țara vecină. Ulterior, însă, aceste informații ar fi fost șterse. Sursa ucraineană publică însă o captură foto pe care susține că a reușit să o facă. De menționat totuși că datele coincid cu cele enunțate de autoritățile ucrainene, fapt care a trezit suspiciuni cu privire la veridicitatea informației că acestea au ajuns pe pagina TASS. 

   

  Cert este că autoritățile ruse sunt rezervate în a raporta despre pierderile sale în războiul împotriva Ucrainei, raportând doar numărul de instalații și echipamente militare ucrainene capturate și distruse.

   
 • 19:17

  Diagrama amplasării în Republica Moldova a refugiaților


  Centrul de coordonare în acest moment sunt plasate în centrele temporare cel puțin 1.585 de persoane.

  Cele mai mari centre sunt cele de la Moldexpo (400 de persoane), hotel Zarea (200), sanatoriul Constructorul, complexul turistic Costești, Bucuria-Sind Vadul lui Vodă (câte 100 fiecare).

  Centre de plasament temporar pentru refugiați sunt create în toată țara (cămine, hoteluri, sanatorii, tabere de odihnă). Toate Direcțiile de asistență socială sunt active și identifică spații de plasare. Sunt identificate încă câteva mii de spații și vor fi activate centre pe măsura sosirii fluxurilor de refugiați.

   
 • 19:12

  Președinta Maia Sandu a convocat, astăzi, grupul de lucru pe securitate

  Maia Sandu a convocat, astăzi, grupul de lucru pe securitate pentru a analiza evoluțiile de securitate din țară și din regiune, în contextul războiului din Ucraina. 


  Au fost discutate acțiunile autorităților de gestionare a fluxului de cetățeni ucraineni sosiți în Republica Moldova, precum și alte măsuri ce vizează siguranța cetățenilor țării noastre.


  Grupul de lucru pe securitate întrunește membri ai guvernului și parlamentului, precum și reprezentanți ai altor instituții de stat.

   
 • 19:04
  Instagram marchează media rusă controlată de stat

  Instagram marchează media rusă controlată de stat

  Rețeaua socială Instagram marchează conturile instituțiilor media ruse controlate de stat. 


   
 • 18:40

  Autoritățile infirmă faptul că SIS a evacuat munițiile și armamentul din arsenalul magazinelor

  Autoritățile de la Chișinău vin cu o precizare:

  „În spațiul public a apărut informația potrivit căreia Serviciul de Informații și Securitate ar fi evacuat munițiile și armamentul din arsenalul magazinelor de arme și tirurilor private într-un depozit specializat.

  Această informație nu corespunde realității, iar obiectivul aparent al diseminării acesteia este de a contribui la crearea și menținerea unei stări de panică în societate.

  Îndemnăm cetățenii la calm și solicităm respectuos ignorarea surselor de informare anonime, neverificate, precum și informarea din surse oficiale, în special la tematicile legate de securitatea națională.”

   
 • 18:24

  În regiunea Kiev, un obuz rusesc a lovit o casă: trei persoane au murit


  Sursa: SES Ucraina

   
 • 18:22

  Toate punctele terestre de trecere a frontierei cu Ucraina sunt funcționale. Trei autobuze și patru microbuze sunt puse la dispoziție pentru a transporta refugiații

  Autoritățile din R. Moldova anunță că la această oră toate punctele terestre de trecere a frontierei cu Ucraina sunt funcționale. Fluxul majorat de călători și mijloace de transport este înregistrat doar în punctul de trecere a frontierei comun Palanca- Maiaki-Udobnoe (1.630 cetățeni ucraineni au intrat pe teritoriu Republicii Moldova) și Tudora (758persoane au intrat), Otaci (792 persoane). 

   

  La moment, sunt trei autobuze puse la dispoziție de ANTA și patru microbuze cu capacitatea de aproximativ 150 locuri.

   

  Pentru ultimele 12 ore au fost înregistrate 237 de cereri de azil, numărul este în creștere.

   

  A crescut capacitatea de cazare a refugiaților în diferite regiuni a Republicii Moldova - la peste 21 mii de locuri de cazare disponibile. La moment sunt ocupate 2.443 de locuri.

   
 • 17:45

  Autoritățile ucrainene susțin că o navă rusă și-ar fi distrus propria aeronavă militară


  Forțele Navale ale Ucrainei susțin că, în apele Mării Negre, o navă rusească ar fi distrus o aeronavă militară proprie, care ar aparține Federației Ruse.

   
 • 17:40

  Un comandant al batalionului de tancuri al Federației Ruse a fost capturat de către ucraineni

  Ministerul Apărării din Ucraina anunță că au capturat un militar rus. Acesta este comandant al batalionului 35 de tancuri al Armatei Ruse. Potrivit autorităților din ucraina, tancul maiorului a fost scufundat de Forțele Armate, iar acesta a rămas în viață.

   
 • 17:24

  Grupul de hacker Anonymous menține offline site-urile guvernamentale rusești


  „Anonymous desfășoară operațiuni pentru a menține offline site-urile guvernamentale .ru și pentru a transmite informații poporului rus, astfel încât acesta să se poată elibera de mașinăria de cenzură de stat a lui Putin. Avem, de asemenea, operațiuni în curs de desfășurare pentru a menține poporul ucrainean online cât de bine putem” a scris grupul pe Twitter.


   
 • 17:19

  Misiunea OSCE din Ucraina va fi evacuată, traversând teritoriul R. Moldova. Din convoi fac parte și automobile blindate

  Evacuarea Misiunii OSCE din Ucraina are loc printr-un convoi de 80 de automobile cu însemnele organizației. Acest convoi va intra în Republica Moldova prin Ocnița și va parcurge traseul Ocnița-Chișinău cu însoțirea automobilelor de poliție cu girofar inclus, dar și automobile blindate

   
 • 16:31

  România s-a alăturat țărilor care și-au închis spațiul aerian pentru aeronavelor rusești

  În contextul conflictului din Ucraina, Guvernul României a decis închiderea spațiului aerian pentru toate avioanele rusești.

  Republica Moldova și Ucraina și-au închis spațiul aerian pentru toate cursele. Restul au interzis zborurile către companiile aeriene din Rusia. Așa arată acum harta pentru avioanele rusești.

   
 • 16:15

  Un centru de plasament a fost amenajat la Ștefan Vodă. Are o capacitate de 100 de locuri

  La Popeasca, Ștefan Vodă, a fost amenajat un centru de plasament cu o capacitate de 100 de locuri. Aici deja au fost cazate 52 de persoane. 

  Totodată, pe teritoriul raionului va putea fi pus în folosință, în caz de necesitate, și un alt centru de plasament, localizat în incinta unui sanatoriu. Acesta va putea găzdui până la 100 de persoane.

   
 • 16:04
  Turcia declară că depune eforturi pentru ca în Ucraina să fie declarată încetarea focului cât mai curând posibil

  Turcia declară că depune eforturi pentru ca în Ucraina să fie declarată încetarea focului cât mai curând posibil

  Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a purtat o conversație telefonică cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Presa turcă scrie că Erdogan a declarat că sunt depuse eforturi pentru ca să fie declarată încetarea focului cât mai curând posibil, „pentru a preveni pierderea ulterioară de vieți omenești și alte daune aduse Ucrainei”. Totodată, Volodimir Zelenski a reiterat într-un mesaj pe rețelele sociale că este importantă blocarea navelor rusești în Marea Neagră. 

   
 • 15:34

  Șeful diplomației de la Kiev susține că Rusia speculează cu referire la un potențial atac pe teritoriul său


  „Propaganda rusă a luat-o razna și speculează că Ucraina s-ar pregăti să arunce o „bombă murdară” pe teritoriul rusesc. Acesta este un fals bolnav. Ucraina nu are arme nucleare, nu desfășoară nicio activitate pentru a le crea/achiziționa”, a spus Dmitro Kuleba.

   
 • 15:27

  426 de refugiați din Ucraina au fost cazați la Moldexpo

  426 de persoane refugiate din Ucraina, inclusiv 40 de copii, au fost cazate până la această oră la Centrul de plasament pentru refugiați, deschis la Moldexpo din Chișinău.


  Beneficiarii instituției sunt preluați de la punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene și transferați către Centru prin intermediul transportului organizat de autorități.


  Centrul de triere este dotat cu spații pentru dormit, grupuri sanitare, cabine de duș, Wi-Fi gratuit.


  Persoanelor refugiate li se oferă asistență medicală, socială și psihologică și trei mese pe zi. În instituție a fost amenajat și un spațiu de joacă pentru copii, unde sunt organizate activități de recreere. 


   
 • 15:20

  Cozi kilometrice la mai multe puncte de trecere a frontierei

  Mai multe puncte de trecere a frontierei de stat sunt aglomerate, informează Poliția de Frontieră. Responsabilii îndeamnă călătorii, la trecerea frontierei de nord a țării să opteze și pentru punctele de trecere: Larga-Kelmențî și Briceni-Rossoșani, care înregistrează valori minime de trafic.


  Astfel, Pe sensul de ieșire din Republica Moldova la vama Leușeni-Albița sunt circa 70 de mașini, iar la vama Sculeni sunt aproximativ 50.

  Pe direcția de intrare situația este diferită. S-au format cozi kilometrice: la PTF Palanca-Maiaki-Udobnoe, rândul se întinde pe o lungime de 15 km, la PTF Tudora-Starokazacie, rândul este de 2 km, la PTF Criva-Mamaliga sunt în jur de 30 de mașini, însă pe teritoriu Ucrainei rândul este de circa 1km, iar PTF Otaci-Moghilev-Podolsk, în jur de 15 autovehicule, pe partea ucraineană rândul ajunge la 3 km.

   
 • 14:45

  Un ONG îl roagă pe Elon Musk să îi ajute pe ucraineni să aibă acces la internet

   „Rusia ucide copii în Ucraina și distruge casele civililor. Dar noi continuăm să luptăm și nu ne vom opri. Avem nevoie de conexiune la internet prin satelitul Starlink pentru a învinge. Elon Musk, poți să ne ajuți?”, se spune în mesajul organizației Повернись живим. 

   
 • 14:23

  Ungaria se alătură statelor care susțin deconectarea Rusiei de la SWIFT

  Ungaria nu va bloca deconectarea Federației Ruse de la sistemul SWIFT, a anunțat prim-ministrul Poloniei Mateusz Morawiecki pe Twitter.

  „Astăzi am vorbit din nou cu prim-ministrul Ungariei V. Orban. El m-a asigurat încă o dată de sprijinul său pentru sancțiuni de amploare împotriva Rusiei. În special, blocarea sistemului SWIFT”.


   

   
 • 14:10

  În Kiev a fost instituită starea de asediu între orele 17:00 și 08:00

  Locuitorii din Kiev nu au voie să iasă din case sau adăposturi între orele 17:00 și 08:00, anunță primarul capitalei. Vitali Klichko spune că scopul acestei măsuri este de a apăra mai eficient orașul și a asigura securitatea cetățenilor. „Toți civilii care vor fi pe stradă în timpul stării de asediu vor fi considerați membri ai grupurilor de sabotaj”, a subliniat acesta.

   
 • 13:49

  Unul dintre portalurile blocate de SIS, disponibil la o nouă adresă

  După ce site-ul Sputnik a fost blocat de către Serviciul de Informații și Securitate, RIA Novosti anunță că ele sunt disponibile deja cu alte adrese.

   
 • 12:47
  Cetățenii ucraineni pot intra în R. Moldova cu animalele de companie fără acte

  Cetățenii ucraineni pot intra în R. Moldova cu animalele de companie fără acte

  Refugiații din Ucraina au dreptul să intre în Republica Moldova cu animalele de companie, fără a prezenta certificatele sanitare veterinare sau pașapoartele pentru animalele de companie.

   
 • 12:45

  Se mărește lista portalurilor media blocate de SIS

  Serviciul de Informații și Securitate anunță despre identificarea unui alt portal care distribuie știri false, informații care instigă la ură, război sau violență. Este vorba despre www.ehomd.info, activitatea căruia urmează a fi sistată prin Ordinul Directorului SIS, nr.14 din 26 februarie curent.

  Conform prevederilor legale, documentul este transmis Registratorului național al domeniului de nivel superior „md” și furnizorilor de rețea și/sau servicii de comunicații electronice, pentru a bloca imediat accesul utilizatorilor din Republica Moldova la această sursă.

   
 • 12:39

  Kuleba: Franța susține deconectarea Rusiei de la SWIFT

   „Franța susține deconectarea Rusiei de la SWIFT. Am îndemnat la introducerea imediată a celui de-al treilea pachet de sancțiuni UE pentru a opri invazia rusă. De asemenea, Franța este gata să furnizeze arme și echipamente militare pentru a ajuta Ucraina să se apere”, a declarat ministrul de Externe al Ucrainei după o discuție cu omologul său francez. 

  Anterior, Cipru și Italia au confirmat de asemenea că susțin deconectarea Rusiei de la SWIFT. 

   
 • 12:26
  Zelenski: Am rezistat și am respins cu succes atacurile inamice (VIDEO)

  Zelenski: Am rezistat și am respins cu succes atacurile inamice (VIDEO)

  „Am rezistat și am respins cu succes atacurile inamice. Lupta continuă în multe orașe și raioane ale statului nostru. Dar știm ce protejăm - țara, pământul, viitorul copiilor. Kievul și orașele cheie din jurul capitalei sunt controlate de armata noastră. Ocupanții au vrut să blocheze centrul statului nostru și să-și pună păpușile aici, ca la Donețk. Le-am stricat planul”, a declarat Volodimir Zelenski.   
 • 12:22
  Rusia a fost deconectată de la serviciile Apple Pay și Google Pay

  Rusia a fost deconectată de la serviciile Apple Pay și Google Pay

  Clienții băncilor rusești care au căzut sub sancțiunile țărilor occidentale și ale Statelor Unite nu vor mai putea utiliza  servicii de plată Google Pay și Apple Pay. Acest lucru a fost  anunțat de  Banca Centrală Rusă. În același timp, sistemul de plăți lituanian Paysera a refuzat să deservească clienții din Rusia și Belarus.

   
 • 11:45
  Zelenski: Ucraina trebuie să devină parte a UE

  Zelenski: Ucraina trebuie să devină parte a UE


  Zelenski anunță că și Italia susține deconectarea Rusiei de la SWIFT. Liderul de la Kiev a avut o discuție cu premierul italian Mario Draghi. „Acesta este începutul unei pagini noi în istoria Ucrainei și Italiei”, a spus Volodimir Zelenski, subliniind că „Ucraina trebuie să devină parte a UE”.

   
 • 11:23

  Sute de medici ruși au semnat o scrisoare deschisă prin care cer încetarea războiului

  Sute de medici ruși au semnat o scrisoare deschisă către președintele rus Vladimir Putin prin care cer încetarea războiului din Ucraina, scrie meduza.

  „Războiul va lua multe vieți și va schilodi atât de multe destine încât nu vom avea timp să ajutăm, în ciuda tuturor eforturilor posibile. Toată lumea va țipa de durere și va striga în aceeași limbă. Orice glonț, chiar dacă nu își atinge ținta și nu ia viața cuiva, tot aduce frică, panică și durere. Nimeni nu merită această frică. Nimeni nu merită să fie ucis sau rănit. Accidental sau intenționat. (...) Prin urmare, urmând jurămintele noastre și menținând un tratament uman și egal al tuturor vieților, cerem suspendarea imediată a tuturor operațiunilor cu folosirea armelor letale”, se arată în textul scrisorii.


   
 • 10:59

  Metroul din Kiev a suspendat traficul de pasageri și va funcționa ca un adăpost

  Acest lucru a fost anunțat de primarul orașului Vitali Klitschko, scrie tass.ru.

  „Metroul a trecut în modul adăpost. Nu va exista transport”, a scris el pe canalul său Telegram.

  Primarul i-a îndemnat pe locuitorii Kievului să stea acasă sau în adăposturi.

  „Nu plecați și nu călătoriți în oraș, cu excepția celor care lucrează în întreprinderi de infrastructură critică”, a scris el.

   
 • 10:46

  Trafic intensiv în PTF Palanca-Maiaki-Udobnoe și Giurgiulești-Reni

  Se atestă trafic intensiv în punctele de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe și Giurgiulești-Reni, anunță Ministerul Afacerilor Interne.
  În ultimele 12 ore au fost înregistrate 18.757 treceri persoane, un număr mai mare la intrarea în Republica Moldova 11.576 traversări. Totodată, analiza datelor arată că fluxul călătorilor este maxim noaptea între orele 21:00 și 24:00.

   
 • 09:35

  Șeful diplomației de la Kiev cere izolarea internațională totală a Rusiei


   „Kiev, orașul nostru splendid și pașnic, a supraviețuit încă o noapte sub atacurile forțelor terestre rusești, cu rachete. Una dintre ele a lovit un bloc de apartamente rezidențiale din Kiev. Cer lumii: izolați total Rusia, expulzați ambasadorii, puneți embargo petrolier, ruinați-i economia. Opriți criminalii de război ruși!”, a scris Dmitro Kuleba. 

   
 • 09:22
  Zelenski spune că este momentul crucial pentru a lua decizii cu privire la aderarea Ucrainei la UE

  Zelenski spune că este momentul crucial pentru a lua decizii cu privire la aderarea Ucrainei la UE


  „Este un moment crucial pentru a încheia odată pentru totdeauna discuția de lungă durată și pentru a lua decizii cu privire la aderarea Ucrainei la UE. Am discutat cu (n.r. Charles Michel, președintele Consiliului European) despre continuarea asistenței eficiente și lupta eroică a ucrainenilor pentru viitorul lor liber”, a declarat Zelenski.  

   
 • 09:12
  Serviciul de Informații și Securitate cere blocarea a două portaluri

  Serviciul de Informații și Securitate cere blocarea a două portaluri

  Alte două site-uri de știre din Republica Moldova urmează a fi blocate, anunță Serviciul de Informații și Securitate.  Astfel, urmează a fi sistate portalurile www.sputnik.md și www.gagauznews.md. Directorul SIS a emis, la 26 februarie, un ordin ce prevede blocarea a două surse cu conținut online, promotoare de informații ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență. 

   
 • 09:04

  Situația la frontieră: Hotarul R. Moldova a fost trecut în total de 29.956 de persoane

  În total frontiera R. Moldova a fost trecută de 29.956 persoane. Dintre acestea pe sens de intrare – 28.546 de persoane, iar pe sens de ieșire – 1.410 de persoane. 


  Cel mai mare flux de persoane originare din Ucraina, pe sensul de intrare, a fost înregistrat în punctele de trecere a frontierei de stat Palanca, Tudora și Otaci.


  La moment, au fost înregistrate 108 cereri de azil, dintre care șase de la cetățeni ai Ucrainei. În total sunt înregistrate 543 de cereri de azil.

   
 • 08:49
  O rachetă balistică rusă a lovit un spital din regiunea Donețk. Au fost înregistrate patru decese și 10 răniți (VIDEO)

  O rachetă balistică rusă a lovit un spital din regiunea Donețk. Au fost înregistrate patru decese și 10 răniți (VIDEO)

  O rachetă balistică rusă a lovit un spital din Vuhledar, un oraș din regiunea Donețk, pe 24 februarie 2022, a declarat Human Rights Watch. Atacul a ucis patru civili și a rănit alte 10 persoane, șase dintre ei  fiind lucrători din domeniul sănătății. În consecință, spitalul, o ambulanță și alte vehicule civile a fost distruse.

   
 • 08:30

  Au loc atacuri de rachetă în Kiev

  Un bloc de locuit de lângă aeroportul Juliani a fost lovit. Nu se cunosc eventualele victime omenești.

  Foto: Unian

   
 • 08:25

  Volodimir Zelenski a publicat un nou video din Kiev


  „Nu credeți în fake-uri, noi suntem aici, nu lăsăm armele, nu cedăm, vom lupta și vom apăra țara și poporul nostru”, a spus el.

   
 • 08:05

  Doi deputați ai Dumei de Stat din Rusia sunt împotriva războiului din Ucraina

  Deputatul Dumei de Stat din cadrul Partidului Comunist Mihail Matveev s-a pronunțat împotriva războiului din Ucraina, scrie Novaya Gazeta.


  „Cred că războiul trebuie oprit imediat. Votând pentru recunoașterea DPR/LPR, am votat pentru pace, nu pentru război. Pentru ca Rusia să devină scut, și nu pentru bombardarea Kievului”, a scris deputatul.

  Anterior, un alt deputat al Partidului Comunist al Federației Ruse, Oleg Smolin, s-a pronunțat împotriva războiului Federației Ruse din Ucraina.

   
 • 07:37

  Ucraina afirmă că a respins un atac rus din Kiev

  Forţele ucrainene au afirmat că au respins un atac nocturn al militarilor ruşi împotriva uneia dintre poziţiile lor de pe Bulevardul Victoriei, una dintre principalele artere ale Kievului. Despre aceasta a anunțat armata ucraineană, într-un mesaj pe contul său de Facebook, fără a oferi mai multe detalii despre locul exact al acestei confruntări. 

  Foto: Reuters

   
 • 07:27

  Autoritățile din Kiev au publicat harta adăposturilor pentru locuitorii capitalei

   
 • 07:06

  Situația din Kiev de la ora 5:00 este sub control

  Situația din Kiev de la ora 5:00 este sub control. Acest lucru a fost declarat de secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare, Alexei Danilov .

  „Oprim coloana cât putem, situația de la Kiev este sub controlul Forțelor Armate ucrainene și al cetățenilor din Kiev”, a spus serviciul de presă al Președinției,.

  În prezent, în capitală au loc ostilități active. În acest sens, locuitorii capitalei sunt rugați să rămână calmi, să fie atenți și să nu iasă afară.

   
 • Advertoriale
  Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

  Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

  Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib

  Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib

  Ai un cabinet stomatologic? Contabilul tău e la DAD Accountant

  Ai un cabinet stomatologic? Contabilul tău e la DAD Accountant

  E un efort pe care nu-l putem face
  singuri, așa că te așteptăm alături de noi
  EMISIUNI
  • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
   Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
  • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
  • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
  • Hike cu mine! Unde? La Seliște, să vezi un fag de 300 de ani și să afli cum un slovac a venit în Moldova și s-a apucat să ne dezvolte turismul (VIDEO)
  Cele mai populare
  • 1
   Caz tragic în capitală. Un bărbat a murit, după ce a călcat într-o băltoacă în care erau căzute două fire electrice
  • 2
   Scenariul ca Rusia să ia Nicolaiv, Odesa și regiunea transnistreană este ridicol, spune Alexei Arestovici
  • 3
   Andrei Spînu, către Ion Ceban: „Ploaia arată cât de prost gestionezi acest oraș”. Reacția purtătoarei de cuvânt a edilului capitalei
  • 4
   Două companii care oferă credite nebancare și-au suspendat activitatea. Anunțul făcut de CNPF
  Autentificare
  Ai uitat parola?
  Salvează articolul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

  Urmărește subiectul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.