*Acest material este sponsorizat

Timp de un an, în transportul public din Chișinău au fost achitate fără numerar peste 385 mii de călătorii

Timp de un an, în transportul public din Chișinău au fost achitate fără numerar peste 385 mii de călătorii
Sursa: maib

Prima soluție din Moldova de acceptare a plăților fără numerar în transportul public a fost lansată de maib în parteneriat cu Mastercard și Primăria municipiului Chișinău acum un an, la 16 martie 2021. Prin acest proiect, locuitorilor și oaspeților capitalei li s-a pus la dispoziție opțiunea de a plăti călătoria în principalele rute de transport, utilizând un card contactless al oricărei bănci din Moldova și din lume, emis de diferite sisteme de plată sau cu un dispozitiv cu funcția de plată contactless.

Până în prezent, chișinăuienii și oaspeții capitalei au achitat fără numerar pentru călătoria în transportul urban de peste 385 mii de ori, apreciind plusul de siguranță, comoditate și simplitate, primind, de asemenea, reduceri sistematice. 50% dintre pasagerii care au optat pentru soluții moderne de plată sunt clienții maib, pentru care dezvoltăm produse și servicii bancare inovative, iar 64% din achitări au fost realizate cu cardurile Mastercard de la maib.

115 unități de transport dotate cu POS terminale

În proiectul pilot dezvoltat de maib și Mastercard sunt incluse troleibuzele de pe rutele nr. 22, 23, 24, 30 și autobuzele de pe rutele 2, 5 și 37. În total, sunt implicate 115 unități de transport, dotate cu 181 de POS terminale și 20 de validatoare staționare. 

În cazul plăţilor fără numerar în transportul urban, preţul călătoriei nu se modifică. Pentru călătoria în troleibuz achitarea constituie 2 lei, iar pentru călătoria în autobuz – 3 lei. Alte comisioane suplimentare nu se percep în cazul achitării contactless.

Reduceri pentru pasageri

Pentru fidelizarea și încurajarea plăților fără numerar în transportul public pasagerii au beneficiat de reduceri constante: achitând cu cardul Mastercard de la maib în lunile mai, iunie, septembrie și octombrie, aceștia au primit 50% reducere. Mai mult, de la 1 februarie anul curent o reducere de 50% primesc, de asemenea, copiii și adolescenții care plătesc în transportul urban cu un card maib junior

Mulți taxatori au manifestat un interes sporit pentru popularizarea achitărilor cu cardul. De aceea, maib a decis să le mulțumească pentru implicare și contribuția zilnică la crearea unei societăți cashless, desfășurând în lunile august și septembrie campania „Cashier’s dreams”. Conform rezultatelor acesteia 7 taxatori care au înregistrat cele mai multe achitări cu cardul, au fost premiați cu câte 10 000 de lei.

A doua etată a proiectului - instalarea validatoarelor staționare

Proiectul este în continuă dezvoltare. Pe 12 februarie a fost dat startul celei de-a doua etape – instalarea validatoarelor staționare, care funcționează deja în troleibuzele de pe ruta 30 și în autobuzele care circulă pe ruta 37. Acum, pasagerii pot achita călătoria de sine stătător în aceste rute.

Pentru aceasta este suficient să apropie cardul sau dispozitivul care are integrată funcția de plată contactless de ecranul validatorului, iar semnalul sonor și culoarea verde vor confirma achitarea cu succes. Biletul este unul electronic, fiind transmis prin SMS (dacă acest serviciu a fost activat la bancă), prin notificare în aplicația mobilă a băncii care a emis cardul, precum și fiind disponibil în extrasul bancar. O verificare suplimentară a pasagerilor care nu dețin bilet de hârtie este realizată de controlori - aceștia pot solicita să apropie cardul bancar de un POS terminal special, pentru a confirma sau infirma achitarea călătoriei.

Proiectul pilot de acceptare a plăților fără numerar în transportul public din capitală reprezintă primul pas în cadrul Memorandumului de colaborare strategică, care a fost semnat de Mastercard şi Primăria municipiului Chişinău în ianuarie 2021.

Și tu poți ajuta organizatorii să devină mai buni și să dezvolte proiectul la cel mai înalt nivel. Scrie despre experiența achitării cu cardul în transportul public la adresa de e-mail [email protected] sau lasă un mesaj pe pagina de Facebook. Opinia ta este importantă și va contribui la îmbunătățirea produsele și serviciile maib

Dezvoltăm împreună o societate cashless! Împreună la nivelul următor!

Despre Mastercard

Masterсard este o companie tehnologică globală din industria plăţilor. Misiunea sa este să dezvolte şi să fortifice o economie digitală, care oferă priorităţi tuturor şi oriunde, prin intermediul tranzacţiilor sigure, simple şi accesibile bazate pe tehnologie. Folosind date şi reţele sigure, parteneriatele şi energiile companiei, oferă soluţii şi inovaţii care să ajute oamenii, instituţiile financiare, guvernele şi afacerile să-şi realizeze potenţialul său maxim. Cultura Mastercard şi acțiunile sale sunt determinate în funcţie de coeficientul de decenţă (decency quotient, DQ). Mastercard gestionează afaceri în peste 210 ţări şi teritorii şi creează o lume durabilă care oferă oportunităţi nepreţuite pentru toată lumea. 

Despre maib

Maib este banca comercială nr.1 în Republica Moldova, în topul clasamentelor performanţei bancare, cu peste 1/3 cotă de piaţă la indicatori, precum credite, depozite, active şi profit. Maib este cel mai mare acceptant de carduri pe toate domeniile de business: POS terminale, ATM, comerţ electronic, terminale de autoservire. Banca oferă clienţilor săi cele mai variate şi inovative soluţii de acceptare a plăţilor prin intermediul cardurilor bancare. Prin reţeaua sa vastă, maib deserveşte aproximativ un milion de clienţi, persoane fizice, IMM-uri şi clienţi corporativi. În 2021, pentru al doilea an consecutiv, maib a obţinut titlul „Best Digital Bank Moldova”, oferit de Global Banking and Finance Review. Totodată, maib a fost desemnată „Cea mai bună bancă în Moldova” de Global Finance, Euromoney și The Banker.

P.

Vezi și aceste știri
Maib este zi de zi, alături de refugiații din Ucraina

Maib este zi de zi, alături de refugiații din Ucraina

Daily card - noul card pentru plăți zilnice de la maib

Daily card - noul card pentru plăți zilnice de la maib

Donează pentru „Help Ukraine” din aplicația maibank

Donează pentru „Help Ukraine” din aplicația maibank

Maib întreprinde pași semnificativi pentru a sprijini refugiații ucraineni

Maib întreprinde pași semnificativi pentru a sprijini refugiații ucraineni

Maib: suntem în proces de revizuire a cursului valutar pentru hrivna ucraineană

Maib: suntem în proces de revizuire a cursului valutar pentru hrivna ucraineană

Maib susține cetățenii Ucrainei și lansează oferte avantajoase pentru aceștia

Maib susține cetățenii Ucrainei și lansează oferte avantajoase pentru aceștia

Advertoriale
Fă-ți ghiozdanul pentru școală cu METRO! Rechizitele care îți vor face învățatul mai plăcut (FOTO)

Fă-ți ghiozdanul pentru școală cu METRO! Rechizitele care îți vor face învățatul mai plăcut (FOTO)

Maib a inaugurat „maib Academy”, un centru inovativ de instruiri pentru angajați

Maib a inaugurat „maib Academy”, un centru inovativ de instruiri pentru angajați

Î.S. MOLDATSA recrutează. Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar

Î.S. MOLDATSA recrutează. Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
  DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Zelenski îi avertizează pe oficialii ucraineni să nu vorbească despre tacticile militare ale Kievului
 • 2
  Primul satelit moldovenesc a fost plasat cu succes pe orbită
 • 3
  Așa-zisul ministru de externe din stânga Nistrului s-a întâlnit cu reprezentantul special al Ucrainei pentru reglementarea moldo-transnistreană
 • 4
  Primul sector din drumul de ocolire a municipiului Chișinău este gata în proporții de 70%, anunță Spînu
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.