Și Uniunea Europeană e afectată de scumpiri. Războiul din Ucraina a făcut ca pe bătrânul continent prețurile la carburanți să crească considerabil. Astfel, a fost afectat întregul lanț logistic. Mai mult, din motiv că Ucraina este un important exportator de cereale, cetățenii europeni întâmpină piedici la procurarea anumitor produse. Noi am reușit să discutăm cu trei cetățeni stabiliți în Franța, Italia, Germania și iată ce ne-au spus.
Olga Batîr este o conațională de-a noastră stabilită de circa șase ani în Italia, care locuiește cu familia într-o localitate din apropierea orașului Parma. Ea spune că peninsula în prezent, de asemenea, se confruntă cu criza energetică și alimentară.
„Motorina s-a scumpit. Dacă anterior un litru costa 1,5 euro, acum, prețul este de circa 1,95 euro, costul maxim ajungând chiar și la 2,35 euro. Și benzina s-a scumpit, de la 1,65 euro, la 2,25 euro”, a precizat Olga Batîr.
Cât privește produsele alimentare, ea a atras atenția că a fost majorat prețul unei sticle de ulei, de la 1,4 euro, la 2,10 euro.
Mai mult, a fost impusă și o limită pentru produsele care poate fi achiziționate. În rețeaua de supermarketuri unde face cumpărături, fiecare persoană poate lua de pe rafturi până la două sticle de ulei și până la două pachete de făină.
Colega noastră de la AGORA, jurnalista Elena Zagnat, care locuiește în orașul Soissons, aflat la circa 90 de kilometri de Paris, Franța, a declarat că de la începutul crizei, cele mai mari creșteri de prețuri au fost pentru combustibil.
„Un litru de benzină a ajuns să coste peste 2,3 euro, pe când, anterior, media era de 1,8 euro”, a spus Elena Zagnat.
Ea a mai precizat că în magazine nu se atestă lipsă de alimente, dar se observă creșteri mici, de câțiva cenți, la unele produse.
„Presa de aici scrie că prețul anumitor cereale ar putea fi afectat de războiul dintre Rusia și Ucraina, cum ar fi grâul și porumbul. Deocamdată, scumpirile nu se simt atât de mult, dar cred că urmează să se accentueze efectele crizei”, a declarat colega noastră.
Consultanta financiară din Germania, Patricia Podoleanu, care locuiește în orașul Villingen-Schwenningen, ne-a declarat că prețurile la combustibil au explodat ca niciodată.
„Un litru de benzină a ajuns la 2 euro și 39 de cenți, chiar dacă anterior nu ajungea nici la doi euro. Astăzi am observat că s-a mai ieftinit cu doi cenți”, ne-a zis Patricia Podoleanu.
Ea a accentuat că aceste tarife ridicate la petrol îi aduc la sapă de lemn pe șoferi, iar unii moldoveni din Germania care sunt angajați în firmele de transport ajung în situația de a da faliment din această cauză.
Cât privește prețurile la produsele alimentare, Patricia Podoleanu a spus următoarele: „Un kilogram de carne de porc poate ajunge la nouă euro. Cât despre celelalte produse alimentare, nu prea am stat să urmăresc trendul, dar am observat că de când a început situația cu Ucraina, la anumite alimente există restricții”.
Rata anuală a inflaţiei în Europa, la nivel record
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat luna trecută la un nivel record. Analiştii se aşteaptă ca tendinţa să continuie, ceea ce este un motiv de îngrijorare pentru BCE şi investitori, transmite Reuters, scrie digi24.ro.
Potrivit unei estimări preliminare publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 5,8% în februarie, de la 5,1% în ianuarie.
Este un nivel record pentru zona euro şi depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%. Analiştii se aşteptau ca rata anuală a inflaţiei să crească la 5,4% luna trecută.
NOTĂ: Inflația este un fenomen monetar care se manifestă prin majorarea prețurilor la bunuri și servicii într-o anumită țară, pentru o anumită perioadă de timp. Inflația erodează puterea de cumpărare a banilor, adică cu aceeași sumă de bani poți cumpăra mai puțin decât înainte.
Cum au crescut prețurile în R. Moldova
Cât privește situația din Republica Moldova, Biroul Naţional de Statistică informează că prețurile medii de consum, în ultimele 12 luni, au crescut cu 18,52%.
La produsele alimentare s-au majorat cu 23,32%, la mărfurile nealimentare - cu 14,92% și la serviciile prestate populaţiei - cu 16,97%.
La mărfurile nealimentare, în ultimele 12 luni, creșteri mai semnificative de preț au fost înregistrate la carburanți, cu 8,8%, inclusiv la motorină – cu 9,9% și benzină – cu 8,5%.
Menționăm că la sfârșitul lunii ianuarie a anului 2022, rata inflației a atins cel mai ridicat nivel, după ce în ultima parte a anului 2021 a urcat la peste 10%, maximul din ultimii zece ani.
Cum a evoluat dinamica inflației pe parcursul anilor, dar și ce previziuni au experții economici, îți prezentăm în acest articol.