Doi funcționari și un administrator al unui agent economic reținuți pentru delapidarea averii străine

Doi funcționari și un administrator al unui agent economic reținuți pentru delapidarea averii străine

Ex-directorul interimar al SA „Drumuri-Cahul”, actual consilier municipal în Cahul şi un angajat al SA „Drumuri-Cahul”, precum şi administratorul unul agent economic au fost reţinuţi de către procurorii anticorupţie pentru delapidarea averii străine, săvârșită în proporții deosebit de mari.

Astăzi, 19 martie 2022, procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție Oficiul Sud au efectuat 13 percheziţii, în cadrul unei cauze penale, în care sunt vizaţi ex-directorul interimar al SA „Drumuri-Cahul” şi un angajat al acestei întreprinderi, precum şi administratorul unul agent economic, pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare a averii străine, săvârșită în proporții deosebit de mari.

Percheziţiile au cuprins patru domicilii utilizate de persoanele bănuite, patru automobile şi sediile a două companii private. Concomitent, au fost supuşi percheziţiilor corporale şi cei trei bănuiţi.

Publicitate

În urma efectuării perchezițiilor, procurorii anticorupţie au ridicat telefoanele mobile şi calculatoarele bănuiților, precum şi de la sediul unei întreprinderi private au fost ridicate documente contabile şi mijloace băneşti în sumă de 6.000 lei şi 710 euro, care urmează a fi analizate prin prisma relevanţei lor în calitate de probe în cadrul cauzei penale instrumentate.

Cele trei persoane sunt bănuite că, în perioada anilor 2020-2021, au încheiat trei contracte de prestări servicii, prin care agentul economic privat, în calitate de vânzător se obliga de a livra către SA „Drumuri-Cahul”, cantitatea de 749,88 tone de piatră spartă din granit, în sumă de 725.478 lei, iar ca rezultat al acțiunilor lor ilegale, urmărind scopul însușirii ilegale a bunurilor încredințate, au însușit cantitatea de piatră spartă din granit, cauzând astfel SA „Drumuri-Cahul” daune în proporții deosebit de mari.

Procurorii menționează că ex-directorul interimar al SA „Drumuri-Cahul”, mai este vizat şi într-o cauză penală pentru săvârşirea infracţiunii de îmbogăţire ilicită. Procurorii au constatat că, acesta, în perioada anilor 2015 – 2021, activând în diverse funcții publice, fiind subiect al declarării averii şi intereselor personale, prin intermediul unor terți, a deţinut bunuri, valoarea cărora depășește substanțial mijloacele dobândite și s-a constatat, în baza probelor, că acestea nu aveau cum să fie obținute licit.

Prin urmare, referitor la acest caz, procurorii anticorupţie au ridicat şi un automobil de model BMW X7, de care se foloseşte ex-directorul interimar al SA „Drumuri-Cahul”, înregistrat după o companie privată, înscrisă după fratele acestuia. Astfel, ulterior ridicării automobilului, procurorii anticorupţie urmează să înainteze judecătorului de instrucţie, demers de aplicare a sechestrului, în calitate de măsură asiguratorie pe caz.

Ex-directorul interimar al SA „Drumuri-Cahul” a fost reţinut pe un termen de 72 de ore, în timp ce încerca să părăsească teritoriul Republicii Moldova, la punctul de trecere a frontierei de stat „Cahul (RM) – Oancea (RO).

Tot astăzi, în rezultatul percheziţiilor efectuate, procurorii anticorupţie i-a reţinut pe un termen de 72 de ore şi pe angajatul întreprinderii „Drumuri-Cahul”, precum şi administratorul unui agent economic.

Menţionăm că, urmare a audierilor în calitate de bănuiţi, aceştia nu îşi recunosc vinovăţia în săvârşirea infracţiunii incriminate şi nu colaborează cu organul de urmărire penală.

Prin urmare, în vederea evitării unor riscuri care ar împiedica buna desfăşurare a urmăririi penale pe caz şi eventual eschivarea bănuiţilor de la urmărirea penală, procurorii anticorupţie urmează să înainteze în instanţa de judecată demersuri de aplicare a măsurii preventive sub formă de arest preventiv, pe un termen de 30 de zile în privinţa acestora.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal