Sergiu Gălușcă, despre Domaine la Prut, tendințele în vinificație, investițiile europene și antreprenoriat | Nota de Plată

Sergiu Gălușcă, despre Domaine la Prut, tendințele în vinificație, investițiile europene și antreprenoriat | Nota de Plată

Un vin bun înseamnă multă grijă împletită cu un fir de creație, studii și muncă. Așa ne povestește antreprenorul și cunoscutul vinificator Sergiu Gălușcă care de altfel e unul dintre cofondatorii AGORA. Astăzi, pune bazele unei vinării noi în R. Moldova care promite să schimbe tendințele de pe piață și în același timp cu sufletul și privirea ațintită spre proiectul său de suflet, Unicorn Winery. Urmărește un interviu altfel cu Sergiu și învață din nota sa de plată.

Se bucură de un spirit antreprenorial încă din copilărie, iar pentru a deveni ceea ce este, astăzi, Sergiu a muncit și studiat pe rupte atât în țară, cât și peste hotarele țării. 

„Eu cu fratele ne duceam în Bulgaria la mare și veneam acasă cu bani personali. Cumpăram 20 de mingi simple și le vindeam la școală. Vindeam ciocolate la recreație sau îngrămădeam bani de la sărbătorile de iarnă, iar cu acești bani investeam. Noi mereu am făcut chestia asta. 

Părinții ne-au învățat, iar astăzi, îi învăț pe copiii mei. Mă strădui să îi învăț să economisească, trebuie să înțeleagă că valoarea banilor crește dacă faci investiții sau aștepți momentul potrivit pentru a valorifica anumite oportunități”. 

Cât despre puterea și valoarea banilor, tânărul vinificator e convins că dezvoltarea unui proiect de business ține de alte scopuri care prind de alte valori mai frumoase decât banii. 

„Banii nu sunt un țel în sine. Banul vine ca un rezultat. Da, noi vrem să facem bani, dar asta nu e un obiectiv. Afacerea se dezvoltă organic așa cum crește orice organism. Nu prescrii tot și respectiv toate calculele matematice de acasă nu o să coincidă. Eu sunt o persoană atentă la costuri și la investiții și încerc să am o echipă bună, să angajez oameni pe care să îi instruiesc și să facă parte din conceptul pe care îl facem împreună. Nu e vorba de proiectul meu sau conceptul meu, e vorba de mai mulți oameni. Îmi dau seama că puterea e în noi toți care lucrează împreună, nu e doar un singur om care vine și dă comandă”

Mai mult, Sergiu Gălușcă spune că în următorii ani, investițiile vor fi făcute în vinăriile mici, iar numărul tot mai mare a acestora e doar o binecuvântare pentru sectorul vinicol din R. Moldova. 

„Eu nu văd nimic rău în faptul că vor fi mai mulți producători de vin. Chiar asta va ajuta industria să se maturizeze, să devină mai competitivă pe plan local și internațional. Eu tot timpul m-am bucurat de proiectele noi care apar și nu demult spuneam că în Moldova nu vor mai apărea vinării mari, iar investiția va fi făcută la vinăriile mici și medii. Investitorii vor încerca să optimizeze, iar asta e cel mai greu lucru. Când va merge spre asta, va crește calitatea”. 

Întrebat despre provocările și dezamăgirile în afaceri, Sergiu povestește că în R. Moldova nu există încă o cultură antreprenorială, iar fiecare om de afaceri e nevoit să treacă prin multe obstacale înainte de a ajunge la succes. 

„Am avut multe proiecte care m-au dezamăgit. Primul meu S.R.L. l-am înregistrat în 2003 și a fost un succes, iar după asta un insucces, în domeniul publicității mici.  După asta am avut o companie de web design împreună cu fratele meu după asta am creat cu Tudor și Dumitru Unimedia și ceea ce este astăzi Agora și tot restul. E ca și în dragoste. Te duci la întâlnire cu o fată frumoasă, te gândești că sunteți compatibili, dar ceva nu merge. Așa și aici. Nu e vorba de bani, ci mulți alți factori. Problema că în Moldova nu avem o cultură antreprenorială foarte dezvoltată. Ea trebuie cultivată. Nu avem atât de multe resurse financiare ca să putem încerca. În R. Moldova nu poți să o dai în greș tare, dacă o dai tare, nu te poți ridica repede la loc.

Întodeauna depinzi de parteneri care nu sunt mereu onești sau depinzi de anumite structuri în piață de anumite produse. În general, noi, antreprenorii, suntem destul de visători și romantici”. 

După ce a stat la baza fondării mai multor proiecte mari vinicole din țară, precum și afacerii sale de suflet Unicorn Winery, Sergiu Gălușcă construiește cu mult har și suflet o altă vinărie. E vorba de Domaine La Prut, o vinărie cu investiții europene în valoare de un milion de euro.

„E un proiect inedit pentru Moldova. Este o investiție 100% austriacă. E vorba de un vinificator și un antreprenor european vestit și care iubește Moldova. E una dintre primele vinării care demonstrează că fața vinăriilor capătă o altă formă, atunci când un investitor străin nu doar cumpără vinul de pe raft, dar este convins de calitate și a reușit să investească bani mulți. Asta înseamnă că noi suntem pe o altă treaptă, noi suntem pe alt nivel și această investiție va schimba trendul.

Investiția se ridică la un milion de euro în cramă și sută la sută europeană și eu cred că în următorii doi, trei ani veți auzi despre noi și vă vom bucura. Vom avea o capacitate de 200, 300 mii de sticle pe an. Tot vinul va fi destinat pentru piața de export și desigur pentru piața locală. Nu vom neglija piața locală. Vinăriile sunt afaceri long term Noi plantăm via în acest an,la anul trei vom avea doar câțiva struguri și nu poți obține vin. Tocmai în anul șapte intră rodul la cantitatea pe care noi o dorim, cele opt sau zece tone la hectar. Maturitatea viei apare în anul 12. Trebuie să treacă 12 ani ca noi să reușim să intrăm în esență pe calitate, pe terroir. O vie ar trebui să rodească 40, 45 de ani

O afacere de vin în R. Moldova este destul de ieftin să o pornești. Contează să o pornești la o capacitate mică. Nu trebuie de pornit cu foarte multe hectare. Poți să o iei încetișor și dacă familia te va susține, să găsești parteneri corecți, piața, lucrurile vor evolua. Nu cred că trebuie să spunem că este o limită sau o teamă, industria vinului R. Moldova e una cu cel mai mare potențial, din punct de vedere climateric”. 

Și dacă e să vorbim despre sfaturi și nota sa de plată, antreprenorul îndeamnă tinerii să caute în mod continuu experiențe noi care să le aducă cunoștințe și oameni de calitate alături. 

„Dacă vorbim despre business-ul din R. Moldova, mai avem nevoie de foarte multă experiență. Nu avem experiență. Acest curaj îl văd în voi, tânăra generație și faceți lucrurile mai bine ca noi. Eu cred că nu m-aș teme, aș încerca să ajung în cele mai bune companii, aș acumula experiență și nu m-aș gândi la bani. Dacă câștigi experiență și cineva îți mai dă un salariu bun, atunci câștigi de două ori. Asta aș încerca să fac. Sunt multe oportunități și de asta nu aș stagna, nu aș sta într-un loc, aș încerca să circul. La fel, aș încerca să procur teren, următoarea vie, pentru că cine știe ce va fi peste zece ani. Dacă aș avea liber două, trei mii de euro, aș cumpăra teren, ca de la acel teren să pornesc viitorul cramei. 

Am avut prieteni pe care i-am făcut parteneri de afaceri și pe care i-am pierdut. Tot e o notă de plată. Acum sunt mai atent, îmi dau seama că am făcut multe greșeli și atunci încerc să comunic, punctul meu de vedere să îl spun din start, ca să fie clar un traseu, pentru că antreprenorii când se pornesc au o foaie albă înainte. E mult mai ușor să faci afaceri când ai parteneri și parteneriatul e foarte important, e important să aibă un plan și să fie înțeles de toată lumea”. 

Nota de Plată e să dai like, să distribui și să te abonezi la canalul de youtube AGORA. 

Acest proiect este susținut de Campania Națională de Educație Financiară „Află totul despre bani!”, derulată sub egida Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supraveghere a Pieței din Republica Moldova, în parteneriat cu Camera de Comerț Americană din Republica Moldova și sprijinul OCN Iute Credit.

Nu primim bani din „kuliok”.
Doar oficial, din contribuțiile Membrilor.
Susține redacția Agora

Ți-a plăcut articolul?

Susține AGORA cu 50 de lei. Vezi de ce:
1. Primești aplicația mobilă AGORA
2. Ești invitat în grupul închis pe Facebook, cu redacția
Alte beneficii și daruri, le găsești aici.

Vezi și aceste știri
Maia Sandu, interviu pentru CNN. „Este dificil să facem față situației, vaccinul e cel mai important acum”

Maia Sandu, interviu pentru CNN. „Este dificil să facem față situației, vaccinul e cel mai important acum”

Coronavirus: Britanicii care vor ieși din țară fără justificare valabilă, vor fi amendați

Coronavirus: Britanicii care vor ieși din țară fără justificare valabilă, vor fi amendați

S-au scumpit fructele și pomușoarele, dar s-au ieftinit cartofii. Cum au evoluat prețurile în anul 2020 (INFOGRAFIC)

S-au scumpit fructele și pomușoarele, dar s-au ieftinit cartofii. Cum au evoluat prețurile în anul 2020 (INFOGRAFIC)

Advertoriale
Testarea pentru noua tulpină de COVID-19, accesibilă la Invitro DIAGNOSTICS

Testarea pentru noua tulpină de COVID-19, accesibilă la Invitro DIAGNOSTICS

Endava anunță achiziția Agenției digitale „Five”, cu sedii în SUA și Croația

Endava anunță achiziția Agenției digitale „Five”, cu sedii în SUA și Croația

Cum se plătește călătoria în transportul public folosind un terminal și alte întrebări la acest subiect

Cum se plătește călătoria în transportul public folosind un terminal și alte întrebări la acest subiect

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Există oare viață fără Guvern? Cu ce scenarii se jonglează în privința unui Executiv interimar și ce urmări pot fi pentru țară
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Există oare viață fără Guvern? Cu ce scenarii se jonglează în privința unui Executiv interimar și ce urmări pot fi pentru țară
 • Oameni ca tine: Lucia Gavriliță, femeia care a transformat o dramă de familie într-o nouă șansă la o viață sănătoasă (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Cinci momente din istoria R. Moldova când în loc de anticipate am avut „stabilitate” (AUDIO)
 • Irina Ghelbur - Cum e să conduci o instituție media, soluții pe timp de criză, membership, tentative de divorț, managementul oamenilor | Nota de Plată
 • Oameni ca tine: Igor și Victoria Hîncu au transformat jocul în afacere și au găsit magia ascunsă într-o bucată de lemn (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Dezlegare la shopping și în weekend. Centrele comerciale au voie să activeze și în zilele...
 • Cum o descriu copiii pe mama și a cui mamă e cea mai bună? Dilema, rezolvată într-un...
Cele mai populare
 • 1
  „Olecuțâcă” a greșit. După ce s-a intitulat președintele R. Moldova, Dodon și-a șters vlogul de pe rețele (UPDATE)
 • 2
  Testele PCR negative la intrarea în R. Moldova nu mai sunt obligatorii. Măsura, abrogată înainte de a fi pusă în practică (DOC)
 • 3
  Aureliu Ciocoi, convocat repetat de Zinaida Greceanîi. Executivul declară că a găsit bani pentru un milion de doze de vaccin
 • 4
  S-a stins din viață un medic nefrolog, răpus de COVID-19
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.