3967

LU

MA

MI

JO

VI

DU

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

Surse

The Guardian · 21:25, 01 iunie 2023
Open short

A primit noi semne de sprijin. Volodimir Zelenskii a declarat că a primit un „sprijin puternic” din partea aliaților care au participat la un summit EPC din R. Moldova, în timp ce s-a aflat că avioanele de luptă F-16 ar putea fi puse la dispoziția Ucrainei în termen de șase luni.

Delegațiile se întorc la Aeroport. Summitul Comunității Politice Europene care s-a desfășurat astăzi la Bulboaca a luat în mod oficial sfârșit, anunță autoritățile. În contextul în care tot mai multe delegații părăsesc locația, autoritățile au enunțat mai multe recomandări pentru cetățeni, având în vedere existența mai multor restricții. Detalii aici.

Cancelarul german despre summitul EPC. „Pe lângă Ucraina, Republica Moldova este o a doua țară europeană care a fost supusă încercărilor continue ale Moscovei de a o destabiliza. Și de aceea, marea solidaritate a Republicii Moldova cu Ucraina este ceva remarcabil și vreau să mulțumesc în mod special președintelui Maria Sandu și cetățenilor pentru sprijinul lor”, a declarat Scholz.

Încă o încercare. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că va merge în curând în Turcia pentru a discuta despre aderarea Suediei la NATO, în încercarea de a încheia un proces care a fost întârziat din cauza obiecțiilor din partea țărilor membre Turcia și Ungaria.

Declarațiile liderului de la Kiev. În jurul orei 18:00, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ieșit în fața jurnaliștilor de la Summitul EPC 2023 de la Bulboaca. Liderul statului vecin a ținut o conferință de presă de aproape o oră în care a răspuns la întrebări despre NATO, sistemul PATRIOT, conflictul transnistrean din Republica Moldova și alte subiecte. În această știre, rezumăm cele mai importante declarații ale lui Zelenski. Detalii aici.

Twitter/Klaus Iohannis · 18:48, 01 iunie 2023
Open short

Declarație româno-ucraineană. Președintele român Klaus Iohannis și omologul său ucrainean, Klaus Iohannis, au semnat o Declarație privind sprijinul României pentru integrarea în NATO a Ucrainei. Documentul a fost semnat în marja Summit-ului Comunității Politice Europene, care se desfășoară în Moldova. 


The Guardian · 18:44, 01 iunie 2023
Open short

Finanțare din partea SUA. Starlink, serviciul de comunicații prin satelit inițiat de Elon Musk, are acum un contract cu Departamentul Apărării pentru a cumpăra aceste servicii prin satelit pentru Ucraina, a precizat Pentagonul într-un comunicat.

Posibil acord. Prim-ministrul Rishi Sunak a declarat că oprirea imigrației ilegale și securizarea frontierelor trebuie să fie pe primul loc pe ordinea de zi, în cadrul întâlnirii cu liderii europeni din Moldova. El a declarat că Europa "se confruntă cu amenințări fără precedent la frontierele noastre". Marea Britanie a anunțat că va iniția discuții cu Republica Moldova cu privire la un acord de returnare a imigranților care sosesc ilegal.

Un nou incident. Un minor în vârstă de 15 ani a decedat după ce o poartă de fotbal a căzut peste el și l-a strivit. Cazul tragic a avut loc în seara zilei de 31 mai, în sectorul Ciocana al capitalei. Detalii aici.

Evită defaultul. Senatul american urma să ia joi în discuție un proiect de lege pentru ridicarea plafonului de îndatorare de 31.400 de miliarde de dolari al guvernului, mai rămânând doar patru zile pentru a adopta măsura și a o trimite președintelui democrat Joe Biden pentru a o semna, evitând astfel o incapacitate de plată catastrofală. Camera controlată de republicani a adoptat miercuri seară proiectul de lege cu un vot de 314 la 117. McCarthy a pierdut sprijinul a zeci dintre colegii săi republicani.

Norwegian Government · 16:11, 01 iunie 2023
Open short

Asistență financiară. Norvegia va oferi un sprijin de 500 de milioane de coroane norvegiene pentru Moldova în 2023. Războiul din Ucraina are un impact sever asupra Moldovei, iar finanțarea va fi folosită pentru a ajuta autoritățile moldovenești să facă față crizei. Anunțul a fost făcut de premierul norvegian, Jonas Gahr Støre.

Klaus Iohannis spune că Summitul a fost un succes.  „Mulțumesc gazdelor pentru ospitalitate și organizarea ireproșabilă a reuniunii. (...) Un obiectiv principal al reuniunii a fost lansarea mai multor semnale politice clare. Un prim semnal a fost cel privind importanța R. Moldova pentru înregul continent european. (...) Sunt convins că sprijinul statelor democratice va continua pentru Republica Moldova, pentru Ucraina și pentru regiune”, a declarat președintele României.

Poșta Moldovei · 14:53, 01 iunie 2023

Mărci poștale noi. Poșta Moldovei a pus în circulație seria de mărci poștale, plicul „prima zi” și ștampila poștală specială dedicate Summitului Comunității Politice Europene (CPE). Seria de mărci dedicate sumitului a fost tipărită într-un tiraj de 25.000 de exemplare, costul acesteia fiind de 55 de lei.

Twitter/Mariusz Kamiński · 14:27, 01 iunie 2023
Open short

Donație generoasă. Ministrul polonez al afacerilor interne a anunțat că Varșovia a donat Republicii Moldova un impunător lot de arme, muniții și alte echipamente de securitate pentru Poliția R. Moldova și alte structuri de forță din subordinea MAI. „O Moldovă independentă și suverană, care să reziste încercărilor de destabilizare internă, are nevoie de sprijinul nostru! Iată de ce am luat decizia de a dona un transport uriaș (2 Hercules și 4 Casa) de arme, muniții și echipamente pentru poliția moldovenească din serviciile subordonate Ministerului Afacerilor Interne”, a scris oficialul polonez.

Situația în capitală. În Chișinău, traficul a revenit la normalitate. Transportul public circulă pe itinerarele prestabilite de autoritățile locale. Traficul rutier pe traseul Chișinău – Bulboaca este suspendat pentru mai multe ore. Transportul interurban este redirecționat pe rute alternative, cu excepția ambulanțelor și autospecialelor, care au un regim special de circulație.

Klaus Iohannis: UE și ceilalți parteneri sunt aici pentru R. Moldova. Președintele României, Klaus Iohannis a făcut declarații în sesiunea plenară a Summitului. Liderul de la București a menționat că cetățenii Republicii Moldova nu sunt singuri, iar liderii europeni și alți parteneri se află astăzi aici pentru țara noastră.

Zelenski cere admiterea Ucrainei în UE și NATO cât mai curând: „Există doar două căi - fie un război deschis, fie ocupație din partea Rusiei”. Zelelnski cere ca Ucraina să fie admisă cât de curând ca membră cu drepturi depline a UE și NATO. Liderul de la Kiev spune că țara agresoare Rusia țintește noi teritorii și că ar trebui cât mai curând să-și retragă trupele armate din Transnistria. Discursul a fost ținut la Summitul PCE din 1 iunie în R. Moldova.

Maia Sandu, în deschiderea plenarei Summitului CPE: „Decizia de a ne reuni, la doar 20 km de granița cu Ucraina, este o expresie clară a solidarității cu poporul ucrainean. Moldovenii au dat dovadă de solidaritate cu vecinii noștri primindu-i în casele lor, dar trebuie să facem mai mult. Acest Summit asigură platforma pentru identificarea unor soluții pentru a aduce pacea pe Continentul European. Video cu discursul integral - AICI.

Occidentul incită Moldova să intre în război: Aleksandr Bortnikov, șeful Serviciului Federal de Securitate al Rusiei a acuzat că Occidentul incită „în mod activ” Moldova să ia parte la războiul din Ucraina. Declarația sa vine în contextul în care 47 de șefi de stat și guvern din Europa și lideri ai UE se află astăzi în țara noastră pentru a participa la Bulboaca. Aceasta este o inițiativă a președintelui francez care vede în  ea o oportunitate de a structura dialogul de pe poziţii de egalitate între statele UE şi cele non-UE pe chestiuni cu care se confruntă toate ţările europene. Mutarea Chișinăului de a pleca din CSI vine după ce președintele Maia Sandu a acuzat în mod repetat Rusia că încearcă să destabilizeze Moldova pe baza unui plan prestabilit, cu intervenția unor actori politici din interiorul țării.

Transfăgărășanul, îngropat în nămeți de peste 4 metri: Reprezentanții DRDP Brașov au postat astăzi imagini cu lucrările de deszăpezire de pe Transfăgărășan, unde zăpada încă depășește 3 metri. Drumarii spun că sunt toate șansele ca șoseaua să fie deschisă la mijlocul lunii iunie. Cu toate că lucrează în condiții vitrege, cu temperaturi scăzute, între nămeți de peste 3-4 metri, oamenii rămân optimiști că vor putea deschide drumul până la mijlocul acestei luni.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, declarații pentru jurnaliști.„Sunt aici în numele Parlamentului European și o să pledez pentru acțiuni comune și soluții comune. În primul rând faptul că ne întâlnim astăzi aici nu este doar o demonstrare a sprijinului nostru ci și angajamentul nostru care rezultă din momentul în care R. Moldova a devenit stat candidat și pentru ca negocierile de aderare urmează să fie lansate chiar anul acesta. Noi suntem impresionați de viteză cu care R. Moldova a răspuns la toate recomandările noastre și noi vom fi gata când R. Moldova va fi gata”, a spus Metsola.

Stoltenberg anunță: Toți aliații NATO sunt de acord că „Ucraina va deveni membru al alianței”. O parte din premisa Rusiei pentru invadarea Ucrainei a fost să împiedice NATO să se extindă aproape de granițele sale. Chiar dacă Ucraina nu este membră a alianței, iar NATO a insistat că nu este parte a conflictului, blocul a jucat un rol critic în susținerea Kievului, donând miliarde de dolari în ajutor militar și alte tipuri de sprijin. Joi, Stoltenberg a declarat că cea mai importantă sarcină a NATO este de a se asigura că Ucraina învinge în războiul împotriva Rusiei – și de a împiedica conflictul să se extindă dincolo de granițele Ucrainei.

Zelenskii, în discuții cu oficialii moldoveni. Deja au început discuțiile moldo-ucrainene. Delegația în frunte cu președintele Volodimir Zelelnski poartă dialog cu reprezentanții R. Moldova, printre care premierul Dorin Recean. Poze de la întâlnirea bilaterală - AICI.

Șeful politicii externe și de securitate al UE, Josep Borell, a ajuns la Summitul Comunității Politice Europene în R. Moldova. Oficialul a declarat că acesta este un eveniment important, dar și-a manifestat regretele sale legate de un nou atac la Kiev, soldat cu decesul a doi copii. „Sper că acest summit, care are loc la graniță cu Ucraina, atât de aproape, va transmite un mesaj puternic, nu doar în UE, ci și către alții care protejează oamenii și suveranitatea poporului”, a spus Borell. 

Evenimentele de 1 iunie, anulate la Kiev: Toate festivitățile dedicate Zilei Copilului au fost anulate, această decizie fiind luată din cauza atacului cu rachete a Rusiei asupra capitalei Ucrainei. Trei persoane, inclusiv un copil au murit, alte 12 fiind rănite.Forțele ucrainene susțin că au doborât toate cele 10 rachete lansate la Kiev peste noapte, însă o clinică medicală și un bloc au fost lovite de resturi ale proiectile dezmembrate de apărarea aeriană. Între timp, Rusia evacuează copii din localităţile limitrofe cu Ucraina bombardate intens timp de câteva zile, şi unde Kremlinul a considerat situaţia „alarmantă”.  

The New York Times · 10:22, 01 iunie 2023

Atacul cu drone asupra Moscovei: Rușii privesc cu indiferență și resemnare atacurile cu drone împotriva orașului lor din ultimele săptămâni. Deși unii dintre ruși s-au arătat temători când au fost întrebați ce părere au despre atacul cu drone, fiind reticenți să răspundă de teama represaliilor din partea regimului Putin, alții s-au arătat complet indiferenți și dezinteresați. 

Declarațiile lui Volodimir Zelenski, în debutul summitului: „Sunt fericit să fiu aici, nu este ușor să ajungi în R. Moldova acum, dar este mesajul din partea tutor ucrainenilor, că noi cu adevărat susținem poporul moldovean. Suntem împreună, umăr la urmă. Mulțumesc poporului din Moldova, pentru că ați avut grijă de refugiații noștri din primele zile de război

Noi am vorbit despre relațiile bilaterale, despre proiecte de infrastructură, care sunt prioritare și le vom semna în viitorul apropiat. Viitorul nostru, este foarte important, este în UE. Ucraina este gata de UE și de NATO. Avem nevoie de garanții de securitate nu doar pentru noi, dar și pentru Moldova”, spus Zelenski.


Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski - primul oaspete la Summit.  Zelenski a ajuns la Summitul Comunității Politice Europene, la Bulboaca. Oficial prezența acestuia a fost confirmată în ultimul moment. „Astăzi lucrăm în Moldova. Participăm la Summitul Comunității Politice Europene. Avem multe întâlniri bilaterale. Vrem să dezvoltăm o coaliție de avioane de luptă și să oferim o coaliție de Petriot. UE, NATO șint formula păcii. Totul pentru a ne proteja viitorul”, a scris Zelenski.

Moldovagaz · 9:37, 01 iunie 2023

Prețul gazului pentru luna iunie. În luna iunie, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de Gazprom Republicii Moldova, va fi de 568,15 dolari pentru mia de metri cubi. Întregul volum de gaz livrat de furnizorul rus va fi direcționat către nevoile SRL Tiraspoltransgaz, anunțță șeful MoldovaGaz, Vadim Ceban.

NATO - News · 9:13, 01 iunie 2023
Open short

Securitate la nivel înalt. Aeronavele AWACS ale NATO vor supraveghea spațiul aerian al R. Moldova pentru a întări securitatea pe perioada desfășurării Summitului Comunității Politice Europene. Zborurile vor fi efectuate în perioada 31 mai - 2 iunie. „NATO AWACS pot detecta aeronave, rachete și drone la sute de kilometri distanță, astfel pot fi făcute avertizări din timp”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, adăugând că „Moldova este un partener apropiat și de lungă durată al NATO". Detalii - AICI.

Președinția Republicii Moldova · 8:36, 01 iunie 2023

Mesajul președintei Maia Sandu, de ziua internațională a copiilor. „Cei mai importanți cetățeni ai planetei Pământ sunt copiii. Viitorul lumii este în mâinile copiilor. Dar viitorul copiilor este în mâinile noastre și acest viitor începe azi. Azi, la summitul Comunității Politice Europene discutăm despre cum putem readuce și menține pacea și securitatea pe continentul nostru, astfel încât să oferim copiilor noștri un viitor neumbrit de amenințări. Suntem datori să le asigurăm o copilărie fericită, în care fiecare copil e liber să creeze și să-și realizeze visele și potențialul”.

Atac asupra Kievului. Trei persoane au fost ucise într-un atac în timpul nopții la Kiev. Una dintre ele este un copil. Potrivit administrației orașului, toți trei au murit în districtul Desnianskii. Poliția din Kiev a precizat că este vorba de două femei în vârstă de 33 și 34 de ani și o fetiță de 11 ani. Resturile rachetei au căzut peste o policlinică și o clădire cu mai multe etaje din apropiere, în districtul Desnianskii. Paisprezece persoane au fost rănite în urma impactului, a declarat primarul Vitalii Klicikoo. Nouă dintre acestea au fost spitalizate. Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei FU, Kievul a fost bombardat cu rachete Iskander. Raportul susține că toate cele 10 rachete trase au fost doborâte.

Ziua cea mare Astăzi, 1 iunie, la Bulboaca are loc cea de-a doua ediție a Summitului Comunității Politice Europene (CPE), o inițiativă politică a președintelui francez, Emanuel Macron. La evenimentul de la Castelul Mimi se vor întâlni peste 45 de lideri europeni. 20 de delegații au ajuns deja la Chișinău pe parcursul zilei de 31 mai, printre primii oficiali europeni care au venit în țară se numără președinta Parlamentului European, Ursula von der Leyen și Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă Josep Borell. AGORA a adunat în acest articol tot ce trebuie să cunoașteți despre acest Summit la această oră.

Agora.md · 21:55, 31 mai 2023
Open short

Asistență din partea UE. Uniunea Europeană a oferit un nou lot de echipamente pentru Armata Națională, fiind vorba de costume pentru geniști, echipamente medicale, aparate pentru ultrasonografie, truse de protecție individuală și kituri chirurgicale. La ceremonia de transmitere a echipamentelor a fost prezent Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell.

GMSS-CPE · 21:15, 31 mai 2023

Totalul zilei. Astăzi, 31 mai, peste 20 de delegații străine au aterizat pe Aeroportul Internaţional Chişinău. Oficialii statelor europene, dar şi partenerii de dezvoltare au ajuns în Republica Moldova pentru a participa la Summitul Comunităţii Politice Europene (CPE) din 1 iunie. Pe teritoriul Republicii Moldova se află președinți și premieri din Republica Albania Republica Armenia, Principatul Andorrei, Republica Azerbaidjan, Regatul Belgiei, Bosnia și Herțegovina, Elveția, Republica Georgia, Islanda, Republica Irlanda, Kosovo, Principatul Liechtenstein, Republica Macedonia de Nord, Republica Malta, Muntenegru, Marele Ducat de Luxemburg, Principatul Monaco. Delegația oficială a Republicii Portugheze va ateriza în cursul acestei nopți.

China se pregătește de „vremuri grele”. Liderul chinez Xi Jinping le-a cerut oficialilor săi de top din domeniul securității naționale să se gândească la „cele mai grave scenarii" și să se pregătească pentru „mări furtunoase", în timp ce Partidul Comunist de guvernământ își intensifică eforturile de a contracara orice amenințare internă și externă percepută. „Complexitatea și dificultatea problemelor de securitate națională cu care ne confruntăm acum au crescut semnificativ", a declarat Xi marți, la o reuniune a Comisiei de Securitate Națională a partidului

Agora.md · 20:24, 31 mai 2023
Open short

Timp record. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, afirmă că elaborarea și adoptarea mecanismului de sancționare de către UE a celor care încearcă destabilizarea R. Moldova a fost aprobat în timp record grație insistențelor României. Detalii aici.

Situația din Kosovo. Forțele de menținere a păcii ale NATO au păzit miercuri, pentru a treia zi, primăriile din nordul polarizat etnic al Kosovo, în timp ce ministrul sârb al apărării a inspectat trupele desfășurate în apropierea graniței cu fosta sa provincie, după tulburările violente din această săptămână. Tulburările au determinat NATO să trimită trupe suplimentare în zonă, iar alianța și Occidentul au reproșat Kosovo că nu a făcut suficient pentru a preveni violențele, în timpul cărora 30 de soldați NATO și 52 de protestatari de etnie sârbă au fost răniți luni.

GMSS-CPE · 19:15, 31 mai 2023

Noi sosiri la Chișinău. Charles Michel, Președintele Consiliului European a ajuns la Chișinău împreună cu premierii Regatului Belgiei și Marelui Ducat al Luxemburgului, pentru a participa la Summitul Comunității Politice Europene.

Agora.md · 18:50, 31 mai 2023
Open short

Oficial. A fost lansată misiunea de parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova, care va cuprinde câțiva zeci de experți din țările europene ce vor ajuta Chișinăul să facă față amenințărilor hibride din partea Federației Ruse. Aflat la ceremonia de lansare, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell a afirmat că această misiune va pregăti instituțiile statului pentru a face față crizelor viitoare. Detalii aici.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal