Liderii UE analizează un posibil embargo pentru petrolul rusesc. Rusia amenință cu sistarea livrărilor de gaze naturale

Liderii UE analizează un posibil embargo pentru petrolul rusesc. Rusia amenință cu sistarea livrărilor de gaze naturale

Liderii Uniunii Europene vor analiza un posibil embargo asupra petrolului rusesc, ca parte a celui de-al cincilea pachet de sancțiuni. Acesta ar urma să fie pregătit în cadrul unei întâlniri dintre liderii UE și președintele SUA Joe Biden, care ar urma să aibă loc în săptămâna aceasta, transmite Reuters.

„Lucrăm la cea de-a cincea rundă de sancțiuni și multe nume noi au fost propuse”, a declarat un diplomat european de rang înalt sub protecția anonimatului.

Guvernele UE vor începe luni, 21 martie, discuțiile la nivel de miniștri de externe, înainte ca Joe Biden să ajungă joi la un summit NATO, precum și la un summit al șefilor de stat și de guvern din UE și la o reuniune a G7.

Până acum, în încercarea de a forța o retragere a armatei ruse din Ucraina, Uniunea Europeană alături de aliații occidentali a impus deja mai multe sancțiuni asupra Rusiei, care au inclus și o înghețare a activelor Băncii Centrale a Rusiei dar și confiscarea mai multor proprietăți ce aparțin oligarhilor ruși.

Mai multe surse diplomatice au dezvăluit pentru Reuters că țările baltice susțin un embargo pentru petrolul rusesc ca următorul pas logic în timp ce Germania nu sprijină asemenea sancțiuni, având în vedere posibilitatea ca prețurile la energie și carburanți să crească în continuare. Mai mult, Germania este printre cele mai dependente economii de gazul și petrolul rusesc.

Pe de altă parte, Bulgaria, țară care depinde aproape în totalitate de livrările de gaze rusești, a anunțat că ar putea să renunțe la petrolul rusesc. Toate aceste sancţiuni adoptate de UE au nevoie de consensul statelor membre. Franţa, care deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE, ar urma să aibă un rol crucial în obţinerea consensului. Preşedintele francez Emmanuel Macron a spus că dacă situaţia din Ucraina se va înrăutăţi nu ar trebui să existe „tabuuri” cu privire la sancţiuni. „Printre partenerii noştri şi printre ţările care fac schimburi comerciale cu Rusia, există unii care sunt mai sensibili la subiectul petrol şi gaze. Cu toate acestea, preşedintele a spus că nu există tabuuri”, a precizat un oficial din cadrul preşedinţiei franceze.

Diplomaţii citaţi de Reuters au spus că un atac cu arme chimice în Ucraina, un bombardament intens al capitalei Kiev ar putea fi factorii care ar declanşa un embargou petrolier, scrie G4Media.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.