Refugiati urgenta UCRAINA

Live text

LIVE TEXT. 27.02.2022. Confruntările militare în Ucraina - ziua a IV-a: După o noapte de rezistență, luptele continuă

LIVE TEXT. 27.02.2022. Confruntările militare în Ucraina - ziua a IV-a: După o noapte de rezistență, luptele continuă

Confruntările militare în Ucraina se desfășoară pentru a patra zi consecutiv. Vladimir Zelenski s-a adresat la  ONU pentru a declara acțiunile Rusiei drept „genocid”. Între timp, luptele continuă.  În acest LIVE TEXT îți aducem ultimele informații despre ce se întâmplă în țara vecină. (Live Textul AGORA care a acoperit evenimentele din Ucraina în a prima zi de război poate fi urmărit AICI, iar derularea evenimentelor a două zi AICI și a cronica celei de-a treia zi - AICI)

23:13
Josep Borrell: „Sprijinul militar al UE pentru Ucraina va crește”

Josep Borrell: „Sprijinul militar al UE pentru Ucraina va crește”

„Vom furniza nu numai arme și muniție, ci chiar și avioane de luptă. Nu vorbim doar de muniție. Furnizăm arme mai importante pentru război”, a spus Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.

 
 • 21:19
  FIFA a interzis folosirea drapelului și a imnului Rusiei în meciurile internaționale în care sunt implicate echipe ale Uniunii Ruse de Fotbal

  FIFA a interzis folosirea drapelului și a imnului Rusiei în meciurile internaționale în care sunt implicate echipe ale Uniunii Ruse de Fotbal

  Naționala Rusiei poate participa la competiții în statut neutru, fără drapel și imn.

   
 • 20:44

  Ministerul ucrainean al Sănătății: 16 copii au murit în ultimele patru zile de război

  Autoritățile susțin că „copii nu au fost împușcați de armată, dar de teroriști”.


  După cum a raportat UNIAN, un caz soldat cu victime în rândul copiilor a avut loc la data de 25 februarie, când armata rusă a deschis focul asupra unui orfelinat cu 50 de copii, în regiunea Vorzel, regiunea Kiev.


  Alți 17 copii au fost răniți în bombardarea unei grădinițe din regiunea Sumy, trei dintre aceștia fiind în stare gravă.

   
 • 20:12

  100 de mii de ucraineni s-au alăturat armatei în două zile de război

  Comandatul șef al forțelor armate din Ucraina, Valerii Zalujnîi: Luptăm cu una duintre cele mai puternice armate din lume. Dar suntem puternici! Timp de două zile au fost mobilizați aproape 100 de mii de cetățeni, jumătate dintre ei fiind soldați în rezervă.

   
 • 17:54

  Turcia pune în aplicare Convenția de la Montreux: Navele de război ale Rusiei, interzise în Marea Neagră

  Turcia pune în aplicare Convenția de la Montreux și limitează accesul navelor de război ale Rusiei în Marea Neagră. Anunțul a fost făcut de ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, transmite The Wall Street Journal.

  „Am ajuns la concluzia că situația din Ucraina a escaladat într-un adevărat război. Vom implementa toate prevederile Convenției de la Montreux în mod transparent”, a declarat oficialul.

  Amintim că Ucraina a solicitat Turciei încă joi, 24 februarie, să inițieze procedurile de blocare a strâmtorilor Bosfor și Dardanele pentru navele de război rusești.

  Convenția de la Montreux datează din 1936 și prevede că Turcia are dreptul să blocheze accesul anumitor nave în caz de conflicte militare.

   
 • 17:14

  Rusia amenință că va lovi vehiculele care transportă arme din occident în Ucraina

   „Atâta timp cât, de exemplu, o mașină cu marfă militară călătorește pe teritoriul unei țări terțe, aceasta este treaba ei. De îndată ce intră în Ucraina, efectuăm demilitarizarea", a spus Andrei Klimov, șeful Comisiei Consiliului Federației pentru protecția suveranității statului.


   
 • 16:52

  Reacția SUA și NATO la declarațiile lui Putin: „Trebuie să continuăm să-i oprim acțiunile în cel mai puternic mod posibil”

  După ce președintele rus, Vladimir Putin a dat ordin ministrului apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu să pună în stare de alertă maximă forțele de descurajare ale Rusiei, care includ și arme nucleare, SUA a venit cu o reacție în acest sens. Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, consideră că cele întâmplate sunt o „escaladare inacceptabilă”.

   

  „Înseamnă că președintele Putin continuă să escaladeze acest război într-un mod total inacceptabil și trebuie să continuăm să-i oprim acțiunile în cel mai puternic mod posibil”, a declarat ambasadoarea într-un interviu pentru CBS.

   

  O reacție a venit și de la Casa Albă.

   

  „Modelul de acțiune și comunicare pe care l-am văzut la președintele Putin pe parcursul acestui conflict, este producerea de amenințări care nu există pentru a justifica o agresiune ulterioară, iar comunitatea globală și poporul american ar trebui să privească lucrurile prin această prismă”, a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, transmite CNN.

   

  De cealaltă parte, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că afirmațiile lui Putin reprezintă o „retorică periculoasă”, transmite The Guardian.

   
 • 16:26

  Noi detalii despre negocierile dintre Rusia și Ucraina

  Liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko l-a sunat pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și l-a anunțat că își asumă responsabilitatea privind siguranța delegației ucrainene în timpul călătoriei, negocierilor și întoarcerii acesteia.

  Delegația rusă și ucraineană ar urma să se întâlnească la granița ucraineano-bielorusă, de lângă râul Pripyat, locația fiind secretă, a anunțat Administrația Prezidențială de la Kiev.

  Comunicatul precizează că negocierile vor avea loc fără „condiționări prealabile”.

   
 • 14:45

  Prima rundă de negocieri între Rusia și Ucraina va avea loc la Gomel, Belarus

  Potrivit agenției oficiale de presă de la Minsk, în urma convorbirii telefonice dintre Aleksandr Lukașenko și Volodimir Zelenski, liderul de la Minsk i-a propus președintelui rus, Vladimir Putin, amânarea negocierilor în legătură cu întârzierea sosirii delegației ucrainene.

  Deocamdată, partea ucraineană nu a comunicat nimic în acest sens.

   
 • 14:16

  Israelul se oferă să medieze negocierile dintre Rusia și Ucraina

  Premierul israelian, Naftali Bennet a propus președintelui rus, Vladimir Putin ca Israelul să medieze negocierile dintre Ucraina și Rusia, anunță serviciul de presă al Kremlinului. 

  În replică, Putin l-a informat despre „operațiunea militară de protejare a Donbasului” și a susținut că Ucraina a refuzat să vină la negocierile anunțate la Gomel, mai ales că termenul-limită anunțat de partea rusă a expirat recent, transmite TASS.

   
 • 13:53

  Zelenski a discutat cu Lukașenko, după ce forțele de la Kiev au avertizat că există un risc sporit ca Belarus să participe în războiul din Ucraina

  Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că a purtat o discuție cu liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko. Se întâmplă după ce forțele de la Kiev au avertizat că există un risc sporit ca Belarus să participe în războiul din Ucraina, alături de militarii ruși.

   
 • 13:52

  Referendumul din Belarus, prilej pentru manifestații anti-război

  Referendumul privind modificarea Constituției Republicii Belarus a devenit un prilej de manifestații anti-război în rândul cetățenilor. Potrivit mai multor imagini publicate pe canalul de Telegram NEXTA, cetățenii bieloruși protestează în timp ce își așteaptă rândul pentru a-și exprima votul. Totul are loc pe fundalul zvonurilor care sugerează că Rusia ar fi cerut forțelor militare din Belarus să se implice în asaltul asupra Kievului.


  Totuși, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a anunțat că a avut o convorbire telefonică cu liderul de la Minsk, Alexandr Lukașenko. Administrația Prezidențială de la Kiev nu a oferit însă mai multe detalii.

   
 • 13:38

  Lukașenko spune că a discutat cu Putin despre armament suplimentar pentru Belarus

  Preşedintele Belarusului Aleksandr Lukașenko a spus că va discuta cu Vladimir Putin, președintele Federației Ruse care a atacat Ucraina, pentru amplasarea tehnicii militare suplimentare în țara sa. Declarația a fost făcută duminică, când în Belarus are loc un referendum, unde oamenii trebuie să se expună pro sau contra anulării articolului cu privire la neutralitatea nucleară și acceptării modificării care i-ar permite să conducă țara cel puțin până în 2035.  Lukașenko a amenințat că aceste arme sunt pasibile de distrugeri în masă în Polonia sau țările baltice. 

   
 • 13:00

  Turcia își schimbă retorica în conflictul dintre Rusia și Ucraina: Invazia rusă, calificată drept război

  Turcia a calificat invazia rusă drept un război, se arată în declarația purtătorului de cuvânt al Administrației Prezidențiale de la Ankara, ceea ce întărește posibilitatea ca o eventuală blocadă în privința navelor ruse să fie instituită în strâmtorile Bosfor și Dardanele, care fac legătura între Marea Neagră și Marea Mediterană.


  „În a patra zi a războiului din Ucraina, noi reiterăm apelul președintelui Erdogan la încheierea imediată a atacurilor rusești și începerea negocierilor de încetare a focului”, a scris purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale turce, Ibrahim Kalin, transmite The Guardian.


  În prezent nu există o confirmare oficială din partea Turciei privind interzicerea accesului navelor rusești în aceste strâmtori deși sâmbătă, președintele ucrainean ,Volodimir Zelenski a declarat că o asemenea decizie ar fi fost luată, lucru negat de Rusia, care a afirmat că nu a primit nici o confirmare oficială.

   
 • 12:29

  Zelenski acuză Rusia de „teroare” și cere investigații internaționale

  Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de „teroare” și de faptul că trupele ruse atacă ținte civile, în urma cărora se înregistrează victime în rândul civililor, inclusiv copii.


  „Ceea ce fac ei în Harkiv, Okhtyrka, Kiev, Odessa și alte orașe necesită investigații din partea unui tribunal internațional. Noi documentăm crimele făcute de ei. Ar fi fost mult mai multe crime dacă nu erau apărătorii noștri curajoși”, a declarat Zelenski.


  „Acțiunile criminale ale Rusiei împotriva Ucrainei seamănă a genocid. Am vorbit despre asta cu secretarul general al ONU”, a adăugat președintele ucrainean, afirmând că Rusia ar trebui să fie lipsită de dreptul de vot în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.


   
 • 12:15

  În Ucraina sunt eliberați din detenție foștii militari care și-au exprimat dorința de a apăra țara

  În Ucraina, foștii militari aflați după gratii care și-au exprimat dorința de a apăra țara au fost eliberați din detenție. Despre aceasta a anunțat reprezentanții Procuraturii Generale de la Kiev, scrie presa din Ucraina. 

  „Foștii militari care și-au exprimat dorința de a apăra țara în timpul legii marțiale sunt eliberați din închisori și centrele de detenție preventivă”, a declarat Andrei Sinyuk, procurorul Procuraturii Generale, într-un comentariu pentru Hromadsky.

  Organele procuraturii punctează că nu toți deținuții sunt eliberați. Autoritățile iau în calcul experiența de luptă, meritele în fața statului și căința sinceră.

   
 • 11:36

  Secretarul britanic pentru afaceri externe susține că nu crede că Rusia are intenția de a negocia

  Secretarul britanic pentru afaceri externe, Liz Truss, a declarat că nu crede în „eforturile” Rusiei de a negocia cu Ucraina, scrie The Guardian.

   

  „Dacă rușii sunt serioși în ceea ce privește negocierile, atunci ei ar trebui să își retragă trupele din Ucraina. Ei nu pot negocia cu pistolul la capul ucrainenilor. Sincer, nu am încredere în aceste așa-zise eforturi de negocieri”, a declarat oficialul.

   

  Truss susține că actualul context ar putea fi începutul sfârșitului pentru președintele rus, Vladimir Putin. Aceasta a adăugat că în următoarele zile urmează mai multe sancțiuni, fiind întocmită deja o listă a oligarhilor ruși care vor fi vizați de către acestea.

   
 • 11:20

  Autoritățile neagă informațiile precum că R. Moldova ar urma să se implice militar în conflictul din Ucraina

  În acest sens, Guvernul R. Moldova a venit cu o precizare, în care a menționat că aceste informații sunt false și nu corespund realității.

  „Republica Moldova este un stat neutru și va continua să acționeze prin prisma acestui principiu constituțional. Țara noastră nu este implicată în niciun fel în conflictul militar din Ucraina. Autoritățile iau toate măsurile pentru ca securitatea și siguranța cetățenilor noștri să nu fie afectate de evoluțiile din regiune.

  Îndemnăm cetățenii să se informeze doar din surse oficiale și să nu distribuie informații neverificate, ce pot cauza panică în societate. Trebuie să rămânem vigilenți și calmi”, se arată în comunicatul Guvernului.

   
 • 11:02

  Aleksandr Lukașenko: Occidentul împinge Rusia spre al treilea război mondial din cauza sancțiunilor

  Preşedintele Belarusului Aleksandr Lukașenko a criticat sancțiunile care sunt impuse de occident Rusiei și spune că acestea împing Moscova spre al treilea război mondial. 

   
 • 10:28
  Peste 1 miliard de hrivne, pentru Armata Ucrainei
  sursa forto: unian.net

  Peste 1 miliard de hrivne, pentru Armata Ucrainei

  În ultimele două zile, clienții Băncii Naționale a Ucrainei au transferat peste 1 miliard de hrivne pentru sprijinul armatei.

  Potrivit raportului prezentat de  Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, în perioada 25-26 februarie, au fost efectuate 560 de mii de plăți în valoare totală de 375 de milioane de hrivne,  de pe carduri "еПоддержка" și 900 de mii de tranzacții, în valoare de 785 de milioane de hrivne de pe carduri personale, notează pagina Statului Major al Armatei.

  Toate aceste mijloace financiare vor fi direcționate pentru necesitățile forțelor armare ucrainești.

   
 • 09:42

  Kievul refuză negocierile cu Moscova pe teritoriul Belarusului

  Kievul nu este de acord cu negocierile cu Moscova pe teritoriul Belarusului; pentru a discuta despre situația actuală, partea ucraineană insistă să aleagă alte locații. Acest lucru l-a anunțat, pe 27 februarie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

  „Varșovia, Istanbul, Baku - am propus aceste orașe pentru negocieri cu Federația Rusă, sau  orice alt oraș, de unde nu zboară rachete spre Ucraina”, a spus Zelensky.

  Amintim că în dimineața zilei de 27 februarie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că o delegație rusă a sosit în Belarus, la Gomel, pentru discuții cu partea ucraineană.

   
 • 09:40

  Maia Sandu a avut o discuție telefonică cu premierul Canadei, Justin Trudeau

  Potrivit comunicatului Președinției, discuția a avut loc sâmbătă seara. 


  „Oficialii au vorbit despre situația din Ucraina și cea din Republica Moldova, inclusiv despre asistența umanitară, acordată în aceste zile de țara noastră zecilor de mii de ucraineni care s-au refugiat în Moldova ca urmare a agresiunii militare ruse din statul vecin.


  Prim-ministrul Trudeau s-a arătat convins că țara noastră trebuie susținută și mai mult în eforturile de consolidare a democrației”, se menționează în comunicatul Președinției.

   
 • 09:15

  Delegația Federației Ruse a ajuns în Belarus pentru negocieri cu ucrainenii

  Delegația Federației Ruse a ajuns în Belarus pentru negocieri cu ucrainenii, a declarat secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov.

  „În conformitate cu acordul la care s-a convenit, delegația rusă, formată din reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Apărării și ai altor departamente, inclusiv ai administrației prezidențiale, a sosit în Belarus pentru negocieri cu ucrainenii. Vom fi pregătiți să începem aceste negocieri de la Gomel”, a declarat Peskov rpentru presă

   
 • 08:57
  Chișinău: Clădirea fostului Hotel Național, vopsită în culorile drapelului Ucrainei
  foto: Facebook

  Chișinău: Clădirea fostului Hotel Național, vopsită în culorile drapelului Ucrainei

  Totodată, pe fațada clădirii a fost instalată și o pancartă cu mesajul „Нет войне”  („Nu războiului”)

   
 • 08:51
  Timp de două zile, 1032 de persoane au fost cazate temporar la Centrul Moldexpo

  Timp de două zile, 1032 de persoane au fost cazate temporar la Centrul Moldexpo

  La această oră, la Moldexpo sunt 506 persoane, la căminul USMF - 61, la Institutul Sportiv - 56, la căminul USM - 100 de refugiați,  la căminul DGETS - 128 de persoane, iar la sanatoriul Constructorul - 94, anunță primarul capitalei, Ion Ceban.

  Sunt și alte locații în Chișinău unde refugiații au fost adăpostiți, pe la instituțiile de stat și private, hotele sau pe la oameni acasă. Multe persoane vin, sunt înregistrate, își perfectează actele și își continuă drumul spre alte țări. Primăria Chișinău colectează produse alimentare, de igienă, haine, plapume si toate cele necesare, pe care le repartizăm în toate punctele din municipiu și localitățile din țară unde se solicită, inclusiv la Vama Palanca și Ștefan Vodă.

  „Mulțumesc tuturor oamenilor care vin să ajute, să doneze și Asociației MĂR care vin cu mâncare caldă”, a scris Ceban pe rețelele de socializare. „O noapte lungă și destul de complicată!”, a precizat edilul.


   
 • 08:37

  Situația la frontierele R. Moldova, în această dimineață

  În ultimele 12 ore, polițiștii de frontieră au înregistrat 20 444 de traversări persoane, dintre care, 9 611 traversări la frontiera cu Ucraina și alte 10 576 la granița cu România.

  Totodtă, poliția de frontieră mai anunță că la intrarea în Republica Moldova se mențin rânduri la PTF Palanca-Maiaki-Udobnoe, Basarabeasca – Serpniovo, Giurgiulești-Reni, Otaci-Moghilev-Podolsk și Criva-Mamaliga.

  Iar la ieșirea din Republica Moldova este trafic intensiv la PTF Costești – Stânca și  PTF Giurgiulești-Galați. 

   
 • 08:32
  Liderul cecen anunță că a intrat cu trupele sale în Ucraina, pentru a se alătura rușilor
  Sursa foto: Profimedia

  Liderul cecen anunță că a intrat cu trupele sale în Ucraina, pentru a se alătura rușilor

  Liderul cecen Ramzam Kadîrov a anunțat că s-a deplasat împreună cu luptătorii săi în Ucraina, pentru a se alătura trupelor rusești, scrie BBC, citat de digi24.ro.

  Într-un video postat online, Kadîrov afirmă că forțele cecene au capturat până acum o bază militară ucraineană, fără a suferi pierderi.

  Liderul republicii din sudul Rusiei este un aliat-cheie al președintelui rus Vladimir Putin, mai menționează BBC.

  Pentru a justifica invazia, el spune că decizia lui Putin de a intra în Ucraina va împiedica dușmanii Moscovei să lanseze atacuri asupra Rusiei.

  Luptărorii ceceni loiali lui Ramzan Kadîrov au o notorietate puternică și se confruntă cu acuzații de abuzuri împotriva drepturilor omului.


   
 • 08:01
  Forțele armate rusești au ajuns în centrul orașului Harkiv
  sursa forto: unian.net

  Forțele armate rusești au ajuns în centrul orașului Harkiv

  Trupele ruse au reușit să pătrundă în orașul Harkiv, iar în prezent, luptele continuă, scrie unian.net. "Tehnica militară ușoară a inamicului a pătruns în Harkiv, inclusiv, în partea centrală a orașului. Atenție! Nu părăsiți locurile de adăpost! Forțele Armate ale Ucrainei lichidează inamicul. Solicităm populației civile să nu iasă pe străzile orașului”, a scris pe canalul său de Telegram șeful Administrației Regionale de Stat, Oleg Sinegubov.


   
 • 07:49

  Kievul este controlat totalmente de armata ucraineană

  Situația de la Kiev este calmă, capitala este controlată complet de armata ucraineană și forțele de apărare. Au fost câteva ciocniri cu unele grupuri de sabotaj pe timp de noapte", a declarat Mykola Povoroznik, prim-vicepreședinte al Administrației de Stat a orașului Kiev, scrie canalul de Telegram  al Administrației de Stat a orașului Kiev.

   
 • Advertoriale
  La Chișinău a fost deschis primul centru auto GEELY

  La Chișinău a fost deschis primul centru auto GEELY

  Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib (VIDEO)

  Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib (VIDEO)

  Toate inovațiile gândite în favoarea clientului la sucursala maib din inima Chișinăului

  Toate inovațiile gândite în favoarea clientului la sucursala maib din inima Chișinăului

  E un efort pe care nu-l putem face
  singuri, așa că te așteptăm alături de noi
  EMISIUNI
  • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
   DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
  • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
  • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
  Cele mai populare
  • 1
   Cesiu 137, stronțiu și iod 131: Explicăm ce conțin norii radioactivi și cum funcționează pastila de Iodură de potasiu în organism
  • 2
   Marina Tauber rămâne în arest la Penitenciarul nr. 13. Magistrații Judecătoriei Chișinău au prelungit mandatul de arest cu 20 de zile
  • 3
   Tauber, adusă de mascați la Judecătoria Chișinău. Magistrații urmează să decidă dacă deputata rămâne în arest preventiv (VIDEO)
  • 4
   Presa din Ucraina: În această dimineață au avut loc explozii pe peninsula Crimeea (VIDEO)
  Autentificare
  Ai uitat parola?
  Salvează articolul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

  Urmărește subiectul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.