Președinta CA, despre cum reflectă unele televiziuni războiul din Ucraina: Este folosită tehnica de omitere ca o formă de manipulare a opiniei publice

Președinta CA, despre cum reflectă unele televiziuni războiul din Ucraina: Este folosită tehnica de omitere ca o formă de manipulare a opiniei publice

Președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu-Eșanu, sugerează că anumite televiziuni din Republica Moldova nu informează publicul despre evenimentele din Ucraina. Potrivit acesteia, omiterea este folosită ca o formă de manipulare. Totodată, președinta CA a declarat în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV că e nevoie de modificarea legislației, astfel încât Codul Audiovizualului să conțină un articol ce se referă la dezinformare, precum și sancțiuni mai aspre. 

„Este folosită tehnica de omitere ca o formă de manipulare a opiniei publice ori dacă tu nu informezi oamenii despre ce se întâmplă înseamnă că tu ai eșuat în misiunea de a informa publicul și asta înseamnă încălcarea articolului 13, care înseamnă informarea corectă a publicului. Cel puțin acest articol, ca să nu vorbesc de multe alte prevederi”, a declarat Liliana Vițu-Eșanu. 

Potrivit președintei CA, instituția aplică legislația, dictând sancțiuni graduale pentru televiziunile care încalcă prevederile Codului Audiovizualului. 

Citește și: Efectele propagandei rusești în Republica Moldova. Cine și de ce evită să vorbească despre război

„Dacă vedem că am dat amenzi, că am intenționat, că am făcut apel și se continuă, deja nu mai putem vorbi despre o bună-credință, nu mai putem vorbi despre faptul că pur și simplu nu se dorește sau nu se reușește să fie solicitată o a doua opinie, e clar deja că lucrurile stau altfel și atunci unica pârghie e să monitorizăm, sancționăm.  (...) Ai depistat încălcarea, ai sancționat, după care mergem la următorul prag până când se ajunge la suspendare. Și atunci CA trebuie să spună pentru cât timp, care este mediul de a remedia sau înlătura încălcarea”, a declarat președinta CA.

Liliana Vițu-Eșanu consideră că este nevoie de modificarea legislației, iar pe platforma parlamentară se lucrează deja în acest sens.

„Din câte cunosc e nevoie de câteva săptămâni pentru înregistrarea inițiativei legislative, deja înțeleg că a fost dată pentru o primă reacție, consultată neoficial cu societatea civilă, urmând deja să parcurgă toate treptele de transparență decizională”. 

Anterior, mai multe televiziuni din Republica Moldova au fost amendate pentru că nu au reflectat în mod obiectiv anumite știri despre războiul din Ucraina. Astfel, postul RTR Moldova a fost sancționat cu 10.000 de lei pentru o știre dezechilibrată despre Centrala Nucleară din Zaporojie. NTV Moldova, care ar fi admis mai multe erori într-un buletin de știri, inclusiv în subiectul cu privire la presupuse laboratoare biologice „americane” în Ucraina, a fost sancționat cu 25.000 de lei și cu avertizare publică.  

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.