Potrivit proiectului avizat de Guvern, în cuprinsul noii legi sunt reglementate în mod detaliat, statutul, drepturile și obligațiile unității în învățământul dual, al instituției de învățământ profesional tehnic dar și ale elevului și maistrului-instructor al unității. Totodată, statul urmează să compenseze cel mult 50% dinn cheltuielile admise în realizarea învățământului dual de către agenții economici, bugetul alocat în acest scop fiind de aproximativ 10 milioane de lei.
Actul normativ prevede crearea unui registru al unităților în învățământul dual și stabilește că remunerația profesională a elevului nu poate fi mai mică decât cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real.
Conform notei informative, elaborarea acestui proiect a fost dictată de faptul că codul muncii prevede contractul de ucenicie la locul de muncă fără a face vreo legătură cu învățământul dual, astfel, nu poate fi reglementat învățământul dual împreună cu ucenicia la locul de muncă. Contractul de ucenicie la locul de muncă se încheie cu persoana care este în căutarea unui loc de muncă și care nu are o calificare profesională, iar elevii învățământului dual nu sunt persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, fapt care sporește confuzia acestor raporturi.
„În aceste condiții se impune completarea cadrului normativ cu noi prevederi cu referire, în mod special, la activitățile actorilor implicați în proces: Ministerul Educației și Cercetării, Camera de Comerț și Industrie, instituția de învățământ profesional tehnic, unitatea în învățământul dual și unele categorii de personal din cadrul acestora”, se arată în nota informativă.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.