Fostul deputat Alexandru Jolnaci, depistat cu avere nejustificată de peste 450 de mii de lei

Fostul deputat Alexandru Jolnaci, depistat cu avere nejustificată de peste 450 de mii de lei

Alexandru Jolnaci, fost deputat din Parlamentul R. Moldova, din partea fracțiunii Partidului Socialiștilor,  a fost constatat cu încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale, fiindu-i identificată o avere nejustificată în mărime totală de peste 450 de mii de lei.

Controlul a fost inițiat în februarie 2020 și a fost extins și pe numele soției, dar și a fiicei, pe care o declara la întreținerea acestuia. Verificare averii a fost realizată pentru perioada exercitării mandatelor de consilier raional în Consiliul raional Ștefan Vodă și de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, 01.08.2016-31.12.2019.

În baza materialelor probatorii, inspectorul a depistat că subiectul a efectuat mai multe donații către un partid politic. Astfel, din 2016 până în 2019, acesta a virat partidului respective aproximativ 145 de mii de lei. La acest subiect, fostul deputat a explicat că donațiile au fost efectuate din economiile sale și a membrilor familiei, inclusiv ale fiicei care ar fi avut venituri de 8.000 și 9.000 de dolari din activitatea pe timp de vară în SUA (2016-2017).

Publicitate

Când inspectorul a solicitat probe concludente despre posibilitățile financiare ale membrilor familiei, acesta nu a dat curs solicitării. Totodată, inspectorul a verificat și informația referitoare la activitatea fiicei în SUA. Astfel, din calculele realizate de inspector s-a confirmat de fiica fostului deputat a avut câștiguri în SUA de doar 2.800 de dolari, în decursul celor 3,5 luni de aflare pe teritoriul SUA în 2017. Respectiv, analizându-se cheltuielile și veniturile realizate de fostul deputat și familia acestuia, s-a stabilit că la 1 octombrie 2019, acesta a înregistrat o diferență substanțială de peste 450 de mii de lei.

Deși, în punctul de vedere oferit, fostul deputat a mai precizat că a avut disponibilități financiare din activitatea privată sau mijloace bănești transmise „spre păstrare”, pe care nu a reușit să le probeze și nici inspectorul nu a obținute materiale confirmative de la instituțiile vizate.

Dacă actul emis de ANI va rămân definitive, fostul deputat riscă să fie decăzut din dreptul de a mai deține o funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani.

Totodată, ANI va transmite prezenta cauză în instanța de judecată competentă spre examinare în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal