Vremurile pe care le amânai au venit: este vremea liderilor autentici. 5 tendințe care te vor ține la suprafață

Vremurile pe care le amânai au venit: este vremea liderilor autentici. 5 tendințe care te vor ține la suprafață
FOTO: Pexels/Miguel a Pidrinian

Abia două luni și jumătate s-au scurs din noul an, pe care ni l-am imaginat relaxat, după ultimii ani de pandemie, dar tot ce am învățat în aceste 10 săptămâni din 2022 este că oricât ne-am planifica lucrurile, întotdeauna poate să „explodeze” ceva care să ne dea peste cap. De această dată explozia a fost pe cât se poate de reală.

În aceste vremuri transformaționale, când totul este parcă în declin, trebuie să fim flexibili și capabili să ne adaptăm noilor realități, oricât de diferite ar fi de la zi la zi. Deși rămânem concentrați pe rezultate, pe bunăstarea angajaților noștri sau a familiilor noastre, este la fel de important să fim deschiși să experimentăm orice, oricând, oriunde și, de cele mai dese ori, cu resurse minime.

Există o singură certitudine, 2022 nu mai poate fi planificat nici pentru 9, nici pentru 6, nici pentru 3 luni, așa că vision board-ul, la care ați lucrat în decembrie, intră în metamorfoză continuă, cu sloganul: aici și acum.

 

Devine esențial să avem abilitatea de a îmbrățișa schimbarea, iar inteligența emoțională va fi la mare căutare. Nu vom putea anticipa lucrurile, în schimb, prin puterea adaptării, vom putea identifica oportunități acolo unde alții vor vedea doar riscuri. Trebuie doar să avem capacitatea să ne reinventăm atât noi, cât și afacerile noastre. Desigur, nu dăm foc la planuri și strategii, dar le facem volatile, mobile, deschise spre experimentare. Succesul va fi la buzunarul celor care vor renunța la rigiditate, care se vor antrena în învățare continuă, care vor avea la îndemână și pantofi, și teniși, gata oricând să exceleze fie pe podium, fie pe teren. Pe plan intern, oamenii caută ca și lideri, persoane care să le ofere direcția, sprijin și viziune, dar mai ales, lideri care să le reducă frica de schimbare.

Pornind de la această introducere am identificat cinci tendințe de leadership pe care să le avem la îndemână, dacă vrem să funcționăm eficient și de durată:

După munca remote trecem la munca hibrid

Modelul remote se transformă în model hibrid, mai mult de 90% dintre angajatori intenționând să adopte un model hibrid pentru angajații lor, potrivit Harvard Business Review. Nu vorbim despre o soluție temporară ci despre o nouă realitate de percepție, atât de către angajatori, cât și de angajați.

Biroul devine platformă pentru întâlniri ocazionale de grup sau pentru urgențe.

Regulile jocului s-au schimbat, liderii trebuie să reușească să transmită valorile companiilor dincolo de pereții acestora. Iar angajații nu mai pot fi ținuți în „lesă” cu fișa postului, ei au înțeles că își vând propriul timp, care se pare, valorează mai mult decât „skills-urile” (n.r. - calificările, abilitățile). Puși față în față pe picior de egalitate, angajatorii și angajații trebuie să ajungă la un consens care să asigure productivitatea, eficacitatea și să țină pe linie dreaptă, cel puțin, cifra de afaceri.

Iar liderii, în noul format, trebuie să aibă deschiderea de a accepta să aibă mai multă încredere în a delega angajatului dreptul de a-și face programul de muncă, fără a fi luat sub lupă.

Reconectarea echipelor

După doi ani de pandemie, de distanță socială și de online, mai mult ca niciodată, oamenii caută o conexiune, nu doar personală, ci și profesională. Echipele s-au dispersat, cel puțin fizic, iar acum a venit vremea să le reconectăm, la propriu.

Acum, în vremuri pline de tulburări și incertitudine, capacitatea unui lider de a seta un scop, de a oferi o viziune, însoțită de empatie, de a comunica cu autenticitate și de a lua decizii îndrăznețe este esențial pentru moralul echipei și pentru cultura companiei.

S-au schimbat atât de multe în viața de zi cu zi a tuturor, s-au rearanjat prioritățile, ceea ce părea important anterior a trecut în jos pe axa de valori, iar ceea ce părea de amânat, a trecut cu multe trepte mai sus. Mulți angajați au plecat din companii în care se simțeau sufocați pentru că au simțit că vor „să respire” cu tot coșul pieptului.  În alte cazuri, angajatorii au decis să renunțe la oamenii care trăgeau echipa în jos.

Asta e minunat, pentru că nu mai putem trăi cu jumătăți de măsură. Iar deciziile îndrăznețe vor continua să fie tactică de management.

Cert este că liderii trebuie să dedice mai mult timp și efort pentru a dezvolta echipe durabile, aliniate în jurul aceleași viziuni, nu doar scop. Vorbim despre ceva mult mai fin, oamenii trebuie să fie uniți de cauză, nu de cifre. Cifrele vin ca și bonus, după.

Deci, liderii vor fi și mai implicați să își cunoască echipele, să aleagă oamenii potriviți, să le ofere libertate și încredere, să descopere formele cele mai potrivite de motivare, să le ofere respect, recunoaștere, resurse, pentru că banii nu sunt, nici pe departe, piatra de greutate a unei relații de muncă. Acest lucru se traduce prin angajați care se simt împliniți și concentrați pe contribuție.

Mai puțin continuă să însemne mai mult 

Noul stil de muncă a continuat să însemne întâlniri, prezentări, webinare, conferințe, ședințe și toate, evident, online. Supraîncărcarea digitală a generat după sine un potențial înalt de epuizare, un sindrom de burnout digital, care nu poate fi respins cu ușurință.

Felul în care liderii își organiează programul de muncă, atât pentru sine, cât și pentru echipe, trebuie să pornească de la optimizarea timpului. Menținerea întâlnirilor scurte și punctuale poate ajuta la evitarea epuizării. În această lume digitală mereu pe ON, liderii trebuie să stabilească limite și să creeze un mediu în care angajații să rămână productivi fără a-i suprasolicita.

Găsește calea. Cea mai bună cale 

Criza ne cam bate la ușă, a zis-o chiar președinta într-un discurs, iar asta înseamnă că trebuie să scoatem de la adăpost tot talentul de management și să revizuim toate sistemele și procesele de până acum. Un audit profund va clarifica ce putem îmbunătăți ca să supraviețuim vremurilor tulburi care se anunță a fi dominante în 2022. Pentru că un singur adevăr nu poate fi contestat: viața nu va mai fi ca înainte, iar noua realitate necesită o nouă abordare.

Liderii și echipele lor vor trebui să răspundă la câteva întrebări și să ia atitudine, dacă vor să rămână pe linia de plutire:

• Ce poate fi optimizat, îmbunătățit sau înlocuit?

• Ce forță de muncă sau alte resurse ar putea fi realocate / optimizate?

• Unde pot fi realizate economii de timp și costuri? 

Conectare – coeziune - cooperare

Recent am citit într-un articol că oamenii cei mai longevivi trăiesc în câteva regiuni albaste ale lumii - nu știu de ce albastre - dar una dintre ele este Valea Hunza. Însă ceea ce au descoperit cercetătorii este că acești oameni, care ajung să trăiască peste 100 de ani, în deplină capacitate mintală și fizică, au un ritual foarte important de conectare la comunitate, trăiesc în coeziune unii cu alții și cooperează.  Ei bine, liderii au rolul să asigure longevitate companiilor și echipelor, iar pentru aceasta trebuie să se asigure că îi pot menține pe toți conectați și stimulați de valorile și cauza organizației. Multe companii au încercat acum să își atribuie cauza refugiaților pentru a fortifica echipele, pe termen scurt este un exercițiu foarte bun, dar acest mecanism trebuie diversificat și susținut prin continuitate.

De la chat-uri virtuale informale la întâlniri orientate spre scop, concepute pentru culegerea de informații, liderii se vor asigura că valorile și cultura companiei sunt digerate de angajați, iar aceștia din urmă nu doar acceptă schimbările, dar le și îmbrățișează.

Un lider autentic și optimist, flexibil și orientat către echipa se va angaja conștient în procesul de concectare-coeziune-cooperare, demonstrându-le angajaților cât valorează, astfel fortificând echipa și obținând rezultate măsurabile.  

Concluzie 

Cu siguranță acestea nu sunt singurele tendințe de leadership care vor modela rezultatele companiilor în 2022, dar aceste direcții distincte vor ajuta companiile să avanseze.

Vigilența, perseverența și adaptabilitatea sunt esențiale pentru a asigura succesul continuu și viabilitatea pe termen lung atât al echipelor, cât și al companiilor pentru anul care tocmai ne-a dat peste cap.

Poți face diferența

Dacă îți iei un abonament cu doar 48 lei pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Cel puțin șase persoane au murit în Harkov în urma unui atac cu rachete (VIDEO)

Cel puțin șase persoane au murit în Harkov în urma unui atac cu rachete (VIDEO)

O femeie din Arabia Saudită a fost condamnată la 34 de ani de închisoare pentru că urmărea activiști pe Twitter

O femeie din Arabia Saudită a fost condamnată la 34 de ani de închisoare pentru că urmărea activiști pe Twitter

Directorul Institutului Mamei și Copilului va fi sancționat de ministra Sănătății. Medicii spitalului nu ar fi respectat protocolul în cazul unei fetițe care a fost abuzată sexual

Directorul Institutului Mamei și Copilului va fi sancționat de ministra Sănătății. Medicii spitalului nu ar fi respectat protocolul în cazul unei fetițe care a fost abuzată sexual

Advertoriale
La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

Pregătește-te pentru nou an de studiu cu METRO! Ce colecții tematice de rechizite poți să găsești la METRO (FOTO)

Pregătește-te pentru nou an de studiu cu METRO! Ce colecții tematice de rechizite poți să găsești la METRO (FOTO)

Maib a lansat al doilea val de echipe agile WoW: cele două orchestre și șapte banduri continuă transformările

Maib a lansat al doilea val de echipe agile WoW: cele două orchestre și șapte banduri continuă transformările

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
  DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Agenția pentru Supraveghere Tehnică a examinat șantierul inundat din Calea Orheiului și a constat că există pericol de a fi afectate construcțiile existente din preajmă
 • 2
  Prețul motorinei mai mare decât cel al benzinei. Cât vor costa mâine carburanții
 • 3
  După ploaie vom juca tenis în galoși? Epopeea polistirenului din subterane, urmată de instalarea unor mese de joc direct în pământ. Ce spune Primăria
 • 4
  Cererea de chemare în judecată depusă de liderul PACE Gheorghe Cavcaliuc împotriva mai multor instituții media, printre care și AGORA a fost scoasă de pe rol. Decizia, emisă de Judecătoria Chișinău (DOC)
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.