Meme-uri pe vreme de război. Despre harta lui Lukașenko, Arestovici și corabia rusească

Meme-uri pe vreme de război. Despre harta lui Lukașenko, Arestovici și corabia rusească

În timp ce continuă să lupte împotriva forțelor rusești care le invadează țara, ucrainenii folosesc un alt instrument puternic din arsenalul lor: războiul meme-urilor. Chiar și în vremuri complicate, internauții par să nu-și piardă simțul umorului, transformând unele evenimente sau declarații în glume, sloganuri și imagini virale. Așa se face că politicienii au devenit personajele centrale ale unor caricaturi moderne, care au ajuns să facă înconjurul lumii. Meme-urile pro-ucrainene, care inundă în prezent internetul, exprimă două direcții majore: evidențierea eroismului soldaților și civililor ucraineni care luptă pe front și ridiculizarea unor lideri politici. 

Lukașenko & co

Întâlnirea de la Moscova dintre Alexandr Lukașenko și Vladimir Putin a devenit virală în doar câteva ore de la eveniment. Motivul au fost afirmațiile liderului de la Minsk despre cine a declanșat războiul din Ucraina.

Publicitate

„O să vă arăt de unde se pregătea atacul asupra Belarusului. Și dacă cu șase ore înainte de operațiune nu ar fi fost lansat un atac preventiv asupra pozițiilor, patru poziții, acuș vă arăt, am adus harta, ar fi atacat trupele noastre, ale Belarusului și ale Rusiei, care efectuau exerciții militare. Așadar, nu noi am declanșat acest război, conștiința noastră e curată”, a spus Lukașenko.

După ce l-au decupat, internauții l-au plasat pe liderul bielorus în contexte diferite și au invadat rețelele cu meme-uri video. 

https://agora.md/videoframe/?vid=8695

Harta lui Lukașenko, cea potrivit căreia Moldova urma să fie atacată, a devenit și ea motiv de trolling internațional. 

...

Vladimir Putin, la rândul său, a fost luat peste picior din cauza tendinței sale de a desfășura întâlnirile cu propriii subalterni la mare distanță. 

Într-o altă categorie de meme-uri, Putin este întruchiparea unui erou negativ, fiind deseori comparat cu Hitler. 

Idolatrizarea lui Zelenski

Simpatia publicului din occident s-a manifestat față de Zelenski încă începând cu perioada dinaintea războiului, după ce pe 19 februarie, la conferința de securitate de la München, președintele ucrainean a rostit un discurs devenit celebru. Acesta declara atunci că puterile occidentale ar trebui să renunțe la politica de „liniștire” a Moscovei.

...

După începerea războiului și celebra frază a liderului de la Kiev „Am nevoie de muniție, nu de o plimbare”, Zelenski a devenit eroul meme-urilor din lumea întreagă. El a fost adesea reprezentat drept un supererou, la fel ca unii membri ai echipei sale. 

Cernobaevka și „balsamul pe suflet” pe nume Arestovici 

Consilier în cabinetul președintelui Zelenski, Alexei Arestovici este o figură care se bucură de admirația internauților. Prezent zilnic pe rețele cu mesaje care au drept scop motivarea și inspirarea ucrainenilor, Arestovici este supranumit de unii internauți drept „calmant cu acțiune rapidă”.

...

Însuși Arestovici face uz de ironie și sarcasm în postările sale. Unul dintre laitmotive sunt victoriile din micul sătuc Cernobaevka, unde militarii ruși au încercat să ajungă de 12 ori, însă de fiecare dată fără succes. 

...

„Tobele...! Atenție! A zecea oară de la Cernobaevka - întâlniți! În momentul de față se produce o mișcare în masă a trupelor rusești peste podul Antonov - fugind! Se pare că am eliminat din nou pe cineva din conducere. S-a întâmplat deja acum câteva zile, în timpul celei de-a șaptea întâlniri”, scria într-o postare consilierul din cabinetului președintelui ucrainean. 

Tancuri vs Tractoare

Tractoarele care „capturează” tancuri au devenit deja legende în spațiul virtual și au inspirat internauții să creeze zeci de glume la această temă. 

Tractorul a devenit, într-o oarecare măsură, un simbol al rezistenței ucrainene. 

Primul meme din prima zi de război 

Русский военный корабль, иди на *** (n.r. Navă de război rusă, du-te în ***) a devenit în prima zi de război fraza care a făcut înconjurul lumii. Potrivit presei din Ucraina, ea îi aparține polițistului de frontieră ucrainean Roman Gribov, în vârstă de 31 de ani și a fost primită de militarii ruși prin radio, drept răspuns la o ofertă de predare în timpul unui atac pe Insula Șerpilor, la 24 februarie.

...

De atunci, Gribov a fost ținut prizonier, în timp ce înregistrarea conversației sale a devenit virală pe internet, fiind un simbol al luptei împotriva militarilor ruși. Ulterior, acesta a fost eliberat în urma unui schimb de prizonieri și decorat de autoritățile ucrainene. 

https://agora.md/videoframe/?vid=8696

Fenomenul meme-urilor pe vreme de război nu este unul întâmplător și e departe de a fi unul nou. În timpul primului Război Mondial, soldații australieni găseau alinare în umor desenând caricaturi. În perioada 1915-1918, jurnalele din tranșee au fost scrise și distribuite, adesea prin mijloace improvizate chiar în tranșee, în timp ce operațiunile militare stagnau pe fronturi. Scopul lor era de a-i distra pe soldați prin cuvinte și imagini, care adesea îl înfățișau pe inamic.

...

Înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, Germania și Uniunea Sovietică au încheiat un pact pentru a împărți între ele zonele tampon și au început cucerirea Poloniei. Caricaturistul neozeelandez David Low a realizat o caricatură celebră  pentru Evening Standard, care a apărut la 20 septembrie 1939. Aceasta ridiculiza modul în care relația dintre Adolf Hitler și Iosif Stalin se schimbase de la o dușmănie acerbă la o cooperare politicoasă.

Caricaturile au continuat pe întreaga perioadă a războiului în mai multe țări ale lumii, devenind un instrument de propagandă. În Uniunea Sovietică, de exemplu, acestea apăreau în revista „Krokodil”, iar cel mai adesea pe paginile sale era satirizat Hitler. 

Umorul ca mecanism de coping

Meme-urile satirice sunt, fără îndoială, unele dintre cele mai comune și mai efemere tipuri de meme-uri care există. Acestea devin virale făcând haz de necaz sau comentând tendințele și fenomenele care sunt în prezent relevante în politică sau știri, de exemplu. Aceste meme-uri se pot propaga atât de repede, încât mulți oameni vor vedea meme-uri despre un anumit titlu de știri mai degrabă decât să vadă titlul în sine. Acestea dețin un rol important în societatea digitală, permițând practic oricărei persoane cu o conexiune la internet să-și exprime opinia și chiar să se angajeze într-o critică mai profundă cu privire la evenimentele actuale din realitatea lor.

Totuși, experții ne atenționează că internetul nu este o zonă lipsită de etică, iar o participare online responsabilă presupune să ne gândim la experiențele și sentimentele celorlalți înainte de a amplifica un mesaj. 

Întrebarea care ar putea să apară e dacă este sau nu etic să se facă glume pe seama unor evenimente tragice precum este războiul. Dacă răspunsul la această întrebare poate fi variabil, atunci știința ne sugerează că umorul poate fi, de fapt, un mecanism de apărare care protejează de durerea emoțională prin distorsionarea realității.

Pamela Rutledge, psiholog și specialist în psihologia mass-media crede că „utilizarea din ce în ce mai răspândită a social media, în special în timpul pandemiei, a încurajat și normalizat procesarea publică a evenimentelor dificile”. Potrivit acesteia, abordarea crize prin intermediul meme-urilor este o modalitate de a crea confort psihologic, iar umorul poate fi, de asemenea, o modalitate de a procesa emoții foarte dificile. Potrivit expertei,  în cazul Ucrainei, „trăim un eveniment mai mediatizat, mai imediat și mai personal ca niciodată”. 

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal