Investitorii - în incertitudine. Ministerul Economiei încă nu i-ar fi convocat pe administratorii ZEL-urilor, pentru a clarifica termenul de activitate (VIDEO)

Investitorii - în incertitudine. Ministerul Economiei încă nu i-ar fi convocat pe administratorii ZEL-urilor, pentru a clarifica termenul de activitate (VIDEO)

La două luni distanță după ce AGORA a scris că Zonele Economice Libere (ZEL) din R. Moldova ar putea fi lichidate în 2024, reprezentanții Ministerului Economiei încă nu i-ar fi convocat pe administratorii acestora pentru a face lumină, dacă vor fi închise zonele sau nu. Despre aceasta a declarat administratorul ZEL Bălți Marin Ciobanu. 

„Ministerul Economiei a declarat că în principiu totul va fi bine. Noi nu am avut ocazia să discutăm cu reprezentanții ministerului. Noi, cei șapte administratori, nu am fost invitați ca să discutăm”, a declarat administratorul ZEL Bălți.

Mai mult, această stare de incertitudine a bulversat zeci de investitori străini, care până la publicarea articolului aveau mari planuri investiționale, iar acum majoritatea sunt puse pe pauză.

Publicitate

„A bulversat toți investitorii care sunt în R. Moldova. Ei au început să analizeze alte țări ca și destinație, au stopat proiecte investiționale. Ei așteptă acum o claritate, ce facem mai departe”, a spus Marin Ciobanu în cadrul Clubului Presei Economice.

Am solicitat o reacție de la purtătoarea de cuvânt a Ministerlui Economiei, Diana Lungu, însă aceasta nu a răspuns la apelurile noastre.

UPDATE: 24.03

IMPORTANT! La data de 22 marite, Ministrul Economiei Sergiu Gaibu a susținut un briefing de presă în care a menționat că regimul fiscal care este creat pentru Zonele Economice Libere se păstrează pentru încă zece ani.

„Investitorii nu trebuie să-și facă nicio grijă la acest capitol, să-și continuă activitatea. Noi suntem gata să primim și investitori noi în ZEL-uri”, a spus ministrul.

La mijlocul lunii ianuarie curent, AGORA a scris un articol amplu în care a explicat că în conformitate cu Acordul de Asociere, în 2024 se va epuiza termenul de opt ani, în care autoritățile trebuie să alinieze toate ajutoarele de stat, adică să elimine ZEL-urile.

În acest context, ministrul a declarat că: „Noi avem obligația, conform Acordului de Asociere, să aliniem facilitățile fiscale la aceste cerințe. Noi facem o evaluare la acest capitol și din toamna anului precedent avem un proiect dedicat. Vom face ajustările, astfel încât să aliniem aceste facilități la cele din blocul comunitar”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal