
„Educația financiară ar trebui să fie obligatorie în școlile din Moldova”. Avantajele digitalizării cursului liceal „Finanțele mele”(INTERVIU)
De ce este nevoie de educație financiară în școlile din Republica Moldova și de ce a fost necesară digitalizarea cursului liceal „Finanțele mele”? Care sunt avantajele oferite de această disciplină școlară? Răspunsurile la aceste și alte întrebări le puteți afla din interviul cu Gheorghe Coșcodan, Head of Marketing IuteCredit Moldova, organizația de creditare nebancară ce a sprijinit financiar elaborarea programului digitalizat „Finanțele mele” de către Ministerul Educației și Cercetării, în parteneriat cu Junior Achievement Moldova.
・
De ce ați considerat necesar să susțineți financiar digitalizarea cursului școlar „Finanțele mele”?
Voi începe răspunsul meu cu o întrebare retorică. Ce poate fi mai important decât să avem o societate informată și educată corespunzător? Pe lângă activitatea sa economică, IuteCredit a ținut mereu să fie alături de toți cetățenii țării. Alegem să sprijinim în primul rând noua generație. Ne-am identificat imediat cu acest curs școlar pornind de la ideea că elevul de azi e consumatorul de mâine, iar consumul rațional de absolut orice, fie că este vorba despre serviciile financiare sau despre orice altceva, este fundamental pentru o societate prosperă. Responsabilitatea socială a fost și va fi pentru compania noastră una dintre valorile de bază. În același timp, prin digitalizare, aducem acest curs în viața fiecărui copil prin instrumentele pe care le folosește zilnic, îi dăm acces la un conținut extraordinar de interesant și util de pe telefon, tabletă, laptop sau orice alt dispozitiv inteligent pe care îl utilizează. Altfel spus, „aducem muntele la Mohamed”. Nu în ultimul rând, am simțit beneficiile digitalizării odată cu apariția COVID-19 în viețile noastre, pentru că pandemia ne-a impulsionat mai mult să fim online.
De ce este nevoie de predarea educației financiare în școlile din Republica Moldova? Ce părere aveți despre cultura economică și financiară a întregii populații a țării?
Fie că elevii de azi, adulții de mâine, vor alege o profesie cu profil economic, fie că nu, tuturor le va fi extraordinar de util să știe ce înseamnă banii, cum să îi gestioneze, care sunt tipurile de investiții, ce înseamnă planificare financiară etc.
Din păcate, cultura economică și financiară a populației este la un nivel destul de scăzut, deocamdată, mai avem de recuperat la acest capitol, dar acest lucru se întâmplă pentru că a lipsit accesul la informațiile necesare, pentru că e nevoie de resurse substanțiale ca să implementezi un asemenea proiect, iar fără parteneri strategici este foarte greu să ajungi în casele oamenilor.

Disciplina „Finanțele mele” este predată opțional în mai multe licee din Republica Moldova. Despre câte instituții de învățământ preuniversitar este vorba?
De cursul de educație economică și antreprenorială „Finanțele mele” beneficiază aproximativ 4.500 de elevi din peste 30 de licee din întreaga țară, dar aici e foarte potrivit bancul cu Chuck Norris. Îl cunoașteți? Zice așa:
- Câte flotări face Chuck Norris?
- Pe toate!
Asta pot să spun și despre acest curs, predat ca disciplină opțională. Datorită digitalizării, putem spune cu siguranță că „Finanțele mele” a ajuns în TOATE instituțiile de învățământ din Republica Moldova.
Suntem mândri că am putut să contribuim la digitalizarea acestui curs și că întregul proces a fost posibil datorită susținerii tuturor partenerilor, printre care și IuteCredit.
În cadrul campaniei naționale de educație financiară „Generația Inteligenței Financiare”, desfășurată cu susținerea IuteCredit Moldova, au fost produse și 10 episoade ale videoului explicativ „Cunoaște sensul banului cu Emily”, care pot fi găsite pe rețelele de socializare. Ce așteptări aveți de la întregul proiect?
Personal, sunt foarte fericit că există acest proiect. Sunt tatăl unui băiat de cinci ani și am găsit întotdeauna răbdarea și cuvintele necesare ca să ne așezăm și să-i explic copilului meu esența anumitor acțiuni, anumitor lucruri. Vorbim inclusiv despre bani. Acum, văzând aceste materiale, care sunt pregătite profesionist, am înlocuit desenul animat zilnic cu acest video explicativ. Multe întrebări au dispărut, copilul pare să aibă o claritate în privința acestor subiecte, iar noi, părinții, petrecem timpul liber cu folos împreuna cu el.
Sigur că ne așteptam ca acest curs de educație financiară, predat opțional în licee, să ajungă în toate instituțiile de învățământ preuniversitar din Republica Moldova. Mai mult, eu personal aș vrea ca această disciplină școlară să fie obligatorie. Acest curs definește relația individului cu finanțele și îl învață să dețină controlul asupra banilor și nu invers. Banul este o resursă importantă, dar nu e mai presus decât valorile umane.
Să trecem de la cursurile școlare la produsele și serviciile digitale oferite de IuteCredit Moldova. Care sunt acestea?
Așa cum am menționat, pandemia ne-a învățat să fim mobili, să fim flexibili. De aceea, ne-am propus ca toate serviciile IuteCredit să fie disponibile nu doar în sediile companiei noastre. Acum, având un telefon la îndemână, nu mai există limite financiare si asta datorită aplicației mobile MyIute. În această aplicație, beneficiezi de absolut toate serviciile IuteCredit: depui o cerere pentru un credit de la distantă 24/7, tot acolo iți este verificată identitatea și mai apoi este semnat contractul de împrumut. Ai disponibile detaliile creditului tău, certificatul de închidere a acestuia, poți suspenda plata împrumutului, achiți ratele, adică absolut totul este disponibil 24/7. În aplicația mobilă MyIute, avem grijă să propunem clienților noștri cele mai bune oferte pentru credite, care sunt personalizate, sume auto aprobate, produse în credit 0% de la partenerii noștri (peste 380 de magazine). Cine credeți că a stat la baza tuturor acestor evoluții?
Cine?
Consumatorul și confortul său.
Urmărește episoadele din cadrul campaniei naționale „Generația Inteligenței Financiare”.