
Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea PSRM. O prevedere din Legea pre-vetting, suspendată (DOC)
Curtea Constituțională a suspendat un articol din Legea care prevede evaluarea integrității candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Astfel, se suspendă acțiunea articolului 15 alin. (12) din Legea nr. 26 din 10 martie 2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor până la soluționarea cauzei.
・
Articolul 15 alin. (12) din legea contestată prevede că, pentru perioada de timp de până la data întrunirii legale a noii componențe a Consiliului Superior al Magistraturii şi a Consiliului Superior al Procurorilor, pentru a nu admite disfuncționalități în exercitarea de către consiliile menționate a atribuțiilor stabilite prin Constituția Republicii Moldova, hotărârile acestor consilii vor fi adoptate în conformitate cu dispozițiile Codului administrativ ce reglementează emiterea actelor administrative.
Sesizarea a fost depusă de către deputatul PSRM Vasile Bolea. Potrivit lui, această prevedere are ca obiect derogarea de la cerințele cvorumului și a majorității stabilite în Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii în favoarea aplicabilității regulilor din Codul administrativ. Prin efectul acestei norme a fost redus cvorumul de două treimi stabilit de Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. De asemenea, a fost redusă majoritatea necesară pentru adoptarea hotărârilor de către Consiliul Superior al Magistraturii.
„Curtea admite că suspendarea aplicabilității normelor speciale cu privire la procedura de adoptare a hotărârilor de Consiliul Superior al Magistraturii în favoarea aplicabilității normelor generale ale Codului administrativ ar putea perturba echilibrul între condiția asigurării independenței judecătorilor și condiția evitării autoguvernării corporatiste în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Din acest motiv, numirea unor judecători cu aplicarea articolului 15 alin. (12) din Legea nr. 26 din 10 martie 2022 ar putea pune în discuție chestiunea legalității numirii lor și, prin urmare, caracterul de „tribunal stabilit de lege””, se arată în decizia luată de CC.
Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.