3961

LU

MA

MI

JO

VI

DU

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

Surse

INDCDFP România · 22:01, 06 iunie 2023
Open short

Cutremur. Un seism semnificativ, cu magnitudinea 5,3 pe scara Richter, s-a produs marți seara, 6 iunie în România, la ora 20:26 în județul Arad. Anunțul a fost făcut de Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul a avut loc la o adâncime de 6,4 kilometri în apropierea orașelor Arad, Timișoara și Reșița. A fost urmat de replică cu magnitudinea de 3,1 la ora 21:04.

Indică vinovatul. Serviciile secrete americane „înclină” către Moscova, care se află în spatele atacului asupra unui baraj dintr-o zonă din sudul Ucrainei controlată de Rusia. Administrația Biden lucrează pentru a declasifica o parte din informațiile sale și a le împărtăși încă de astăzi - cu un motiv încă în curs de evaluare. Anterior, a fost declarată starea de urgență în jurul barajului Nova Kakhovka de către autoritățile locale susținute de Moscova.

Control în urma unei investigații jurnalistice. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat un control al averii bașcanei în exercițiu a Găgăuziei, Irina Vlah, după ce a fost sesizată în legătură cu articolul privind garderoba scumpă a guvernatoarei. Despre aceasta a anunțat chiar Vlah, care cu această ocazie, a criticat-o pe șefa statului, acuzând-o că ar sta în spatele acestei decizii. Detalii aici.

Încă rămân neidentificați.  Autoritățile indiene au făcut marți apeluri repetate către familii pentru a ajuta la identificarea a 83 de cadavre nerevendicate, păstrate în spitale și morgi, după ce bilanțul victimelor celui mai sângeros accident feroviar din ultimele două decenii a crescut la 288 de morți în această țară. Dezastrul a avut loc vineri, când un tren de pasageri a lovit un tren de marfă staționat, a sărit peste șine și a lovit un alt tren de pasageri care trecea în direcția opusă, în apropiere de districtul Balasore, în statul estic Odisha.

Ministerul Educației și Cercetării · 20:22, 06 iunie 2023
Open short

Tot mai mulți doritori. Peste 8900 de persoane s-au înscris la programul național privind învățarea limbii române, organizat de Ministerul Educației și Cercetării. Cele mai multe cereri – peste 3500 au fost depuse în municipiul Chișinău. Alți circa 1400 de candidați sunt din UTA Găgăuzia, circa 670 – din municipiul Bălți și circa 620 – din Taraclia.  Cursurile de limbă română sunt destinate, inclusiv adulților care vor să își perfecționeze cunoștințele sau să studieze limba română de la zero. Aceștia vor frecventa cursurile pe gratis, toate cheltuielile urmând să fie acoperite din bugetul de stat. 


Condamnă acțiunea Rusiei. Deteriorarea barajului ucrainean Nova Kakhovka, care a provocat inundații masive în regiunea Herson, ar putea fi considerată o potențială crimă de război, au declarat marți liderii UE și ucraineni. „Distrugerea barajului Kakhovka a pus astăzi în pericol mii de civili și provoacă daune grave mediului", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferințe de presă de la summitul Bucharest Nine (B9) din Slovacia. "Acesta este un act scandalos, care demonstrează - încă o dată - brutalitatea războiului Rusiei împotriva Ucrainei".

Urmările inundațiilor provocate. Aruncarea în aer a barajului Nova Kakhovka și inundarea localității a produs printre victime și aproape 300 de animale din grădina zoologică din localitate. Informația a fost confirmată de unul din proprietari și de mai mulți activiști pentru drepturile animalelor, notează presa ucraineană. Detalii aici.

Produs inovator, dar cu puține șanse. Analiștii au lăudat marți Vision Pro de la Apple pentru tehnologia sa impresionantă, dar au avertizat că vor mai trece câțiva ani până când casca de realitate augmentată de 3.499 de dolari va fi adoptată pe scară largă. Dispozitivul, pe care investitorii l-au tratat cu o primire călduroasă, a marcat prima linie nouă de produse a companiei de la lansarea Apple Watch în urmă cu aproape un deceniu.

O nouă etapă în relația NATO - Ucraina. Membrii formatului București 9 (B9), state membre ale Alianței Nord-Atlatnice, au adoptat o declarație fermă în urma reuniunii de la Bratislava, în care anunță că sprijină aderarea Ucrainei la NATO și vor continua să consolideze sprijinul pentru țări ca R. Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina. Detalii aici.

Bulgaria are Guvern. Academicianul Nikolai Denkov a fost votat marți prim-ministru al Bulgariei după ce a primit 132 de voturi în Parlament, Denkov este susținut de două mari partide – Continuăm Schimbarea și GERB, care au făcut multe compromisuri politice pentru a ajunge la un compromis politic. Denkov (susținut de partidul Continuăm Schimbarea al fostului premier reformist pro-european Kiril Petkov) va fi prim-ministru prin rotație pentru primele 9 luni de guvernare, după care va fi înlocuit de Mariya Gabriel (susținută de GERB, partidul ex-premierului populist Boiko Borisov).

A fost lansat primul studiu ce include primele evidențe colectate în Republica Moldova cu privire la magnitudinea fenomenului violenței obstetrice. Potrivit sondajului, jumătate dintre femeile trecute prin procesul nașterii s-au confruntat cu violență obstetrică în timpul travaliului, nașterii sau examinării ginecologice.

The Guardian · 16:59, 06 iunie 2023
Open short

Cursa înarmării. Iranul susține că a creat o rachetă hipersonică capabilă să se deplaseze cu o viteză de 15 ori mai mare decât cea a sunetului, adăugând o nouă armă la arsenalul său, în timp ce tensiunile cu SUA în legătură cu programul nuclear al Teheranului rămân ridicate. Racheta - numită Fattah, sau „Cuceritorul” în farsi - a fost prezentată chiar în momentul în care Iranul a declarat că își va redeschide marți posturile diplomatice din Arabia Saudită, după ce a ajuns la o detensionare cu Riadul după ani de conflict.

Pericol pentru centrala Zaporojie. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a emis un comunicat de presă în care a anunțat că distrugerea barajului de la Nova Kahovka a dus la o reducere semnificativă a nivelului rezervorului utilizat pentru alimentarea cu apă de răcire a centralei ZNPP. Absența apei de răcire în sistemele esențiale de apă de răcire pentru o perioadă prelungită de timp ar cauza topirea combustibilului și nefuncționarea generatoarelor diesel de urgență. Cu toate acestea, evaluarea noastră actuală este că nu există niciun risc imediat pentru siguranța centralei.

Serviciul Vamal · 15:55, 06 iunie 2023

Acord. Conducerea Serviciului Vamal și a Î.S. ,,Aeroportul Internațional Chișinău” au semnat un Acord de cooperare, pe o perioadă de 5 ani, prin care își propun intensificarea relațiilor de cooperare în domeniul asigurării securității naționale. Acordul își propune eficientizarea interacțiunii reciproce conform domeniilor de competență, în special în cazul producerii situațiilor de urgență și excepționale cu implicarea aeronavelor/obiectelor de pe teritoriul aeroportului și zonele adiacente, conform „Planului de măsuri în cazul situațiilor de urgență pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău”. În acest sens, cele două instituții vor asigura desfășurarea activităților comune pentru prevenirea și gestionarea consecințelor în cazul producerii situațiilor de urgență și excepționale, prin optimizarea atribuțiilor, măsurilor și utilizarea rațională a resurselor fiecărei instituții în parte. 


Scandalul Qatargate. Poliția belgiană a efectuat marți percheziții la birourile din Parlamentul European ale celor doi eurodeputați acuzați de corupție în scandalul „bani contra influență”, numit Qatargate. Potrivit a doi martori, mai mulți ofițeri de poliție au efectuat percheziții la birourile eurodeputatului italian Andrea Cozzolino și al eurodeputatului belgian Marc Tarabella, în jurul prânzului, la etajul 15 al clădirii Altiero Spinelli a Parlamentului European.

Nou CEO la Twitter. Noul director executiv al Twitter, Linda Yaccarino, și-a început rolul în cadrul companiei de social media, a scris pe Twitter luni seara târziu, la aproximativ o lună după ce Elon Musk a numit-o în funcția de director executiv. „S-a întâmplat - prima zi în cărți!", a scris ea pe Twitter, fără a oferi alte detalii.

Reacția Kremlinului. Kremlinul respinge acuzațiile privind implicarea Rusiei în explozia hidrocentralei de la Kahovka. Kremlinul a declarat că distrugerea centralei hidroelectrice de la Kahovka a fost rezultatul unui sabotaj planificat și a respins acuzațiile potrivit cărora armata rusă ar fi fost implicată în incident. Vedeți LIVE Textul AICI.


Pe ce banii? Pe ordinea de zi a ședinței CMC de azi a fost inclus raportul privind cheltuielile Primăriei Chișinău pentru Summitul CPE. Atât că, raportorul pe subiect nu s-a prezentat. Iar consilierii sunt uimiți de suma estimată de 174 de milioane de lei. După pauza anunțată de o oră consilierii revin la subiect. Imagini video aici.

Cheltuieli pentru Summitul CPE. În scurt timp, MAEIE va prezenta cheltuielile pentru organizarea evenimentului din 1 iunie. Până acum, se cunoaște că MAEIE a avut un buget alocat de aproape 16 milioane de lei pentru organizarea evenimentului sau circa 800 mii euro.

adevarul.ro · 12:59, 06 iunie 2023

AIEA, despre situația la centrala nucleară: Agenţia a declarat că nu există un pericol nuclear imediat la centrala atomo-electrică din Zaporojie după distrugerea parţială a barajului hidrocentralei Kahovka. Armata ucraineană a acuzat Rusia că se află în spatele exploziei. Preşedintele Vladimir Zelenski a convocat de urgenţă consiliul de securitate, a anunţat şeful Administraţiei Prezidenţiale a Ucrainei care a denunţat o „crimă de război”. Cu toate acestea, conducerea ucraineană a centralei nucleare din Zaporojie, aflată în prezent sub ocupaţie rusă, menționează că distrugerea parţială a barajului hidrocentralei Kahovka, a cărui apă serveşte la răcirea centralei, nu reprezintă deocamdată o ameninţare pentru instalaţie.

Ministerul Apărării · 12:23, 06 iunie 2023

Geniștii moldoveni îi vor instrui pe cei din Forțele Armate ale Ucrainei: Specialiști din cadrul Batalionului de Geniu „Codru” îi vor instrui pe colegii lor din Forțele Armate ale Ucrainei în domeniul identificării și nimicirii obiectelor explozive. Cursul de instruire este organizat în contextul asistenței umanitare oferite specialiștilor ucraineni pentru obținerea abilităților necesare în curățarea terenurilor de obiecte explozive, urmare a războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Instruirea se desfășoară în scopul prevenirii cazurilor de rănire sau deces în rândul populației din Ucraina în urma exploziei unor obiecte rămase în sol.

Cursul va dura patru săptămâni și va cuprinde atât ședințe teoretice, cât și practice.

Barajul de la Novaia Kahovka. Președinta R. Moldova, Maia Sandu și prim-ministrul Dorin Recean au venit cu reacții după incidentul din dimineața zilei de 6 iunie la hidrocentrala din Novaia Kahovka Ucraina. Liderii de la Chișinău au menționat că suntem gata să oferim asistență pentru îndepărtarea consecințelor inundațiilor. Urmăriți LIVE Textul AICI.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat · 11:59, 06 iunie 2023

Cod Galben - Pericol de incendiu de vegetație. Avertizarea meteorologică a fost emisă la 6 iunie și include intervalul  7 - 13 iunie. Codul Galben cuprinde jumătatea de nord a țării. În perioada menționată se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural.

IGSU:  Două persoane și-au pierdut viața în urma incendiilor produse la locuințe. IGSU vine cu recomandări privind regulile de securitate. Verificați sistemele de detectare a incendiilor și înlocuiți bateriile la detectoarele de fum. Asigurați-vă că acestea sunt în stare optimă de funcționare. Păstrați un stingător de incendiu la îndemână și evitați supraîncărcarea prizelor și a circuitelor electrice. Verificați periodic cablurile și prizele pentru identificarea eventualelor semne de deteriorare și înlocuiți-le dacă este necesar. Nu lăsați aparatele electrice nesupravegheate, atunci când nu sunt utilizate, și deconectați-le din priză. Fiți atenți la utilizarea lumânărilor și a dispozitivelor de încălzire.

Poliția de Frontieră · 10:27, 06 iunie 2023

Permis fals la 700 de dolari. La 5 iunie, în punctul de trecere a frontierei Tudora a fost identificat la volanul propriei mașini un cetățean străin care se folosea un document falsificat. Acesta a prezentat la control un permis de conducere, care ar fi emis de autoritățile turce. La examinarea minuțioasă a permisului, polițiștii de frontieră în comun cu ofițerii FRONTEX au stabilit că actul nu este unul veridic, conținând mai mulți indici de falsificare. Posesorul actului a declarat că l-ar fi obținut contra sumei de 700 de dolari. Șoferul a fost înlăturat de la conducerea vehiculului, documentul falsificat fiind ridicat.

Agenția Servicii Publice · 10:19, 06 iunie 2023

Cum preschimbați permisul de conducere dacă sunteți peste hotare? În cazul în care a expirat permisul de conducere, și nu vă aflați în țară, îl puteți preschimba prin intermediul unei persoane împuternicite, în baza unei procuri autentificate sau în baza împuternicirii de reprezentare, pe care o puteți obține prin intermediul MPower în baza semnăturii electronice. Însă, e nevoie să aveți actul de identitate valabil. Persoana împuternicită de către Dvs. urmează să se prezinte la Direcția documentare a conducători auto sau la orice subdiviziune teritorială de calificare a conducătorilor auto, având asupra sa setul de documente necesare. Costul serviciului de preschimbare a permisului de conducere constituie 340 lei în termen de 20 zile lucrătoare. Detalii - aici.

Barajul centralei hidroelectrice Kahovka, care se află în partea anexată de Rusia a regiunii Herson, a fost parțial distrus. La primele ore ale zilei de 6 iunie, pe rețelele de socializare a fost difuzat un videoclip care arată cum apa se scurge prin partea distrusă a barajului superior al hidrocentralei. Ulterior, Comandamentul operațional al forțelor armate ucrainene din sud a declarat că trupele rusești au bombardat centrala hidroelectrică. 

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene · 9:16, 06 iunie 2023

Nicu Popescu, efectuează vizite de lucru în capitalele Belgiei și Suediei:  La Bruxelles se va întâlni cu secretarul general adjunct al NATO, directorul general pentru politică europeană de vecinătate și negocierile privind extinderea din cadrul Comisiei Europene precum și cu alți oficiali europeni. La Stockholm, vicepremierul va avea întrevederi cu Tobias Billström, ministrul suedez al afacerilor externe, cu Jessika Roswall și ministra pentru afaceri europene. Programul de lucru va include și participarea vicepremierului la conferința „Sprijinirea Ucrainei împotriva agresiunii ruse și  viitorul apărării europene.”

Procuratura Republicii Moldova · 9:05, 06 iunie 2023

Condamnați la închisoare pentru abuz sexual asupra minorilor:  Un bărbat în vârstă de 40 de ani a fost recunoscut vinovat de săvârșirea infracțiunii de viol asupra unei tinere de 14 ani. Fiind in stare de ebrietate аlсооliсă lа domiciliul prietenului său, a amenințat-o cu un cuțit și а întreținut cu еа raport sexual. Inculpatului i s-a stabilit o pedeapsă de 13 ani și 4 luni de închisoare. Totodată, un alt bărbat, care s-a dovedit a fi tatăl fetei violate, a fost condamnat la 16 ani de închisoare pentru violență în familie față de soție și acțiuni cu caracter sexual față de fiul său de 9 ani.

Mold-Street · 8:43, 06 iunie 2023
Open short

Moldova coboară o poziție. Ucraina este principalul furnizor pe piaţa UE de semințe, ulei şi şrot de floarea soarelui. Astfel în intervalul 1 iulie 2022 – 28 mai 2023, UE a importat din Ucraina 1.808.056 tone de semințe de floarea soarelui, o creștere considerabilă, de la 198.071 tone, în același interval al anului comercial precedent. De altă parte, Moldova a pierdut poziția întâi în acest clasament la categoria export de semințe.

Primăria Chișinău · 8:15, 06 iunie 2023
Open short

Tabere în capitală. Din 5 iunie și-au încep activitatea cele 14 centre care găzduiesc taberele cu sejur de zi pentru copii din Chișinău. Aici se vor odihni 1.305 elevi. De asemenea, pe 6 și 7 iunie vor fi deschise cele 3 tabere constante din afara orașului, gestionate de municipalitate: „Alunelul”, „Poienița Veselă” și „Cireșarii”, unde se vor odihni peste 6.400 de elevi.Pentru odihna copiilor din acest an, APL Chișinău a prevăzut peste 33 milioane de lei. Pentru obținerea biletelor în taberele constante, părinții urmează să se adreseze în instituțiile de învățământ unde își fac studiile copii. Părinții vor achita 20% din costul biletului – 700 lei.


Primăria Chișinău · 8:11, 06 iunie 2023
Open short

Troleibuzul Tineretului. Primăria municipiului Chișinău lansează troleibuzul dedicat Anului Tineretului în Chișinău. Unitatea de transport va circula din 6 iunie, pe ruta nr. 22 și va afișa cele mai importante anunțuri pentru tineri. De asemenea, pe parcursul anului 2023 vor fi organizate peste 50 de activități și vor fi puse la dispoziție programe pentru tinerii din capitală, anunță administrația municipală.

Ministerul Educației și Cercetării · 21:57, 05 iunie 2023

Corupție la BAC? Ministerul Educației și Cercetării anunță că s-a autosesizat pe marginea informațiilor apărute în spațiul online cu referire la presupusele servicii de vânzare a testelor de la examenele naționale de absolvire și condamnă orice practici care încalcă principiile de integritate în procesul de evaluare a elevilor. Instituția a transmis în adresa Inspectoratului General al Poliției din cadrul Ministerului Afacerilor Interne un demers prin care a fost solicitată examinarea cazului suspect de escrocherie apărut pe rețelele de socializare și reflectat în presă.

În Profunzime · 21:16, 05 iunie 2023

De ce nu a venit Erdogan? Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan nu a participat la Summitul CPE din 1 iunie, pentru că urma să fie inaugurat în funcție și nu a fost în stare să vină la eveniment. „În cazul Turciei, domnul Erdogan urma să aibă inaugurarea și din această cauză nu a fost în stare să vină la acest summit imediat. Summitul a avut loc cu o zi și jumătate înainte de inaugurarea președintelui Turciei”, a declarat Popescu.

Acord politic. Reprezentanții Partidului „Sluga Naroda”, din partea căruia Vladimir Zelenski a candidat în 2019 și a câștigat alegerile prezidențiale în Ucraina, efectuează o vizită la Chișinău. Partidul urmează să semneze un acord de cooperare cu Partidul „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” (CUB) din Republica Moldova, condus de Igor Munteanu. În cadrul unor declarații pentru jurnaliști, partidele au anunțat că, pe lângă acordul de colaborare, vor lansa mai multe grupuri de lucru. În același timp, partidul de la Kiev a invitat reprezentanții CUB să efectueze o vizită în Ucraina „pentru a lucra la unele înțelegeri și documente”.

Președinția R. Moldova · 20:23, 05 iunie 2023
Open short

Ziua Mediului. De Ziua Mondială a Mediului, marcată anual la 5 iunie, șefa statului a discutat, în cadrul Conferinței „Provocările de mediu și dezvoltarea durabilă”, organizată de Ministerul Mediului, despre importanța mediului pentru viața de zi cu zi, dar și despre problemele cu care ne confruntăm. 

„Apa pe care o bem, aerul pe care îl respirăm, solurile în care ne creștem mâncarea - de ele depinde viața noastră sănătoasă și calitativă. Chiar dacă Republica Moldova este o țară mică și nu putem înclina balanța atunci când vorbim despre schimbările climatice în lume, noi putem și trebuie să facem totul ca să ne îngrijim mediul în care trăim și în care vor trăi copii noștri”, a spus Președinta. 

+1 pretendend republican. Fostul vicepreședinte american Mike Pence a depus oficial actele pentru a se alătura unui grup tot mai aglomerat de republicani care candidează la președinție. Mișcarea este împotriva fostului președinte Donald Trump, cel pe care l-a servit la Casa Albă timp de patru ani, în perioada 2017-21. În prezent, Trump se află în sondaje cu mult în fața competitorului său. Se așteaptă ca Pence, în vârstă de 63 de ani, să își lanseze oficial campania cu un videoclip și un discurs miercuri. Fostul guvernator și membru al Congresului din Indiana a fost văzut drept un vicepreședinte care a manifestat o loialitate aproape fără limite față Trump în cea mai mare parte a celor patru ani de mandat.

Noi interdicții. Departamentul Trezoreriei al Statelor Unite a anunțat că a aplicat noi sancțiuni împotriva membrilor unui grup care a încercat destabilizarea situației din Republica Moldova. Totodată, a fost desemnat o entitate deținută sau controlată de una dintre aceste persoane. Detalii aici.

Vești din sport. În premieră, Republica Moldova va fi reprezentată de patru sportivi campioni naționali de teqball la Jocurile Europene din Polonia. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării este vorba despre Alexandru Sîrghi, Viorica Tonu, Dumitru Munteanu și Laura-Maria Mereuță.

Măsuri de detensionare a situației. Întăririle NATO au început să sosească în Kosovo luni (5 iunie 2023), ca urmare a violențelor calificate drept neprovocate și inacceptabile de către comunitatea internațională, care s-au soldat cu rănirea a 30 de membri ai trupelor de menținere a păcii KFOR în confruntările de săptămâna trecută. Aproximativ 500 de militari turci din brigada 65 de infanterie mecanizată din Turcia vor constitui cea mai mare parte a întăririlor NATO. Batalionul turc va fi staționat inițial în tabăra Sultan Murat și va fi desfășurat în Kosovo atât timp cât va fi necesar, transmit oficialii Alianței Nord-Atlantice.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal