La vacanțe - înainte: Cum a influențat războiul planurile de concedii ale moldovenilor și care sunt destinațiile aflate în topul preferințelor

La vacanțe - înainte: Cum a influențat războiul planurile de concedii ale moldovenilor și care sunt destinațiile aflate în topul preferințelor

Războiul din Ucraina a întors pe dos o lume întreagă, iar planurile pe care ni le făceam pentru o vară liniștită, cu mai puțin COVID-19, au și ele de suferit. Chiar și așa, moldovenii au poftă de relaxare și de a se detașa, măcar pentru câteva zile, de gândurile negative. Natalia Vulpe Dohotaru este directoarea unei agenții de turism din capitală și ne-a povestit cum a influențat conflictul din Ucraina planurile de vacanță ale moldovenilor, care destinații rămân în topul preferințelor, ce destinații noi au apărut pe „piața vacanțelor” și câți bani ar trebui să avem în buzunare pentru un răsfăț de cinci stele.

„Comparativ cu anul trecut, anul acesta constatăm o creștere a cererilor pentru vacanțe. Acest lucru e motivat de doi factori importanți. Primul factor este că multe țări au scos din restricțiile împotriva COVID-19 (în mod special în Europa, moldovenii pot călători liber, în baza certificatului de vaccinare sau a unui test negativ). Al doilea factor important este că multe dintre destinațiile care până acum au fost închise pentru turiști cum ar fi Mauritius, insula Bali, Thailanda, acum primesc turiști în vacanță. Respectiv, s-a extins lista destinațiilor exotice care pot fi vizitate”, spune directoarea unei agenții de turism din capitală.

 Natalia Vulpe Dohotaru menționează că moldovenii deja au început să facă rezervări din timp pentru vacanțele de vară, chiar dacă la începutul războiului din Ucraina, oamenii erau panicați și nu se înghesuiau la ușile agențiilor de turism.

Publicitate

 În acea perioadă turiștii ne contactau și ne întrebau dacă este posibil să-și anuleze vacanțele programate în lunile martie și aprilie. Au fost turiști care ne-au rugat să le punem vacanțele în regim stand-by, dar au fost și persoane care au zis că vor pleca oricum, chiar și cu zbor de la Iași sau de la București. Ne-am întâlnit cu diferite situații.

Autor:

Directoarea agenției de turism precizează că în ultimele zile cererile pentru vacanțe au crescut considerabil:

Am comparat prețurile pentru rezervările făcute anterior, pe reducerile de early-booking din februarie, și am observat că la 80% din rezervări prețurile au crescut, iar la 20% din rezervări prețurile s-au menținut. Nu am remarcat scăderi de prețuri.

Autor:

 

Totuși, zborurile de la Kiev sau de la Odesa, programate pentru a doua jumătate a lunii februarie, au suferit modificări în contextul conflictului din Ucraina

„Tururile care erau cu zbor de la Kiev sau cu escală pe la Kiev au fost anulate automat, însă pentru turiștii care avea achiziționate pachete pentru zborurile charter de la Odesa sau de la Kiev, și pentru care a fost făcută achitarea totală sau achitarea avansului, acești bani nu au fost încă recuperați. Operatorii ucraineni ne-au informat că de îndată ce se va rezolva situația și vor putea activa în regim normal, vor face returul de bani sau compensarea pe rezervări noi. Deocamdată ei activează din buncăre și nu pot să vină cu soluții, spune Natalia Vulpe Dohotaru. 

Cu situații neprevăzute s-au confruntat și turiștii care deja se aflau în vacanță, având zbor tur-retur de la Kiev sau de la Odesa:

Ei trebuiau să revină cu curse charter spre Kiev sau spre Odesa, pentru ei acest lucru a fost imposibil. În acest caz, pentru acești turiști am cumpărat bilete noi spre Iași sau București și am făcut solicitare la partenerii din Ucraina pentru un recalcul a sumei biletului retur spre Kiev sau Odesa.

Autor:

Natalia Vulpe Dohotaru adaugă că ofertele făcute clienților în luna februarie comparate cu ofertele din luna martie erau mai ieftine:

Au crescut prețurile la bilete și prețurile la hoteluri. Prețuri foarte mici sau oferte extraordinare pentru vacanțele de vară nu am observat. Anume de asta le sugerăm clienților noștri să facă rezervări din timp pentru a avea o garanție a prețului mai bun. Trebuie să înțelegem că Ucraina și Rusia nu sunt singurii clienți pe piața turistică.

Cât despre destinațiile de top în vara anului 2022, proprietara agenției de turism spune astfel: 

Dacă ne referim la perioada vacanțelor de vară în topul cererilor se află Turcia, Grecia, există un interes sporit pentru destinația Muntenegru și o destinație nouă, cu zbor de la Chișinău – Tunisia. Cât despre destinațiile în care moldovenii preconizează să meargă în timpul apropiat, în topul cererilor sunt Egipt și Dubai.

Autor:

 

Prețurile variază în funcție de destinație și de condițiile în care își doresc oamenii să se odihnească. 

De exemplu, o ofertă de vacanță în Egipt, cu zbor de la Chișinău și masă all-inclusive, la un hotel de cinci stele, începe cu 400 de euro per persoană. Persoanele care planifică vacanța de Paște în Turcia, la un hotel de cinci stele, trebuia să aibă pregătiți între 350 și 450 de euro.

AGORA precizează că începând de luni, 21 martie, o porțiune a spațiului aerian național a fost deschisă pentru utilizarea acesteia de către aeronavele civile și de stat. Astfel, a fost posibilă reluarea transportului regulat de pasageri.

Ținând cont de faptul că spațiul aerian al Ucrainei este închis și zboruri pe direcțiile Nord, Sud și Est nu pot fi efectuate, toate zborurile au  direcția spre și din spre România.

Starea de urgență în R. Moldova a fost declarată pe 24 februarie, în ziua în care Ucraina a fost atacată de Rusia, și va dura 60 de zile. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal