
EconomClass | 1# Expertul economic Alexandru Fală, despre livrările de gaz din Ucraina și procurarea combustibilului cu UE (INTERVIU)
Războiul din Ucraina pune în pericol livrările de gaz în R. Moldova. Totuși, țara noastră va putea achiziționa combustibil în comun cu UE. Despre aceasta a declarat expertul economic Alexandru Fală, într-un interviu pentru AGORA, în cadrul proiectului „EconomClass”. Vedeți în materialul de mai jos cum a explicat specialistul modificările tarifare efectuate de Moldovagaz și care ar putea fi impactul acestora asupra consumatorului final.
・
De ce în opinia dumneavoastră în perioada aprilie - octombrie 2021 Moldovagaz nu a majorat prețul de procurare a gazelor naturale incluse în tarif, deși prețul de procurare era în continuă creștere?
„Nu mereu este o sincronizare perfectă între schimbarea prețului de import și ajustarea tarifului. Sunt întârzieri și de multe ori noi putem vedea că majorarea tarifului se produce după o anumită perioadă, chiar și câteva luni. Nu văd în aceasta o situație ieșită din comun”.
Cum credeți, de ce Moldovagaz a avut bani să acopere devierile tarifare pentru aprilie - octombrie 2021, dar ulterior nu?
„Anul 2020 a fost unul bun din punct de vedere financiar pentru „Moldovagaz” și iată dece ei au avut bani să acopere devierile de la începutul anului 2021. Ulterior, când prețul a crescut tare, iar tariful nu a fost modificat, s-au acumulat devieri negative”.
De ce opinia dumneavoastră Moldovagaz nu a cerut de la ANRE micșorarea tarifului, deși a început să procure gaz mai ieftin, 547 în martie, în comparație cu 687 în februarie?
„Tariful de 15 lei și 18 bani aprobat de ANRE a fost lăsat pentru ca să acopere datoriile din trecut și să fie înregistrate devieri pozitive, inclusiv în martie, când se anticipa că prețul de import va scădea”.
Ar putea să găsească Moldovagaz o altă sursă de bani decât reducerea prețului de procurare a gazului pe piață și menținerea aceluiași preț pentru consumatori, pentru a acoperi abaterile financiare negative, care ar fi până la două miliarde de lei?
„Moldovagaz ar putea face pe intern anumite reforme sau optimizări, dar nu cred că acestea vor avea o influență asupra tarifului final sau chiar dacă vor avea vreo influență, aceasta ar fi una marginală”.
Considerați că se va adeveri pronosticul șefului Moldovagaz precum că compania ar putea achita o mie de dolari pentru mia de metri cubi în luna aprilie?
„Nu este exclus că Republica Moldova ar putea achita o mie de dolari pentru mia de metru cubi de gaz în luna aprilie. În acest gaz ar trebui să ne așteptăm la creșterea prețului în factură”.
Când credeți că R. Moldova ar putea achiziționa gaze în comun cu Uniunea Europeană, prin platforma constituită de Comisia Europeană, or contractul cu Gazprom este până în 2026, iar Moldovagaz s-ar obliga să cumpere 3,3 miliarde metri cubi de gaze anual?
„Noi putem găsi gaz și în alte zone. Marea problemă va fi prețul. Dar, malului drept nu-i trebuie atât de mult gaz, circa un miliard de metri cubi de gaz anual. Pe când malul stâng consumă aproximativ două miliarde de metri cubi de gaz. În cazul în care R. Moldova ca procura gaze în comun cu UE, regiunea transnistreană va trebui să găsească două miliarde de metri cubi de gaz”.
Războiul în Ucraina pune pericol livrarea de gaz în R. Moldova?
„Cred că da. În țara vecină sunt operațiuni militare. Nimeni nu poate garanta că un proiectil nu va nimeni în vreo țavă cu gaz, fie special, fie întâmplător”.