3988

LU

MA

MI

JO

VI

DU

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

Surse

Presa română scrie că, fostul deputat român Cristian Rizea ar fi fost transferat, în secret, de la Vaslui la Penitenciarul Rahova. Conducerea închisorii din București ar fi luat măsuri excepționale pentru siguranța acestuia, în condițiile în care ar exista informații potrivit cărora un lider interlop bucureștean, aflat în libertate, ar fi trimis vorbă unor deținuți să-l supună pe Rizea unor abuzuri umilitoare.

Au evitat defaultul. Senatul american a adoptat joi o lege bipartizană susținută de președintele Joe Biden, care ridică plafonul de îndatorare a guvernului de 31.400 de miliarde de dolari, evitând ceea ce ar fi fost prima incapacitate de plată din istorie. Senatul a votat cu 63 la 36 pentru a aproba proiectul de lege care fusese adoptat miercuri de Camera Reprezentanților, în condițiile în care legislatorii s-au grăbit în urma unor luni de certuri partizane între democrați și republicani.

Carduri bancare. În primul trimestru din 2023, plățile efectuate de către moldoveni cu cardul au ajuns la 53 de miliarde de lei. Cu 16,7 miliarde de lei mai mult față de perioada similară a anului trecut, când plățile efectuate cu cardul au ajuns la 36,3 miliarde de lei. „După pandemie, în Republica Moldova, plățile cu cardul și comerțul online au cunoscut cea mai rapidă creștere”, a declarat Veaceslav Ioniță.

Primaria Chișinău · 12:28, 02 iunie 2023

Trafic suspendat pe strada 31 August: În perioada 3 iunie – 31 iulie, va fi suspendat traficul rutier pe str. 31 August 1989, tronsonul cuprins între străzile Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni și A. Pușkin, iar circulația transportului public va fi reorganizată. Traseul rutelor nr. 7, 12, 16, 25 și 32 se modifică - de pe str. Mitropolit G. Bănulescu–Bodoni pe str. Columna, str. Alexandr Pușkin și în continuare pe traseul stabilit. Cel al rutei nr. 30 se schimbă de pe bd. Stefan cel Mare și Sfânt pe str. V. Alecsandri, str. București, str. Alexandr Pușkin și în continuare pe traseul stabilit; Traseul rutei nr. 26 în direcția spre sectorul Râșcani, se modifică de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Alexandr Pușkin și în continuare pe traseul stabilit, iar traseul rutei nr. 103, în direcția spre sectorul Botanica, se modifică de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe bd. C. Negruzzi.

Un nou atașat militar în R. Moldova. Prim-ministrul Cehiei, Petr Fiala a anunțat că țara sa va deschide un atașat militar la Chișinău. Potrivit premierului, acest lucru va permite aprofundarea cooperării în domeniul apărării și va simplifica schimbul de informații. Detalii, AICI.

Atac asupra Kievului. În noaptea de 2 iunie, trupele ruse au atacat capitala Ucrainei cu drone și rachete de croazieră. Potrivit Administrației Militare a Orașului Kiev , a fost „al șaselea atac aerian în șase zile”, iar inamicul „și-a schimbat armele de fiecare dată”.

Posta Moldovei · 10:54, 02 iunie 2023

Poșta Moldovei reia trimiterile spre Rusia: Se redeschide traficul poștal internațional pentru Federația Rusă. Astfel, se va relua recepționarea tuturor trimiterilor poștale (EMS, poșta de scrisori, colete) spre această destinație. Expedierea trimiterilor poștale din Republica Moldova se va efectua în funcție de orarul curselor aeriene spre Rusia.

Avocata poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu a venit cu o reacție după incidentul în care un minor a murit după ce a fost strivit de o poartă de fotbal. Avocata a menționat că adulții nu fac suficient pentru a preveni asemenea cazuri. Detalii, AICI.

Summitul CPE. Prim-ministrul R. Moldova Dorin Recean a venit cu un mesaj după Summitul Comunității Politice Europene (CPE) care a avut loc la Bulboaca. Premierul a menționat că țara noastră are prieteni și parteneri de încredere și că se vor intensifica colaborările între statele europene.

Maia Sandu, mesaj pentru absolvenți: Președinta îi susține și spune că tinerii au parcurs cu succes un traseu plin de descoperiri în gimnaziu, liceu, școală profesională sau colegiu, iar astăzi se pregătesc de examene fiind copleșiți de emoții și griji. Examenele de absolvire sunt o oportunitate de a demonstra adevăratul potențial și un punct de control în călătoria de învățare pe tot parcursul vieții. Totodată, Maia Sandu susține că dacă au legat prietenie cu cartea, munca și disciplina, cu certitudine ei dețin cunoștințele și abilitățile necesare pentru a excela la aceste examene. Președinta Republicii Moldova îi încurajează să rămână calmi și încrezători. Indiferent de rezultat, viitorul fiecăruia dintre aceștia fiind plin de posibilități nenumărate.


Ministerul Educației și Cercetării · 9:20, 02 iunie 2023

BAC. Astăzi, în 57 de centre de bacalaureat din întreaga țară, peste 3 mii de absolvenți ai instituțiilor cu predare în limbile minorităților naționale vor scrie prima probă în cadrul examenului național de bacalaureat. Ziua de azi marchează începutul sesiunii de bacalaureat 2023 la care vor participa circa 18.400 de absolvenți.

Memorandum. Întreprinderile Ukrzalizniția și Calea Ferată din Moldova au semnat un Memorandum, care prevede că Ucraina va ajuta Republica Moldova să reconstruiască un tronson de cale ferată cu o lungime de 400 de kilometri, anunţă Ministerul ucrainean al Restaurării.

Noi atacuri. Peste noapte, Rusia a efectuat un nou bombardament asupra orașelor ucrainene, de data aceasta cu rachete de croazieră lansate de bombardiere și Șahad. La Kiev autoritățile ucrainene raportează că toate țintele aeriene - 15 rachete și 18 drone - au fost doborâte, fără a fi raportate pagube sau victime.

Guvernatorul regiunii Kursk a declarat, de asemenea, că forțele de apărare aeriană din regiune au lucrat și au doborât „mai multe” (nu a precizat numărul exact) drone ucrainene deasupra Kursk. Au fost raportate aproximativ 10 explozii auzite în centrul regional.

Digi24.ro · 8:14, 02 iunie 2023
Open short

Președintele SUA Joe Biden s-a împiedicat și a căzut pe o scenă amplasată în campusul Academiei Forțelor Aeriene, din Colorado, unde fusese invitat să înmâneze diplome absolvenților.Președintele de 80 de ani tocmai înmânase ultima diplomă, când, în timp ce mergea pe scenă, s-a împiedicat și a căzut, înainte ca echipele de securitate să-l poată prinde.

The Guardian · 21:25, 01 iunie 2023
Open short

A primit noi semne de sprijin. Volodimir Zelenskii a declarat că a primit un „sprijin puternic” din partea aliaților care au participat la un summit EPC din R. Moldova, în timp ce s-a aflat că avioanele de luptă F-16 ar putea fi puse la dispoziția Ucrainei în termen de șase luni.

Delegațiile se întorc la Aeroport. Summitul Comunității Politice Europene care s-a desfășurat astăzi la Bulboaca a luat în mod oficial sfârșit, anunță autoritățile. În contextul în care tot mai multe delegații părăsesc locația, autoritățile au enunțat mai multe recomandări pentru cetățeni, având în vedere existența mai multor restricții. Detalii aici.

Cancelarul german despre summitul EPC. „Pe lângă Ucraina, Republica Moldova este o a doua țară europeană care a fost supusă încercărilor continue ale Moscovei de a o destabiliza. Și de aceea, marea solidaritate a Republicii Moldova cu Ucraina este ceva remarcabil și vreau să mulțumesc în mod special președintelui Maria Sandu și cetățenilor pentru sprijinul lor”, a declarat Scholz.

Încă o încercare. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că va merge în curând în Turcia pentru a discuta despre aderarea Suediei la NATO, în încercarea de a încheia un proces care a fost întârziat din cauza obiecțiilor din partea țărilor membre Turcia și Ungaria.

Declarațiile liderului de la Kiev. În jurul orei 18:00, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ieșit în fața jurnaliștilor de la Summitul EPC 2023 de la Bulboaca. Liderul statului vecin a ținut o conferință de presă de aproape o oră în care a răspuns la întrebări despre NATO, sistemul PATRIOT, conflictul transnistrean din Republica Moldova și alte subiecte. În această știre, rezumăm cele mai importante declarații ale lui Zelenski. Detalii aici.

Twitter/Klaus Iohannis · 18:48, 01 iunie 2023
Open short

Declarație româno-ucraineană. Președintele român Klaus Iohannis și omologul său ucrainean, Klaus Iohannis, au semnat o Declarație privind sprijinul României pentru integrarea în NATO a Ucrainei. Documentul a fost semnat în marja Summit-ului Comunității Politice Europene, care se desfășoară în Moldova. 


The Guardian · 18:44, 01 iunie 2023
Open short

Finanțare din partea SUA. Starlink, serviciul de comunicații prin satelit inițiat de Elon Musk, are acum un contract cu Departamentul Apărării pentru a cumpăra aceste servicii prin satelit pentru Ucraina, a precizat Pentagonul într-un comunicat.

Posibil acord. Prim-ministrul Rishi Sunak a declarat că oprirea imigrației ilegale și securizarea frontierelor trebuie să fie pe primul loc pe ordinea de zi, în cadrul întâlnirii cu liderii europeni din Moldova. El a declarat că Europa "se confruntă cu amenințări fără precedent la frontierele noastre". Marea Britanie a anunțat că va iniția discuții cu Republica Moldova cu privire la un acord de returnare a imigranților care sosesc ilegal.

Un nou incident. Un minor în vârstă de 15 ani a decedat după ce o poartă de fotbal a căzut peste el și l-a strivit. Cazul tragic a avut loc în seara zilei de 31 mai, în sectorul Ciocana al capitalei. Detalii aici.

Evită defaultul. Senatul american urma să ia joi în discuție un proiect de lege pentru ridicarea plafonului de îndatorare de 31.400 de miliarde de dolari al guvernului, mai rămânând doar patru zile pentru a adopta măsura și a o trimite președintelui democrat Joe Biden pentru a o semna, evitând astfel o incapacitate de plată catastrofală. Camera controlată de republicani a adoptat miercuri seară proiectul de lege cu un vot de 314 la 117. McCarthy a pierdut sprijinul a zeci dintre colegii săi republicani.

Norwegian Government · 16:11, 01 iunie 2023
Open short

Asistență financiară. Norvegia va oferi un sprijin de 500 de milioane de coroane norvegiene pentru Moldova în 2023. Războiul din Ucraina are un impact sever asupra Moldovei, iar finanțarea va fi folosită pentru a ajuta autoritățile moldovenești să facă față crizei. Anunțul a fost făcut de premierul norvegian, Jonas Gahr Støre.

Klaus Iohannis spune că Summitul a fost un succes.  „Mulțumesc gazdelor pentru ospitalitate și organizarea ireproșabilă a reuniunii. (...) Un obiectiv principal al reuniunii a fost lansarea mai multor semnale politice clare. Un prim semnal a fost cel privind importanța R. Moldova pentru înregul continent european. (...) Sunt convins că sprijinul statelor democratice va continua pentru Republica Moldova, pentru Ucraina și pentru regiune”, a declarat președintele României.

Poșta Moldovei · 14:53, 01 iunie 2023

Mărci poștale noi. Poșta Moldovei a pus în circulație seria de mărci poștale, plicul „prima zi” și ștampila poștală specială dedicate Summitului Comunității Politice Europene (CPE). Seria de mărci dedicate sumitului a fost tipărită într-un tiraj de 25.000 de exemplare, costul acesteia fiind de 55 de lei.

Twitter/Mariusz Kamiński · 14:27, 01 iunie 2023
Open short

Donație generoasă. Ministrul polonez al afacerilor interne a anunțat că Varșovia a donat Republicii Moldova un impunător lot de arme, muniții și alte echipamente de securitate pentru Poliția R. Moldova și alte structuri de forță din subordinea MAI. „O Moldovă independentă și suverană, care să reziste încercărilor de destabilizare internă, are nevoie de sprijinul nostru! Iată de ce am luat decizia de a dona un transport uriaș (2 Hercules și 4 Casa) de arme, muniții și echipamente pentru poliția moldovenească din serviciile subordonate Ministerului Afacerilor Interne”, a scris oficialul polonez.

Situația în capitală. În Chișinău, traficul a revenit la normalitate. Transportul public circulă pe itinerarele prestabilite de autoritățile locale. Traficul rutier pe traseul Chișinău – Bulboaca este suspendat pentru mai multe ore. Transportul interurban este redirecționat pe rute alternative, cu excepția ambulanțelor și autospecialelor, care au un regim special de circulație.

Klaus Iohannis: UE și ceilalți parteneri sunt aici pentru R. Moldova. Președintele României, Klaus Iohannis a făcut declarații în sesiunea plenară a Summitului. Liderul de la București a menționat că cetățenii Republicii Moldova nu sunt singuri, iar liderii europeni și alți parteneri se află astăzi aici pentru țara noastră.

Zelenski cere admiterea Ucrainei în UE și NATO cât mai curând: „Există doar două căi - fie un război deschis, fie ocupație din partea Rusiei”. Zelelnski cere ca Ucraina să fie admisă cât de curând ca membră cu drepturi depline a UE și NATO. Liderul de la Kiev spune că țara agresoare Rusia țintește noi teritorii și că ar trebui cât mai curând să-și retragă trupele armate din Transnistria. Discursul a fost ținut la Summitul PCE din 1 iunie în R. Moldova.

Maia Sandu, în deschiderea plenarei Summitului CPE: „Decizia de a ne reuni, la doar 20 km de granița cu Ucraina, este o expresie clară a solidarității cu poporul ucrainean. Moldovenii au dat dovadă de solidaritate cu vecinii noștri primindu-i în casele lor, dar trebuie să facem mai mult. Acest Summit asigură platforma pentru identificarea unor soluții pentru a aduce pacea pe Continentul European. Video cu discursul integral - AICI.

Occidentul incită Moldova să intre în război: Aleksandr Bortnikov, șeful Serviciului Federal de Securitate al Rusiei a acuzat că Occidentul incită „în mod activ” Moldova să ia parte la războiul din Ucraina. Declarația sa vine în contextul în care 47 de șefi de stat și guvern din Europa și lideri ai UE se află astăzi în țara noastră pentru a participa la Bulboaca. Aceasta este o inițiativă a președintelui francez care vede în  ea o oportunitate de a structura dialogul de pe poziţii de egalitate între statele UE şi cele non-UE pe chestiuni cu care se confruntă toate ţările europene. Mutarea Chișinăului de a pleca din CSI vine după ce președintele Maia Sandu a acuzat în mod repetat Rusia că încearcă să destabilizeze Moldova pe baza unui plan prestabilit, cu intervenția unor actori politici din interiorul țării.

Transfăgărășanul, îngropat în nămeți de peste 4 metri: Reprezentanții DRDP Brașov au postat astăzi imagini cu lucrările de deszăpezire de pe Transfăgărășan, unde zăpada încă depășește 3 metri. Drumarii spun că sunt toate șansele ca șoseaua să fie deschisă la mijlocul lunii iunie. Cu toate că lucrează în condiții vitrege, cu temperaturi scăzute, între nămeți de peste 3-4 metri, oamenii rămân optimiști că vor putea deschide drumul până la mijlocul acestei luni.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, declarații pentru jurnaliști.„Sunt aici în numele Parlamentului European și o să pledez pentru acțiuni comune și soluții comune. În primul rând faptul că ne întâlnim astăzi aici nu este doar o demonstrare a sprijinului nostru ci și angajamentul nostru care rezultă din momentul în care R. Moldova a devenit stat candidat și pentru ca negocierile de aderare urmează să fie lansate chiar anul acesta. Noi suntem impresionați de viteză cu care R. Moldova a răspuns la toate recomandările noastre și noi vom fi gata când R. Moldova va fi gata”, a spus Metsola.

Stoltenberg anunță: Toți aliații NATO sunt de acord că „Ucraina va deveni membru al alianței”. O parte din premisa Rusiei pentru invadarea Ucrainei a fost să împiedice NATO să se extindă aproape de granițele sale. Chiar dacă Ucraina nu este membră a alianței, iar NATO a insistat că nu este parte a conflictului, blocul a jucat un rol critic în susținerea Kievului, donând miliarde de dolari în ajutor militar și alte tipuri de sprijin. Joi, Stoltenberg a declarat că cea mai importantă sarcină a NATO este de a se asigura că Ucraina învinge în războiul împotriva Rusiei – și de a împiedica conflictul să se extindă dincolo de granițele Ucrainei.

Zelenskii, în discuții cu oficialii moldoveni. Deja au început discuțiile moldo-ucrainene. Delegația în frunte cu președintele Volodimir Zelelnski poartă dialog cu reprezentanții R. Moldova, printre care premierul Dorin Recean. Poze de la întâlnirea bilaterală - AICI.

Șeful politicii externe și de securitate al UE, Josep Borell, a ajuns la Summitul Comunității Politice Europene în R. Moldova. Oficialul a declarat că acesta este un eveniment important, dar și-a manifestat regretele sale legate de un nou atac la Kiev, soldat cu decesul a doi copii. „Sper că acest summit, care are loc la graniță cu Ucraina, atât de aproape, va transmite un mesaj puternic, nu doar în UE, ci și către alții care protejează oamenii și suveranitatea poporului”, a spus Borell. 

Evenimentele de 1 iunie, anulate la Kiev: Toate festivitățile dedicate Zilei Copilului au fost anulate, această decizie fiind luată din cauza atacului cu rachete a Rusiei asupra capitalei Ucrainei. Trei persoane, inclusiv un copil au murit, alte 12 fiind rănite.Forțele ucrainene susțin că au doborât toate cele 10 rachete lansate la Kiev peste noapte, însă o clinică medicală și un bloc au fost lovite de resturi ale proiectile dezmembrate de apărarea aeriană. Între timp, Rusia evacuează copii din localităţile limitrofe cu Ucraina bombardate intens timp de câteva zile, şi unde Kremlinul a considerat situaţia „alarmantă”.  

The New York Times · 10:22, 01 iunie 2023

Atacul cu drone asupra Moscovei: Rușii privesc cu indiferență și resemnare atacurile cu drone împotriva orașului lor din ultimele săptămâni. Deși unii dintre ruși s-au arătat temători când au fost întrebați ce părere au despre atacul cu drone, fiind reticenți să răspundă de teama represaliilor din partea regimului Putin, alții s-au arătat complet indiferenți și dezinteresați. 

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal