Este vorba despre Nadejda Hriptievschi, Tatiana Răducanu și Vitalie Miron. Prima candidatură a fost aprobată de către Comisia juridică cu șapte voturi pentru și o abținere, a două - cu zece voturi pentru și o abținere, iar a treia - cu șapte voturi pentru și patru abțineri.
Nadejda Hriptievschi este fondatoare a Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), iar din noiembrie 2010 până în prezent, activează în calitate de directoarea de programe. Din iunie 2021 este membră a comitetului consultativ independent anticorupție, instituit de președinta țării.
Ea a mai deținut funcțiile de membră co-raportoare a Comitetului de Experți privind Combaterea Discursului de Ură în Consiliul Europei, membră a Comisiei Europene împotriva Rasismului și a Intoleranței. De asemenea, ea activat în calitate de lectoră la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Drept și consultantă în domeniul juridic.
Tatiana Răducanu este președintă a CRJM. Ea a fost judecătoare la Curtea Supremă de Justiție, Curtea de Apel Chișinău, Curtea de Apel a Republicii Moldova, Judecătoria Râșcani, municipiul Chișinău. În perioada 2013 - 2016 a fost membră a Consiliului Superior al Magistraturii, membră a Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni și a participat la Programul de Cooperare pentru Statele Parteneriatului Estic. În 2010 a fost judecător ad-hoc la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Vitalie Miron a deținut funcția de consilier al Primarului de Chișinău, din 2019 până la 25 martie curent. A fost consilier al unui deputat în Parlament, specialist privind atragerea investițiilor în Primăria comunei Tohatin și jurist în cadrul „Termocom”.
Menționăm că Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor este formată din șase membri, desemnați după cum urmează:
trei membri trebuie să fie cetățeni ai Republicii Moldova și sunt numiți la propunerea fracțiunilor parlamentare, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției, aprobați cu votul a 3/5 din deputații aleși;
alți trei membri sunt numiți la propunerea partenerilor de dezvoltare, aprobați cu votul a 3/5 din deputații aleși. Proiectul care prevede evaluarea integrității candidaților la funcția de membru al CSM și CSP a fost votat de Parlament la data de 17 februarie curent.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.