Piața gazelor naturale va fi supus unor noi reglementări, după ce în cadrul ședinței din 23 martie curent, Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege cu privire la modificarea și completarea legii cu privire la gazele naturale. Noile modificări prevăd introducerea unor prevederi aferente securității aprovizionării cu gaze naturale, depistate ca fiind necesare după ce în octombrie anul trecut și în anul acesta, autoritățile s-au văzut nevoite să declare situație excepțională.
Noile modificări urmează să asigure crearea cadrului legislativ necesar pentru a asigura gestionarea eficace și intervenția promptă a autorităților de resort la prevenirea declanșării și gestionarea situației excepționale în sectorul gazelor naturale. Proiectul propus de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale asigură transpunerea în legislația națională a regulamentelor UE cu privire la integritatea și transparența pieței angro de energie și stabilirea unui cod al rețelei privind tarifele armonizate pentru transportul gazelor.
Totodată, autoritățile afirmă că prin adoptarea acestui proiect de lege de către Parlament vor fi clarificate sarcinile și atribuțiile autorităților implicate în gestionarea situațiilor excepționale în sectorul gazelor naturale, de rând cu transparentizarea pieței angro a gazelor naturale, monitorizarea eficientă a acesteia de către ANRE care va primi instrumentele necesare pentru a interveni în mod prompt în vederea contracarării acțiunilor de manipulare a pieței și de abuz din partea unor participanți. În acest sens va fi creat un registru al participanților la piața angro a gazelor naturale și achiziționate sisteme electronice de supraveghere și control în timp real a tranzacțiilor.
În același timp, va fi asigurată exploatarea continuă a rețelelor de transport al gazelor naturale a celor doi operatori ai sistemelor de transport și, respectiv, viabilitatea acestora, și va fi încurajată utilizarea de către utilizatorii de sistem a tuturor rețelelor de transport al gazelor urmare a determinării și aplicării în mod armonizat a tarifelor de intrare/ieșire, pentru încurajarea competiției pe piața gazelor naturale și în beneficiul consumatorilor finali.
Potrivit notei informative, prin acest proiect de lege se urmărește și diversificarea rutelor de livrare a gazelor naturale, urmare a dezvoltării concurenței pe piața gazelor naturale și a intrării de noi furnizori de gaze naturale, va oferi consumatorilor finali posibilitatea de a-și exercita în mod efectiv dreptul de a schimba furnizorul de gaze naturale.
Vezi și aceste știri

Liderii UE analizează un posibil embargo pentru petrolul rusesc. Rusia amenință cu sistarea livrărilor de gaze naturale

Moldovagaz, despre explozia de la Cahul: „Conectarea la gaze era printr-un furtun improvizat”

Moldova ar putea achita peste o mie de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz în aprilie
Advertoriale

Uită de grija unui control de la Inspecția Muncii. Încredințează administrarea documentației HR companiei DAD Human Capital

Alături de tineri și sport: IuteCredit, partener general la Cupa Europeană de Triatlon printre Juniori (VIDEO)
