EDITORIAL | Cum te poate afecta dispariția presei libere, chiar dacă spui că n-ai nevoie de ea

EDITORIAL | Cum te poate afecta dispariția presei libere, chiar dacă spui că n-ai nevoie de ea

Novaya Gazeta, cea mai importantă publicație de opoziție din Rusia, a anunțat că se închide până la încetarea războiului din Ucraina. „Până la sfârșitul operațiunii militare…” au scris ei. 

Ziarul a făcut anunțul luni, după ce a primit un al doilea avertisment care amenința cu acțiuni legale din partea autorității de reglementare a mass-media din Rusia, Roskomnadzor. Un al doilea avertisment îi permite Roskomnadzor-ului să retragă licența.

Potrivit „The Wall Street Journal”, avertismentul a venit la o zi după ce Roskomnadzor a interzis publicarea unui interviu cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu patru jurnalişti ruși, printre care Mihail Zygar, care a pus o întrebare în numele lui Dmitri Muratov, redactorul-șef al publicației. Novaya Gazeta nu a publicat interviul.

Background

La începutul lui martie, Novaya Gazeta a eliminat materiale de pe site-ul său în care ostilitățile din Ucraina au fost descrise drept război, agresiune sau invazie, după ce Rusia a adoptat o lege care impune o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare pentru oricine care difuzează cu bună știință ceea ce autoritățile consideră a fi informații false și date despre ceea ce Kremlinul numește operațiune militară specială. 

După cum transmite „Meduza”, altă media de opoziție, însă cu redacție în afara Rusiei, fiind, de altfel, blocată pe teritoriul ei de când a început războiul, Novaya Gazeta, în ajun de a lua decizia de a se supune noilor reguli, a anunțat că a primit șase notificări de la Roskomnadzor prin care i se cerea eliminarea materialelor despre războiul din Ucraina. Publicația a discutat despre aceste cerințe în redacție și a decis să organizeze un vot în rândul cititorilor săi pentru a lua o decizie finală.

Astfel, a fost supusă la vot întrebarea dacă Novaya Gazeta ar trebui să continue să funcționeze, îndeplinind cerințele autorităților, sau ar trebui să înceteze să funcționeze până la sfârșitul războiului. La vot au participat peste șase mii de persoane. Potrivit site-ului Novaya Gazeta, 94% au fost pentru continuarea lucrului. 

Cu toate că părea că au cedat presiunilor autorităților, Novaya Gazeta a continuat să scrie despre război. Chiar dacă foloseau sintagma „recomandată”, cea de „operațiune specială”, Novaya Gazeta publica reportaje din cele mai afectate de război zone, iar ediția tipărită cuprindea uneori pagini goale, care reprezentau informațiile pe care nu aveau voie să le publice.

Acest curaj, însă, nu putea fi lăsat fără atenția cuvenită din partea autorităților ruse. De aceea, Novaya Gazeta și-a sistat activitatea. 

Ce înseamnă asta?

Anunțul făcut de Novaya Gazeta este o adevărată tragedie pentru Rusia. Adâncimea golului pe care o va lăsa încetarea activității ultimului bastion al libertății presei, cuvântului, cugetului, în fine, a tot ce poate fi liber într-o țară în care libertatea se dobândește cu perseverență supraumană, iar uneori se plătește cu viață, va putea fi măsurată doar în timp. Acum, din păcate, cei care înțeleg acest lucru sunt astupați de cei care (cred ei) nu au nevoie de libertate. Mult mai mulți, mult mai vocali. 

Lecția asta, noi, cei din fosta Uniune Sovietică, părinții și buneii cărora exersau libertatea în bucătăriile minuscule, se pare că a trebuit s-o învățăm demult: un stat fără presă liberă este un stat în care omul nu mai reprezintă o valoare. El se transformă într-o piuliță dintr-un mecanism greoi. O piuliță care poate fi, la nevoie, înlocuită cu altă piuliță. În schimb, autoritățile din Rusia țineau minte această lecție încă de pe timpul când își rodeau pantalonii pe băncile KGB-ului sovietic. 

Autor:

O țară în care nu există nicio instituție media liberă și independentă, care să reflecte profesionist, divers, corect și etic actualitatea, fără să urmeze agenda autorităților sau oligarhilor, este o țară în care libertatea presei este interzisă, chiar dacă acest cuvânt nu e rostit în nicio împrejurare de către decidenți.

Această interdicție poate lua diferite forme și formulări. În Rusia zilelor noastre a luat forma unui nou articol din codul penal, (deja) faimosul articol 207.3, care prevede o pedeapsă maximă de 15 de închisoare pentru difuzarea de informații în mod deliberat „false” despre acțiunile armatei ruse. Însă, pe ce parte n-ai întoarce cuvântul „interzis”, cum nu l-ai reformula și agrementa, esența, rămâne aceeași: statul creează un sistem de coerciție atât de dur și, în același timp, absurd, încât activitatea oricărei redacții libere devine un risc prea mare pentru cei implicați. Întrebarea nu mai este ce să scrii, ci dacă ești gata să scrii, punându-ți zi de zi în joc libertatea fizică și poate chiar viața, inclusiv pe cea a apropiaților. Este o dilemă la care orice manager media de bună credință poate răspunde doar într-un fel.

Ce înseamnă o Rusie fără Novaya Gazeta? Imaginați-vă o țară în care oamenii nu mai au acces la realitate, ci la un model prefabricat al ei, transmis de un singur canal, cel oficial, și multiplicat în mii de ateliere de propagandă, în care s-au transformat redacțiile favorabile regimului.

Autor:

Imaginați-vă un singur adevăr, cel aprobat de ministere, Procuratura Generală și Comisia de Anchetă. Imaginați-vă o limbă din care dispar cuvintele interzise de regim și nu mai este nimeni care să le scrie, pentru a aminti oamenilor în fiecare zi despre cât de departe s-a mers. Imaginați-vă o țară de robi - zeci de milioane de oameni privați de libertate individuală, de dreptul de a vorbi în voie, de a se informa, de a-și exprima opiniile, privați de dreptul la autodeterminare. Pentru că un stat care nimicește presa liberă este un stat care nu are nevoie de cetățeni, ci de robi. 

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.