
Igor Grosu, despre situația economică din Transnistria: Tot ce consumă ei acum e importat pe hotarul cu România
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, susține că Transnistria a fost afectată de ruperea relațiilor economice cu Ucraina. Potrivit acestuia, în prezent, combustibilul, produsele alimentare, dar și medicamentele care ajung în stânga Nistrului provin din țările europene. Totodată, șeful Legislativului a declarat în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova că populația din stânga Nistrului realizează care sunt pericolele în context regional și că nu ar exista semnale de escaladare.
・
„Ei știu că tot ce consumă ei acum e importat pe hotarul cu România, combustibil procură în România și îl aduc pentru că trebuie să funcționeze instituțiile sau serviciile de acolo, medicamente, la fel, produse alimentare, la fel. Noi înțelegem foarte bine că oamenii trebuie alimentați, trebuie tratați. Medicii trebuie să-și facă meseria. O facem nu ca cei din așa-numita administrație de la Tiraspol să ne dea aprecieri, o facem pentru că cetățenii noștri trebuie să aibă acces la servicii de primă necesitate. (..) Acum când piața estică e paralizată, e tăiată și pentru noi, trebuie să facem un cerc enorm și asta presupune costuri enorme, în această situație business-ul de acolo înțelege foarte bine că unica piață predictibilă, liniștită, unde se respectă drepturile contractuale, unde există putere de cumpărare, nu o să fii păcălit, este piața europeană. Sunt sigur că și la nivel de business și comportamental ei înțeleg foarte bine unde sunt avantajele și securitatea relațiilor economice”, a declarat Igor Grosu.
Șeful Legislativului susține că în prezent nu există semnale privind o eventuală escaladare a situației.
„La nivel de așa-numite forțe militare, la fel, nu este mare entuziasm. Lumea înțelege cât de periculos este. Își dau bine seama de vulnerabilitățile care le au, probabil își dau seama că și ucrainenii foarte bine monitorizează starea de spirit și cum se comportă. Per total, la moment, noi nu vedem niciun semnal de escaladare a conflictului pe teritoriul nostru”, a mai spus șeful Legislativului.
Cu toate acestea, Igor Grosu susține că e nevoie de păstrarea vigilenței.
„Scopul nostru nu este de a ne induce într-o stare de relaxare. Nu e moment și nici timp pentru a ne relaxa, trebuie să fim vigilenți. Din ceea ce monitorizăm noi în Transnistria sunt minți mai fierbinți, ca peste tot, ca și aici. La nivel de cetățeni, lumea înțelege foarte bine care este pericolul, nu radiază a entuziasm, ba mai mult ca atât, ei simt pe propria piele și propriul buzunar că s-au întrerupt legăturile economice care le aveau în mod tradițional cu Ucraina, în special Odesa, Iliciovsk, Nikolaev, Vinița și așa mai departe. Au rude acolo, tradițional mergeau la cumpărături, la odihnă, la tratament, la studii. Noi nu vedem entuziasm, mai mult o îngrijorare. Ba mai mult ca atât, tinerii trec pe malul drept. Bineînțeles că e vorba de tineri de vârsta la care pot fi înrolați. Semnale sunt, exemple sunt. Eram la Varnița acum o săptămână și îmi spunea cineva de acolo că în stânga Nistrului deja în magazine se vând porționat, un anumit număr de produse și atunci ei vin la Varnița și își fac plinul și apoi se întorc”.
Președintele Parlamentului a subliniat că soluționarea conflictului transnistrean depinde de modul în care se va încheia războiul din Ucraina.
„Soluționarea va depinde de cum vor evolua lucrurile în Ucraina, care va fi soluția negociată, care vor fi garanțiile oferite de marile puteri pentru Ucraina, pentru a consolida statutul de neutralitate. Pentru că neutralitatea de-a lungul timpului, da, ea sună frumos, dar ea fost golită de conținut. Atâta timp cât ai trupe militare pe teritoriul tău nu poți să faci trimitere la această neutralitate. Soluționarea conflictului transnistrean sau cum vor evolua lucrurile în cazul Republicii Moldova, în opinia mea, depinde foarte mult de acea configurare, de acea soluție politică pe care sper eu să o avem în cazul Ucrainei”, susține șeful Legislativului.
Anterior, consilierul președintelui ucrainean, Mihailo Podoliak a declarat că Ucraina a evaluat toate riscurile de securitate din regiunile instabile, inclusiv Transnistria. Potrivit lui, Ucraina ține situația sub control.
La 22 martie curent, și consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Aleksei Arestovici, a declarat că este foarte puțin probabil ca trupele ruse staționate în Transnistria să fie implicate în războiul din Ucraina.