*Acest material este sponsorizat

Faceți cunoștință cu Danila Igor, noul erou al campaniei #FinComBusiness - prețuim oameni, încurajăm afaceri (INTERVIU)

Faceți cunoștință cu Danila Igor, noul erou al campaniei #FinComBusiness - prețuim oameni, încurajăm afaceri (INTERVIU)
FinCombank

GT Danila Igor este o întreprindere cu profil agricol, care activează în satul Galaseni, r-nul Rîșcani. Antreprenorul Danila Igor și-a început afacerea cu 7ha, iar acum deține în jur de 140ha pe care cultivă culturi cerealiere. Antreprenorul și directorul GT Danila Igor povestește într-un interviu exclusiv cum a lansat afacerea, cum au decurs cei 11 ani de antreprenoriat în domeniul agricol și cum combină sportul, activitatea de cadru didactic și de antreprenor.

Cum ați ajuns antreprenor? Care e povestea voastră?

Afacerea am început-o în 2011 și, de la început, am luat-o ușor. 2KR mi-a propus atunci un proiect de finanțare în proporție de 60%, iar 40% - ajutorul Băncii și am zis de ce să nu încerc. Inițial, am procurat un tractor. Tatăl a activat din totdeauna în domeniul agriculturii, cum era înainte colhozul, a lucrat pe tractor și pe combină, și am zis să-i procur un tractor nou acum, mai spre bătrânețe, iar de la acest tractor am început încetișor, încetișor să-mi dezvolt afacerea. Chiar și acum, el mă ajută, cu toate că este la o vârstă înaintată. Afacerea am început-o mai în glumă mai în serios cu câteva hectare de pământ, iar cu timpul, am hotărât să o extind. În tot acest timp, m-am ocupat cu creșterea cerealelor: grâu, orz, porumb, floarea soarelui și soia. Toate le cultivam prin rotație, anul acesta porumb, anul viitor floarea soarelui, grâu și tot așa mai departe. Am început cu grâul pe care îl semănam în toamnă și îl strângem primul, după floarea soarelui și porumbul.

Ce etape ați parcurs, pentru a vă dezvolta afacerea în domeniul agricol?

Am început de la un tractor și de la câteva hectare de pământ pe care le deținea tatăl meu. Apoi, am procurat tehnică agricolă, la început, la mâna a doua, pentru că nu dispuneam de finanțe pentru tehnică nouă. Am mai luat și niște terenuri agricole neprelucrate de la rudele și prietenii mai apropiați, iar afacerea s-a pornit încetișor, încetișor. Așa am lucrat cu un tractor, iar când am văzut că afacerea merge, am decis să mai procur unul. Al doilea tractor l-am cumpărat, pentru că mi-a plăcut culoare roșie și am zis să-mi iau și unul roșu (zâmbește). Pe urmă, am început a procura tehnică nouă, am cumpărat o semănătoare, un cultivator, o stropitoare și o freză. Am dat la subvenții, care nu de alta, dar foarte mult ne ajută. Ele vin în luna februarie – martie, când se începe sezonul de lucru și este un ajutor tare benefic pentru agricultori.   

Ce ocupații aveți pe lângă business?

Hobbyul meu este sportul. Acum, activez la gimnaziul din satul Hiliuți în calitate de profesor de educație fizică și sport și mai lucrez la Primăria s. Hiliuți ca organizator sportiv. Eu activez în satul vecin, nu în satul meu, și fac naveta de trei ori pe săptămână.

Cum reușiți să combinați activitatea de antreprenor și profesor?

La gimnaziu sunt ocupat trei zile pe săptămână. Când sunt la gimnaziu sunt la gimnaziu, iar când termin lucrul acolo, vin acasă și mă apuc de agricultură. Am și patru angajați care lucrează și un contabil, astfel, când nu sunt eu, sunt ei și când sunt eu, lucrăm împreună.

Din totdeauna, am avut o dragoste aparte pentru sport. Am terminat Institutul Național de Educație Fizică și Sport în 2004. După licența, am făcut masteratul în domeniul sportului, iar când am finisat studiile, am început să activez în brigada de poliție cu destinație specială „Fulger”. Nu am lucrat mult timp, deoarece, cum este vorba „tânăr și neliniștit, plecăm peste hotare după bani”. Am hotărât să plec în străinătate, am lucrat în Moscova 3 ani, apoi, m-am întors acasă și așa m-am apucat de agricultură. În 2014, am zis să încerc. După 10 ani de la terminarea institutul, am zis să încerc să lucrez după specialitate. Îmi place foarte mult sportul și îmi place să plec la concursuri și competiții cu copiii, cum ar fi crosul de toamnă, apoi, iarna: șah, dame, tenis, ulterior: baschet, volei, fotbal și atletismul de primăvară. E foarte greu să lucrezi cu copiii, dar nu imposibil. Din păcate, acum, mulți dintre ei mai bine joacă fotbal pe telefon, decât să iasă pe teren, dar am avut și multe reușite cu copii, mai ales în domeniul volei, fotbal și atletism. În acest an, am fost câștigătorii Cupei raionale la fotbal. E o satisfacție când câștigi și vezi rezultatul muncii ca și în agricultură: investești și te dedici, iar la urmă vezi un rezultat pozitiv.

Care au fost cele mai grele momente de până acum, în cei 11 ani de activitate în calitate de antreprenor?

Cele mai mari greutăți sunt atunci când nu sunt finanțe, iar astea le-am depășit ori cu ajutorul băncii, ori cu ajutorul părinților și a surorilor, care m-au susținut la început foarte mult. Alte greutăți le întâlnești când nu ai condiții favorabile de lucru. Aceasta e greutatea numărul unu în agricultură. Dacă nu sunt condiții bune și nu avem ploaie, nu avem parte de roada pe care ni-o dorim. Eu mereu m-am condus după un principiu că nu pot să obțin totul de odată și am încercat cu puținul. Am început cu 7 hectare de pământ, apoi am trecut la 20 ha, iar o perioadă am lucrat cu 40 ha. Am încercat să nu intru tare în datorii, pentru că, de la început, aveam o oricare frică de credit și că acesta trebuia achitat la sfârșitul lunii. Mă gândeam de unde o să iau banii. Când am luat primul tractor era, nu neapărat problematic, dar avea o teamă, deoarece trebuia să plătesc 10.000 de lei pe lună. Asta era foarte mult, acum sumele s-au înzecit, însă nu am așa griji mari, iar această frică a dispărut. Deja știu cum merge lucrul și întotdeauna îmi calculez cu rezervă. Întotdeauna mi-am lăsat loc de rezervă. Nu m-am avântat: azi tot și mâine faliment.

Ce reușite are afacerea dumneavoastră de care sunteți demn?

Mă mândresc cu ceea ce am putut aduna până acum. Deja am tehnică mai performată, cum ar fi un tractor, o combină și mi-am făcut un depozit încăpător. Desigur, cel mai frumos va fi când vom fi pe zero cu banca (râde). Cu asta cred că o să mă mândresc cel mai mult. Dar această mândrie nu cred că durează mult, deoarece deja am planuri de viitor. Poate mai fac o afacere, poate mai fac ceea sau ceea, sunt multe gânduri. Cred că în totdeauna vom lucra cu banca, deoarece, fără credite, eu nu cred că reușești. Reușești în viitor, deja când ai tot al tău, ai lucrat câțiva ani, ai întors toți bani. Dar la început nu cred că reușești fără, după cum le spun și multor prieteni. Când am început afacerea, am avut careva finanțe de ale mele, lucrând peste hotare o bucată de timp. Cu toate astea, am avut bani doar pentru tehnică la mâna a doua, nu am avut de cea nouă. Bine că atunci am avut o îndrumătoare care tot lucra în domeniul bancar, care mi-a deschis această cale: iei de acolo, dai acolo... credit, procurat, subvenții și așa încetișor, încetișor le-am deprins și eu. Acum, fără nicio teamă mă apropii la bancă, îndeplinim actele și continui să-mi dezvolt afacerea.

Dacă ați începe acum afacerea, după toate, ce ați schimba?

Îmi pare rău că nu am început mai devreme. Acum, ași schimba anii de când mă ocup cu agricultura. De asemenea, să fi fost la început cu această tehnică performantă ca acum, tot era mai bine. Te uiți și mereu tot apare ceva nou, ce ușurează cu mult munca de antreprenor.

Plecând de la două perspective sportul și agricultura, ce sfat ați avea pentru un antreprenor la început de drum?

E tare ușor să faci agricultură când te ocupi și cu sportul, ai rezistență și tărie de caracter. Ca și în sport, când vrei un rezultat, și în agricultură, dacă începi, trebuie să scoți într-un final un rezultat. Ai făcut sport de performanță, ai ajuns un campion, iar lumea te cunoaște. Așa și în agricultură, dacă faci ceva, reușești să dobândești mai multe, iar dacă vei lăsa totul în buruiană, nu te vede și nu te cunoaște nimeni.

De ce ați ales să apelați la FinComBank și serviciile băncii?

Inițiam am început să lucrez cu altă bancă, de unde am luat câteva credite. Pe urmă, am vrut să procur combina care costa atunci foarte mult, în jur de 2.200.000 de lei, iar banca nu a putut să îmi acorde acest credit. Am mai așteptat un an și, totuși, m-am hotărât să cumpăr o combină, pentru că cu adevărat merită. Și atunci am apelat la 2KR, dar nu puteam da la subvenții până nu am putut achita acolo, dar îmi doream acest lucru ca să mă achit mai repede. Atunci, m-am întâlnit cu directorul FinComBank de la Sucursala nr.9 din Rîșcani și l-am întrebat cum pot face asta, iar el mi-a explicat procedura. FinComBank mereu a fost într-un pas cu gândurile mele, m-a susținut și m-a ajutat, îi pot spune doar mulțumesc, pentru că când am avut nevoie, FinComBank m-a ajutat. Unde ai ajuns odată, nu trebuie să te întorci cu spatele.

P.

Vezi și aceste știri
FinComBank a lansat „Depozitul PREMIUM” în valută națională și străină

FinComBank a lansat „Depozitul PREMIUM” în valută națională și străină

FinComBank donează 100.000 de lei pentru refugiații din Ucraina

FinComBank donează 100.000 de lei pentru refugiații din Ucraina

FinComBank continuă campania „Solidari cu #Ucraina”

FinComBank continuă campania „Solidari cu #Ucraina”

FinComBank lansează „Donații #Ucraina” în aplicația mobilă

FinComBank lansează „Donații #Ucraina” în aplicația mobilă

FinComBank a anulat comisionul și limitele de retragere a numeralului pentru cardurile ucrainene

FinComBank a anulat comisionul și limitele de retragere a numeralului pentru cardurile ucrainene

FinComBank oferă o dobândă mai mică la creditele online

FinComBank oferă o dobândă mai mică la creditele online

Advertoriale
IuteCredit a ales câștigătoarea tombolei „Câștigă o vacanță în Thailanda”! (VIDEO)

IuteCredit a ales câștigătoarea tombolei „Câștigă o vacanță în Thailanda”! (VIDEO)

Marchează Ziua Națională a Vinului, ediția a XXI-a, alături de maib și Mastercard

Marchează Ziua Națională a Vinului, ediția a XXI-a, alături de maib și Mastercard

Recomandarea specialiștilor DAD Accountant: Cum să retragi bani din firmă și să nu dai faliment

Recomandarea specialiștilor DAD Accountant: Cum să retragi bani din firmă și să nu dai faliment

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
  DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
 • DESCIFRAT| Cum (NU) face față Chișinăul inundațiilor de după ploi cu un sistem de canalizare pluvială din 1980. Care sunt soluțiile (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Spînu: Gazprom ezită să confirme livrarea de gaze naturale pentru R. Moldova după 1 octombrie. Ce se întâmplă în caz de sistare a gazelor rusești
 • 2
  Atac armat la o școală din Rusia: Cel puțin 13 oameni au fost uciși, dintre care șapte copii
 • 3
  Primele reacții, după premiera mondială a filmului CARBON: „Este un val nou și proaspăt al filmului moldovenesc” (VIDEO)
 • 4
  Conflicte, fumat și satisfacerea nevoilor fiziologice în spații publice: Poliția cere Primăriei Chișinău să intervină în cazul protestatarilor adunați de Partidul Șor
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.