Disensiuni între Mitropolia Moldovei și Patriarhia Rusiei? În timp ce clerul de la Chișinău e în unison cu poporul ucrainean, Moscova se roagă pentru soldații ruși

Disensiuni între Mitropolia Moldovei și Patriarhia Rusiei? În timp ce clerul de la Chișinău e în unison cu poporul ucrainean, Moscova se roagă pentru soldații ruși

Deși este supusă canonic Patriarhiei Ruse, care declară că se roagă pentru soldații ruși ce luptă în țară vecină, reprezentanții Mitropoliei Moldovei spun că sunt în unison cu toți cei care sprijină poporul ucrainean. Redacția AGORA a realizat un articol în care a analizat mesajele transmise de către Biserica Ortodoxă din Moldova și cea din Rusia și a observat că există discrepanțe majore între cele două comunități. Noi i-am contactat pe reprezentanții Mitropoliei Moldovei, pentru a înțelege dacă în acest caz asistăm la o separare ideologică de Patriarhia Rusiei. Cum au explicat acest fapt reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Moldova, vedeți în materialul de mai jos. 

Chiar în ziua de 24 februarie, când Rusia a atacat Ucraina, Mitropolitul Vladimir a venit cu un mesaj către enoriași în care i-a rugat să se roage pentru ca responsabilii de aplanarea acestui „conflict armat” să aibă înțelepciune și să aducă pacea. În acel comunicat al Mitropoliei, însă, nu se menționa deloc numele lui Vladimir Putin și nici armata rusă.

În zilele care au urmat, Mitropolia a postat cel puțin 15 comunicate de presă în care a descris acțiunile prin care a oferit ajutor refugiaților. Au fost inițiate puncte de colectare a lucrurilor de primă necesitate pentru cetățenii ucraineni, au fost preparate prânzuri calde pentru refugiații care intrau în țară prin vama Palanca, a fost pus la dispoziție transport gratuit și au fost oferite spații de cazare în Mănăstirile Căpriana și Cușelăuca.

Publicitate

În loc să cheme la pace, prezintă războiul ca o poruncă a lui Dumnezeu

Totuși, au fost cazuri în care mai mulți preoți din Republica Moldova au prezentat războiul Rusiei împotriva Ucrainei ca pe o poruncă a lui Dumnezeu, în loc să cheme oamenii la pace și solidaritate. Stopfals.md a realizat un articol în care i-a prezentat pe aceste fețe bisericești.

Este vorba despre preotul din satul Cotova, raionul Drochia, Ioan Grigoraș, care a declarat că acest război este o pedeapsă împotriva marșurilor comunității LGBT.

Parohul bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dumitru” din satul Izbiște, raionul Criuleni, Victor Gangan, a distribuit pe pagina sa de Facebook un video în care se spune că în Ucraina ar exista naziști și sunt rulate imagini cu tineri înarmați, purtând svastica.

Un alt preot care promovează falsuri despre războiul din Ucraina este Sergiu Ivanov, parohul Bisericii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din Vărzărești, Nisporeni.

El distribuie pe pagina sa de Facebook linkuri sau comentarii care susțin teoriile conspirației despre „laboratoare biologice în Ucraina”, mesaje frecvent diseminate de propaganda pro-Kremlin.

Iar preotul Marcel Borozan, parohul bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Racovăț, raionul Soroca, a distribuit pe Facebook un video cu titlul „Cum se comportă emigranții ucraineni în Moldova” în care un bărbat l-ar obliga pe altul să spună „Slavă Ucrainei!”, inducând astfel mesajul că refugiații ucraineni ar fi agresivi și periculoși.

Mitropolia promite că preoții vor fi sancționați conform canoanelor la judecata bisericească

Drept răspuns, la 5 aprilie, Mitropolia Moldovei e emis un comunicat de presă în care a anunțat că aceste cazuri sunt documentate, iar preoții vor fi sancționați conform canoanelor la judecata bisericească.

În aceeași notă informativă, fețele bisericești au reiterat că se roagă pentru pace și încetarea vărsărilor de sânge și au declarat tranșant că în Ucraina e război și nu operațiune specială. „Încă din primele zile a războiului din Ucraina am specificat clar poziţia noastră – suntem pentru pace şi împotriva războiului”, a comunicat Mitropolia.

Patriarhul Kiril al Moscovei: În Ucraina e război pentru că în Donbas interzic paradele gay

Însă, Patriarhia Rusiei, sub jurisdicția căreia se află Mitropolia Moldovei, susține atacul militar al Kremlinului în Ucraina. În cadrul ultimei predici pe care a ținut-o duminică, 3 aprilie, la catedrala Armatei roșii, patriarhul Kiril a îndemnat soldații să-și apere țara așa numai cum rușii o pot face.

La data de 7 martie, slujitorul bisericii a dat de înțeles că una din cauzele războiului din țara vecină este faptul că în Donbas s-au expus împotriva „valorilor occidentale”, una dintre acestea fiind paradele gay.

„Există un astfel de test pentru loialitatea acestui guvern (de la Kiev), un fel de trecere la acea lume „fericită”, lumea consumului în exces, lumea „libertății” vizibile. Știți ce este acest test? Testul este foarte simplu și în același timp groaznic - aceasta este o paradă gay”, a declarat conducerea Bisericii Ortodoxe a Rusiei.

Mitropolia Moldovei, despre poziția Patriarhiei Ruse: „Cei care au alte opțiuni, dânșii să vină cu explicații”

Astfel, în timp ce Patriarhia Moscovei susține acțiunile armatei ruse, Mitropolia Moldovei nu se aliniază complet acestei idei, chiar dacă este supusă canonic și se conduce în activitatea sa de Biserica Ortodoxă din Rusia. În acest context, l-am contactat pe episcopul Ioan de la Soroca, vicarul Mitropoliei, pentru a afla cum comentează aceste diferențieri ideologice.

„Mitropolitul nostru se roagă împreună cu clerul și poporul pentru pacea poporului ucrainean. Noi încercăm să fim în unison cu toți cei care sprijină poporul ucrainean. Noi condamnăm războiul, condamnăm toate atrocitățile care s-au produs și pledăm pentru încetarea luptelor. Am spus lucrurile acestea în nenumărate rânduri”, a declarat vicarul.

Întrebat de reporterul AGORA, cum comentează acțiunile armatei ruse în Ucraina, episcopul Ioan de la Soroca a spus că: „Acțiunile altor factori, din afara țării noastre, nu sunt de răspunderea noastră”.

Cât privește poziția Patriarhiei Moscovei, care susține acțiunile armatei ruse în țara vecină, vicarul a precizat că: „Cei care au alte opțiuni, dânșii să vină cu explicații. Noi răspundem de ceea ce se întâmplă în Biserica Ortodoxă din Moldova”.

Episcopul a refuzat să răspundă dacă înseamnă aceasta o separare ideologică a Mitropoliei Moldovei de Patriarhia Moscovei, dar a venit cu următoarea explicație: „Noi răspundem de ceea ce întreprinde clerul și poporul Republicii Moldova”.

Mitropolitul Vladimir, cetățean rus - cu actele în regulă

Trei ani în urmă, la 23 mai 2019, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Kremlin, Mitropolitul Vladimir a fost decorat de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, cu „Ordinul Prieteniei”.

„Permiteți-mi să vă mulțumesc pentru ordinul pe care mi l-ați oferit. În decursul a celor 45, am slujit în Rusia, Ucraina, iar de 30 de ani slujesc Bisericii Ortodoxe a Moldovei”, a spus atunci Mitropolitul Vladimir.

În plus, conducătorul bisericii deține și cetățenia Federației Ruse. Cel puțin asta a fost stipulat într-o listă plasată atunci pe site-ul oficial al Kremlinului, în care au fost enumerate persoanele ce au primit distincții.

Mai mult, în campania electorală din 2016, Mitropolitul Vladimir a îndemnat enoriașii să-l voteze pe liderul de atunci al Partidului Socialiștilor, care este o formațiune pro-Kremlin, Igor Dodon. Atunci, capul bisericii a venit cu cuvinte de laudă în adresa socialistului.

Biserica română îl critică pe capul bisericii ruse: „Un opulent patriarh demisionar din punct de vedere moral”

În același timp, Patriarhia României a condamnat vehement poziția Patriarhiei de la Moscova. La data de 6 martie, la o săptămână distanță după ce Rusia a atacat Ucraina, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a postat pe pagina sa de instagram o imagine cu patriarhul Kiril și președintele rus Vladimir Putin, însoțită de următorul mesaj:

„Un opulent patriarh demisionar din punct de vedere moral și creștin prin complicitatea sa cinică cu politicul asasin și prin asocierea la cele mai hidoase acțiuni pe care omul antihristic este capabil să le comită cu atrocitate”, a scris Vasile Bănescu pe rețelele sociale.

La data de 3 aprilie curent, pentru prima oară de la începutul războiului, Papa Francisc l-a criticat pe Vladimir Putin, fără însă a-l nominaliza, referindu-se la „un potentat” care este captiv unor pretenții anacronice legate de interese naționaliste și care declanșează conflicte. Suveranul pontif a mai spus că ia în calcul o vizită la Kiev.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal