*Acest material este sponsorizat

Tekwill: „Tech will go on”, acum și în regiunea găgăuză

Tekwill: „Tech will go on”, acum și în regiunea găgăuză
Tekwill

TEKWILL face tehnologiile informaționale mai accesibile pentru locuitorii din sudul țării. Cu susținerea proiectului, în UTA Găgăuzia sunt realizate investiții în mai multe sfere de activitate, cum ar fi: educație și pregătirea forței locale de muncă în domeniul TIC, încurajarea afacerilor bazate pe inovații sau stimularea competitivității în mediul de business local. În curând, aici va fi creat și un centru de excelență în IT, ce va fi amplasat la Universitatea de Stat din Comrat. Acțiunile fac parte din angajamentul de extindere al TEKWILL – proiect important pentru dezvoltarea sectorului IT din Moldova, implementat cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al Suediei.

Centrul de Excelență TIC – creat pentru a conecta la idei, resurse și industrie comunitatea

Centrul de Excelență TIC urmează să-și deschidă ușile pentru publicul larg în primăvara acestui an. Aici vor fi organizate mai multe evenimente, menite să încurajeze utilizarea tehnologiilor, a programelor pentru antreprenori, programelor educaționale de formare și dezvoltare a competențelor necesare, racordate la necesitățile sectorului privat. Investițiile în dotarea Centrului de excelență în IT vor fi realizate prin intermediul proiectului TEKWILL, iar autoritățile găgăuze și-au atribuit angajamentul de a construi și renova centrul din resursele proprii. Centrul va deveni un catalizator pentru dezvoltarea municipiului Comrat, dar și a celorlalte localități din regiune, întrucât aici vor fi dezvoltate mai multe inițiative, ce vor viza extinderea oportunităților de dezvoltare în regiune și crearea premiselor pentru conectarea talentului și potențialului uman la  posibilitățile oferite de companiile IT naționale și locale.

Tekwill în fiecare școală – profesiile viitorului mai aproape de elevii din regiune

Primii beneficiari ai programelor TEKWILL din UTA Găgăuzia sunt elevii și profesorii din învățământul general. De la 1 septembrie, ei vor studia disciplinele viitorului în cadrul „Tekwill în fiecare școală” (TiFS) – cel mai complex program de cursuri extracurriculare. Astfel, 43 de școli din regiune sunt conectate la rețeaua națională și vor studia în cadrul orelor opționale 4 cursuri digitale pe platforma tekwill.online. Totodată, la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Comrat a fost creat un „Laborator Digital”, care este dotat cu tehnică performantă, echipamente și toate cele necesare pentru desfășurarea lecțiilor la standarde internaționale. De asemenea, în cadrul proiectului, a fost organizat un hackaton dedicat identificării soluțiilor creative, pentru crearea unui mediu „eco-friendly” în regiune. Ajutați de profesorii lor, peste 120 de elevi din ciclul gimnazial și liceal care au studiat Design Grafic în cadrul TiFS, au format 22 de echipe și s-au înscris la competiție. Împreună au identificat potențiale soluții digitale, pentru ca școala lor să devină mai prietenoasă cu mediul înconjurător.

Găgăuzia „alege cariera IT”!

Recent, prin intermediul programului „Tekwill Academy”, studenții au fost încurajați să se înscrie la cursuri în domeniul IT și să aleagă cele mai bune oportunități de carieră, indiferent unde s-ar afla. Astfel, 487 de tineri din 18 licee amplasate în 9 localități din Comrat, Ceadâr-Lunga și Vulcănești au fost informați cu privire la: oportunități de carieră, mituri legate de cariera TIC, beneficii oferite de cariera în domeniul TIC, instituțiile de învățământ locale și facultățile TIC accesibile, perspective locale și internaționale de dezvoltare a carierei IT.

„Women in Online Work” accentuează vocea femeilor în IT

Pentru a încuraja fetele și femeile să muncească în domeniul IT de la distanță, prin intermediul  platformelor pentru liber-profesioniste, au fost lansate câteva ediții ale programului „Women in Online Work”. Programul cuprinde mai multe cursuri și sesiuni individuale de ghidare, pentru ca doamnele să fie pregătite de provocările oferite de munca în mediul digital.  

Tekwill susține potențialii antrepenori din Găgăuzia

Proiectul TEKWILL susține și inițiativele din sudul țării care sunt dedicate antreprenoriatului. În cadrul programului „Startup UNI”, studenții Universității de Stat din Comrat au participat la un program de formare antreprenorială, pentru a cunoaște etapele de creare a unui business: de la idee – la afacere de succes. Mai mult, tinerii interesați de dezvoltarea unui startup viabil au posibilitatea să participe la „Startup Moldova”, program care oferă suport tinerilor antreprenori în diferite arii de intervenție – educație antreprenorială, gestionare resurse financiare, infrastructură, acces la finanțare și accedere pe piața internațională. Una dintre aceste inițiative este „Școala de afaceri din Comrat” – un program educațional destinat tinerilor liceeni, la care ei învață cum să aplice tehnologiile digitale pentru a dezvolta o afacere cu impact național sau internațional.

Mai multe programe TEKWILL destinate pentru încurajarea antreprenoriatului și pregătirea forței de muncă în IT vor fi implementate în regiune până la finele anului curent. Iată câteva dintre ele: Tekwill Academy, Tekwill Academy Kids, Startup Academy, Startup Moldova Digital Upgrade și altele.

Despre TEKWILL

Cu susținerea USAID și a Suediei, „Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele secolului 21. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile actuale de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național. Obiectivul de bază a Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării, prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale membrilor societății, dar și a potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu cererea de pe piața IT.

P.

Vezi și aceste știri
Manifestul comunității TEKWILL: „Tech will go on!”

Manifestul comunității TEKWILL: „Tech will go on!”

Comunitatea Tekwill se mobilizează pentru a ajuta refugiații din Ucraina

Comunitatea Tekwill se mobilizează pentru a ajuta refugiații din Ucraina

TEKWILL – un succes național în domeniul TIC, susținut de partenerii internaționali de dezvoltare (FOTO)

TEKWILL – un succes național în domeniul TIC, susținut de partenerii internaționali de dezvoltare (FOTO)

TEKWILL - cartea de vizita a sectorului TIC din Moldova. Oficiali de rang înalt din Germania au vizitat hubul inovațional

TEKWILL - cartea de vizita a sectorului TIC din Moldova. Oficiali de rang înalt din Germania au vizitat hubul inovațional

Oferă-i copilului tău o vară „tehnologică” la taberele Tekwill Academy Kids!

Oferă-i copilului tău o vară „tehnologică” la taberele Tekwill Academy Kids!

Tekwill în fiecare școală: profesoara de engleză care a dezvoltat siteul școlii și elevii care au creat macheta unui manual (FOTO)

Tekwill în fiecare școală: profesoara de engleză care a dezvoltat siteul școlii și elevii care au creat macheta unui manual (FOTO)

Advertoriale
Igiena în școli: Produse recomandate pentru igienizarea instituțiilor de învățământ

Igiena în școli: Produse recomandate pentru igienizarea instituțiilor de învățământ

Te muți la casă nouă și plătești până la 45% din suma apartamentului după darea în exploatare (VIDEO)

Te muți la casă nouă și plătești până la 45% din suma apartamentului după darea în exploatare (VIDEO)

#CuPoftăDeDigitalizare. Serviciul E-PIN, preferat de peste 90 la sută dintre clienții Victoriabank

#CuPoftăDeDigitalizare. Serviciul E-PIN, preferat de peste 90 la sută dintre clienții Victoriabank

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
 • Hike cu mine! Unde? La Seliște, să vezi un fag de 300 de ani și să afli cum un slovac a venit în Moldova și s-a apucat să ne dezvolte turismul (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Consecințele ploii: Copaci doborâți la pământ, mașini strivite, subsoluri pline cu apă și transport public blocat (FOTO/VIDEO)
 • 2
  Urmărirea penală în dosarul „Energocom” - finalizată. Dodon, învinuit că a depășit atribuțiile de serviciu în interesul unor persoane din anturajul lui Plahotniuc
 • 3
  Plouă cu găleata în Chișinău: Străzile capitalei s-au transformat în adevărate râuri (VIDEO)
 • 4
  Ultima oră! România a donat R. Moldova peste un milion de pastile de iodură de potasiu. Cum vor fi distribuite
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.