Parlamentul și-a desemnat trei membri în comisia care va evalua integritatea candidaților la CSM și CSP. Cine sunt și ce funcții au mai deținut

Parlamentul și-a desemnat trei membri în comisia care va evalua integritatea candidaților la CSM și CSP. Cine sunt și ce funcții au mai deținut

Parlamentul și-a desemnat trei membri în Comisia de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Doi au fost înaintați de către Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), iar unul de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).  

Este vorba despre Nadejda Hriptievschi, Tatiana Răducanu și Vitalie Miron. Prima candidatură a fost aprobată de către Comisia juridică cu șapte voturi pentru și o abținere, a două - cu zece voturi pentru și o abținere, iar a treia - cu șapte voturi pentru și patru abțineri. 

Nadejda Hriptievschi este fondatoare a Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), iar din noiembrie 2010 până în prezent, activează în calitate de directoarea de programe. Din iunie 2021 este membră a comitetului consultativ independent anticorupție, instituit de președinta țării. 

Publicitate

Ea a mai deținut funcțiile de membră co-raportoare a Comitetului de Experți privind Combaterea Discursului de Ură în Consiliul Europei, membră a Comisiei Europene împotriva Rasismului și a Intoleranței. De asemenea, ea activat în calitate de lectoră la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Drept și consultantă în domeniul juridic. 

Tatiana Răducanu este președintă a CRJM. Ea a fost judecătoare la Curtea Supremă de Justiție, Curtea de Apel Chișinău, Curtea de Apel a Republicii Moldova, Judecătoria Râșcani, municipiul Chișinău. În perioada 2013 - 2016 a fost membră a Consiliului Superior al Magistraturii, membră a Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni și a participat la Programul de Cooperare pentru Statele Parteneriatului Estic. În 2010 a fost judecător ad-hoc la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. 

Vitalie Miron a deținut funcția de consilier al Primarului de Chișinău, din 2019 până la 25 martie curent. A fost consilier al unui deputat în Parlament, specialist privind atragerea investițiilor în Primăria comunei Tohatin și jurist în cadrul „Termocom”. 

Menționăm că Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor este formată din șase membri, desemnați după cum urmează:

trei membri trebuie să fie cetățeni ai Republicii Moldova și sunt numiți la propunerea fracțiunilor parlamentare, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției, aprobați cu votul a 3/5 din deputații aleși;

alți trei membri sunt numiți la propunerea partenerilor de dezvoltare, aprobați cu votul a 3/5 din deputații aleși. Proiectul care prevede evaluarea integrității candidaților la funcția de membru al CSM și CSP a fost votat de Parlament la data de 17 februarie curent. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal