3027

LU

MA

MI

JO

VI

DU

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

Joe Biden a primit un vaccin anti-Covid-19 actualizat şi s-a vaccinat împotriva gripei sezoniere. „Pe măsură ce intrăm în sezonul de răceală şi gripă, preşedintele îi încurajează pe toţi americanii să îi urmeze exemplul", a transmis medicul personal al preşedintelui, Kevin O'Conno.

Britanicii protestează împotriva Brexitului și se cer înapoi în UE. O mulţime de protestatari pro-UE s-a adunat sâmbătă în faţa hotelului Hilton de pe Park Lane, pentru Marşul Naţional de Reîntregire. Ei califică ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană drept o „greşeală imensă” şi militează pentru revenirea în cadrul Uniunii Europene.

Israel: Mii de persoane au protestat împotriva Guvernului. Aceasta este a 38-a săptămână de proteste. Premierul Netanyahu se află în prezent în SUA. Vizita sa este marcată de aceste proteste împotriva controversatelor reforme judiciare ale guvernului său.

Armenia a cerut o misiune de monitorizare ONU în Nagorno-Karabah. Asta în timp ce Azerbaidjanul a promis că armenii din regiunea secesionistă vor fi trataţi ca „cetăţeni egali”. Pe de altă parte, șeful diplomaţiei americane Antony Blinken a împărtășit „îngrijorarea profundă” a Washingtonului cu privire la soarta locuitorilor armeni din Nagorno-Karabah, după preluarea acestui teritoriu de către Azerbaidjan.


tiktok.com/@roman.mihaes ·20:20, 23 septembrie 2023

Comentatorul politic Roman Mihăeș este candidatul PNL Moldova pentru funcția de primar de Chișinău. Mihăieș a fost desemnat în calitate de candidat în cadrul Conferinței Organizatiei municipale a Partidului Național Liberal din Moldova. Acesta a anunțat că luni va depune dosarul la Consiliul electoral Chișinău și își va prezenta programul sub genericul „ Pentru un Chișinău european și românesc”.

stirileprotv.ro ·18:31, 23 septembrie 2023

Cinci morți și peste 100 de răniți, într-o explozie produsă la o fabrică din Taiwan. Accidentul a avut loc vineri seară. Operațiunile de căutare și salvare au continuat de-a lungul nopții, până sâmbătă dimineață. Printre cei cinci morți se află trei pompieri și doi muncitori, între care o femeie. Explozia a provocat prăbușirea unei secțiuni a fabricii, blocând mai mulți oamenii sub dărâmături. Presa locală scrie că bilanțul morților ar putea crește. Cauza incendiului și a exploziei care a urmat este în prezent investigată. Președinta Taiwanului și premierul au transmis sâmbătă condoleanțe familiile celor decedați.

Procuratura Republicii Moldova ·17:33, 23 septembrie 2023

Decis: Mihail Bagas, candidatul din partea Ligii Orașelor și Comunelor la funcția de edil al capitalei, va sta, în următoarele 30 de zile, în arest preventiv în izolator. Decizia a fost pronunțată de magistrații judecătoriei Chișinău, cu sediul la Ciocana. Bagas a fost reținut de CNA și Procuratura Anticorupție, la 21 septembrie, într-un dosar de finanțare ilegală a partidelor și coruperea alegătorilor.

https://t.me/partidulsansa ·16:32, 23 septembrie 2023

Șansa, minată? O nouă alertă cu bombă, la sediul partidului „Șansa”, condus de jurnalistul Alexei Lungu. La fața locului au intervenit toate serviciile specializate, pentru a verifica zona. Anterior, la data de 20 septembrie, serviciile specializate au fost mobilizate, la fel, pentru o alertă cu bombă șa sediul acestei formațiuni politice.

Parlamentul Republicii Moldova ·15:30, 23 septembrie 2023

O vizită la Parlament. Sute de persoane din țară, dar și de peste hotare au vizitat Parlamentul cu ocazia Zilei Ușilor Deschise. Toate grupurile de vizitatori au fost ghidate de deputați și de funcționari publici, care au povestit detalii interesante din activitatea legislativului.

Vizitatorii au avut oportunitatea să meargă în sălile unde se iau decizii importante pentru viitorul țării sau au loc întrevederi cu oficiali străini. Pe lângă turul ghidat propriu-zis, pentru vizitatori au fost amenajate două expoziții – una cu lucrările maestrului Zaharia Cușnir, un fotograf amator care a locuit în satul Roșietici, raionul Florești și alta cu desenele unor copii refugiați din Ucraina, care au redat în culori ce înseamnă pacea pentru ei.

Un automobil a luat foc din mers, în capitală. Polițiștii de patrulare au intervenit de urgență pe strada Calea Orheiului din capitală, unde un automobil a luat foc din mers. Acesta prezenta un pericol imens în trafic, deoarece era reutilat cu gaz, iar în portbagaj se mai aflau câteva butelii cu gaz lichefiat. Transportul a fost redirecționat astfel ca să fie evitat pericolul pentru participanții la trafic. Pompierii au reușit localizarea incendiului, iar polițiștii au redeschis circulația în ambele direcții.

Interdicții la instalarea panourilor solare. Vezi pentru cine sunt restricțiile. ANRE a emis o avertizare pentru solicitanții actelor de corespundere emise în urma examinării centralelor electrice noi, cu privire la interdicția amplasării surselor de energie regenerabilă pe acoperișurile construite cu învelitori combustibile. Cu alte cuvinte, cei care au casa acoperită cu materiale ușor inflamabile, nu mai pot să-și mai instaleze panouri solare pe acoperișuri. Respectarea acestor prevederi este esențială pentru menținerea unui mediu de lucru și de viață sigur și fără pericole., mai anunță ANRE.

Deputatul Alexandr Nesterovschi, adus la Judecătoria Ciocana. Procurorii vor cere arest preventiv pentru 30 de zile.

Știrea se actualizează...

Hai, Moldova! O nouă victorie pentru țara noastră a repurtat-o judocanul Denis Vieru (66 kg), care a cucerit medalia de bronz la Grand Slam-ul de la Baku. În finala mică el l-a învins pe uzbekul Mukhriddin Tilovov. Locotenentul-major Denis Vieru activează în bază de contract în cadrul Secției pregătire fizică și sport a Inspectoratului General de Carabinieri. Pe parcursul ultimelor ani, acesta a înregistrat mai multe performanțe pe arena sportivă internațională, ducând faima țării departe peste hotarele ei, se arată într-un mesaj al Inspectoratului General de Carabinieri.

Atac nocturn asupra regiunii Odesa. Sâmbătă seara, armata rusă a atacat regiunea Odesa cu rachete Onyx. Potrivit centrului de presă al comandamentului operațional „Sud” al Forțelor Armate ucrainene, două rachete au lovit o zonă de agrement. Din fericire, nu au fost înregistrate pagube critice sau răniți. La rândul lor, Forțele Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene au raportat că 15 drone de tip Șahed au fost lansate în Ucraina peste noapte, 14 dintre ele au fost doborâte.

stirileprotv.ro ·9:30, 23 septembrie 2023

Cel mai rapid tren din lume a fost prezentat la o expoziție, în China. Circulă cu 600 de km/oră și folosește forța electromagnetică pentru a se deplasa. Mai exact, levitează deasupra căii ferate, fără să existe contact între șine și caroserie. Garnitura are un interior spațios. Trenul urmează să asigure călătoriile pe ruta Beijing-Shanghai. Cei aproximativ o mie de kilometri vor fi parcurși în doar două ore și jumătate. Chinezii au însă planuri și mai ambițioase. Este deja în teste un tren care, odată finalizat, va fi capabil să circule cu 1.000 de kilometri pe oră.

Încercări de a opri migrația. Solicitanții de azil în Italia vor trebui să plătească 4.938 de euro (5.259 de dolari) pentru a evita detenția în timp ce cererea lor de protecție este procesată, a anunțat vineri guvernul, într-o măsură care pare să aibă ca scop descurajarea migranților. Confruntându-se cu o creștere a numărului de noi sosiri, coaliția premierului Giorgia Meloni a anunțat săptămâna aceasta că va crește numărul centrelor de detenție din întreaga țară pentru a reține migranții înainte de posibila lor repatriere.


Austria, în vizorul justiției. Guvernul italian va acționa Austria în fața Curții de Justiție a UE pentru blocarea punctului de frontieră Brenner, a anunțat vicepremierul Matteo Salvini, calificând demersul Austriei drept un „act de violență și aroganță politică”. Salvini a denunțat Austria pentru că a blocat transportatorii italieni și pentru că a anunțat recent controale la frontiera sa cu Italia pentru a împiedica trecerea migranților ilegali care au sosit în valuri pe coastele italiene în ultimele săptămâni.

Problemă existențială. Migrația ar putea fi „o forță dizolvantă pentru Uniunea Europeană" din cauza diferențelor culturale profunde dintre țările europene și a incapacității lor pe termen lung de a ajunge la o politică comună, a declarat cel mai înalt diplomat al UE. Cu toate că Rusia va încerca să alimenteze flacăra migrației în interiorul Europei, Josep Borrell a negat că conflictul din Ucraina contribuie la criză, pe care a descris-o ca fiind o problemă veche de zeci de ani, alimentată de războaiele și sărăcia din țările de plecare.

Inițiativă prezidențială. Președinta Maia Sandu a lansat inițiativa de a desfășura anual o platformă de comunicare pentru cadrele didactice din toată țara, împreună cu Ministerul Educației și Cercetării și cu sprijinul partenerilor de dezvoltare ai țării noastre. Evenimentul va începe cu o sesiune de întrebări și răspunsuri la care va participa șefa statului și ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. Invitatul special al forumului este Mircea Miclea, autor, psiholog, educator, antreprenor, ex-ministru al Educației în România, întemeietor al Școlii psihologice cognitive. 

Inițiativă comună. Ucraina și Statele Unite au convenit să lanseze o producție comună de arme, într-o etapă care va permite Kievului să înceapă să producă sisteme de apărare aeriană, a declarat vineri președintele Volodymir Zelenski, care și-a încheiat o vizită în SUA. În discursul său zilnic adresat ucrainenilor, Zelenski a declarat că acordul pe termen lung va crea locuri de muncă și o nouă bază industrială în Ucraina, a cărei economie a fost devastată de invazia și războiul din partea Rusiei.

Materiale electorale ce a fi tipărite ilegal. Oamenii legii informează că o altă întreprindere din capitală, care are ca gen de activitate tipărirea ziarelor și alte servicii conexe, este vizată în producerea unor cantități mari a produselor electorale. Asta fără un contract de prestare a serviciilor și a documentelor ce atestă originea și proveniența legală a materiei prime.Igor Dodon a anunțat că pleacă din țară, ce-i drept, pe o perioadă scurtă. „După 480 de zile, pentru prima dată ies din țara. Dar revin în 2-3 zile. Ne așteaptă o campanie și o luptă politică importantă”, a scris Igor Dodon pe pagina sa.

Ministerul Economiei ·14:38, 22 septembrie 2023

Cel puțin 50 de afaceri din domeniul turismului vor putea beneficia de susținere financiară nerambursabilă, în următorii trei ani, prin intermediul „Programului de sprijin pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în domeniul turismului”. Antreprenorii pot accesa până la 500 de mii de lei cu o contribuție proprie de 30% din valoarea proiectului investițional.

DESCIFRAT/AGORA ·13:33, 22 septembrie 2023

Bursele pentru sportivi - unele ajung la 20-30 mii de lei pe lună.  Sergiu Gurin spune că bursele nu s-au dublat și cresc în baza formulei stabilite și anume în baza unui indice legat de salariul minim pe economie. Astfel, acestea vor crește în fiecare an. Bursele sunt oferite în bază de performanțe. Iar o altă motivare sunt premiile pentru participare la competiții și campionate. Această remunerare este importantă în condițiile în care activitatea sportivă e singura sursă de venit pentru mulți sportivi. Puțini dintre ei mai sunt angajați și în alte domenii, spune secretarul de stat.


ONG-urile de media condamnă perpetuarea practicilor abuzive și ilegale în raport cu jurnaliștii din partea Tiraspolului și cer autorităților constituționale ale Republicii Moldova să asigure cetățenilor săi drepturile și libertățile garantate de lege. Declarația vine în contextul în care, ieri, 21 septembrie, autoritățile neconstituționale din stânga Nistrului au declarat-o pe Elena Covalenco „indezirabilă” pe o perioadă de trei ani, în contextul în care în luna iulie curent jurnalista documentase un reportaj la Tiraspol. 

Măsuri de securitate sporită la Guvernul din Erevan. Forțele de ordinea au înconjurat clădirea Executivului.  Aici, începând cu ora 10:00, sunt planificate proteste organizate de opoziție. La această oră, situația din piață este liniștită. Vezi video aici.

Marea Baltică, o bombă cu ceas. Peste 300.000 de arme chimice și convenționale folosite în cele două războaie mondiale au transformat Marea Baltică, o cale navigabilă esențială și totodată cea mai poluată mare a Europei, într-o „bombă cu ceas”, după cum o descriu oamenii de știință și activiștii de mediu.

Încă o calificare la Jocurile Olimpice. Luptătoarea Irina Rîngaci a câștigat medaliei de bronz la Campionatul Mondial de lupte, de la Belgrad, Serbia. Astfel, calificându-se la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, urmând-o pe Anastasia Nichita. Aceasta este a treia medalie obținută de lotul feminin de lupte la competiția mondială de la Belgrad, după ce Anastasia Nichita a câștigat medalia de argint la 57 kg și Mariana Draguțan - bronz, la 55 kg.


Biden aprobă un nou pachet de ajutor militar de 325 de milioane de dolari pentru Ucraina. Bunurile în valoare de această sumă vor fi transferate în Ucraina direct din depozitele militare, ca parte a programului aprobat anul trecut. Noile livrări vor depinde de aprobarea de către Congres a unui nou buget. Așa cum era de așteptat, rachetele ATACMS pentru HIMARS cu o rază de acțiune de 300 de kilometri nu vor fi incluse. Se indică faptul că vor exista alte tipuri de muniție pentru HIMARS, adică, cel mai probabil, GMLRS, care au fost livrate anterior.

Vor fi furnizate proiectile de artilerie de calibru 155 mm, inclusiv proiectile cu dispersie DPICM.

În custodia procurorilor. Deputații Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au fost reținuți pentru 72 de ore. Procurorii anticorupție îi acuză de acceptarea finanțării ilegale din partea grupului criminal Șor, spălare de bani și corupere pasivă. Responsabil de schema finanțării formațiunii „Renaștere” ar fi Alexandr Nesterovschi.

Interdicție de intrare. Fotojurnalista Elena Covalenco a fost declarată „indezirabilă" pe teritoriul regiunii transnistrene pe o perioadă de trei ani. Jurnalista a scris pe pagina sa de Facebook că intenționa să meargă la meciul de fotbal ce are loc în această seară la Tiraspol.

În vizorul organelor de drept. Deputata neafiliată, Irina Lozovan a fost reținută de ofițerii CNA în seara zilei de 21 septembrie. La domiciliul parlamentarei, care a rămas recent fără imunitate, au avut loc percheziții derulate de procurori.

Vin pentru discuții și monitorizare. O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Clara Mira, va vizita Chișinăul în perioada 25 septembrie - 6 octombrie 2023. Misiunea va purta discuții combinate cu autoritățile în contextul programului 2023. Misiunea va face bilanțul evoluțiilor economice recente și al progreselor înregistrate în punerea în aplicare a programului autorităților, va actualiza și va evalua perspectivele macroeconomice și va discuta cu autoritățile despre prioritățile de politică ale acestora pentru a aborda vulnerabilitățile legate de climă, care ar fi sprijinite de FMI în cadrul unui program RSF.  Programul de 40 de luni al Moldovei cu FMI, aprobat la 21 decembrie 2021 și majorat în mai 2022, este susținut de un împrumut de aproximativ 785 milioane de dolari SUA, din care aproximativ 366 milioane de dolari SUA au fost deja plătite.

Susțin că a început „reintegrarea”. Azerbaidjanul a declarat că a recucerit regiunea separatistă Nagorno-Karabah după ce a lansat un asalt fulgerător de 24 de ore care a forțat forțele etnice armene să se predea și să accepte o încetare a focului mediată de Rusia. Conform acordului, Azerbaidjanul a declarat că va înceta ofensiva militară - care a ucis cel puțin 200 de persoane și a rănit multe altele - și a declarat că va purta discuții cu oficialii din Karabah „pentru a discuta despre reintegrare". Prima rundă de discuții a avut loc joi, a relatat presa de stat azeră, reprezentanții Karabahului întâlnindu-se cu o delegație din Azerbaidjan. Au fost publicate puține detalii despre întâlnire, la care a participat, de asemenea, un reprezentant al contingentului rus de menținere a păcii din regiune.

Relații tot mai tensionate. India a suspendat joi serviciile de acordare a vizelor pentru cetățenii canadieni, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, invocând amenințări la adresa securității personalului din consulatele sale din Canada. Anunțul a fost făcut la câteva ore după ce Înaltul Comisariat al Canadei în India a declarat că va „ajusta" temporar prezența personalului în această țară, după ce unii diplomați au primit amenințări pe platformele de socializare. Măsurile marchează o nouă escaladare a tensiunilor dintre cele două țări, declanșată de anunțul Canadei că „urmărește în mod activ acuzațiile credibile" care leagă agenți guvernamentali indieni de uciderea unui lider separatist sikh în iunie.

Ucraina și Polonia au convenit să găsească o soluție comună privind exporturile de cereale. Acestea speră să ajungă la un compromis până la sfârșitul săptămânii. În primăvara anului 2023, pentru a proteja piața internă, mai multe țări din UE, inclusiv Polonia, au solicitat o interdicție temporară a importurilor de cereale ucrainene pe teritoriile lor. În septembrie, Comisia Europeană nu a prelungit interdicția privind importurile de cereale ucrainene, care a fost în vigoare până la 15 septembrie. Polonia, Ungaria, România și Slovacia au intenționat să prelungească interdicția.

Facebook/Olesea Stamate ·14:53, 21 septembrie 2023

Audieri pe cazul Muntean. Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului va desfășura luni, 25 septembrie, la ora 10, audieri în privința membrului CSM, Iulian Muntean, numit de Legislativ la 7 septembrie, a anunțat deputata PAS, Olesea Stamate. Se întâmplă după ce s-a aflat că acesta are dosar penal, lucru care nu a fost depistat în cadrul audierilor la Comisia pre-vetting.

Agenda electorală. Fostul președinte american Donald Trump a declarat miercuri că, dacă va fi ales din nou, va transfera resurse de la agențiile federale de aplicare a legii și va trimite mii de soldați americani aflați în străinătate la granița dintre SUA și Mexic. Vorbind în fața susținătorilor din Iowa, unde va avea loc în ianuarie prima competiție de nominalizare a Partidului Republican pentru alegerile din noiembrie 2024, Trump a promis, de asemenea, să extindă interdicția de călătorie care a interzis accesul persoanelor din mai multe țări cu populație majoritar musulmană în timpul președinției sale din 2017-2021.

Candidatul PLDM pentru Primăria Durlești. Proaspăt numită președintă a Organizației Primare PLDM în Durlești, Galina Bostan a fost propusă la funcția de primar din partea partidului.

CNA despre evaluarea lui Muntean la Pre-Vetting. CNA a confirmat Comisiei calitatea de învinuit al membrului CSM, Iulian Muntean, pe cauza penală, inclusiv faptul că aceste date nu au fost posibil de identificat anterior din motivul lipsei punerii la evidență a acestei ordonanțe în Registrul de Informații Criminalistice și Criminologice al Serviciului Tehnologii Informaționale al MAI.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal