Republica Moldova a mai pierdut un dosar la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO). Cazul omului de afaceri Serghei Cosova a scos in evidență două grave probleme: utilizarea nejustificată a arestului preventiv și calitatea asistenței medicale din penitenciare, care pune în pericol sănătatea și viața deținuților. Astfel, Guvernul va trebui să achite prejudicii de 15 mii de euro familiei lui Serghei Cosovan.
Pe acest caz, a fost admisă de către Curte intervenția European Prison Litigation Network în calitate de terță parte pe dosar, care a prezentat argumentele sale privind necesitatea echivalării îngrijirilor medicale acordate deținuților cu cele disponibile în sistemul public de sănătate.
Cauza se referă la reținerea și arestarea nejustificată a reclamantului învinuit de abuz în serviciu și escrocherie. Astăzi, nu există o sentință definitivă și irevocabilă care să constate vinovăția lui Cosovan în cele incriminate.
În septembrie 2017, instanța a dispus arestarea preventivă a reclamantului. După o perioadă de detenție, reclamantului i s-a stabilit diagnoza ciroză hepatică deja în faza terminală, însoțită de o serie de complicații extrem de serioase. În pofida nenumăratelor cereri din partea organizațiilor internaționale, arestul reclamantului a fost prelungit în nenumărate rânduri.
Abia în aprilie 2018, după recuzarea judecătorului pe caz, s-a dispus modificarea măsurii arestul preventiv în arest la domiciliu. Iar la ieșirea din spitalul–penitenciar nr.16, reclamantul a fost reținut din nou în baza unui proces-verbal de reținere in care se invoca un nou capăt de acuzare și îl plasează în Izolatorul de Detenție Provizorie de pe strada Tighina 6, ignorând încheierea de plasare în arest la domiciliu. Ulterior, în timp ce exista deja o măsură aplicată în privința reclamantului– arestul la domiciliu, a fost aplicată în paralel o altă măsură – arestul preventiv, care a fost succesiv prelungit și menținut de completul de judecători de la Curtea de Apel Chișinău.
Abia la 18 noiembrie 2019, în stare extrem de gravă, după ce a fost emisă sentința de condamnare, care a fost ulterior casată de Curtea Supremă de Justiție, instanța dispune eliberarea reclamantului în legătură cu boala gravă care împiedică executarea sentinței.
Deoarece starea de sănătate în detenție s-a agravat iremediabil, la 25 martie 2021, reclamantul a decedat în spitalul Sfânta Treime din mun. Chișinău.
În concluziile sale, Curtea a scos în evidență mai multe probleme sistemice. Printre acestea: Spitalul Penitenciar nr.16, în care reclamantul a primit o parte semnificativă a tratamentului medical, nu a fost acreditat oficial de către autorități ca instituție medicală, anumite proceduri medicale au fost prescrise, însă nu au fost pe deplin urmate. Pacientul nu a fost consultat adecvat de un medic specialist. De asemenea, se constată absența independenței medicilor penitenciarului.
Totodată, Curtea constată că motivele invocate de instanțele naționale pentru detenție reclamantului, nu au fost suficient întemeiate pe dovezile din dosar, iar prelungirea detenției nu a fost convingător demonstrată.
Curtea a dispus ca Guvernul Republicii Moldova să achite reclamantului suma de 10 mii de euro, în calitate de prejudiciu moral și suma de 5 mii de euro, în calitate de costuri și cheltuieli de reprezentare și asistență juridică în fața CtEDO.
Vezi și aceste știri

Omul de afaceri Serghei Cosovan a decedat. Avocat: Este o victimă a sistemului de (in)justiție din Moldova

Reacția ANP, la acuzațiile aduse după decesul lui Serghei Cosovan: „A primit îngrijiri medicale corespunzătoare pe durata detenției”
