Magistratul care l-a eliberat pe Platon din pușcărie a plecat din sistem. Și judecătorul Tudor Berdilă și-a dat demisia

Magistratul care l-a eliberat pe Platon din pușcărie a plecat din sistem. Și judecătorul Tudor Berdilă și-a dat demisia

Magistratul care l-a eliberat pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon din închisoare, fostul jurist al Partidului Democrat, Sergiu Bularu, și-a dat demisia. Și Tudor Berdilă, magistratul desemnat drept raportor în completul de judecători de la Curtea de Apel (CA) Cahul în dosarul politicianului Ilan Șor, pleacă din sistem. Cererile de demisie au fost aprobate cu șapte voturi în cadrul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), din 18 martie.

O altă demisie aprobată în cadrul ședinței a fost cea a judecătorului Ion Cazacu. Acesta a fost numit, pe un termen de patru ani, în funcția de președinte al Judecătoriei Glodeni.

Judecătorul Sergiu Bularu este cunoscut opiniei publice pentru că a fost juristul Partidului Democrat în perioada când formaţiunea era condusă de Vladimir Plahotniuc, dar şi pentru faptul că l-a eliberat de executarea pedepsei de 18 ani de închisoare pe Veaceslav Platon, în lipsa unei decizii judecătoreşti care să confirme nevinovăţia condamnatului, scrie anticoruptie.md. Sergiu Bularu a fost numit judecător în 2014. În 2011-2014, a fost consilier în cabinetul președintelui fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat.

Publicitate

Jurnaliștii de la RISE Moldova au scris că Bularu a fost unul dintre judecătorii de instrucție care au autorizat interceptarea mai multor persoane incomode fostului regim controlat de liderul de atunci al PDM, Vladimir Plahotniuc.

În vara anului 2020, Bularu a ajuns din nou în atenția opiniei publice după ce a admis demersul procurorului general, Alexandr Stoianoglo, privind suspendarea executării pedepsei de către controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.

Tudor Berdilă a fost magistratul desemnat drept raportor în completul de judecători de la Curtea de Apel (CA) Cahul în dosarul politicianului Ilan Șor.

Tudor Berdilă este judecător de 12 ani, promovat la Curtea de Apel Cahul în 2017. În noiembrie 2018, Berdilă intenționa să plece din sistemul judecătoresc. Cererea lui de demisie a fost aprobată de CSM, dar, ulterior, judecătorul s-a răzgândit, potrivit anticoruptie.md.

Acesta a fost vizat într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice despre interesele din spatele reparației sediilor judecătoriilor din țară. Jurnaliștii scriau că Judecătoria Cantemir, al cărei președinte era Tudor Berdilă la acea vreme, a fost reparată de firma unei rude a colegului său, președinte al Judecătoriei Cahul. „Berdilă, care de altfel este domiciliat în Cahul, a negat vehement că la desemnarea câștigătorului licitației ar fi vorba despre anumite influențe din partea colegului său de la Cahul”, se mai arată în anchetă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal