Moldova, I am back! | Victor Ilie: „Fac pizza cu gust italian, din produse moldovenești”

Moldova, I am back! | Victor Ilie: „Fac pizza cu gust italian, din produse moldovenești”

Victor Ilie, un tânăr de 31 de ani, te invită să guști cea mai savuroasă pizza italiană produsă din ingrediente moldovenești. Tânărul a plecat în Italia în 2006, dar după opt ani a decis să revină acasă și să-și construiască un viitor în Republica Moldova.

Cătălina Vudvud Grițco

Victor Ilie a studiat în Italia la Institutul Alberghiero Andrea Barbarigo, a reușit să obțină cunoștințe în domeniul gastronomie, vinului și ospitalității hoteliere, iar revenit acasă pune în practică tot ceea ce a învățat la celebrul Institut profesional din Veneția.

Publicitate

„Am plecat cum se pleca pe perioada aceea, cu documente false, sau cu sume extraordinare de bani. Am locuit opt ani în Italia și după opt ani am revenit în țară”,

Victor Ilie

Autor:

Tânărul nu planifica să revină în Moldova, dar întors într-o vacanță, la un eveniment de familie, a decis că-i momentul oportun să rămână. Readaptarea în țara natală nu a fost deloc ușoară, Victor însă a muncit asiduu pentru a-și realiza visul de a avea propria afacere în domeniul HoReCa și, mai ales, de a găti pizza după rețeta autentică italiană acasă, în Chișinău.

Vrei pizza? Vino!

Vinopizza este al treilea local pe care îl administrează Victor. Aflat la a treia încercare, tânărul a reușit de această dată să-i cucerească pe moldoveni prin bucate italiene delicioase, asezonate cu cele mai savuroase ingrediente și combinate cu vinuri selecte.

Ideea localului i-a venit lui Victor la începutul lunii iunie, în anul 2021, iar în luna august a aceluiași an a reușit să deschidă localul Vinopizza.

„Noi am deschis localul pe timp de pandemie, frica de COVID și de a fi iarăși localurile închise exista și există și în ziua de azi, pentru că nu se știe ce poate urma, dar nu poți sta să nu faci nimic. O să fie problema, o să găsim o cale de a soluționa această problemă”, afirmă Victor Ilie.  

HoReCa - una din ramurile cele mai afectate de pandemie

Dacă Victor Ilie a reușit să deschidă pizzeria în pandemie, soarta mai multor afaceri din domeniul HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele) a fost cât se poate de nefericită, iar mai multe restaurante și-au pus lacăt la ușă.

Directorul programului „Mediu de afaceri și IMM” de la Expert- Grup, Stanislav Madan, a declarat pentru AGORA că, domeniul HoReCa este unul dintre sectoarele cele mai afectate de pandemie.

„Această sferă de activitate a avut poate cel mai mult de suferit pe urma pandemie. Sectorul respectiv a fost atât de vizat de această problemă pentru că presupune o mare interacțiune între oameni. Acest lucru a dus la o înjumătățire a cotei PIB-ului, având un impact semnificativ asupra economiei”, susține Madan.

Expertul mai menționează și faptul că mulți antreprenori au văzut o oportunitate de a se reorganiza, fapt care a atestat o creștere a unor companii din domeniu. Astfel, foarte multe afaceri nu au murit definitiv, dar au devenit mult mai mici.

„În anul 2020, rata de supraviețuire a afacerilor din domeniul HoReCa a fost de 40%, iar numărul total de angajați a scăzut cu circa 2300 de persoane”, mai adaugă Stanislav Madan.

Cel mai mult pandemia a afectat localurile unitare, care nu fac parte din rețele, și localurile care erau business-uri de familie, care reprezentau unica sursă de venit.

„Arendarea spațiilor, datoriile acumulate față de furnizori i-au făcut pe mulți antreprenori din domeniul HoReCa să sisteze activitatea localurilor. Multe localuri, chiar dacă și-au păstrat activitatea, au o situație financiară îngreunată cauzată de perioadă inactivă din pandemie, iar autoritățile nu au avut o intervenție tangibilă”, a declarat pentru AGORA președinta Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR), Aneta Zasavițchi.

Potrivit președintei MĂR, 45% de unități din domeniul alimentației publice și-au sistat activitatea, iar antreprenorii cu afacerii și în alte domenii și-au sistat temporar activitatea, după care au redeschis.

De ce localurile deschise în pandemie au mai multe șanse de a supraviețui?

Aneta Zasavițchi a subliniat că, începând cu 2021 au fost deschise mai multe afaceri, care au potențial de a supraviețui, iar fiind noi businessuri lansate pe timp de criză, planul lor financiar a fost alcătuit din strategii bine chibzuite.

„Aceste afaceri au o perspectivă economică foarte bună, pentru că, odată cu ridicarea restricțiilor, vânzările ar putea depăși planul lor financiar, ceea ce duce la o dezvoltare fructuoasă”, specifică președinta MĂR.

Ce ar putea face statul pentru a susține antreprenori din domeniul HoReCa

Pe perioada stării de urgență, începând cu trimestrul al treilea din anul 2021, întreprinderile din sectorul HoReCa achită taxa pe valoare adăugată (TVA) de 6%, adică de două ori mai mică decât în perioadele obișnuite.

Experții susțin că pentru revigorarea domeniului HoReCa este nevoie de a păstra cota TVA de 6 % cel puțin încă trei ani, pentru a se putea produce o regenerare economică a acestei industrii.

Pentru a susține activitatea antreprenorilor din industria HoReCa, este necesară intervenția statului și prin politici publice, prin politici fiscale de suport. În special fiind necesară micșorarea taxelor, care să permită antreprenorilor să păstreze bani în companie, fie să-i investească, fie să-i folosească, cel mai probabil, pentru închiderea datoriilor și bineînțeles pentru salarizarea angajaților, sugerează președinta MĂR.

Revenirea la taxa pe valoare adăugată de 12% nu ar fi greul cel mare. Povara constă în taxele salariale, în special în domeniul HoReCa, unde se atestă un flux mare a forței de muncă.

„Statul trebuie fie să le scadă aceste taxe salariale, măcar pentru o perioadă de timp, fie să gândim împreună un alt concept al taxării per salariat. Una din soluții ar fi impozitul unic, plafonat, pentru salariați”, susține Aneta Zasavițchi.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal