Subvențiile în agricultură propuse de Guvern - între praf în ochi și ajutor la limita posibilităților

Subvențiile în agricultură propuse de Guvern - între praf în ochi și ajutor la limita posibilităților

Criza în agricultură i-a determinat pe mai mulți fermieri să tragă un semnal de alarmă și să ceară ajutor de la autorități. Se pare că au fost auziți, Guvernul venind la 30 martie cu un șir de soluții. Însă cât de viabile sunt acestea? AGORA a discutat cu agricultorii, experții din domeniu și a prezentat opinia foștilor demnitari de stat, pentru a vedea ce părere au ei despre intervențiile statului și ce reprezintă acestea, praf în ochi sau ajutor la limit posibilităților. Ce ne-a reușit, citiți în articolul de mai jos. 

Problemele Agricultorilor 

Creșterea prețurilor la carburanți, în special la motorină, majorarea costurilor pentru prelucrarea plantațiilor agricole, scumpirea echipamentelor, pieselor, fertilizanților și semințelor, întreruperea căilor de export și import din Ucraina - acestea sunt doar unele dintre problemele cu care se confruntă fermierii în acest sezon. 

Agricultorii din toată țara trag un semnal de alarmă și spun că situația este dramatică. Ei atrag atenția că nu știu cum să supraviețuiască în continuare pe fundalul majorărilor, a secetei, a riscului de a da faliment. 

„Noi în sectorul agroindustrial avem o furtună economică perfectă. Îngrășămintele sunt la prețuri foarte înalte și sunt greu de găsit. Motorina este foarte costisitoare, niciodată nu am văzut așa prețuri. Avem dezmățul monopoliștilor pe piețele de cereale. Totul este împotriva agriculturii și a producătorilor”, a declarat un agricultor din raionul Ștefan Vodă, Andrei Dînga, în cadrul unei conferințe de presă, la 30 martie curent. 

Motorina, care a ajuns să coste chiar mai scump decât benzina, e durerea cea mare a fermierilor. Ultimele date afișate de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) la 31 martie arată că un litru de motorină la pompă costă 27,87 de lei, iar de benzină - 27,44 de lei. Astfel, motorina este cu 43 de bani mai scumpă decât benzina. Mai mult, agricultorii sunt nemulțumiți că procură motorină angro la același preț ca și la pompă, deși angro prețul ar trebui să fie mai mic. 

„Noi am cerut să fie transparență totală la cum se formează prețul la motorină. Am întrebat demnitarii la ce preț intră motorina în țară și nimeni nu ne-a dat niciun răspuns clar. Cum se întâmplă că noi până la urmă cumpărăm motorina angro cu până al 29 de lei pentru un litru, mai scump decât la pompă, iarăși nu este clar. Nu am văzut să fie cineva pedepsit”, a declarat un reprezentant al Asociația agricultorilor Forța Fermierilor în cadrul aceleiași conferințe de presă din 30 martie.

După invazia Rusiei în Ucraina, lanțurile logistice s-au destabilizat, or țara vecină mereu a fost un important exportator de produse agricole. În prezent, în R. Moldova, precum și în multe alte state ale lumii, persistă riscul declanșării unei crize alimentare. În acest context, fermierii spun că trebuie susținuți în special acei agenți economici care procesează produsele agricole și identificate noi piețe. 

„Va fi o oportunitate atât să acoperim acest deficit (n.r. de produse), dar avem și o șansă să dezvoltăm produsul moldovenesc pentru a fi exportat și a putea aduce lichidități pe viitor în țară”, a precizat fermierul Andrei Dînga.

Soluțiile Guvernului 

La două ore după conferința de presă organizată de către agricultori, în urma ședinței Guvernului, prim-ministra Natalia Gavrița a ieșit într-o conferință de presă unde a enumerat un șir de măsuri în susținerea fermierilor. 

Aici le vom enumera pe cele mai importante:

  • Mai mulți bani pentru subvențiile agricole; asta presupune majorarea fondului de subvenționare de la 1,1 miliarde de lei - în 2021, la 1,75 de miliarde de lei - în 2022. Majorarea se va produce în următoarele săptămâni, în urma rectificării bugetului. 
  • Va fi schimbată metodologia de acordare a ajutoarelor din partea statului. Dacă anterior, banii în cea mai mare parte ajungeau la producătorii mari, din acest an, vor fi patru categorii distincte de beneficiari. Este vorba despre producători mari, medii, mici și micro producători.
  • Guvernul va compensa 30 de procente din valoarea accizei la motorina utilizată în agricultură. 
  • Vor putea fi compensate până la 200 de mii de lei din rata dobânzii la creditele accesate pentru completarea mijloacelor circulante și suplimentar până la 150 de mii de lei, pentru creditele accesate pentru proiectele investiționale. 
  • Executivul va subvenționa în premieră, înființarea plantațiilor multianuale, cu soiuri înscrise doar în cataloagele UE, al soiurilor de plante agricole, fără ca să fie necesară adoptarea lor în catalogul național.
  • Guvernul va încuraja investițiile făcute de tineri, femei și migranți, reveniți în țară, prin majorarea cuantumului subvenției până la 20 de procente pentru investiții în domeniul zootehnic, procesarea producției agricole, cultivarea și creșterea fructelor și legumelor, pe teren protejat și înființarea plantațiilor multianuale.

 „Apelul meu pentru agricultori este să nu lase mâinile în jos. Guvernul crește ajutorul și subvențiile. Suntem în permanent dialog cu partenerii de dezvoltare, ca să intensificăm proiectele de bussines agricol în R. Moldova”, a conchis prim-ministra.

Când vor putea beneficia fermierii de aceste ajutoare 

Hotărârea de Guvern care prevede aceste măsuri pentru Fondul de subvenționare în agricultură a fost publicată la 31 martie și va fi adoptată de Guvern săptămâna viitoare. În continuare va fi publicat și regulamentul care prevede aplicarea acestor măsuri. Mai exact, vor fi indicate limitele cheltuielilor pe fiecare măsură și submăsură. 

„Este vorba despre regulamentul de subvenționare care va include aceste măsuri adiționale pentru anul acesta, nu există un termen limită. La 31 martie va fi publicată hotărârea, iar regulamentul va fi, probabil, într-o săptămână. Ideea este să începem imediat aceste acțiuni prin Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură”, a declarat prim-ministra.

În contextul în care agricultorii au menționat că ar trebui susținuți agenții economici care se ocupă de procesarea produselor agricole și identificarea piețelor de export, Natalia Gavrilița a spus că Executivul se află în discuții cu partenerii europeni referitor la eliminarea cotelor de export. 

„Căutăm căi pentru a deschide piețe noi. La 30 martie ministrul Agriculturii a plecat într-o vizită în România cu mai mulți producători agricoli. De asemenea, suntem în discuții cu partenerii europeni referitor la eliminarea cotelor de export. Avem o deschidere mare pentru schimbarea căilor de comerț fără taxe adiționale. Toate aceste măsuri sunt elemente adiționale”, a precizat șefa Cabinetului de miniștri.

Ce nu cunoaște Guvernul

Prim-ministra Natalia Gavrilița a spus că nu cunoaște despre cazul adus în atenție de fermieri, când s-au trezit nevoiți să procure angro motorină la un preț mai mare decât cel care se vinde la pompă, dar a atras atenția că la una dintre ședințele Comisiei pentru Situații Excepționale a fost adoptată o hotărâre care prevede că nu este acceptată diferența de preț între vânzările angro. 

„Despre situația specifică la care vă referiți nu cunosc, dar voi ruga colegii să se informeze și care este baza pentru aceste declarații”, a punctat șefa Cabinetului de Miniștri.

Fermier: Soluțiile Executivului - praf în ochi

Măsurile de susținere anunțate de Guvern nu sunt altceva decât praf în ochi, o imitare, iar peste 50 la sută din fermieri nu vor putea face față crizei. De această părere este președintele Asociației  Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Valeriu Mironescu. 

„Faptul că au majorat cuantumul de subvenționare a agricultorilor nu are nimic cu situația care este la moment. Se cere o intervenție imediată, dură și consistentă din partea guvernanților pentru a salva procesul agricol de primăvară. Acum este nevoie de intervenții financiare pentru a acorda bani pentru procurarea carburanților, a motorinei în primul rând”, a declarat pentru AGORA Valeriu Mironescu. 

Agricultorul consideră că compensarea de Guvern a 30 de procente din valoarea accizei la motorina utilizată în agricultură nu va ajuta cu nimic, luând în considerație că în aceeași perioadă a anului trecut prețul motorinei se menținea la 15 lei pentru un litru, iar astăzi acesta ajunge la 28 de lei.

„Noi am avem nevoie cel puțin ca statul să restituie integral accizul și TVA-ul. Acesta ar putea fi un suport mai considerabil pentru agricultori. Ministerul Agriculturii în afară de promisiuni goale nu face nimic. Mare lucru că cunosc situația, agricultorilor nu le este mai ușor”, a spus fermierul. 

Valeriu Mironescu a criticat și faptul că Guvernul a despărțit beneficiarii de subvenții în patru categorii, mari, medii, mici și micro. „Unica ce pot este să ne dezmembreze. Parcă am fi vitregi guvernării”, a punctat fermierul. 

Slusari și Chicu critică măsurile luate de Guvern

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, consideră că sprijinul oferit de Guvern agricultorilor este „unul cosmetic”. În special, acesta atrage atenția că restituirea parțială a accizelor la motorină este un ajutor simbolic. 

„Bănuiesc că toată lumea înțelege că restituirea parțială a accizelor în valoare de 75 bani per litru reprezintă un ajutor simbolic. Un sprijin cosmetic, care acoperă un procent din cheltuielile fermierilor la un hectar. Sunt convins că dacă vor fi excluși din lista beneficiarilor de subvenții agroholdinguri și vor fi identificate suplimentar măcar 100 de milioane de lei, ar fi posibil de restituit agricultorilor mici și mijlocii toata suma accizului în valoarea de 2,52 lei per litru”, a scris Alexandru Slusari pe pagina sa de Facebook. 

Fostul prim-ministru Ion Chicu este de părere că întrucât Guvernul abia la 1 aprilie s-a gândit la un plan de susținere a agricultorilor, asta ar însemna că măsurile ar putea fi implementate în practică abia în luna iunie, când campania de primăvară va fi ratată. 

„Am venit cu propunerea de diminuat până la 1 iulie cota accizului și cota TVA pentru motorină, cel puțin. Aceasta nu va aduce pierdere la buget, doar vom rata niște venituri suplimentare, dar, acesta este un suport tuturor agricultorilor și transportatorilor care ar elimina și posibile scheme de corupție, de distribuire a acestor mijloace pe principii neoneste, etc”, a declarat Ion Chicu pentru politik.md. 

El presupune că Guvernul nu are permisiunea Fondului Monetar Internațional (FMI) ca să ia această decizie. 

Fost ministru al Agriculturii: Fermierii își vor răscumpăra investițiile 

Fostul ministru al Agriculturii Eduard Grama consideră că fermierii își vor răscumpăra investițiile: „Părerea mea este că Guvernul face tot posibilul. Situația este gravă nu doar în domeniul agricol, dar în general, din cauza crizei provocate de războiul din Ucraina”. 

Dânsul a salutat și compensarea a 30 la sută din valoarea accizei la motorină și spune că este o măsură care ar putea să-i ajute pentru agricultori. Fostul ministru a văzut cu ochi buni și majorarea subvențiilor, dar zice că nu este clar deocamdată cum vor fi distribuiți banii. 

„Este bine că au majorat fondul de subvenționare până la 1,75 de miliarde de lei. Întrebarea este unde se vor duce și pentru ce se vor cheltui banii respectivi. Ar trebui să facă descifrarea domeniilor subvenționate”, a precizat pentru AGORA fostul ministru al Agriculturii Eduard Grama.

El a atras atenția că materialele agricole au început să se scumpească și până la începutul războiului, iar conflictul din Ucraina a agravat și mai mult situația. Astfel, toate produsele agricole se vor scumpi, iar fermierii își vor acoperi costurile. 

„Toți agricultorii lucrează cu prețurile stabilite la nivel mondial. Într-o anumită măsură, ei își vor compensa cheltuielile. Problema lor constă în faptul că investițiile în prima fază, (prelucrarea pământului, procurarea semințelor, achiziționarea motorinei) constituie o povară. Dar, în final, ei își vor răscumpăra investiția”, a declarat Eduard Grama.

 

Expertul economic  Alexandru Fală consideră că în contextul în care exporturile de produse agricole din Rusia, Belarus și Ucraina au de suferit din cauza războiului, agricultorii autohtoni pot să-și consolideze și mai mult poziția pe piața autohtonă. 

„Sunt de acord că noi trebuie să susținem producătorul autohton, dar aceasta nu trebuie să vină prin norme legale prin care noi defavorizăm produsele străine”, a declarat pentru AGORA Alexandru Fală. 

Amintim că situația creată în economie ca urmare a crizei regionale, a creșterii prețurilor la produsele de bază și a ruperii lanțurilor valorice de aprovizionare, din cauza războiului din Ucraina, a fost discutată vineri, 11 martie, la ședința Consiliului Suprem de Securitate, convocată de Maia Sandu. 

Atunci a fost audiată informația despre pregătirea sectorului agroalimentar pentru următorul ciclu economic, pornind de la provocările și riscurile generate de criza energetică globală și de incertitudinile regionale. 

Pentru o bună pregătire a economiei pentru sezonul agricol, a fost menționată importanța asigurării fermierilor cu fertilizanți, combustibili, material semincer și alte materii prime necesare. 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
75 de milioane de lei pentru start-up-urile în agricultură. Subvențiile vor fi accesibile și în 2022

75 de milioane de lei pentru start-up-urile în agricultură. Subvențiile vor fi accesibile și în 2022

Agricultorii mici, mijlocii și, mai nou, micro, cu mai mult acces la subvenții. Proiectul de lege, votat de parlamentari

Agricultorii mici, mijlocii și, mai nou, micro, cu mai mult acces la subvenții. Proiectul de lege, votat de parlamentari

Subvențiile mai accesibile pentru micii producători agricoli. Ce propune Guvernul

Subvențiile mai accesibile pentru micii producători agricoli. Ce propune Guvernul

Advertoriale
Orange aniversează în acest an 12 ani de la lansarea programului „Ne Pasă” - pentru susținerea voluntariatului

Orange aniversează în acest an 12 ani de la lansarea programului „Ne Pasă” - pentru susținerea voluntariatului

Château Purcari - Cea mai bună vinărie a anului din Republica Moldova!

Château Purcari - Cea mai bună vinărie a anului din Republica Moldova!

Fiecare al treilea vizitator al sărbătorii Ziua Națională a Vinului a interacționat cu ediția specială AnimAliens Wines - Carla's Dreams

Fiecare al treilea vizitator al sărbătorii Ziua Națională a Vinului a interacționat cu ediția specială AnimAliens Wines - Carla's Dreams

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.