*Acest material este sponsorizat

Fundația „Constantin Mimi” mai aproape de oameni. „Bunătatea trebuie să genereze bunătate!” (INTERVIU)

Fundația „Constantin Mimi” mai aproape de oameni. „Bunătatea trebuie să genereze bunătate!” (INTERVIU)
Castel MIMI

În urma actelor de caritate pe care le întreprinde Fundația „Constantin Mimi”, dar și ajutorarea refugiaților din Ucraina, directoarea Oficiului Național al Viei și Vinului, Cristina Frolov  povestește despre toate campaniile de caritate organizate, de către fundație.

De când Fundația „Constantin Mimi” se ocupă de campanii umanitare, și care a fost motivația? Cum a început povestea?

Fundația «Constantin Mimi» a fost lansată în anul 2016. Ne-am propus să susținem prin intermediul acestei fundații proiectele din cultură și educație, dezvoltare regională, precum și a proiectelor ecologice. În primul rând, pentru localitatea de baștină, unde continuăm să activăm deja în a șasea generație. Printre inițiativele susținute cu succes de Fundație în ultimii ani se numără burse pentru studenți, festivaluri și activități de împădurire în localitatea Bulboaca.

În momentul în care am aflat de tragedia care se produce în țara vecină, în câteva ore ne-am mobilizat și ne-am implicat în acțiuni umanitare. Împreună cu fratele meu Adrian Trofim, ne-am implicat personal în susținerea refugiaților, calea cărora spre Chișinău trece prin preajma satului nostru de baștină – Bulboaca. La fel și la nivelul partenerilor Fundației. Castel Mimi a deschis două puncte cu alimente și băuturi calde, iar la unul dintre ele am asigurat un punct de acces la WiFi pentru 500 de persoane simultan. În paralel, Hotelul Jolly Alon a luat decizia să ofere serviciile de cazare la sinecost, cazarea refugiaților fiind o prioritate, iar Distilăria Bulboaca a pus la dispoziția punctelor prin care trec sau se cazează refugiații cantitatea necesară de dezinfectant.

În ce constă campania de caritate? Ce ați reușit să faceți până acum?

În prima săptămână de activitate, fundația a acumulat donații de peste o sută de mii de lei, din care am procurat și donat cel mai necesar de ce era nevoie în primele zile: saltele, perne, seturi de lengerie și plapume.

În ultima săptămână ne-am concentrat pe achiziții de alimente, pe care le-am transmis la un centru de cazare a refugiaților. În același timp, cu ajutorul prietenilor fundației de peste hotare, am distribuit un ajutor umanitar din Marea Britanie, în special lucruri de primă necesitate pentru bebeluși și copii.

Cum pot oamenii să facă transferuri pe contul Fundației? Unde vor ajunge acești bani?

La moment avem posibilitatea să recepționăm donații în monedă națională, euro și dolari sua. Rechizitele contului de lei moldovenești sunt următoarele:

Fundația „Constantin MIMI”

Adresa: raionul Anenii Noi, s. Bulboaca, str. Dacia 1

Cod fiscal: 1016620006161

Codul băncii: MOBBMD22

IBAN: MD50MO2224ASV19139787100

OTP Bank

Pentru a asigura o transparență maximă, dar și să mărim capacitățile de a descoperi rapid necesitățile refugiaților, am instituit un consiliu, care gestionează fundația pe perioada de criză.

Toate proiectele de finanțare vor fi aprobate de către consiliul Fundației, acesta fiind format din trei membri: prezentatoarea Lili Lozan, ziaristul Cristi Jardan și fondatoarea „MăiestrIA” Stela Moldovanu, cei care începând de astăzi, vor avea drept exclusiv pentru a decide solicitările de finanțare. 

„Frați fără frontiere”, ce presupune aceasta?

Proiectul Frați fără frontiere a pornit din dorința de a oferi posibilitate fiecărui amator de vinuri să susțină comunitățile de voluntari din Republica Moldova și autoritățile de toate nivelurile, care se implică activ în ajutorarea refugiaților din Ucraina.

Ei vor putea face aceasta prin procurarea unei sticle de vin „Frați” Castel Mimi. Producătorul de vinuri va dubla fiecare 15 lei din vânzarea vinului, iar suma colectată va fi transferată către Fundația „Constantin Mimi” din contul căreia se vor efectua toate acțiunile de binefacere.

Vinul „Frați” nu a fost selectat întâmplător. Acesta este un vin roșu sec, produs 50/50 din soiurile de struguri Merlot și Malbec. Acest cupaj l-am creat împreună cu fratele, Adrian Trofim și este foarte reprezentativ pentru campania lansată de Fundația „Constantin Mimi” – „Frați fără frontiere. Pentru că omenia nu are cetățenie”.

Cum intrați în contact cu oamenii care au nevoie de ajutor? Cum aflați de ei?

Din experiența primelor saptămâini, cel mai des, noi suntem contactați de doritorii de a susține refugiațîi. Dar, a fost un transfer de la o persoană cu care nu ne cunoaștem. Ba mai mult, când am vrut să-i mulțumim printr-o postare pentru ajutor, a spus că vrea pur și simplu să ajute oamenii ajunși la nevoie.

Care este aspectul cel greu când vine vorba de a ajuta oamenii? Cu ce situații dificile v-ați confruntat?

Nu există piedici dacă vrei să ajuți. În primele două zile am dus la punctul de trecere Palanca câteva mii de tartine și un întreg set de utilaj de bucătărie la care voluntarii noștri au gătit chiar și zeamă. Peste o săptămână Castel Mimi a decis să transfere către fundație bugetul rezervat pentru cadouri de opt martie.

Printre refugiați, ce istorie v-a impresionat în aceste zile?

În săptămâini, voluntarii noștri, s-au intersectat cu sute de tragedii, dar și istorii care ne-au demonstrat câtă omenie există în jurul nostru. Într-un moment am creat un grup mixt de voluntari pentru a reîmpacheta un ajutor umanitar de câteva sute de kilograme. Femei și mame din Ucraina și Moldova când s-au întâlnit împreună au tot plâns, ucrainencile povestind ororile acestei tragedii. Spre sfârșit déjà se împreetenise și râdeau, parcă uitând de tot ce se întâmplă înafara ușilor.

De ce este important ca actele de caritate să fie făcute publice? Credeți că un act de caritate va genera la rândul lui alte acte caritabile?

Bunătatea trebuie să genereze bunătate! Și asta e posibil doar prin exemple proprii și, de cele mai multe ori prin promovare. Din start am renunțat să cheltuim măcar și un ban în promovare, dar postăm pe pagina Fundației absolut toate acțiunile și, în cazul în care donatorul nu este împotrivă, chiar și îi mulțumim.

Pe lângă aceasta, Castel Mimi are în derulare și alt proiect referitor la studenții care-și doresc o carieră în domeniul viticulturii. Despre ce anume este vorba? Ce le oferiți acestor studenți?

Fundația „Constantin MIMI” a încheiat un acord de colaborare îndelungată cu Universitatea Agrară de Stat a Republicii Moldova la solicitarea Decanului facultății de viticultura și horticultura d-lui Gheorghe Nicolăescu. Împreună am ales 4 studenți în baza meritelor de studii, care ulterior au beneficiat de burse și cadouri.  Aceasta inițiativă este doar un început. Tindem să încurajam tinerii să învețe cît mai bine și să devina specialiști  în vinificație, de care toată industria vitivinicola are mare nevoie. Vom îndemna pe toți producătorii de vin și divin să se alăture acestui proiect prin contribuție financiara și prin crearea locurilor de stagiere și munca ulterioara pentru studenți. La momentul actual avem două companii care au decis să ne susțină - Distileria Bulboaca și Castel Mimi, dar repet, suntem doar la început de drum

Ce vă propuneți să mai dezvoltați pe viitor?

Înainte de pandemie începusem un proiect de informare a agenților economici și a persoanelor active din satele vecine cu vinăria. Oameni din Văratic, Speia, Bulboaca, Telița erau invitați la semnare și informare despre piața turistică, rigorile turiștilor din țarile vecine, opțiunile de finanțare de către parteneri de dezvoltare și colaborarea cu Vinăria Castel Mimi.

Încă un proiect la care continuăm să lucrăm, deocamdată fără mediatizare, este dezvoltarea satului de baștină, prin dezvoltarea turismului în localitate și în raion. Ne propunem să dezvoltăm acest sat, inclusiv, prin crearea unor trasee turistice, chiar prin stimularea oamenilor din Bulboaca să-și deschidă pensiuni și alte atracții pentru turism.  

P.

Vezi și aceste știri
Castel Mimi dă startul sezonului de primăvară prin lansarea a 6 pachete gastronomice. Iată 3 motive să vizitezi Castelul chiar în acest weekend

Castel Mimi dă startul sezonului de primăvară prin lansarea a 6 pachete gastronomice. Iată 3 motive să vizitezi Castelul chiar în acest weekend

Castel MIMI va direcționa 30 lei din costul fiecărei sticle de vin „Frații” în ajutorul refugiaților din Ucraina și a grupurilor social-vulnerabile din Moldova

Castel MIMI va direcționa 30 lei din costul fiecărei sticle de vin „Frații” în ajutorul refugiaților din Ucraina și a grupurilor social-vulnerabile din Moldova

Iurie Trofim, proprietar Castel Mimi: „Rusia nu este încă gata pentru vinurile Castel Mimi” (INTERVIU)

Iurie Trofim, proprietar Castel Mimi: „Rusia nu este încă gata pentru vinurile Castel Mimi” (INTERVIU)

Efes Moldova și Castel Mimi au semnat un acord de parteneriat

Efes Moldova și Castel Mimi au semnat un acord de parteneriat

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi, comparat de celebra publicație The Telegraph cu Grădinile de la Versailles (FOTO)

Castel Mimi, comparat de celebra publicație The Telegraph cu Grădinile de la Versailles (FOTO)

Advertoriale
Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib

Ai un cabinet stomatologic? Contabilul tău e la DAD Accountant

Ai un cabinet stomatologic? Contabilul tău e la DAD Accountant

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
 • Hike cu mine! Unde? La Seliște, să vezi un fag de 300 de ani și să afli cum un slovac a venit în Moldova și s-a apucat să ne dezvolte turismul (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Consecințele ploii: Copaci doborâți la pământ, mașini strivite, subsoluri pline cu apă și transport public blocat (FOTO/VIDEO)
 • 2
  Caz tragic în capitală. Un bărbat a murit, după ce a călcat într-o băltoacă în care erau căzute două fire electrice
 • 3
  Scenariul ca Rusia să ia Nicolaiv, Odesa și regiunea transnistreană este ridicol, spune Alexei Arestovici
 • 4
  ANSP explică cum și când se administrează Iodura de Potasiu: Primele ore de la catastrofa nucleară, decisive pentru sănătate
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.